Waarom likt mijn kat me dan?

De meerderheid van de kattenbezitters is er geweest. Je hebt een heerlijke knuffel met je kat, ze likken je liefdevol en spinnen terwijl je lekker op de bank kruipt, en dan plotseling, zonder waarschuwing, vind je een set tanden stevig geïmplanteerd in je arm, meestal vergezeld van wat krachtig geklungel!

Of misschien volgt je kat haar likken op met stevige maar niet-agressieve knabbels. Als je je afvraagt waarom je kat dit doet of als je iets verkeerd hebt gedaan, ben je niet de enige!

Elk huiskatenras vertoont dit gedrag. In dit artikel wordt besproken wat dit gedrag kan betekenen, wat de meest voorkomende redenen ervoor zijn en hoe u het kunt helpen verminderen.

Waarom likken katten hun menselijke eigenaren?

Likken is een verzorgingsgedrag in de kattenwereld. Zoals je misschien wel weet, zijn de tongen van katten ruw van textuur, zoals schuurpapier, vanwege de stijve keratinestekels die hun oppervlak bedekken. Dit maakt het een effectief hulpmiddel voor het verzorgingsproces.

Lees ook: 10 verbazingwekkende feiten over de tong van je kat

Katten zullen likken en wederzijdse verzorging uitvoeren om sociale binding met andere katten in hun kolonie. Wanneer ze je likken, is dit een teken van genegenheid en je kat kiest ervoor om een positieve band met je op te bouwen!

Is kattenspeeksel schoon voor mensen?

Kattenspeeksel is niet schoon voor mensen. Het draagt veel potentieel schadelijke bacteriën. Hun speeksel zal geen schade aanrichten als uw kat u gewoon likt, omdat uw huid fungeert als een natuurlijke barrière. Ernstige infecties zijn echter mogelijk als uw kat u bijt en de huid breekt.

Was altijd uw handen nadat uw kat u heeft gelikt en neem contact op met uw arts als uw kat u heeft gebeten of gekrabd, waardoor de huid is gebroken.

Waarom bijt mijn kat me als ze aanhankelijk is?

Kattengedrag is nog steeds een onvolledig veld. We hebben niet altijd een volledig begrip van waarom katten doen wat ze doen, maar er zijn enkele theorieën over waarom katten kunnen bijten wanneer ze worden geaaid.

“Liefde bijten”

Sommige katten zullen een zachte hap of kleine hap geven aan hun eigenaar terwijl ze genegenheid tonen. Dit gedrag gebeurt meestal wanneer katten zich verbonden voelen met hun eigenaren en gedrag nabootsen dat wordt gezien bij zowel kittens als volwassen katten. Deze kleine liefdesbeten gaan meestal niet gepaard met waarschuwingsgedrag en uw kat kan comfortabel en op zijn gemak lijken.

Verzorgingsgedrag

Likken, zoals besproken, is een verzorgingsgedrag. Wanneer katten elkaar verzorgen, kan dit zich vaak uitstrekken tot zacht knabbelen om kleine haarmatten of stukjes vuil vrij te maken. Als je kat je met zachte knabbels likt, kan hij je verzorgen als een sociale bindingservaring.

Frustratie gedrag

Het zal voor katteneigenaren geen verrassing zijn dat katten hardwired zijn om zich in controle te voelen. Een bijzondere negatieve emotionele motivatie voor katten is die van frustratie. Hun “frustratiesysteem” kan worden getriggerd door mislukte verwachtingen, onvermogen om hun poten te krijgen op middelen die ze zouden willen, of het gevoel dat ze geen controle hebben.

Als een aaisessie niet verloopt zoals je kat het wil, kan dit leiden tot frustratiegedrag, waaronder bijten. Deze beten zullen meestal krachtiger of agressiever zijn dan aanhankelijk of spelgerelateerd bijten. Het verhogen van de speeltijd kan helpen om frustratiegedrag te verminderen.

Overprikkeling of “door aaien geïnduceerde” agressie

Vergelijkbaar met frustratiegedrag, als uw kat zich overprikkeld voelt, kan hij als gevolg daarvan bijten. Door aaigedrag veroorzaakte agressie komt veel voor en draagt bij aan zoveel als 40% van de gevallen van gedragsproblemen met betrekking tot agressie gezien door verwijzingsdiensten.

