Waarom poept mijn kat in het bad?

Het vinden van poep in je badkuip is altijd een onaangename verrassing. Je denkt misschien dat je kat gewoon stout is, maar dit is zeker niet het geval. Er is een onderliggende reden waarom ze zich gedwongen voelden om een nieuw toilet te vinden, zelfs als het je in eerste instantie niet duidelijk is.

Snel overzicht

01

Katten kunnen in het bad poepen als gevolg van gedragsproblemen, omgevingsfactoren, leeftijdsgerelateerde redenen en medische aandoeningen.

02

Het is essentieel dat u het onderliggende probleem bepaalt en, belangrijker nog, straf uw kat nooit.

03

Speciale schoonmakers, het verbeteren van het milieu, het aanpassen van kattenbakken en het verminderen van stress kunnen allemaal helpen om dit probleem aan te pakken.

Een verandering in toiletgewoonten mag niet worden genegeerd. Dit artikel onderzoekt de meest voorkomende redenen waarom uw kat in het bad kan poepen.

1. Gedragsproblemen

muti kat

In huishoudens met meerdere katten kunnen stress- of territoriumproblemen bijdragen aan ongepaste eliminatie.

Andere huisdieren: Katten die met andere huisdieren in het huishouden leven, kunnen stress ervaren, wat hun gewoonten kan beïnvloeden. In huishoudens met meerdere katten kunnen katten hun eigen territorium in huis ontwikkelen en terughoudend zijn om paden te kruisen. Bovendien vermijden katten vaak het gebruik van een kattenbak die een andere kat vaak bezoekt.

In feite wordt aanbevolen dat u één kattenbak meer verstrekt dan het aantal katten in het huishouden. Als je bijvoorbeeld twee katten hebt, moet je drie kattenbakken hebben. Katten moeten zich ook veilig voelen tijdens het gebruik van hun kattenbak. Als honden de neiging hebben om katten te achtervolgen, kunnen ze zich onveilig voelen met behulp van een kattenbak op de begane grond. Het bad is een afgesloten ruimte in een rustige ruimte waar ze zich op hun gemak voelen om ongestoord hun zaken te doen.

Angst: Het gedrag van een kat wordt enorm beïnvloed door angst. Katten zijn extreem gevoelig en er is niet veel voor nodig om ze te laten schrikken. Als er huisrenovaties, bezoekers of een nieuwe baby zijn, kan dit ertoe leiden dat uw kat zich kwetsbaarder voelt dan normaal. Als je een kat hebt die zich buiten waagt, kunnen nieuwe katten in de buurt hun leven moeilijk maken.

Zelfs koud weer en regen kunnen ervoor zorgen dat uw kat het gevoel krijgt dat een reis buiten om te poepen niet de moeite waard is wanneer er een perfecte plek binnen in de warmte is. Zelfs als je een kat hebt die over het algemeen buiten toilett, moet er altijd binnen een kattenbak beschikbaar zijn.

Als u een nieuwe katachtige toevoeging aan het gezin of veranderingen in huis heeft, heeft uw kat tijd nodig om te leren waar de kattenbak is. In de tussentijd kan het vreemde toiletongeluk worden verwacht. Als u de kattenbakvulling van uw kat verwisselt, doe dit dan door gedurende meerdere dagen geleidelijk iets meer van het nieuwe nest te mengen.

Lees ook: Angst voor nieuwe katteneigenaren: waarom het gebeurt en hoe het te overwinnen

2. Kattenbak instellen

kat ruikende kattenbakvulling

Zoek een kattenbakvulling die je kat leuk vindt en blijf erbij om het gebruik van de kattenbak aan te moedigen.

Kattenbakvulling: Veel katten zijn heel specifiek over het oppervlak waarop ze elimineren. Kattenbakvulling varieert sterk in zijn textuur en uiterlijk, en katten hebben individuele voorkeuren. Idealiter moet het type afval dat u kiest geurvrij en stofvrij zijn.

Kattenbak netheid: Katten zijn kieskeurig en wijzen vaak vuile kattenbakken of kattenbakken af die naar een andere kat ruiken. Een milde geur is OK. Het schoonmaken van kattenbakvullingen elke keer dat uw kat plast of poept is belangrijk, maar uitwassen met water en zeep kan een wekelijkse taak zijn als er geen zware vervuiling is.

