Kan cat huidschilfers door ventilatieopeningen of luchtkanalen reizen? Wat u moet weten!

Het hebben van katten kan lonend zijn, maar ook een worsteling voor sommige mensen vanwege allergieën. Als u katten en familieleden heeft die allergisch zijn voor huidschilfers van katten, u moet weten dat deze huidschilfers door uw ventilatieopeningen en luchtkanalen reizen. Huidschilfers worden regelmatig van uw kat afgeworpen en komen vervolgens in de lucht terecht, waardoor het gemakkelijk is om in uw ventilatiesysteem te worden gezogen. Elke keer dat je warmte of lucht aanslaat, circuleert deze huidschilfers.

U vraagt zich misschien af of deze huidschilfers uw luchtkwaliteit en huis beïnvloeden (behalve het aanmoedigen van allergieën). En je vraagt je waarschijnlijk af of de situatie op een of andere manier kan worden verholpen. Lees verder om precies dat te weten te komen!

cat + lijnverdeler

Wat is huidschilfers voor huisdieren?

Wat is huidschilfers precies? Huidschilfers van katten bestaan uit kleine huidschilfers die door uw kat zijn afgeworpen. Het is zo klein dat je het niet kunt zien, maar het kan een grote impact hebben als je allergisch bent. En huidschilfers zijn een vrij veel voorkomende allergie voor mensen om te hebben.

In feite is ongeveer 10-20% van de mensen met allergieën er allergisch voor, waarbij mensen vaker allergisch zijn voor katten. Mensen met een allergie kunnen minder allergisch zijn voor sommige rassen dan andere of allergisch zijn voor het speeksel van een huisdier in plaats van huidschilfers, maar allergieën voor huisdieren zijn zeker niet ongewoon.

Dat is de reden waarom het hebben van huidschilfers van katten in je ventilatieopeningen zo’n enorme deal kan zijn.

Hoe huidschilfers uw lucht en huis beïnvloeden

Omdat huidschilfers van katten microscopisch klein en lichtgewicht zijn, komt het gemakkelijk in de lucht en wordt het in uw ventilatiesysteem gezogen. Het kan dan van kamer naar kamer in uw huis reizen en vast komen te zitten aan alles, van beddengoed tot kleding. Dat betekent meer allergische reacties voor mensen met allergieën.

Maar huidschilfers van katten in uw ventilatieopeningen kunnen onder andere ook de kwaliteit van de lucht in uw huis in het algemeen verlagen. Naast dat huidschilfers door het hele huis worden gecirculeerd, waardoor het allergeen wijdverspreid is, kan deze huidschilfers ook uw luchtfilter verstoppen als u het niet regelmatig schoonmaakt. En dat kan verschillende problemen veroorzaken, zoals huisdiergeur die ook vast komt te zitten en zich door het hele huis verspreidt, een gestrest HVAC-systeem (wat meer onderhoudskosten betekent) en minder energie-efficiëntie (wat hogere rekeningen betekent).

Zoals je kunt zien, kan huidschilfers behoorlijk wat problemen veroorzaken, ondanks zijn kleine formaat!

man die de ventilatieopening aanpast
Afbeelding Credit: De Toidi, Shutterstock

Tekenen dat huidschilfers uw huis beïnvloeden

Je zult verschillende tekenen in huis zien als je problemen hebt met huidschilfers van katten in je ventilatieopeningen.

Het eerste merkbare teken zijn meer allergiesymptomen, zoals:

 • Jeukende, tranende ogen
 • Piepende ademhaling
 • Niezen, congestie of loopneus
 • Vermoeidheid
 • Huiduitslag

Maar u kunt ook tekenen zien dat uw luchtfilter verstopt is. Deze omvatten:


 • Uw huis wordt niet koel, zelfs niet met de lucht aan

 • Een verdamperspiraal van een airconditioner die bevroren is

 • Hoger dan normale rekeningen

 • Oververhitting van HVAC-systemen
Elektriciteitsrekeningpapier op tafel
Afbeelding Credit: tommaso79, Shutterstock

Kan ik huidschilfers uit mijn ventilatieopeningen en luchtkanalen houden? (6 tips om het te verminderen)

Helaas zul je nooit in staat zijn om 100% huidschilfers in je huis, ventilatieopeningen of luchtkanalen kwijt te raken. Maar er zijn manieren om te verminderen hoeveel huidschilfers er worden verspreid.


 • Vervang eerst en vooral elke maand uw luchtfilter. Normaal gesproken zou je je filter om de drie maanden willen vervangen, maar met katten en huidschilfers in de buurt, wil je het elke maand doen.

 • U kunt ook een HEPA-filter in uw luchtbehandelingssysteem installeren. Deze filters zijn speciaal ontworpen om meer huidschilfersdeeltjes op te vangen, zodat er minder door het huis kan circuleren.

 • Verwijder huidschilfers elke week uit huis door een regelmatig schoonmaakschema te starten. Dit betekent wekelijks afstoffen, stofzuigen, vegen en dweilen, evenals elke week lakens wassen. Als u dit doet, vermindert u de hoeveelheid huidschilfers in uw huis.

 • Verzorg uw huisdieren regelmatig om huidschilfers kwijt te raken. Het is misschien te moeilijk om je kat wekelijks een bad te geven, maar je kunt hem zeker elke week borstelen.

 • Probeer uw huisdier uit de buurt van de ventilatieopeningen te houden (een andere moeilijke taak, we weten het). Katten hebben zeker een eigen geest, maar moedig uw huisdier aan om uit de buurt van ventilatieopeningen te blijven door speelgoed en voedsel- en waterbakken op plaatsen te plaatsen waar er geen zijn.

 • Laat ten slotte uw luchtkanalen regelmatig reinigen om te voorkomen dat te veel huidschilfers zich ophopen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het hebben van katten betekent dat je huidschilfers van katten in je huis hebt, en omdat huidschilfers zo klein en licht zijnacht, het kan gemakkelijk in uw luchtkanalen en ventilatieopeningen komen. Hoewel het probleem niet 100% kan worden opgelost, kunt u absoluut stappen ondernemen om de hoeveelheid huidschilfers in uw ventilatieopeningen en uw huis in het algemeen te verminderen. Een grote stap is het wekelijks schoonmaken van uw huis om huidschilfers te verminderen, maar u kunt ook andere stappen nemen, zoals het installeren van een HEPA-filter en het vaker vervangen van uw gewone luchtfilter. Door dit soort dingen te doen, zouden de mensen met een allergie in uw huis het gemakkelijker moeten hebben en kan iedereen ervan genieten om uw kat in de buurt te hebben!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock