Hebben katten geurklieren in hun poten?

Kattengedrag en kattencommunicatie zijn complexe onderwerpen en zelfs gekwalificeerde kattengedragsdeskundigen leren regelmatig nieuwe dingen. Wanneer je kat tegen je benen wrijft, liefdevol je voorhoofd kopt of zijn poten op je schoot kneedt, tonen ze niet alleen genegenheid.

Naast het feit dat het de manier van je kat is om “Ik hou van je” te zeggen, geven ze ook hun geur vrij uit hun geurklieren. Dus, waar hebben katten geurklieren? En wat is het doel van dit geurmarkeringsgedrag?

Waarom hebben katten geurklieren?

Katten die elkaar besnuffelen introductie

Katten gebruiken hun reukvermogen om vertrouwd te raken met nieuwe dingen, waaronder andere katten.

Het lijkt je misschien onwaarschijnlijk dat katten hun geur zo vaak afgeven omdat je het niet kunt ruiken. Hun geur is echter gemaakt van katachtige feromonen die hun harige vrienden (en vijanden) gemakkelijk kunnen ruiken. Katten geven feromonen om een paar redenen af aan hun geurklieren en het is niet altijd om met andere katten te communiceren. Laten we eens kijken waarom.

Territoriummarkering

Wanneer uw kat zijn geur afgeeft door tegen dingen te krabben of te wrijven, te plassen of erop te poepen, laat hij andere katten weten dat het hun territorium is. Het is hun manier om te zeggen: “Dit is van mij. Blijf weg.” Ze ruiken regelmatig hun eigenaren. Dus als je de favoriete mens van je katachtige vriend bent, kun je verwachten dat ze hun gezicht tegen je kin wrijven, hun poten op je schoot kussen of tegen je benen wrijven als je de kamer binnenloopt. Het zijn echter niet alleen mensen waarvan katten het eigendom claimen!

Katten kunnen ook bepaalde delen van het huis markeren, delen van uw tuin of, als ze zich bijzonder hebzuchtig voelen, zelfs elders in de buurt!

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Communicatie

Geurklieren spelen een belangrijke rol in de communicatie tussen katten.

Geurmarkering is echter meer dan alleen territorium. Katten kunnen angst, stress en zelfs geluk communiceren door middel van geur. Als een kat een gebied betreedt waar een andere kat zich angstig heeft gevoeld, kunnen ze het geursignaal oppikken.

Katten kunnen ook informatie krijgen over het geslacht en de reproductieve status van een andere kat uit hun geur en herkennen of ze elkaar eerder hebben ontmoet of dat ze deel uitmaken van hun kolonie. Het verkrijgen van deze informatie uit geuren betekent dat katten elkaar fysieke afstand kunnen geven en veilig kunnen blijven als dat nodig is.

Geruststelling

Katten gebruiken hun geur niet alleen om passief-agressief te zijn. Hun geur kan troost en geruststelling bieden aan katten waarmee ze bekend zijn of waarmee ze verbonden zijn. Evenzo gebruiken katten hun geur vaak om zichzelf gerust te stellen en te laten zien dat ze zich veilig en tevreden voelen in hun omgeving.

Als uw kat bijvoorbeeld bij u op de bank ligt, kunt u merken dat hij kneedt of gorst (kopstoten). Dit verspreidt hun vertrouwde geur rond en vult hun zintuigen, zodat ze zich kalm en veilig voelen.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

Binding

Feromooncommunicatie is super belangrijk voor de hechting van katten, of het nu met andere katten, mensen of andere harige familieleden is. Bekende geuren en “gelukkige signalen” helpen je kat om relaties op te bouwen. Ze zullen zich deze geuren herinneren wanneer ze ze in de toekomst tegenkomen, wat betekent dat ze de neiging hebben om vrienden voor het leven te maken.

Waar zijn de geurklieren op katten?

Katten hebben geurklieren op hun poten, wangen, voorhoofd, lippen, flanken en staart.

Katten geven geur af in hun urine en hun anaalklieren produceren geurmateriaal dat vrijkomt in hun poep. Omdat je de geurklieren van een kat niet kunt zien, weet je misschien niet waar ze zijn. Dus, waar hebben katten nog meer geurklieren?

