Waarom poept mijn kat op de grond?

Leven met een katachtige huisgenoot is fantastisch leuk. Je krijgt immers veel knuffels en het is altijd speeltijd. Er zijn echter enkele nadelen aan het delen van een huis met onze katachtige vrienden. Katten kunnen vaak ongewenst en onaangenaam gedrag ontwikkelen dat het delen van uw woonruimte met hen minder leuk maakt.

Een voorbeeld is als ze ineens buiten hun kattenbak gaan poepen. Behoorlijk grimmig, nietwaar? Dus, waarom zou je kat op de grond beginnen te poepen? Wat zou het kunnen betekenen? En wat kunnen katteneigenaren eraan doen?

Waarom poepen katten buiten de kattenbak?

Niemand wil zijn huis delen met een huisgenoot met slechte hygiëne, maar met katten is het niet zo eenvoudig als dat. Dus, wat zijn de redenen waarom uw kat misschien op de grond poept?

Lees ook: 6 veelvoorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen

Ze hebben een gezondheidstoestand

Het is belangrijk om te onthouden dat elke verandering in de toiletgewoonten van uw kat een teken kan zijn van een medisch probleem. Constipatie kan betekenen dat het veel moeite kost voor hen om te poepen, en diarree of lossere ontlasting kan urgentie veroorzaken, zodat ze niet op tijd in de kattenbak komen. Als u twijfelt of het poepprobleem van uw kat medisch of gedragsmatig is, praat dan met uw dierenarts en laat uw kat als eerste stap controleren.

Dit is vooral belangrijk als u andere symptomen opmerkt, zoals gewichtsverlies, veranderingen in dorst of een vermindering van mobiliteit. Oudere katten kunnen last hebben van pijnlijke gewrichten door artritis of een verminderde cognitieve functie, wat de onderliggende oorzaak kan zijn.

Ze zijn gestrest

Katten zijn erg gevoelig voor stress, dus elke verandering in hun routine, bezoekers aan het huis of luide of storende situaties kan tot problemen leiden. Helaas zorgt kattenstress er niet alleen voor dat je kat zich angstig voelt; het kan ook leiden tot gedragsproblemen zoals ongepast toiletteren en medische problemen zoals urinewegproblemen en overgrooming.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Ze worden gepest

Kat met kattenbak en schep

Zelfs als je maar één kat hebt, is het belangrijk om voldoende kattenbakken te voorzien, zodat je kat (of katten!) opties hebben om uit te kiezen en een relatief schone plek om naartoe te gaan.

Als je meer dan één kat hebt, is het de moeite waard om te overwegen of je kat wordt gepest. Kattengedrag en communicatie zijn subtiel, dus katten lijken het vaak goed met elkaar te kunnen vinden, voor het ongetrainde oog, zelfs als ze dat niet doen. Als je ze goed in de gaten houdt, merk je misschien dat de ene kat terughoudend is om langs de andere te lopen of dat ze vaak een stille stand-off hebben waarbij ze allebei naar elkaar zitten te kijken.

Alleen omdat er geen gesis, bijt of klauwen is, betekent niet dat er geen gevecht gaande is onder de oppervlakte! Stel dat een andere kat in uw huishouden uw kat pest. In dat geval kunnen ze het een uitdaging vinden om veilig bij de kattenbak te komen of zich zo gestrest voelen dat ze uitwerpselen elders doorgeven.

De kattenbak is niet schoon

Katten houden van netheid, dus ze zijn vaak terughoudend om een vuile kattenbak te gebruiken of een die naar andere katten ruikt. Dit kan betekenen dat als de poep niet wordt verwijderd en de kattenbakvulling regelmatig wordt vervangen, uw kat kan besluiten dat de vloer een mooiere plek is om zijn zaken te doen.

De kattenbak is te schoon!

Hoe raken dieren besmet met toxoplasmose

Dit lijkt misschien een grap, maar het is slechts een voorbeeld van hoe kieskeurig katachtigen kunnen zijn! Katten willen de kattenbak niet gebruiken als deze besmet is met urine of uitwerpselen, en ze zullen het niet willen gebruiken als hun maatje het onlangs heeft gebruikt. Maak het echter schoon met sterk ruikende chemicaliën en ze zullen het ook niet willen gebruiken! Katten hebben een zeer scherp reukvermogen en kunnen de geur van schoonmaakmiddelen overweldigend vinden.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon volgens een kattengedragsdeskundige

Ze houden niet van de kattenbakvulling

Veel katten zijn erg kieskeurig over kattenbakvulling en zullen de doos niet gebruiken als je hem vult met iets dat ze niet leuk vinden.

