Wat is TNR voor katten?

Trap-castratie-terugkeer (TNR), ook bekend als trap-neuter-release, sterilisatie-castratie-terugkeer (SNR), en trap-castter-return-monitor (TNRM), is een humane methode om zwerf- en verwilderde kattenpopulaties in gemeenschappen te beheersen.

Vrij rondlopende katten worden op humane wijze gevangen, gesteriliseerd of gecastreerd in een veterinaire faciliteit en vervolgens teruggebracht naar de plaats waar ze leefden.

TNR is een alternatief voor andere programma’s die gericht zijn op het beheersen van vrij rondlopende kattenpopulaties, zoals trap-and-kill-programma’s en Verplaatsing, die over het algemeen als onmenselijk en ineffectief worden beschouwd.

Gemeenschap Katten

Humane val voor het vinden van een verloren kat

Het gebruik van een humane val, zoals die geïmplementeerd in TNR (val, castratie, terugkeer) inspanningen kan u helpen om uw verloren kat te vangen.

Vrij rondlopende buitenkatten (vaak aangeduid als gemeenschapskatten of buurtkatten) zijn zwerfkatten of verwilderde katten die buiten leven, vaak in kolonies, met weinig tot geen interactie met mensen.

Verwilderde katten jagen en foerageren om te overleven, hoewel mensen soms voor verwilderde kattenkolonies zorgen door commercieel kattenvoer en water voor hen uit te brengen en ze anders met rust te laten. Verwilderde katten zien eruit als gedomesticeerde katten, maar zijn in principe ‘wild’.

Lees ook: Hoe zorg je voor wilde katten: 4 tips voor gelukkige, gezonde verwilderde katten

Verwilderde katten zijn meestal niet vriendelijk tegenover mensen. In feite zijn ze meestal bang voor mensen en kunnen ze niet worden behandeld.

Kattenpopulaties in de gemeenschap kunnen tot enorme aantallen aanzwellen als ze niet op de een of andere manier worden beheerd. Grote aantallen vrij rondlopende katten kunnen een negatieve invloed hebben op lokale populaties van wilde dieren en een ergernis zijn voor mensen die in de buurt wonen.

Het voorkomen van overbevolking van gemeenschapskatten helpt het welzijn van katten, dieren in het wild en mensen in de gemeenschap te verbeteren.

Omdat de meeste volwassen verwilderde katten niet gesocialiseerd of vriendelijk zijn tegenover mensen, kunnen ze nooit als huisdier worden geadopteerd.

Kittens kunnen echter vaak worden gesocialiseerd en geadopteerd als ze gevangen zitten terwijl ze nog jong genoeg zijn, waardoor het aantal katten in een kolonie verder wordt verminderd. Trap-castter-return-programma’s stellen mensen in staat om wilde kattenpopulaties op humane wijze te beheersen met sterilisatie / castratie, zonder katten te doden.

Voordelen van TNR

TNR bestaat uit het op humane wijze vangen van verwilderde katten, ze naar een veterinaire faciliteit vervoeren voor sterilisatie of castratie en ze vervolgens terugbrengen naar het gebied waar ze leefden.

Het belangrijkste voordeel van TNR-programma’s is populatiecontrole – geen kittens meer. Het steriliseren van vrouwelijke katten en het castreren van mannelijke katten vermindert ook hinderlijk gedrag zoals vechten, urine spuiten, luid paren, joggen en ander ongewenst gedrag binnen kolonies. Studies hebben aangetoond dat de grootte van kolonies in de loop van de tijd afneemt wanneer TNR-programma’s worden gebruikt.

Een bijkomend voordeel van TNR-programma’s is dat de katten rabiësvaccinaties kunnen krijgen wanneer ze vastzitten voor sterilisatie of castratie. Sommige katten worden ook behandeld voor externe parasieten (vlooien en teken) en krijgen breedspectrumontwormers.

Een ander belangrijk voordeel van TNR dat niet kan worden onderschat, komt neer op ethiek. TNR is gewoon humaner dan euthanasie als populatiecontrole (katten ruimen en doden).

Volgens een studerenmeer dan 80% van de Amerikanen is tegen catch-and-kill-programma’s om wilde kattenpopulaties te beheren. TNR maakt het mogelijk dat katten worden gesteriliseerd en vervolgens worden teruggebracht naar hun kolonie, waar ze hun leven kunnen leiden zonder nog meer kittens te produceren.

