Is sorbitol veilig voor katten?

kat die naar een plak cake kijkt

Als huisdierouder ben je waarschijnlijk zeer bekend met de toxiciteit van de kunstmatige zoetstof xylitol. Maar hoe zit het met andere kunstmatige zoetstoffen, zoals sorbitol? Zijn alle kunstmatige zoetstoffen giftig voor huisdieren, of is sorbitol veilig voor katten?

Over Sorbitol en Katten

Sorbitol is een plantaardig koolhydraat (suikeralcohol) dat als zoetstof aan veel voedingsmiddelen en medicijnen wordt toegevoegd. Hoewel sorbitol van nature in planten wordt geproduceerd, kan het ook kunstmatig worden gemaakt door een chemische reactie met glucose, wat de manier is waarop de meeste sorbitol wordt geproduceerd uit glucosestroop.

Er wordt gedacht dat het ongeveer 60% van de zoetkracht van sucrose heeft en ook ongeveer een derde minder calorieën bevat dan sucrose, waardoor het nuttig is voor caloriearme ‘dieet’-alternatieven. Omdat het menselijk lichaam sucrose zeer langzaam absorbeert, is het een goede suikervervanger voor gebruik in diabetische voedingsmiddelen.

Katten hebben geen zoete smaakreceptor, dus ze zijn niet in staat om de zoetheid van sorbitol te detecteren. Het is echter nog steeds regelmatig aanwezig in dingen die katten consumeren, of dit nu menselijk voedsel, kattenvoer of zelfs hondenvoer is. Sorbitol wordt vaak aan deze dingen toegevoegd vanwege zijn voedselconserverende eigenschappen of als een antiklontermiddel.

Net als mensen wordt gedacht dat katten wat sorbitol verteren, maar niet alles. Dit betekent dat overtollige sorbitol naar de dikke darm gaat, waar het wordt gefermenteerd door bacteriën.

In kleine hoeveelheden is dit prima, maar in grotere hoeveelheden kan het buikpijn en gas, snelle darmmotiliteit en osmotische diarree veroorzaken. ‘Osmotische diarree’ ontstaat doordat de onverteerde sorbitol water in de dikke darm trekt, waardoor het ook kan bijdragen aan uitdroging.

Waar vindt u sorbitol?

Sorbitol wordt vaak toegevoegd aan medicijnen en aan voedingsmiddelen en dranken voor menselijke en dierlijke consumptie.

Als een caloriearm alternatief voor suiker, is sorbitol vaak aanwezig in caloriearme, keto- en dieetvoeding voor menselijke voedselopties. Voedingsmiddelen gemaakt voor mensen met diabetes kunnen ook sorbitol bevatten, omdat het minder snel wordt opgenomen en minder een stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt dan glucosesuikers. Hoewel sorbitol in een enorm scala aan producten te vinden is, komt het het meest voor in gebakken goederen, waar het een geweldige suikervervanger is.

Sorbitol draagt niet bij aan de vorming van gaatjes, wat betekent dat het een veel voorkomende zoetstof is voor suikervrije tandpasta en kauwgom. In feite wordt sorbitol ook gebruikt in tandpasta’s voor huisdieren, dus je hebt het misschien al aan je kat gegeven zonder het te beseffen! Het kan ook worden gevonden in voedsel voor huisdieren, omdat het kan helpen bij de stabiliteit van het product.

Sorbitol komt ook van nature voor in fruit zoals appels, avocado’s, kersen, abrikozen en pruimen.

Is sorbitol veilig voor katten?

kat die een avocado besnuffelt

Bij normale doses lijkt het erop dat sorbitol veilig is voor katten.

Huidig bewijs suggereert dat sorbitol bij normale doses veilig is voor katten. Het wordt gevonden in sommige kattentraktaties en kattentandpasta’s en volgens de ASPCA zou het in kleine hoeveelheden geen effect moeten hebben. We weten immers dat appels en verschillende andere vruchten veilig zijn voor katten om te eten, dus het is logisch dat de natuurlijke suikers in deze vruchten niet giftig zijn voor katten.

In grotere doses kunnen echter enkele bijwerkingen van het consumeren van sorbitol worden opgemerkt. De bijwerkingen van sorbitol hebben vooral invloed op het spijsverteringsstelsel. Hoewel deze gas, buikkrampen en diarree omvatten, zijn ze over het algemeen mild.

In feite gebruiken veel dierenartsen kleine hoeveelheden sorbitol medicinaal – het laxerende effect van sorbitol kan de absorptie van gifstoffen die zijn gegeten helpen voorkomen en wordt vaak naast actieve kool gebruikt als onderdeel van een ‘oraal decontaminatieprotocol’ na vergiftiging. Het kan ook worden gebruikt in sommige gevallen van constipatie.

In grote hoeveelheden is het waarschijnlijk dat de effecten van sorbitol ernstiger zouden zijn. Als uw kat een sorbitolhoudend product heeft gegeten, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts of dierengifcontrole om het beste advies voor uw kat te krijgen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle zoetstoffen veilig zijn voor katten. Xylitol is een zeer vergelijkbare kunstmatige zoetstof die extreem giftig is voor katten en hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) en leverfalen veroorzaakt, die beide fataal kunnen zijn. Xylitol wordt vaak gevonden naast sorbitol in suikervrije kauwgom, dus controleer de ingrediënten als uw kat kauwgom heeft ingenomen!

Lees ook: Planten giftig voor katten: giftige planten om te vermijden

Effecten van sorbitol voor katten

kat in kattenbak

Bij overmatige doses of als het aan gevoelige katten wordt gegeven, kan sorbitol schadelijke effecten hebben op katten, waaronder spijsverteringsirritatie en overstuur.

In kleine doses, zoals die in tandpaverastes, is het onwaarschijnlijk dat sorbitol enig effect zal hebben op uw kat. In grotere doses, of voor degenen die erg gevoelig zijn, kan sorbitol darmeffecten veroorzaken zoals overmatig gas, buikpijn en diarree. Het veroorzaakt ook af en toe braken.

Conclusie

Sorbitol is niet giftig voor katten zoals xylitol dat is, en kan veilig in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd. Inname van sorbitol in grotere hoeveelheden kan echter maagklachten veroorzaken en het is niet bekend hoe een zeer grote dosis een kat zou beïnvloeden. Als u merkt dat uw kat iets heeft gegeten dat een grote hoeveelheid sorbitol bevat, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts voor advies.

Lees ook: Wat kunnen katten eten? 36 menselijke voedingsmiddelen die katten kunnen eten – en 8 ze kunnen het niet!

Veelgestelde vragen

Is sorbitol veilig voor huisdieren?

Bij veel voorkomende doses en die gebruikt in experimenten, is aangetoond dat sorbitol niet-toxisch is voor huisdieren. Het is echter een catharsis en kan diarree veroorzaken, en in grotere doses kan het braken, buikpijn en uitdroging veroorzaken. Deze gaan meestal vanzelf over en hebben meestal geen veterinaire interventie nodig, tenzij ernstig.

Welke zoetstoffen zijn giftig voor katten?

Is sorbitol slecht voor de lever?

Er is geen bewijs dat sorbitol leverproblemen veroorzaakt (of andere gevallen van sorbitolvergiftiging bij katten) en het is geclassificeerd als veilig voor menselijke consumptie door de FDA en andere soortgelijke instanties wereldwijd.