Katten zijn niet alleen bijzonder over hoe schoon hun kattenbak is; ze kunnen ook een voorkeur hebben als het gaat om kattenbakvulling. Sommigen geven misschien de voorkeur aan houtsnippers, terwijl anderen de voorkeur geven aan grind. Sommigen houden misschien van klonteren, terwijl anderen de voorkeur geven aan niet-klonteren. Het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur. Als je kat geen fan is van de kattenbakvulling die je koopt, kan hij je dit laten weten door ergens anders te poepen.

Ze houden niet van het type kattenbak

Feline Idiopathic Cystitis Symptomen

Net als kattenbakvulling geeft uw kat misschien de voorkeur aan een specifieke stijl kattenbak of bak. Sommigen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan de privacy van een overdekte lade met een klepdeur; anderen vinden gesloten trays te beperkend. Als they zijn niet enthousiast over de toiletfaciliteiten die je hebt verstrekt, ze kunnen besluiten om hun eigen toiletfaciliteiten te maken!

Lees ook: 5 Beste hoogzijdige kattenbakken voor rommelige katten

Je hebt niet genoeg kattenbakken

Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak sociaal conflict

Conflicten tussen katten kunnen stress en spanning rond de kattenbak verhogen, wat leidt tot ongepast urineren.

Omdat ze van netheid houden en niet graag delen, hebben katten meer kattenbakken nodig dan je zou denken. Als je niet genoeg hebt en je katten moeten erover vechten, kun je eindigen met een kattenstressprobleem en een aantal vuile protesten. Het is het beste om er minstens één per kat plus één extra te hebben, en het kan nooit kwaad om meer kattenbakken te gebruiken dan dit.

De locatie van de kattenbak is verkeerd

Zelfs als u de kattenbak van uw kat schoonhoudt, zullen ze deze niet gebruiken als deze op de verkeerde plaats staat. Dus als u onlangs de kattenbak van uw kat hebt verplaatst, of als een deel van het huis nu vaker wordt gebruikt, is uw kat misschien niet blij met het gebrek aan privacy.

Hoe voorkom ik dat een kat poept waar ze dat niet zouden moeten doen?

Schep de kattenbak minstens twee keer per dag om hem schoon en fris te houden voor je kat.

Nu je weet waarom katten buiten hun kattenbak kunnen poepen, kun je misschien uitzoeken hoe je het probleem kunt helpen oplossen. Hier zijn enkele ideeën:

Verwijder de geur

vrouw schoonmaken kat kattenbak

Maak de kattenbak van uw kat minstens één keer per dag schoon. Regelmatig, consistent scheppen is het allerbelangrijkste onderdeel om de kattenbak van uw kat schoon te houden en het vermijden van kattenbakken te voorkomen.

Als uw kat op de grond heeft gepoept, kan hij dit gebied blijven gebruiken omdat het ruikt. Gebruik een enzymatische reiniger om de poepgeur helemaal te verwijderen, zodat uw kat niet naar het gebied wordt aangetrokken.

Controleer op stressoorzaken

Als je net een nieuwe baby mee naar huis hebt genomen, of je peuter is net mobieler geworden en zit de kat overal achterna, dan is het logisch dat je kat gestrest zal zijn. Evenzo, als de buren luidruchtig een uitbreiding bouwen, je net een nieuw huisdier hebt geadopteerd of een man je vaatwasser is komen installeren, zijn deze luidruchtig en storend en waarschijnlijk stressvol voor je katachtige vriend.

Sommige stresstriggers zijn echter iets subtieler, zoals als andere katten je kat pesten of als je de salontafel een paar centimeter naar rechts hebt verplaatst! Wat er ook is veranderd, het is de moeite waard om te overwegen dat dit de reden kan zijn voor hun onaangename gedrag en proberen het leven stressvrijer voor hen te maken.