Het exacte mechanisme voor dit gedrag is niet volledig begrepen, maar theorieën zoals “gevoeligheidsdrempels” beschrijven de limiet van uw kat om aangeraakt te worden. Deze limiet varieert van kat tot kat, en bijten is de manier van je kat om te zeggen: “Stop nu!”

Speelgedrag

Kat bijt in een hand

Om te begrijpen waarom je kat je bijt, moet je begrijpen waarom katten in het algemeen agressie vertonen.

Katten bijten vaak als onderdeel van spelinteractie; dit kan vooral het geval zijn als er een kattenspeeltje bij betrokken is of als je kat je begint te likken tijdens een speelsessie. Het kan een uitdaging zijn om spelwens te onderscheiden van overstimulatie-agressie, maar het zoeken naar subtiele verschillen in de lichaamstaal van je kat kan je een idee geven!

Pijn

Kat bijtende vinger

Katten zullen soms bijten of ander agressief gedrag vertonen omdat ze pijn hebben.

Er wordt ook erkend dat katten hun eigenaren tijdens een knuffelsessie kunnen bijten vanwege pijn of ongemak. Katten zijn berucht omdat ze zich kunnen verstoppenigns van pijn, wat een evolutionaire eigenschap is om tekenen van zwakte te verbergen. Als u niet zeker weet of uw kat pijn heeft, vooral als hij ouder is of een chronisch gezondheidsprobleem heeft, neem dan contact op met uw lokale dierenarts voor advies.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Wat moet je doen als je kat je bijt?

Als uw kat u bijt, verwijder dan snel uw hand en probeer de aandacht van uw kat om te leiden naar een speeltje of deken.

Het is essentieel als uw kat u bijt tijdens een aaisessie, u schreeuwt niet tegen haar. Dit kan leiden tot frustratie en angstgedrag en kan het probleem verergeren. Corrigeer je kat nooit fysiek. Het is nooit gepast om krachtige methoden te gebruiken om te proberen gedrag te corrigeren. Dit zal agressie verergeren en is niet iets dat uw kat zal begrijpen.

Haal eerst voorzichtig jezelf uit de bijtsituatie en stop met aaien, waarbij je de aandacht van je harige beste vriend van je afleidt met een speeltje of een deken om in te kruipen. Het kan het soms erger maken om je hand onmiddellijk te extraheren zonder een omleiding, aangezien katten visuele jagers zijn die zijn ontworpen om bewegingen te volgen!

Lees ook: Hoe train je je kat om niet te bijten

Controleer op dit punt uw huid om er zeker van te zijn dat uw kat deze niet heeft doorboord of gebroken met haar tanden. Zoals we hebben besproken, draagt kattenspeeksel veel potentieel schadelijke bacteriën. Als je een breuk in de huid hebt, was deze dan grondig met water en zeep. Het is verstandig om contact op te nemen met uw zorgverlener na een dierenbeet die de huid doorboort.

Antibiotica zijn soms nodig voor het beheersen van kattenbeten, vooral als er een diepe punctie aanwezig is of de beet in de buurt van een gewricht optreedt. Als u in een gebied woont waar hondsdolheid endemisch is en de beet uw huid breekt, praat dan altijd met uw zorgverlener, zelfs als uw kat is gevaccineerd, uit voorzorg.

Lees ook: Rabiësvaccin voor katten

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat me bijt als ik haar aai?

Katten vertonen meestal subtiele aanwijzingen dat je plezierige aaisessie op het punt staat naar het zuiden te gaan.

Kijk uit voor aanwijzingen

Aai agressie

Katten zullen af en toe bijten als ze geaaid zijn op een manier die overstimulerend is.

Hoewel het vaak voelt alsof de beet van je kat tijdens het aaien uit de lucht komt vallen, zijn er enkele subtiele tekenen waar je op kunt letten die erop kunnen wijzen dat je kat gaat bijten. Voorbeelden hiervan zijn het afvlakken of draaien van haar oren, het zwaaien met de staart of het spannen van haar lichaam.