Hun Wangen

Katten hebben geurklieren op hun wangen, waardoor feromonen vrijkomen wanneer ze hun gezicht tegen dingen wrijven. Je merkt misschien dat je kat de zijkant van zijn gezicht tegen de hoeken van meubels of muren in huis wrijft. Dit laat hun vertrouwde geur achter en laat zien dat ze zich veilig voelen in hun omgeving. Het laat ook andere katten weten dat het hun grasmat is!

Hun voorhoofd

Naast hun wangen hebben katten veel geurklieren op hun voorhoofd. Hun aanhankelijke kopstoten, bekend als gorzen, helpen hen hun geur te verspreiden tijdens hechtingsmomenten, vooral met mensen.

Hun Lippen

Katten geven feromonen af uit klieren op hun lippen. Dus de volgende keer dat je kat je oor een klein knabbeltje geeft, weet je dat ze het uit liefde doen!

Hun flanken

Het kan frustrerend zijn als je kat in en uit je benen weeft terwijl je net door de deur bent gelopen. Ze zijn immers een beetje struikelgevaar. Uw kat is echter het gebruik van de geurklieren op hun lichaam om je benen te markeren met hun geur.

Hun poten

Niemand wil dat zijn kat zijn gloednieuwe tapijt, dure gordijnen of antieke meubels krabt. Krabben is echter een natuurlijk en normaal gedrag voor katten. Katten geven feromonen af uit klieren in hun poten wanneer ze krabben, en laten tekenen van fysieke vernietiging achter. Dus, als je wilt dat je kat stopt met krabben aan bepaalde voorwerpen, zorg er dan voor dat je voldoende kattenbomen, krabpalen en krabmatten hebt.

Lees ook: Waarom krabben katten meubels en tapijten?

Hun staart

Misschien heb je je kat in het verleden urine zien spuiten, hopelijk buiten in plaats van in je huis. Wanneer een kat urine spuit, laten ze niet alleen hun geur in de urine achter. Hun staart heeft ook geurklieren. Zo verspreiden ze nog meer van hun geur in hun omgeving.

Wat zijn de anale klieren van een kat?

Een kat heeft twee anaalklieren die zich net in hun rectum bevinden. Ze produceren stinkend materiaal, dat zich in de anale zakken bevindt en vrijkomt wanneer ze uitwerpselen passeren.

Dit stinkende materiaal is een andere manier waarop katten hun territorium kunnen markeren en communiceren via geur. Af en toe kunnen de anaalklieren te vol of geblokkeerd raken, wat leidt tot jeuk, irritatie of infectie.

Conclusie

We weten allemaal dat katten graag verbaal communiceren! Maar afgezien van miauwen en spinnen, nemen ze ook deel aan subtielere, stille communicatie via hun geurklieren. Dus, de volgende keer dat je je afvraagt waarom je kat een bepaald kattengedrag vertoont, overweeg dan of ze misschien hun geur verspreiden.

Veelgestelde vragen

Geven katten een geur af als ze krabben?

Katten hebben geurklieren in hun voetzolen, die feromonen afgeven wanneer ze krabben. Maak je echter geen zorgen; het hoeft niet te betekenen dat katten je meubels of tapijten krabben! Zorg er wel voor dat je voldoende krabpalen, kattenbomen en krabmatten hebt, zodat ze hun klauwen kunnen buigen.

Wat betekent het als katten je een kopstoot geven?

Katten hebben geurklieren op hun voorhoofd. Wanneer ze mensen headbutten, wat ook wel gorzen genoemd wordt, geven ze hun geur af. Dit laat zien dat ze zich veilig en gelukkig voelen en laat andere katten weten dat jij bij hen hoort!

Waarom wrijven katten hun gezicht over je?

Er is een hoge concentratie geurklieren op het gezicht van een kat, inclusief hun wangen, lippen en voorhoofd. Wanneer katten hun gezicht over je wrijven, laten ze hun feromonen los om je te bedekken met hun geur. Dit stelt hen gerust en zorgt ervoor dat ze zich ontspannen en veilig voelen. Het stuurt ook andere katachtige familieleden de boodschap dat je een band hebt.

Herkennen katten de geur van hun baasje?

Katten hebben een zeer scherp reukvermogen dat veel sterker is dan dat van een mens. Naast het kunnen ruiken van hun eigen katachtige feromonen, zullen ze ook vertrouwd raken met de geur van hun eigenaar. Dit betekent dat ze hun eigenaar gemakkelijk kunnen herkennen, zelfs in een onbekende omgeving.