Kritiek op TNR

In de loop der jaren is er kritiek geuit op TNR-programma’s voor gemeenschapskatten. Sommige mensen beweren dat TNR niet werkt om kattenpopulaties te beteugelen, hoewel velen publiceerden Casestudy hebben aangetoond dat TNR kan werken als het goed wordt gedaan.

Sommige organisaties, zoals de American Bird Conservancy, zijn vijandig naar TNR-programma’s vanwege predatieproblemen met dieren in het wild en overdracht van ziekten. De Wildlife Society deelt vergelijkbaar Betreft.

Daarentegen hebben een aantal dierenwelzijnsorganisaties hun steun uitgesproken voor TNR-programma’s voor gemeenschapskatten, waaronder de Amerikaanse Veterinaire Medische Vereniging (AVMA), de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA), de Humane Society van de Verenigde Staten (HSUS) en de Koninklijke Vereniging voor de Preventie van Dierenmishandeling (RSPCA) in het Verenigd Koninkrijk.

Hoe raak je betrokken bij TNR?

Verwilderde kat met TNR eettip

Wanneer katten slapen voor sterilisatie of castratie, verwijdert de dierenarts de punt van één oor om te identificeren dat de kat is gefixeerd.

Als u een kolonie verwilderde katten kent en wilt helpen, neem dan contact op met lokale dierenasielen, kattenopvanggroepen of dierenbescherming om hulp te vragen. Sommige asielen of reddingen hebben mogelijk al TNR-programma’s en verwelkomen meer vrijwilligers om katten te helpen vangen, ze naar veterinaire faciliteiten te vervoeren voor sterilisatie en castratie en ze weer terug te brengen.

Sommige organisaties hebben humane vallen beschikbaar om voor deze doeleinden uit te lenen, of u kunt online vallen kopen. De meeste groepen waarderen outreach en hulp van de gemeenschap.

Het vangen van jonge kittens en vrijwilligerswerk om ze te verzorgen en te socialiseren, zodat ze kunnen worden geadopteerd, is ook een uitstekende manier om gemeenschapskatten in uw omgeving te helpen. Als de kolonie geen verzorger heeft, wilt u misschien ook vrijwillig uw tijd vrijmaken om de katten te voeren, de gezondheid van de katten in de gaten te houden en andere taken van koloniebeheer uit te voeren.

Als u geen lokale groep kunt vinden met een TNR-programma dat al aanwezig is, wilt u misschien zelf de inspanning verdedigen.

Bekijk voor hulp deze lijst met TNR-bronnen:

TNR: Het verbeteren van het leven van gemeenschapskatten

TNR verwilderde katten

TNR controleert buitenkatenpopulaties zonder toevlucht te nemen tot het doden van katten of het verplaatsen ervan.

Hoewel TNR niet zonder uitdagingen is, hebben veel studies aangetoond dat de methode werkt om populaties van vrij rondlopende wilde en zwerfkatten te beteugelen en de relatie tussen de katten en hun menselijke buren helpt verbeteren.

Veelgestelde vragen

Werkt valpencastratie terug?

Veel studies hebben aangetoond dat TNR een effectieve methode is om het aantal vrij rondlopende katten in een gemeenschapsomgeving te beperken en na verloop van tijd zelfs te verminderen.

Wat betekent het als een zwerfkat een geknipt oor heeft?

Tijdens de sterilisatie- of castratieoperatie klemt de dierenarts ook de punt van één oor (oordopjes worden over het algemeen aan het linkeroor gedaan), zodat mensen gemakkelijk kunnen zien welke katten al zijn veranderd door simpelweg naar een oorpuntje te zoeken.

Wat betekent TNR?

TNR staat voor trap-castter-return, een methode van humane populatiecontrole voor vrij rondlopende katten. Katten worden gevangen, naar een veterinaire faciliteit gebracht voor sterilisatie of castratie, krijgen een rabiësvaccin en worden vervolgens vrijgelaten naar de plaats waar ze oorspronkelijk gevangen zaten.

Is TNR legaal in Australië?

TNR is momenteel verboden in Australië, hoewel sommige supporters proberen toezichthouders aan te moedigen hun standpunt te veranderen.

Zal een zwerfkat verhongeren als ik hem niet meer voer?

Of een zwerfkat zelfstandig kan overleven, hangt af van hoe goed hij kan jagen en foerageren. Het voeren van zwerfkatten helpt de predatie van dieren in het wild te verminderen.

Hoeveel kost TNR?

TNR kost ongeveer $ 25 – $ 65 voor het hele proces, om een kat te euthanaseren kan ongeveer in het bereik van $ 105 – $ 120 kosten.