Kattenbak stijl: Denk goed na over de behoeften van uw kat voordat u uw kattenbak kiest en wees bereid om zich aan te passen aan hun gedrag. Sommige katten hebben een afkeer van afgedekte kattenbakken omdat ze zich gevangen en overweldigd voelen door vervelende geuren. Andere katten geven er echter de voorkeur aan om verborgen te zijn wanneer ze poepen. Laagzijdige kattenbakken zijn handig voor oudere artritische katten die moeite hebben om in en uit de doos te klimmen. Daarentegen kunnen hoogzijdige trays perfect zijn voor katten met een hoge urinespray. Lees meer over kattenbakken en wat inzichtelijk kattenbak beoordelingen.

Locatie kattenbak: Denk goed na en plaats de lade ergens rustig, weg van luide apparaten en plaatsen met een hoge bezoekersaantallen. Je kunt niet verwachten dat je kat ontspannen genoeg is om vlak naast je luidruchtige wasmachine-droger te poepen. Vaak helpt het om de kattenbak uit het zicht en uit de buurt van mensen te houden.

Als uw kat door een drukke kamer moet om zijn kattenbak te bereiken, kan dit een afschrikmiddel zijn om het te gebruiken. In een huis met meerdere verdiepingen heb je op elke verdieping één kattenbak nodig. Ten slotte houdt niemand ervan om whier eten ze, dus zorg ervoor dat de kattenbakken zo ver mogelijk van de voerplek van je kat staan.

Lees ook: Wat is de beste plek om een kattenbak neer te zetten?

3. Levensfase

kitten poepen in kattenbak

Kittens hebben laagzijdige kattenbakken nodig voor gemakkelijke toegang.

Jonge kittens: Het kan jonge kittens enige tijd leren om hun kattenbak te gebruiken. De meeste kittens doen er ongeveer vier weken over om hun kattenbak betrouwbaar te gebruiken. Dit vereist enige patiëntentraining door hun huisdierouder. Door uw kitten na elke activiteitsovergang gedurende de dag voorzichtig in het nest te plaatsen, kan dit hem helpen de kattenbak te associëren met toiletteren. Uw kitten moet bijvoorbeeld plassen of poepen na het eten, drinken, slapen en spelen. Lees meer over kattenbaktraining van uw kitten hier.

Denk goed na over de grootte, vorm en plaatsing van de kattenbak. Je wilt het die kleine pootjes zo gemakkelijk mogelijk maken om bij het nest te komen als ze plotseling de drang voelen om te gaan. Als uw kitten wormen of andere parasieten heeft, kan dit zijn poep beïnvloeden, dus zorg ervoor dat u ontworming met uw dierenarts bespreekt.

Lees ook: Hoe train je je kat in 5 eenvoudige stappen

Geriatrische katten: Een oudere kat past zijn toiletgewoonten vaak aan zijn behoeften aan. Misschien merkt u dat uw kat stijver wordt als hij loopt als gevolg van artritis. Dit beïnvloedt hun vermogen om op de werkbladen en in hoogzijdige kattenbakken te klimmen.

Zorg ervoor dat kattenbakken gemakkelijk toegankelijk zijn voor uw kat en, idealiter, op de begane grond, in een veilige ruimte uit de buurt van andere huisdieren en mensen. Grotere kattenbakken kunnen helpen bij ongemak en friemelen terwijl ze de perfecte plek vinden om te poepen, en lage zijkanten zijn essentieel.

Het kan zijn dat je kat niet meer buiten wil poepen en dat je extra kattenbakken in huis nodig hebt. Oudere katten lijden ook aan cognitieve disfunctie (katachtige dementie), wat verwarring en problematisch gedrag veroorzaakt. Andere tekenen van seniliteit zijn constant miauwen, staren in de ruimte en over het algemeen onrustig zijn.

Als u denkt dat uw kat symptomen van hersenveroudering vertoont, kan uw dierenarts behandelings- en voedingsopties aanbieden die kunnen helpen. Ze kunnen u ook wijzen op het beste gedragsadvies om uw kat te helpen naarmate hij ouder wordt.

Lees ook: Kattenleeftijdstabel: hoe oud is mijn kat in mensenjaren?

4. Medische aandoeningen

kat in het bad

Een pijnlijk gezondheidsprobleem kan ervoor zorgen dat een kat de kattenbak associeert met pijn, waardoor ze een andere plek vinden om te elimineren.

