Hoe u uw kat “Nee” kunt leren

We houden van onze katachtige vrienden, en we zijn er zeker van dat ze ook van ons houden … maar soms is het gedrag van onze huisdieren niet helemaal wat we zouden willen. Katten staan bekend om hun onafhankelijke geest en vaak pittige karakters, maar dat betekent niet dat we ons de hele tijd aan hun wensen moeten houden – ondanks die bekende uitdrukking “honden hebben eigenaren, katten hebben bedienden!”

Katten zijn ook intelligente wezens, wat betekent dat ze goed in staat zijn om bepaalde commando’s te leren en te reageren op onze lichaamstaal en acties.

Lees verder voor meer informatie over hoe u harmonie met uw katten kunt behouden terwijl u een respectvolle huisdierrelatie behoudt.

Waarom misdraagt mijn kat zich?

Gedrag dat natuurlijk is voor katten, zoals krabben, kan worden omgeleid naar geschikte plaatsen.

Katten vertonen allerlei gedragingen die we misschien niet begrijpen, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze zich misdragen. Er is een reeks “normale” kattengedragingen die kunnen overlappen met onze definitie van een “slechte kat”, zoals agressie, ongepast toiletteren, krabben aan meubels of overmatige vocalisatie.

Laten we eens kijken naar enkele van deze “ondeugende” eigenschappen en zien waarom ze kunnen gebeuren. Het vinden van de oorzaak is vaak de sleutel tot het kunnen veranderen van het gedrag.

Agressie jegens mensen

Bijten, sissen, krabben, springen – allemaal ongewenst gedrag! Waarom behandelen onze katten ons in hemelsnaam zo als we ze voeden, huisvesten en van ze houden? Kattenagressie tegen mensen is een complex probleem, maar het is meestal gerelateerd aan de volgende oorzaken: angst of angst, frustratie, ongepast spel of ziekte / pijn. Een reis naar een dierenarts is een gebruikelijke eerste stap om pijn uit te sluiten.

Lees ook: Voedselagressie bij katten: wat je moet weten

Ongepast spelen is een veel voorkomend probleem. Het is schattig en grappig om kittens met je tenen te zien spelen, maar niet zo leuk om een volwassen kat je te laten bijten wanneer je sokken aantrekt! Het goede nieuws is dat als je kat heeft geleerd om agressief te spelen, hij “nee” kan worden geleerd, dat dit ongewenst gedrag is en moet stoppen.

Agressie tegen andere katten

Als je meerdere katten hebt, kan het erg stressvol zijn om ruzie te hebben tussen je huisdieren. Katten zijn territoriaal, wat het hebben van meerdere katten moeilijk kan maken. Ervoor zorgen dat er voldoende middelen zijn (voedsel, water, kattenbakken, bedden) in verschillende gebieden waar alle katten toegang hebben tot hun eigen “ruimte” kan helpen.

Ongepast toiletteren

kat met natte plek op tapijt

Als uw kat herhaaldelijk buiten de kattenbak komt, kan dit wijzen op emotionele of fysieke problemen. Beoordeel eerst de reinigingslijnen en de locatie van de doos en overweeg vervolgens of uw kat al dan niet gezondheidsproblemen kan hebben die bijdragen aan dit gedrag. Ga er niet vanuit dat je kat boos is of je probeert te straffen – dit is gewoon niet hoe katten werken!

De geur van kattenurine is vrij onmiskenbaar en volledig onaangenaam! Katten kunnen om meerdere redenen binnenshuis beginnen te plassen, waaronder urinewegaandoeningen, stress, territoriale geschillen of angst. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen urineren en urine spuiten.

Katten hurken meestal om te plassen en geven een behoorlijk volume per keer door op een horizontaal oppervlak. Katten spuiten urine als een vorm van communicatie, en dit gebeurt meestal staand, gericht op een verticaal oppervlak, en slechts een kleine hoeveelheid urine wordt doorgegeven.

Lees ook: 8 tips om te voorkomen dat een kat gaat spuiten

Uw kat laten controleren door een dierenarts is een goede eerste stap om gezondheidsproblemen, zoals urineweginfecties, uit te sluiten. Het kan nuttig zijn om zorgvuldig bij te houden waar uw kat toilett en of er iets is veranderd in uw huishouden om te bepalen waarom ze dit probleemgedrag zijn begonnen.

Meubels krabben

Je weet dat je in het huis van een katteneigenaar bent als de hoeken van het meubilair allemaal versnipperd zijn! Katten houden ervan om te krabben, en het is een belangrijk gedrag voor hen, zowel om klauwen te slijpen als ook als een vorm van communicatie als ze feromonen uit hun pads loslaten.

Als uw kat uw tapijt krabt, is het mogelijk om hem te trainen om dat niet te doen, maar u moet een alternatieve “veilige” plek bieden waar hij kan krabben, zoals een krabpaal of krabpaal.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Vocalisatie

Katten die je volgen en constant miauwen om aandacht kunnen heel schattig zijn, maar overmatig miauwen kan ook vermoeiend worden. Sommige katten willen eten, sommigen willen aandacht en sommigen lijken het geluid van hun eigen stem gewoon leuk te vinden! Katten kunnen ook grenzen leren, en hen het “nee” -commando leren, kan je een pauze geven van het onophoudelijke lawaai.

