Waarom slaat mijn kat de hond? 6 Veelvoorkomende redenen

Hoewel het gezegde luidt: “Ze vechten als katten en honden”, zijn veel katachtigen en hoektanden eigenlijk vrienden. Ze hebben meer kans om een diepe band te vormen als ze elkaar op jonge leeftijd ontmoeten, maar zelfs als je een nieuwe kat of hond hebt geadopteerd, kunnen ze na verloop van tijd nog steeds leren genieten van elkaars gezelschap. Als je huisdieren meestal snelle vrienden zijn, maar een partij begint zich plotseling vreemd te gedragen, kunnen ze proberen gelijk te krijgen of agressief spelen. Als uw zachtaardige kat plotseling de gewoonte ontwikkelt om bijvoorbeeld uw goedaardige hond aan te vallen, wilt u hem misschien naar de dierenarts brengen voor een controle. Als ze echter nieuw voor elkaar zijn, of als dit een kenmerkend gedrag is, zijn hier zes redenen waarom uw kat fido’s gezicht kan beffen.

kattenpootverdelerDe 6 redenen waarom uw kat uw hond kan zwabberen

1. De hond duwde hen over hun limiet

kat en hond samen op de bank
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Katten kunnen maar zoveel aan. Als uw energieke puppy met uw kat blijft spelen nadat uw kat er genoeg van heeft, kan hij worden gestraft met een snelle bop op de neus. Als je dit gedrag opmerkt, help je hond dan om de kat wat ruimte te geven. Leid ze om met een speeltje, of zorg ervoor dat je kat een plek heeft om zich te verstoppen waar de hond niet bij kan.

thematische pauze

2. Angst Agressie

Dit komt vaker voor in nieuwe dierenrelaties, maar af en toe kunnen zelfs oude vrienden elkaar laten schrikken. Misschien vindt je hond het leuk om achter je kat aan te sluipen en hem bang te maken. Swatting kan een reactie zijn op angst.

thematische pauze

3. Omgeleide agressie

Dog Blaffen bij Cat
Afbeelding Credit: AyazHan, Shutterstock

De hond van de buurman die uw kat door het raam beschimpt of een vogel die buiten bereik tjilpt, kan uw kat irriteren. Je hond heeft misschien niet eens iets gedaan om de aanval uit te lokken, maar je kat ziet de kans en hij is boos, dus hij kan een zwaai maken.

thematische pauze

4. Territoriaal gedrag

Je kat wil je hond laten weten dat hij niet deelt. Als je hond graag de favoriete warme zonnige dutjes van je kat steelt of graag zijn kattenkruidspeelgoed wegstopt, zijn hij misschien degenen die voor een verrassing staan.

thematische pauze

5. Roofzuchtig gedrag

kat en hond
Afbeelding Credit: ilyessuti, Pixabay

Een kenmerk van een verveelde kat, je katachtige kan je hond bespringen als hij geen prooi heeft. Door ze een stimulerend speeltje te geven, kunnen ze zich overgeven aan hun jachtinstinct zonder de neus van je hond aan te vallen.

thematische pauze

6. Ze zijn speels

Wanneer honden en katten zich op hun gemak voelen in elkaars gezelschap, zullen ze zich soms bezighouden met ruwe huisvesting die lijkt op hoe ze met hun nestgenoten speelden. Honden kunnen knabbelen aan de kat, die “wraak neemt” door ze te slaan. Sissende of ongemakkelijke, stijve lichaamstaal duidt op angst of agressie, maar lome vegen van de poot kunnen een blijk van genegenheid voor uw hond zijn.

Kattenkogelverdeler 1Hoe u uw kat kunt trainen om met uw hond om te gaan

Of je hond en je kat elkaar nu al jaren kennen of elkaar gisteren hebben ontmoet, beide zijn meestal territoriale wezens die waarschijnlijk zullen strijden om favoriete plekken in je huis en je hart. Je moet ervoor zorgen dat je hond en kat aparte rustige ruimtes hebben waar ze naartoe kunnen gaan als ze elkaar beu zijn. Dit is vooral belangrijk voor uw kat, die misschien liever op verhoogde oppervlakken rust, zoals bovenop zijn krabpaal, waar hij zich op een goede manier geïsoleerd voelt.

Als je dieren nieuw voor elkaar zijn, forceer dan niet de nieuwe relatie. Het kan maanden duren voordat ze volledig zijn aangepast, maar het zal gebeuren. In het slechtste geval leren ze elkaars grenzen kennen en tolereren ze elkaar. In het beste geval zullen ze echter levenslange vrienden zijn.

Je moet altijd nieuwe dieren zo geleidelijk mogelijk introduceren om stress te verminderen. Laat je hond een deken van je kat snuiven en vice versa voordat hij elkaar ziet om zijn geuren vertrouwd te maken. Je kunt ze zelfs een paar dagen in aparte kamers huisvesten terwijl iedereen gewend raakt aan de nieuwe geuren. Als ze elkaar wel ontmoeten, laat ze elkaar dan besnuffelen. Dieren hebben hun eigen manier om dingen uit te zoeken, en over het algemeen als de kat er eerst was, zullen ze vanaf het begin de wet voor je hond vastleggen. Als de hond er eerst was, moet je ervoor zorgen dat hij niet agressief is tegenover de kat, zodat je kat zich niet bedreigd voelt. Zolang beide partijen zich veilig voelen, zullen ze na verloop van tijd leren om met elkaar om te gaan.

Als een gevecht breaks out, niet schreeuwen. Angst kan de aanstichter zijn geweest en vechten of doen alsof ze in de problemen zitten, kan het erger maken. Besproei ze allebei met water of leid ze af met een hard geluid om hun aandacht te verleggen. Scheid ze totdat ze kunnen kalmeren en het veilig opnieuw kunnen proberen. Het zal wat tijd en geduld vergen, maar ze zullen waarschijnlijk leren om het uit te werken. Je kunt altijd een dierentrainer of dierengedragsdeskundige bellen voor advies. Als je je nieuwe huisdier uit een asiel hebt geadopteerd, helpen ze meestal graag en laten ze je zelfs allebei naar een veilige kamer in het asiel brengen voor een begeleide vergadering.

kattenpootverdelerConclusie

Het is vrij gebruikelijk dat katten naar honden zwaaien, maar het goede nieuws is dat het ook gebruikelijk is dat honden en katten hechte vriendschappen met elkaar vormen. Zorg ervoor dat ze hun eigen speciale ruimtes hebben waar ze een time-out kunnen nemen als ze moe van elkaar beginnen te worden. Als ze elkaar net hebben ontmoet, geef ze dan voldoende geduld om dingen uit te werken. Uiteindelijk zullen ze waarschijnlijk vrienden zijn, maar haast je niet met de nieuwe relatie, zodat deze organisch kan groeien. In de tussentijd kun je ze geruststellen dat je van ze allebei houdt. Als dit een nieuw gedrag is tussen oude vrienden, wilt u misschien uw kat naar de dierenarts brengen om er zeker van te zijn dat ze zich goed voelen of hem iets te doen geven zodat hij zich niet verveelt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Skullman, Pixabayy