Verschillende gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat de toiletgewoonten van uw kat veranderen. Enkele van de meest voorkomende zijn:

Spijsverteringsstoornissen: Deze kunnen zeer verontrustend zijn en uw kat moet misschien met grote urgentie poepen. Aandoeningen zoals inflammatoire darmziekte of gastro-enteritis kunnen leiden tot frequente aanvallen van diarree.

Tekenen dat uw kat dringend een dierenartscontrole nodig heeft, zijn onder meer:

  • Het passeren van grote hoeveelheden waterige diarree
  • Voorbijgaande diarree waar bloed in zit
  • Tekenen van over het algemeen onwel zijn of niet eten en drinken
  • Milde diarree die langer dan twee tot drie dagen aanhoudt

Cystitis en feline lagere urinewegziekte: Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat uw kat op ongebruikelijke plaatsen poept terwijl hij zich inspant om te plassen. Als uw kat geen regelmatige stroom urine kan passeren, blijft terugkeren naar de kattenbak en overstuur lijkt, zou dit onmiddellijk een dierenartscontrole moeten vragen. Een geblokkeerde blaas is een kritieke noodsituatie die levensbedreigend kan zijn. Lees meer over feline idiopathische cystitis hier.

Constipatie: Als er een back-up van uw kat wordt gemaakt, kan dit leiden tot ongepaste eliminatie. Pijn geassocieerd met het proberen te poepen kan ervoor zorgen dat uw kat een negatieve associatie heeft met zijn kattenbak. Als dat zo is, kan uw kat zijn gebruikelijke toiletplek gaan vermijden en ergens anders heen gaan.

Constipatie kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, zoals:

Als uw kat tekenen van constipatie vertoont, hoe eerder u uw dierenarts ziet, hoe beter. Constipatie is veel gemakkelijker te repareren en minder waarschijnlijk om blijvende schade te veroorzaken als het vroeg wordt gevangen.

Lees ook: Beste kattenvoer voor constipatie

Laatste gedachten

kat in badkuip

Als u erachter komt wat ervoor zorgt dat uw kat in het bad poept, kunt u de juiste stappen nemen om het probleem op te lossen.

De gouden regel voor het omgaan met poep in het bad is om kalm te blijven. Vergeet niet dat je kat je niet opzettelijk van streek probeert te maken; het straffen van een kat is onaanvaardbaar. Bovendien kan het angst oproepen en het probleem verergeren.

Probeer de situatie met empathie en een helder hoofd te benaderen, zodat je kunt ontciperenhaar wat precies de oorzaak is van dit probleem. Als u zich totaal verbijsterd voelt, kan uw dierenarts u helpen onderscheid te maken tussen fysieke en gedragsproblemen.

Gerelateerde links:

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat in het bad poept?

Als uw kat poept in bad, douche of gootsteen, moet u het onderliggende probleem als een prioriteit aanpakken. Zorg ervoor dat je het bad extreem goed schoonmaakt. Enzymatische reinigingsmiddelen helpen geuren te elimineren die mensen misschien niet eens detecteren. Als uw kat regelmatig in het bad poept, is het sluiten van de badkamerdeur de eenvoudigste oplossing.

Maar pas op dat dit hen kan omleiden naar poep elders in huis. Sommige katten kiezen voor de badkamer omdat het rustig is en weg van de drukte van het huishouden. U kunt overwegen om een overdekte kattenbak in de badkamer te houden als dit het geval is.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat door het huis poept?

Het veranderen van het gedrag van uw kat kan een uitdaging zijn, vooral als ze angstig zijn. Afgezien van het aanpakken van de onderliggende oorzaak, zijn er een paar eenvoudige dingen die u kunt proberen. Het reinigen van vloeren, tapijten en muren met een enzymatische reiniger en het plaatsen van hun voerbak op de poepplaats (na grondige reiniging) kan als afschrikmiddel werken.

Het voorkomen van toegang tot hun favoriete toiletplek voor een periode kan helpen. Zorg er ook voor dat de kattenbak van je kat schoon wordt gehouden. Het gebruik van een ander substraat in de kattenbak kan helpen (tapijt, bladeren / aarde, versnipperd papier, zand) en dan geleidelijk kattenbakvulling introduceren. En ten slotte kunnen feromoonverspreiders in de buurt van de kattenbak helpen om de angst van uw kat te verminderen.