Klimmen

Katten zijn nieuwsgierige wezens, en dey houden van verkennen. Hoge plaatsen zijn van bijzonder belang en het is niet ongewoon om katten te vinden die hoekjes en gaatjes ver boven onze hoofden verkennen. Dit gedrag kan echter gevaarlijk zijn, dus het hebben van een kat die reageert op het “nee” -commando kan nuttig zijn als ze eruit zien alsof ze op weg zijn naar problemen!

Kunnen katten worden getraind?

Ondanks veel voorkomende misvattingen kunnen katten worden getraind. De kunst is om erachter te komen wat hen motiveert.

De meeste mensen zijn bekend met het concept van hondentraining, maar bijna geen enkele katteneigenaar probeert hun katten te leren. Dit is vooral te wijten aan de reputatie van onze katachtige vrienden omdat ze afstandelijk en zeer onafhankelijk zijn. Katten zijn echter in staat om basiscommando’s en -trucs te leren.

De belangrijkste punten zijn:

  • Geduld: Het kost tijd om dieren te trainen, dus verwacht niet van de ene op de andere dag een wonder en ga door als je niet het gevoel hebt dat je ergens komt.
  • Herhaling: Katten hebben de intelligentie van een gemiddelde tweejarige Dit betekent dat ze een concept regelmatig moeten herhalen voordat ze het kunnen begrijpen.
  • Engagement: Training kost tijd en moet consistent worden gehouden. Als je je kat “nee” zegt als hij de ene dag aan de bank krabt en de volgende keer geen moeite doet, zullen ze het niet leren.
  • Een goed begrip van het normale gedrag van uw kat: Weten waarom ze doen wat ze doen, helpt om het trainen van nieuwe gewoonten gemakkelijker te maken.

Hoe leer je je kat ‘Nee’

Katten worden natuurlijk niet geboren met het woord ‘nee’. Ze zijn echter sterk aangepast aan het lezen van lichaamstaal en signalen en kunnen onze toon en intentie begrijpen, zelfs als ze het woord zelf niet begrijpen. Na verloop van tijd, wanneer ze consequent worden gebruikt, zullen ze dan begrijpen dat wanneer we “nee” zeggen, we hen vragen om te stoppen met wat ze doen.

Je kat “nee” leren is in principe vrij eenvoudig, maar vereist veel herhaling en consistentie om het te laten plakken. Probeer deze stappen om je kat te leren.

  • Wanneer uw kat ongewenst gedrag vertoont, zeg dan “nee” met een luide stevige stem. Sta rechtop, houd oogcontact en probeer elke keer dezelfde stem en houding te gebruiken.
  • In het begin, wanneer je ‘nee’ zegt, verwijder je je kat fysiek van wat hij doet, zodat hij leert het woord ‘nee’ te associëren met het stoppen van het gedrag.
  • Richt je kat op een meer wenselijk gedrag, zoals op een krabpaal als ze aan het meubilair krabben, of geef hem een speeltje om mee te spelen als hij ruw met je speelde.
  • Herhaal consequent elke keer dat ze het gedrag uitvoeren dat u wilt stoppen.

Hoe u uw kat ‘nee’ kunt laten begrijpen

Katten begrijpen het woord zelf niet, maar ze zijn erg afgestemd op de toon van de stem, lichaamstaal en houding. Door ervoor te zorgen dat u consequent stevig van stem en sterk in houding bent, zal uw kat uw betekenis begrijpen. Als je het gevoel hebt dat de boodschap niet overkomt, kun je een sissend geluid toevoegen na het woord “nee” om te benadrukken. Maak je kat niet bang door te schreeuwen, te schreeuwen of grote fysieke acties te ondernemen, want dit zal alleen maar leiden tot angst en frustratie.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Conclusie

Katten zijn niet zo gemakkelijk te trainen als honden, maar met consistentie en geduld kunnen ze basiscommando’s zoals ‘nee’ leren. Als uw kat ongewenst gedrag vertoont, gebruik dan het woord “nee” luid en stevig terwijl u hem uit zijn activiteit verwijdert en hem betrekt bij iets dat u verkiest. Reageer consequent op het ongewenste gedrag op deze manier en ze zullen snel leren om te stoppen.

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met iets te doen?

Als uw kat een gedrag vertoont waarvan u wilt dat hij stopt, zeg dan luid en stevig “nee” met een lange, sterke houding. Verwijder ze uit de activiteit en verplaats ze naar iets dat meer de voorkeur heeft. Voorkom bijvoorbeeld dat ze aan de meubels krabben en leg ze op een krabpaal.

Waarom luisteren katten nooit?

Zo lijkt het zeker, nietwaar? Ze luisteren, ze reageren misschien niet zoals je zou willen. Katten zijn veel meer afgestemd op lichaamstaal, houding en expressie dan op gesproken taal. Ze kunnen echter basiscommando’s worden aangeleerd.

Begrijpen katten het als je nee zegt?

Katten begrijpen geen taal, dus ze zullen niet reageren als je alleen maar woorden tegen ze zegt, inclusief ‘nee’. Ze kunnen echter worden geleerd om te begrijpen dat “nee” zeggen betekent dat je wilt dat ze stoppen met wat ze doen. Door een luide stem, sterke lichaamstaal te gebruiken en ze fysiek uit hun activiteit te verwijderen, zullen ze tot begrip komen door consistente herhaling.