10 tekenen dat uw kat een andere kat wil

Als je een kattenmens bent, weet je al alle geweldige dingen over het delen van je leven met een kat. Is er immers iets mooiers dan gezellig televisie kijken op een avond met een kat gekruld, tevreden op schoot? Katten kunnen eenzaamheid en stress helpen verminderen wanneer je een aanhankelijk moment van gedoe en knuffels deelt.

Dus, met al deze voordelen, is één katachtig familielid toch niet genoeg? Maar wat als je je kat vraagt of hij een nieuwe metgezel wil? Wat denk je dat ze zouden zeggen?

Doen katten het beter in paren?

Is het krijgen van een tweede kat een goed idee? Je zou natuurlijk kunnen aannemen dat je kat het leuk zou vinden om een katachtige vriend in de buurt te hebben voor gezelschap. Maar eigenlijk zijn katten van nature vrij solitaire wezens. Ze willen hun tijd alleen en kunnen de aanwezigheid van andere katten een beetje stressvol vinden.

Lees ook: Hoe help je katten om met elkaar om te gaan?

Net zoals sommige mensen de voorkeur geven aan hun eigen gezelschap en om zichzelf te plezieren, zijn katten meestal gelukkiger als de enige kat in het huishouden. Natuurlijk bestaan er gebonden paren katten, hetzij als nestgenoten die altijd samen zijn geweest of andere katten die in de loop van de tijd een relatie hebben opgebouwd.

Deze paren katten die gewend zijn aan elkaars gezelschap moeten idealiter niet worden gescheiden. Over het algemeen doen katten het echter beter alleen dan als onderdeel van een huishouden met meerdere katten.

Hoe weet je of je kat een andere kat wil

Niet alle katten kunnen met elkaar opschieten, maar sommige katten zijn uiteindelijk de beste vrienden.

Het is niet altijd een goed idee om een andere kat aan te nemen als je er al een hebt. Als u echter overweegt om uw kattenbroed toe te voegen, moet u de volgende punten overwegen om te beslissen of het waarschijnlijk zal werken. Vergeet echter niet dat katten de tijd nodig hebben om zich aan elkaar op te warmen, dus wees niet gealarmeerd als je kat in eerste instantie niet onder de indruk lijkt van de nieuwkomer!

#1 Ze zijn gewend om een katachtige vriend te hebben

Het is het beste om af te wachten en te zien hoe ze zich gedragen voordat je beslist wanneer de tijd rijp is om een nieuw harig familielid mee naar huis te nemen.

Als uw kat deel uitmaakte van een gebonden paar, maar er is er een overleden, kunt u overwegen een nieuwe kat opnieuw te huisvesten om ze gezelschap te houden. Het is echter belangrijk om te beseffen dat uw kat een periode van aanpassing nodig heeft na het verliezen van zijn vriend, dus de extra stress van een nieuwe kat in huis kan te veel zijn.

Daarom is het het beste om af te wachten hoe ze zich gedragen voordat ze beslissen wanneer de tijd rijp is om een nieuw harig familielid mee naar huis te nemen.

Lees ook: Hoe katten kennis te laten maken met een nieuw huis

#2 Ze zijn jong

Gelukkig kunt u verschillende methoden gebruiken om uw kat aan te moedigen om te slapen volgens een schema dat zowel u als hem ten goede komt.

Katten zijn gewoontedieren, dus oudere katten hebben de neiging om behoorlijk vast te zitten in hun manier van doen! Daarom, als u een nieuwe kat gaat aannemen, is het misschien het beste om dit te doen terwijl uw bestaande kat jong en meer aanpasbaar is. Dit betekent dat de nieuwe toevoeging uw kat minder snel te veel stress zal bezorgen en dat ze na verloop van tijd dichtbij kunnen komen.

#3 Ze hebben katachtige vrienden in de buurt

Kittens spelen

Tussen snelle groei en onstuimigheid hebben kittens een zeer hoge energiebehoefte.

Als uw kat vriendelijk is met andere katten, is de kans groter dat ze een nieuwe kat in het gezin accepteren. Dus als uw kat regelmatig in de buurt van een andere kat in de tuin zit of zonnebaadt en ontspannen lijkt in hun aanwezigheid, kan dit een positief teken zijn. Het feit dat uw kat geniet van het gezelschap van andere katten, betekent echter niet dat ze hun territorium met hen willen delen!

#4 Ze zijn relaxt

Zelfs de meest relaxte kat verwelkomt misschien geen nieuwe broer of zus, dus wees bereid om geduldig te zijn.

Elke kat is anders. Sommigen zijn verlegen; sommige zijn extravert. Sommige zijn op scherp en gemakkelijk gestrest, terwijl anderen meer ontspannen zijn. Als je kat de relaxte soort is, is de kans groter dat hij openstaat voor het idee van een nieuwe harige huisgenoot. Zelfs de meest relaxte kat verwelkomt echter misschien geen nieuwe broer of zus, dus wees bereid om geduldig te zijn.

