Waarom rollen katten in vuil? 9 redenen waarom!

Katten besteden urenlang aan het minutieus verzorgen van zichzelf om eruit te blijven zien als absolute spin-fection. Het lijkt dus misschien vreemd als je je kat even later buiten in het vuil ziet rollen. Vinden onze harige familieleden het gewoon zo leuk om zichzelf te verzorgen dat ze het ook leuk vinden om vies te worden zodat ze weer kunnen beginnen? Nou, nee. Er zijn andere redenen waarom uw kat in het vuil kan rollen. Laten we het uitzoeken.

Waarom rolt mijn kat in vuil?

Als je je kat buiten in de grond ziet rollen, schijnbaar onbewust van hoe stoffig ze zijn, denk je misschien dat ze raar zijn. Stofbaden is echter een volkomen natuurlijk kattengedrag. Hier zijn enkele van de redenen waarom je katachtige vriend een stofbad kan nemen:

#1 Ze zijn aandachtzoekend

Je moet het toegeven, katten zijn best schattig als ze hun buiken blootleggen. Je hun kwetsbare kant laten zien door op hun rug te gaan liggen, toont vertrouwen en betekent dat ze proberen een band met je op te bouwen. Naast het rollen langs je voeten, kunnen ze ook tegen je benen wrijven en je kunt ze horen spinnen of chirruperen.

Als het gaat om lichaamstaal en communicatie van katten, is dit vrij eenvoudig te interpreteren. Je kat voelt zich aanhankelijk en wil wat liefde. Dus, ga door, geef ze een kriebel onder de kin of een wrijven achter het oor!

#2 Ze markeren hun territorium

Sommige katten rollen rond in vuil als onderdeel van territoriummarkeringsgedrag.

Katten hebben veel geurklieren, vooral rond hun gezicht, staartbasis en poten. Door over de vloer te rollen, kunnen ze hun feromonen overbrengen op hun omgeving. Deze geur dient meerdere doelen. Het stelt hen gerust dat ze veilig zijn, helpt hen te ontspannen en laat andere katten weten dat het gebied van hen is.

#3 Ze zijn gelukkig

kitten nieuw thuis

Als je kat zich gelukkig en ontspannen voelt, kan hij in het vuil rollen. Dit is een gedrag dat ze vaak alleen doen als ze zich tevreden, veilig en geborgen voelen. Immers, als je je bedreigd voelt, is het geen goed moment om je buik eruit te halen!

#4 Ze koelen af

kat sociaal rollen

Wanneer een kat op zijn rug rolt, is dit een teken dat hij zich comfortabel en veilig voelt.

Als je een katteneigenaar bent van een buitenkat, merk je misschien dat ze op een warme dag veel tijd op de grond doorbrengen met zonnebaden. Al dat zonaanbidden kan ze heet maken. Stofbaden is een instinctief gedrag dat geweldig is voor het verlagen van hun lichaamstemperatuur.

Je vraagt je misschien af hoe het nuttig is om bedekt te raken met vuil en puin om af te koelen. Hoewel de bovenste laag grond in uw tuin warm zal zijn, zal onder het oppervlak relatief koel zijn. Dus door rond te rollen en de grond te verstoren, kunnen katten koel blijven.

Lees ook: Hoe katten koel te houden in de zomer

#5 Het is goed voor hun darmen

Een theorie waarom katten in vuil rollen, heeft te maken met hun spijsverteringsstelsel. Wanneer je kat buiten in het vuil rolt, bedekken ze zichzelf met bacteriën uit de grond. Later, wanneer ze zichzelf verwoed verzorgen om schoon te worden, zullen ze deze bacteriën inslikken.

In plaats van ervoor te zorgen dat ze infecties oplopen of ziek worden, kunnen deze bacteriën bijdragen aan de goede bacteriën in hun darm. De rol van de normale darmflora van uw kat is dezelfde als die van ons – om een barrière te vormen tegen infecties, te helpen bij de spijsvertering en de ontlasting gezond te houden.

#6 Ze zijn in het seizoen

Calico kat in loopsheid liggend op haar rug

Als je een poes hebt die niet gecastreerd is, kun je vreemd gedrag opmerken wanneer ze in het seizoen zijn. Katten in het seizoen kunnen joggen of andere ongewone geluiden maken terwijl ze zichzelf op de grond werpen en rollen. Deze displays kunnen zorgwekkend zijn voor katteneigenaren als ze ze nog nooit eerder hebben gezien, omdat het kan lijken alsof hun kat kronkelt van de pijn.

Het is echter normaal flirtgedrag voor katten en is hun manier om een partner aan te trekken. Als u niet thuis wilt komen bij een nest kittens, is het het beste om uw kat binnen en uit de buurt van mannelijke katten te houden totdat ze is gesteriliseerd.