Houd in de gaten hoe lang het duurt voordat uw kat deze tekenen vertoont en aai haar altijd minder lang dan dat (terwijl u nog steeds oplet voor waarschuwingssignalen!).

Verander de manier waarop je aait

Aai agressie

Sommige katten kunnen overprikkeld raken tijdens een aaisessie en uithalen met beten en krassen. Andere katten zullen een “kantelpunt” bereiken nadat gevoelige gebieden te lang zijn aangeraakt.

Een ander ding om te overwegen is hoe je je kat aait. Katten zijn over het algemeen toleranter voor het feit dat hun hoofd, nek en rug worden geaaid dan hun buik. Dit strekt zich uit van behoudsgedrag bij hun wilde tegenhangers, die hun kwetsbare buiken zullen beschermen tegen letsel.

Lees ook: Houden Katten van knuffels?

Hoewel sommige katten dol zijn op een korte buikkrab, volgt meestal het bijten en krabben kort daarna. Als je dit over je kat weet, kies er dan voor om haar te aaien op manieren waar ze toleranter voor is, en kies de lichaamsdelen die ze het liefst verlengt.

Teller Conditionering

Contraconditionering omvat het gebruik van een positieve bron, zoals traktaties, om uw kat te belonen voor gedrag, in dit geval aaien. Het helpt bij het opbouwen van een positieve associatie en het verhogen van de tolerantie. Het is belangrijk om uw kat nooit te duwen totdat hij tekenen vertoont dat hij ongelukkig is.

Als u de lichaamstaal van uw kat leest en uw aaiverwachtingen aanpast om in overeenstemming te zijn met de wensen van uw kat, is het misschien niet nodig om tegenconditioneringsmethoden te gebruiken, maar positieve bekrachtiging kan soms gunstig zijn.

Laatste gedachten

houden katten van knuffels?

Elke kattenouder weet hoe complex hun harige vriend is, en het verkrijgen van hun toestemming voor een aaisessie is slechts een van die complexiteiten!

Het herkennen van de verschillende mogelijke redenen voor het bijten van uw kat tijdens een aaisessie en wat u kunt doen om te helpen, zal niet alleen uw band met uw kat verbeteren, maar ook het risico op een vervelende infectie als gevolg van een kattenbeet verminderen.

Als u niet zeker weet waarom uw kat u bijt tijdens knuffelsessies, neem dan contact op met uw lokale dierenarts, die u nuttig advies kan geven op maat van de nee van uw harige vriendDs.

Lees ook: Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten

Veelgestelde vragen

Betekenen kattenlikjes kusjes?

Zoenen is geen gedrag dat katten vertonen, maar likken kan genegenheid voor je betekenen. Likken is een verzorgingsgedrag dat katten ondernemen om een band met elkaar op te bouwen en positieve relaties op te bouwen.

Waarom geven katten kusjes?

Zoenen, in de menselijke zin van het woord, maakt geen deel uit van het gedragsrepertoire van een kat. Er zijn echter een paar katachtige genegenheidsgedragingen die kunnen voelen alsof je kat je kust!

Deze omvatten likken, zoals hierboven besproken, hoofdstoten (wat katten doen om je te markeren met hun feromonen en een band met je te krijgen) en langzame oogknipperingen.

Langzaam knippergedrag is Studeerde en blijkt te functioneren als een positieve emotionele communicatie tussen katten en hun eigenaren. Dus hoewel je kat niet per se zal zoenen, kunnen ze je op veel manieren vertellen dat ze van je houden!

Moet ik me door mijn kat laten likken?

Uw kat die u likt, zal u geen kwaad doen, op voorwaarde dat u geen open snijwonden of wonden heeft. Zorg ervoor dat u uw handen grondig wast nadat uw aaisessie is voltooid. Let goed op de lichaamstaal van je kat voor tekenen dat hij niet langer geknuffeld wil worden om bijtgedrag te voorkomen.

Bronnen weergeven

Amat. M en Manteca. X (2019) Veelvoorkomend kattenprobleemgedrag: door de eigenaar gerichte agressie. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie 21 245-255. DOI Geraadpleegd op 22 juni 2022

Heide. S (2018) Inzicht in katachtige emoties en hun rol in probleemgedrag. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie 20 437-444 DOI Geraadpleegd op 22 juni 2022