#5 Ze worden veel met rust gelaten

Als ze binnen worden gehouden, kunnen ze wat gezelschap waarderen

Als je kat veel alleen blijft, vooral als hij binnen wordt gehouden, kan hij wat gezelschap waarderen. Verwacht echter niet dat ze je meteen zullen bedanken. Ze zullen waarschijnlijk wat tijd nodig hebben om op het idee te komen!

#6 Je hebt voldoende binnen- en buitenruimte

Te veel katten in een klein gebied kunnen leiden tot pestgedrag en stress, dus het is belangrijk om te check je hebt de ruimte voordat je je aan een andere kat verbindt.

Katten zijn vrij klein, nietwaar? Omdat ze niet veel ruimte innemen, zou je kunnen aannemen dat je er nog enkele honderden in je huis kunt plaatsen! Katten hebben echter voldoende ruimte nodig om stressvrij te blijven wanneer ze met andere katten leven. Ervoor zorgen dat ze ruimte hebben om wat alleen weg te gaan wanneer dat nodig is, zal helpen hun vriendschap met hun nieuwe bontbroer of -zus te versterken.

Lees ook: Hoeveel katten zijn er te veel?

Te veel katten in een klein gebied kunnen leiden tot pestgedrag en stress, dus het is belangrijk om te controleren of je de ruimte hebt voordat je je aan een andere kat verbindt.

#7 Ze zijn al verbonden met een buddy

Je moet overwegen of je de ruimte en de middelen hebt om het op te nemen tegen een andere katachtige vriend.

Als uw kat deel uitmaakt van een hecht paar, hetzij met een van zijn broers en zussen of een andere kat, moet u ze niet scheiden. Als je een kat hebt herplaatst zonder zijn beste maatje, zul je merken dat ze voor hem dennen en tekenen van stress ontwikkelen, zoals plassen en poepen buiten de kattenbak of hun vacht eruit trekken. Als dit het geval is, moet je overwegen of je de ruimte en de middelen hebt om het op te nemen tegen een andere katachtige vriend.

Als het niet haalbaar is om twee katten te hebben, is het misschien vriendelijker om je kat terug te brengen en te overwegen een enkele kat te adopteren die niet nauw verbonden is met een andere kat.

#8 Ze zijn gewend om in een huishouden met meerdere katten te zijn

Katten zijn van nature solitair en onafhankelijk, ze kunnen een smaak ontwikkelen om in een groep te zijn als dat is wat ze gewend zijn

Als je al meer dan één kat hebt en je bent een kat aan het huisvesten die eerder met andere katten heeft geleefd, is de kans groter dat de introductie soepel verloopt. Hoewel katten van nature solitair en onafhankelijk zijn, kunnen ze een smaak ontwikkelen om in een groep te zijn als dat is wat ze gewend zijn.

#9 Ze hebben geen medische problemen

U moet ervoor zorgen dat u financieel voorbereid bent op de last van een nieuwe kat

Vergeet niet dat de meeste katten de aanwezigheid van een nieuwe kat in eerste instantie stressvol zullen vinden, hoe hard je ook je best doet. Dus als uw kat onwel is, een langdurige gezondheidstoestand heeft of chronische pijn heeft, wilt u misschien overwegen of de stress van een nieuwe kat in hun belang is.

Zorg er ook voor dat u financieel voorbereid bent op de last van een nieuwe kat, vooral als uw huidige kat een beetje een vaste klant bij de dierenarts is geworden en u zich uitgerekt voelt.

#10 Ze zijn gevaccineerd en gecastreerd!

Als u een nieuwe kat adopteert, moet u ervoor zorgen dat beide katten zijn gevaccineerd om ze te beschermen tegen ernstige ziekten.

Het thuisbrengen van een nieuwe kat is een mooie, spannende tijd. Als de situatie correct wordt aangepakt, kunnen uw katten in harmonie leven. Het laatste wat u echter wilt, is de gezondheid en het welzijn van uw huidige kat op het spel zetten.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Daarom, als u een nieuwe kat adopteert, moet u ervoor zorgen dat beide katten zijn gevaccineerd om hen te beschermen tegen ernstige ziekten. Evenzo, als je de pitter-patter van enkele kleine voeten niet wilt horen, moet je ervoor zorgen dat ze ook allebei gesteriliseerd of gecastreerd zijn!

Een tweede kat kiezen

Wanneer u een nieuwe kat aan het huishouden toevoegt, moet u rekening houden met de persoonlijkheid en voorkeuren van uw bestaande kat.

Als je hebt besloten om een tweede kat te nemen, moet je de volgende punten overwegen om je te helpen de perfecte purry-vriend te kiezen.

Leeftijd

Hoewel er geen vaste regel is voor welke leeftijd kat u moet kiezen voor uw tweede kat, zijn er een paar overwegingen. Ten eerste, als uw bestaande kat jong is, kunnen ze de speelse aard van een kitten of een andere jonge katgenoot waarderen.

Aan de andere kant kan een oudere kat die gewoon wat rust en stilte wil, de chaos die een kitten of onstuimige jonge kat zou kunnen brengen, niet waarderen! Uw oudere kat voelt zich misschien meer op zijn gemak bij een andere oudere kat, hoewel ze de verstoring van hun routine misschien nog steeds niet leuk vinden.