Houd de kattenbakken schoon

Het regelmatig uitvoeren van steekproeven om vuil strooisel te verwijderen en vaak een volledige nestwissel doen, zou moeten helpen om uw kat tevreden te houden. Je komt te weten hoe vaak je de vuile kattenbak van je kat moet schoonmaken om hem erin te laten poepen.

Vermijd sterk ruikende chemicaliën

Overdrijf het niet met schoonmaakmiddelen wanneer je hun kattenbak schoonmaakt. Gebruik milde ontsmettingsmiddelen met weinig of geen geur, zodat u de zintuigen van uw kat niet overweldigt.

Krijg meer kattenbakken

Hoeveel kattenbakken moet je per kat-gecomprimeerd hebben

Niet alleen betekent het hebben van meer kattenbakken dat er vaker schone kattenbakken beschikbaar zijn, maar het zal ook voorkomen dat uw katten concurreren. Een goede vuistregel is om net zoveel kattenbakken te hebben als je katten hebt, plus een extra. Dus als je twee katten hebt, moet je drie kattenbakken hebben.

Experimenteer met kattenbakvulling en kattenbakken

Als je kieskeurige katachtige zijn kattenbak niet gebruikt, probeer dan experimenten met verschillende kattenbakken en andere stijlen kattenbakken. Op die manier kun je zien of ze iets anders verkiezen. Als je onlangs de kattenbakvulling hebt veranderd of uit het niets een ander type kattenbak hebt gekocht, kan dit ook de oorzaak zijn van hun onhygiënische gewoonte.

De locatie van de kattenbak wijzigen

Houd kattenbakken uit de buurt van drukke of lawaaierige delen van het huis, maar zet ze niet zo ver weg dat je kat zich te lui voelt om ze op te zoeken.

Zorg ervoor dat de kattenbakken van uw kat op een rustige, veilige en privéplek staan. Als uw kat zich onzeker voelt of alsof hij in de gaten wordt gehouden, is het onwaarschijnlijk dat hij het zal gebruiken.

Gebruik kalmerende producten

Als u de oorzaak van het poepen van uw kat op de vloer niet kunt identificeren, maar vermoedt dat ze gestrest zijn, kunt u proberen een kalmerend product te gebruiken. Deze anti-angst sprays, capsules en diffusers kunnen handig zijn om uw kat te helpen zich minder gestrest te voelen en stressgerelateerd gedrag te verminderen. Producten zoals Feliway en Pet Remedy kunnen worden gekocht op Amazon of bij uw dierenarts.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Praat met uw dierenarts

Als er niets wo isrking, moet u de hulp van uw dierenarts inroepen. Ze kunnen een controle regelen om te zoeken naar een onderliggend gezondheidsprobleem en u indien nodig in contact brengen met een gecertificeerde dierengedragsdeskundige.

Conclusie

Poepen op de grond is niet het meest vertederende kattengedrag. Als uw kat uw huis als toilet gaat gebruiken, kunt u zich ten einde raad voelen. Je zou zelfs kunnen overwegen om ze opnieuw te huisvesten. Voordat u opgeeft, probeert u de bovenstaande tips en wint u advies in bij uw dierenarts en een veterinaire gedragsdeskundige. Met de juiste ondersteuning kunt u weer gelukkig leven met uw harige familielid.

Veelgestelde vragen

Waarom poept mijn kat ineens op de grond?

Als je kat plotseling op de grond poept, is er waarschijnlijk iets veranderd. Misschien is je routine veranderd, is er een nieuwe kat in de buurt of heb je nieuw nest gekocht omdat het in de aanbieding was. Wat de verandering ook is, hoe klein ook, dit is waarschijnlijk de reden.

Poepen katten uit wrok op de grond?

Hoewel het kan lijken alsof je kat op de grond poept uit wrok of wraak, is dit niet het geval. Veel voorkomende redenen zijn dat ze zich gestrest voelen of te maken hebben met een verandering in hun routine of omgeving.

Waarom gebruikt mijn kat de kattenbak niet meer?

Er zijn veel redenen waarom uw kat kan stoppen met het gebruik van de kattenbak, waaronder een nieuwe kat in het huishouden of een verandering in het merk kattenbakvulling. In het bovenstaande artikel staat meer informatie over de verschillende oorzaken en hoe je je poesje kunt stimuleren om de kattenbak weer te gaan gebruiken.