#7 Ze spelen

Als je kat in een speelse bui is, kan hij springen, springen en rollen in de grond. Dit kan zijn om insecten te vangen als doeloefening voor de jacht of omdat ze een interessant of opwindend object hebben gevonden zoals een steen, stok of bloem! Aan de andere kant hebben ze misschien gewoon zin om wat energie te verbranden.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

#8 Ze zijn bij het kattenkruid geweest!

Veel katten reageren op kattenkruid door in de grond rond te rollen.

Als uw kat een voorkeur heeft voor kattenkruid, kunt u er zeker van zijn dat dit ervoor zorgt dat hij buiten rolt. Kattenkruid kan enkele mildere effecten van recreatieve drugs bij mensen nabootsen, waaronder verwijde pupillen en hectisch gedrag. Maak je echter geen zorgen, want de effecten duren niet lang en zijn niet schadelijk zolang je kat zich in een veilige omgeving bevindt waar hij zichzelf niet kan verwonden.

#9 Ze jeuken

schattige kat ontspannen

We weten allemaal hoe het is om een jeuk te hebben waar we niet bij kunnen om te krabben, en katten zijn niet anders. Gelukkig kunnen katten rollen om op die vervelende moeilijk bereikbare gebieden te komen. Dus, de volgende keer dat je je kat in het vuil ziet rollen, controleer dan of jeuk de oorzaak kan zijn. Let op tekenen van mijten, vlooienbesmetting of huidirritatie zoals haaruitval, roodheid of korstjes.

Houden katten ervan om vies te zijn?

Katten zijn zeer schone dieren. Ze houden er niet van om vies te zijn en zullen vaak veel tijd besteden aan het preenen van zichzelf. Dus waarom zouden ze een stofbad afstoffen als een kat het niet leuk vindt om vies te worden? Hoewel het contraproductief lijkt, is stofbaden een normaal kattengedrag dat vele doelen dient, waaronder territoriummarkering, afkoeling en kattencommunicatie.

Moeten katten worden gewassen?

De meeste katten hebben geen regelmatige baden nodig, tenzij ze vies worden of in contact komen met een gevaarlijke stof.

De meeste katten hoeven niet te worden gewassen, tenzij ze stinken of iets giftigs of onaangenaams hebben ingerold. Katten zullen zelf voor de meeste van hun verzorgingsbehoeften zorgen, maar langharige katten of oudere, artritische katten kunnen wat hulp nodig hebben bij het borstelen.

Stel echter dat uw kat chemicaliën zoals verf of motorolie op zich heeft, of ze hebben leliepollen gerold. In dat geval is het essentieel om ze onmiddellijk te wassen en dringend veterinair advies in te winnen.

Conclusie

kattenslaap

Stofbaden lijkt misschien een vreemd iets voor een kat om te doen, vooral omdat ze zo veel te maken hebben met schoon en goed onderhouden zijn. Stofbaden heeft echter verschillende functies, waaronder het gezond houden van de darm van uw kat en het helpen aantrekken van een partner.

Veelgestelde vragen

Waarom rollen katten in droge grond?

Katten rollen om vele redenen in de grond. Misschien jeuken ze of voelen ze zich een beetje warm en willen ze afkoelen. Ze kunnen communiceren met andere katten om een partner aan te trekken of hun territorium te markeren. Het is ook mogelijk dat ze gewoon blij, speels zijn of een speciaal moment met je willen delen. Er zijn veel mogelijke oorzaken van dit normale kattengedrag en het is meestal niets om je zorgen over te maken.

Waarom rolt mijn poes rond en miauwt ze?

Als je een niet-gecastreerde poes hebt die rondrolt en miauwt, is ze waarschijnlijk in het seizoen. Vrouwelijke katten die in het seizoen zijn, hebben de neiging om erg luidruchtig te zijn, joggen uit te laten en te klinken alsof ze pijn hebben. Het kan lijken alsof ze in nood zijn, maar het is hun manier om mannelijke katten aan te trekken.

Waarom rolt mijn kater over de vloer?

Natuurlijk zal een kater die op de grond rolt niet in het seizoen zijn. Het kan echter nog steeds een vorm van kattencommunicatie zijn, zoals territoriummarkering. Het kan ook betekenen dat je kat je zijn buik laat zien omdat hij je vertrouwt en wil dat je hem aait. Als je hem wat aandacht probeert te geven, zul je merken dat hij zich aanhankelijk voelt.

Hoe vaak moet je je binnenkat wassen?

Katten hebben geen bad nodig, tenzij ze erg vies of stinkend zijn. Het baden ervan kan de natuurlijke wassen en oliën verwijderen die de huid beschermen en de vacht gezond houden. Het kan ook de pH-balans van de huid van je harige vriend verstoren, waardoor ze vatbaar worden voor huidinfecties of irritatie. Daarom, tenzij uw kat smerig is of contact heeft gehad met een giftige of irriterende stof, is het het beste om de verzorging aan hem over te laten!