Waarom drinkt mijn kat veel water?

Waarom drinkt mijn kat veel water

De meeste katteneigenaren weten hoe ze de algemene gezondheid van hun huisdieren moeten controleren, door hun uiterlijk, hun dagelijkse gewoonten en hun eetlust te observeren. Maar het is minder bekend dat het controleren van hun dagelijkse waterinname een eenvoudige, extra manier is om ervoor te zorgen dat uw kat in optimale gezondheid verkeert.

Meestal realiseren mensen zich niet dat hun kat overmatig drinkt totdat het probleem relatief vergevorderd is, en hun kat drinkt zulke overvloedige hoeveelheden water dat het bijna onmogelijk is om het niet op te merken.

Ze kunnen merken dat ze de waterbak herhaaldelijk moeten vullen, of ze kunnen hun huisdier veel vaker dan voorheen uit de waterbak zien drinken.

Dit artikel legt de mogelijke redenen voor meer drinken uit en suggereert dat het meten van de waterinname van uw kat een nuttige gewoonte kan zijn om te ontwikkelen.

Achtergrond

Dierenartsen verwijzen naar verhoogd waterverbruik of overmatig drinken als “polydipsie“, en het is vaak gekoppeld aan het passeren van grotere hoeveelheden urine, die “polyurie” wordt genoemd.

De combinatie van verhoogde dorst en verhoogd urineren wordt vaak genoemd “polyurie polydipsie“, afgekort tot PUPD. Vaak is de oorzaak van de verhoogde dorst de verhoogde urineproductie, die op zijn beurt wordt veroorzaakt door een inwendig metabolisch probleem van een of andere soort.

Oorzaken van verhoogde dorst bij katten

waarom katten veel water drinken

Katten beginnen met het drinken van verhoogde hoeveelheden water om een breed scala aan redenen, waaronder een droog dieet, nierziekte, diabetes en meer.

Er is een lange lijst met veel voorkomende oorzaken van verhoogde dorst en een onderzoek door een DVM-dierenarts is altijd nodig om het onderliggende probleem te identificeren, zodat de juiste behandeling kan worden gegeven.

 1. Droogvoer leidt er altijd toe dat katten meer water drinken: natvoer (blikken of zakjes) bevat meer dan 80% vocht, dus als katten worden overgeschakeld op droogvoer (dat 6 tot 10% vocht bevat), zullen eigenaren altijd een toename van bezoeken aan de waterbak opmerken.
 2. Hormonale stoornissen waaronder diabetes mellitus, hyperthyreoïdie , hyperadrenocorticisme (ziekte van Cushings) en hypoadrenocorticisme (ziekte van Addisons).
 3. Nierziekte, waaronder chronische nierziekte, ook bekend als chronisch nierfalen (CRF), dat veel voorkomt bij oudere katten.
 4. Urinewegaandoening
 5. Leveraandoening
 6. Algemene interne aandoeningen waaronder neoplasie (kanker), abcessen en baarmoederinfecties bij niet-betaalde vrouwelijke katten
 7. Elektrolytaandoeningen zoals hypercalciëmie (hoog calciumgehalte in het bloed) en hypokaliëmie (laag kaliumgehalte in het bloed)
 8. Medicatie, met inbegrip van geneesmiddelen zoals corticosteroïden (bijv. prednisolon), diuretica (bijv. furosemide) en anti-epileptische medicatie (bijv. fenobarbiton).

Onderzoek naar de oorzaak van verhoogde dorst bij katten

Katten drinkwater

Als u merkt dat uw kat een abnormaal grote hoeveelheid water drinkt, is het misschien tijd om ze naar de dierenarts te brengen.

Om de precieze oorzaak van verhoogde dorst vast te stellen, kan het nodig zijn om een logische reeks onderzoeken uit te voeren door uw dierenarts.