Geslacht

Het is een eeuwenoude vraag, moet je een tweede kat kiezen die hetzelfde geslacht heeft als je bestaande kat, of moet je het tegenovergestelde kiezen? Helaas zijn er geen garanties dat uw kat het goed kan vinden met een andere kat, ongeacht het geslacht. Het lijkt echter wel te helpen als ze gecastreerd worden.

Geschiedenis

Het is essentieel om rekening te houden met de geschiedenis van elke kat die u overweegt in uw gezin te verwelkomen. U moet op de hoogte zijn van eventuele gezondheidsproblemen of aanzienlijke verwondingen en hun vaccinatie- en castratiestatus kennen. Dit zorgt ervoor dat u hen de zorg kunt bieden die ze nodig hebben en dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Tips Voor het in huis halen van een tweede kat

Zelfs met zorgvuldige introducties is het normaal dat katten wat tijd nodig hebben om zich aan elkaar op te warmen.

Wanneer je een nieuwe kat mee naar huis neemt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het zo soepel mogelijk gaat.

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je voldoende kattenbakken, voerbakken en drinkstations hebt om je katten tevreden te houden. Katten houden niet van concurreren, dus als vuistregel moet je één kattenbak per kat plus één extra hebben. Aparte voerbakken voor elk van hen en veel waterbakken of fonteinen in huis helpen ook pestgedrag te voorkomen en helpen uw katten zich meer op hun gemak te voelen.

Voordat je je harige nieuwe toevoeging mee naar huis neemt, is het een goed idee om wat katten kalmerende spray of diffusers te bemachtigen, zoals Feliway of Pet Remedy. Deze producten verminderen het stressniveau van uw kat en helpen beide katten kalm te blijven tijdens de overgangsperiode.

Een nieuwe kat voorstellen aan uw huidige kat

U kunt zich voorbereiden op uw kat om een nieuwe kat te ontmoeten door beide katten te voorzien van een handdoek, deken of een ander item dat naar de andere kat ruikt. Dit zal de katten helpen geleidelijk aan elkaars geur te wennen gedurende een week of twee.

Wanneer u een nieuwe kat aan uw kat introduceert, begin dan met hem van een afstand te laten zien, maar elkaar niet aan te raken. Dit kun je doen met behulp van een bench of babyhekje. Houd beide katten tevreden door met ze te spelen of ze traktaties te geven.

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

Traktaties kunnen ook positieve bekrachtiging bieden, zodat je ze kunt gebruiken om positief gedrag te belonen, zoals interesse tonen in de andere kat. Zodra beide katten zich op hun gemak voelen om elkaar te zien, kunt u ze voor korte periodes contact laten maken, maar zorg ervoor dat u een oogje in het zeil houdt voor het geval ze gestrest of overweldigd raken.

Wat te doen als het niet gaat plannen

Het is vrij normaal dat katten tijdens hun eerste ontmoetingen sissen, grommen of zelfs naar elkaar vegen, vooral als ze niet geleidelijk worden geïntroduceerd. Het kan vaak drie of vier weken, of zelfs langer, duren voordat de dynamiek tussen hen verbetert. Als het echter na een maand of twee niet goed gaat, is het de moeite waard om met uw dierenarts of een gekwalificeerde gedragsdeskundige te praten voor wat advies.

Conclusie

Wie wil er nu geen andere kat? Twee katten betekenen het dubbele van het spinnen, het dubbele van het plezier en het dubbele van de liefde! Voordat u echter begint met de zoektocht naar de perfecte kattenvriend voor uw kat, moet u overwegen hoe dit hen zal beïnvloeden. Katten zijn immers meestal solitaire wezens, dus je kat is misschien niet zo dankbaar voor zijn nieuwe metgezel als je had gehoopt. Als je besluit om een andere kat mee naar huis te nemen, plan deze dan zorgvuldig en help beide katten zich aan te passen aan hun nieuwe leven samen.

Veelgestelde vragen

Zal mijn kat blij zijn als ik een andere kat krijg?

Hoewel je je misschien zorgen maakt dat je kat soms eenzaam wordt, hunkeren ze meestal niet naar het gezelschap van andere katten. Dat gezegd hebbende, er bestaan wel degelijk hechte paren katten en misschien vindt u dat de nieuwe kat de perfecte katachtige vriendschap met uw kat vormt.

Zijn 2 katten beter dan 1?

Katten zijn solitaire wezens en vinden het vaak stressvol om deel uit te maken van een groep. Als u overweegt een andere kat aan uw huishouden toe te voegen, moet u ervoor zorgen dat u zich grondig voorbereidt en ze geleidelijk introduceert.

Hoe weet je wanneer je katten met elkaar overweg kunnen?

Je kunt zien wanneer katten met elkaar overweg kunnen als ze bij elkaar in de buurt ontspannen, elkaar verzorgen, samen spelen of spinnen terwijl ze in elkaars gezelschap zijn. Spelgevechten, waarbij er niet gesist of gegromd wordt, komt ook vaak voor bij katachtige vrienden.