Deze omvatten:

 1. Gedetailleerde geschiedenis, waarbij andere aspecten van de gewoonten van de kat worden opgemerkt die mogelijk zijn veranderd, zoals verlies van eetlust, verandering in type kattenvoer, verandering van watertoevoer (bijv. een waterfontein of stromend water, kan katten aanmoedigen om meer te drinken).
 2. Lichamelijk onderzoek: sommige oorzaken van verhoogde dorst kunnen duidelijk zijn voor een dierenarts door simpelweg uw kat te onderzoeken (bijv. Gewichtsverlies, snelle hartslag, vergrote schildklieren, een inwendige massa van een soort in de buik). Bloeddrukmeting kan ook worden voorgesteld.
 3. Urinetesten: u kunt mogelijk een urinemonster uit een kattenbak halen met behulp van een speciaal strooiselsubstraat dat door uw dierenarts is verstrekt. Als u dit niet kunt doen, kan uw dierenarts mogelijk een urinemonster rechtstreeks van uw kat verzamelen met behulp van een techniek die cystocentese wordt genoemd.
 4. Bloedonderzoek: analyse van bloedcellen en interne biochemie levert nuttige informatie op over het interne metabolisme van uw kat.
 5. Diagnostische beeldvorming: röntgenfoto’s en echografie geven vaak meer gedetailleerde informatie over mogelijke oorzaken van verhoogde dorst.

Het invullen van dit soort tests geeft meestal voldoende informatie om een precieze diagnose te stellen van de oorzaak van de verhoogde dorst van uw kat.

Conclusie

Katten sometimes drink meer dan normaal als je een fontein voor huisdieren introduceert.

Als een kat merkbaar meer vers water begint te drinken dan voorheen, is dit een teken dat er een aanzienlijk gezondheidsprobleem voor katten kan broeien, en een bezoek aan een dierenarts voor een grondige gezondheidscontrole wordt aanbevolen, Het kan zinvol zijn om te meten hoeveel water u moet toevoegen om de waterbak van uw kat elke dag bij te vullen, zodat het dan voor u duidelijk is als uw kat ineens meer water gaat drinken.

Lees ook: 10 redenen waarom katten speelgoed in voedsel- of waterbakken stoppen

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat te veel water drinkt?

De meeste eigenaren merken gewoon dat hun kat meer tijd doorbrengt met kabbelen uit hun waterbak in vergelijking met in het verleden, of dat ze de kom van hun kat vaker moeten vullen.

Als u vermoedt dat uw kat overmatig water drinkt, maar u weet het niet zeker, is het logisch om de hoeveelheid water te meten die u elke dag aan de kom toevoegt.

Hoeveel water moet een kat drinken in 24 uur?

Katten drinken over het algemeen voldoende water om hun lichaam gehydrateerd te houden, maar de exacte hoeveelheid varieert van kat tot kat. De technische definitie van “overmatige dorst” voor katten en honden is wanneer ze elke dag meer dan 100 ml per kilogram (1,5 fl oz per pond) lichaamsgewicht drinken. Katten wegen over het algemeen tussen 2,5 en 7,5 kg (5,5 tot 16,5 lbs): als een kat van 2,5 kg (5,5 lb) meer dan 250 ml (8,5 fl oz) per dag drinkt, of een kat van 7,5 kg (16,5 lbs) meer dan 750 ml (25 fl oz) per dag drinkt, is dit definitief “te veel”. Een veel kleinere inname van water kan echter nog steeds worden geclassificeerd als te veel voor een individueel dier: als een kat aanzienlijk meer water begint te drinken dan voorheen, is het logisch om hiernaar te kijken.

Waarom drinkt mijn bejaarde kat zoveel water?

Sommige van de hierboven genoemde ziekten komen vaker voor bij oudere katten. Met name chronisch nierfalen, diabetes mellitus, leverziekte en hyperthyreoïdie komen allemaal vaker voor bij oudere katten.

Drinken katten veel water?

De dorst van katten varieert op individuele basis. Katten halen water uit verschillende bronnen, waaronder vochtig voedsel (dat 80% water bevat). Ze drinken ook water uit buitenbronnen (plassen en vijvers) en waterbakken. Meestal kan een gezonde kat elke dag in totaal ongeveer 50 ml per kilogram lichaamsgewicht consumeren.