Kan een kat het weer voorspellen? Het interessante antwoord!

Door de geschiedenis heen zijn er verschillende vreemde overtuigingen over katten geweest, waaronder dat katten het weer kunnen voorspellen. Veel oude culturen hadden bijgeloof over katten en het weer, daarom blijft dit geloof vandaag de dag nog steeds hangen.

Maar is het waar? Kunnen katten het weer voorspellen?

Het valt niet te ontkennen dat katachtigen gevoelige wezens zijn en dat ze verschillende dingen kunnen voelen die mensen niet kunnen. Hoewel ze het weer niet echt kunnen voorspellen, reageren katten op veranderingen in luchtdruk, een komende storm en soortgelijke weersveranderingen.

Blijf lezen om erachter te komen hoe katten weersveranderingen kunnen waarnemen en hoe je in harmonie kunt zijn met je katachtige om te bepalen of er slecht weer op je afkomt.

3 katten gezichtsverdeler

Katten en het weer voorspellen

Eeuwenlang hebben mensen katten voorgesteld als dieren met extreme gevoeligheid voor weersveranderingen. Veel culturen hadden bijgeloof over katten en hun gedrag, dus wanneer een kat zich bezighield met een bepaald gedrag, brachten mensen dat in verband met een weersverandering.

Hier zijn enkele van de meest populaire bijgeloof in de geschiedenis in verband met katten die het weer voorspellen:


 • Nederland — Mensen in Nederland geloofden dat er wind zou zijn als ze een kat gordijnen of tapijten zien krabben.

 • Groot-Brittannië — Mensen die in dit land woonden, geloofden dat er regen zou vallen als ze een kat zijn oren zagen likken.

 • Amerika — Sommige mensen in de VS geloofden dat er een storm op komst is als een kat slaapt met al zijn poten onder zijn lichaam.

In het verleden geloofden velen dat katten superkrachten hadden waarmee ze het weer konden voorspellen. Zelfs zeilers die veel tijd op zee moesten doorbrengen, brachten katten mee en observeerden hun gedrag om te voorspellen of er slecht weer op hun pad kwam.

Zijn katten in staat om slecht weer te voelen?

Vanwege hun extreme gevoeligheid kunnen katten dingen oppikken die mensen niet kunnen, waaronder slecht weer dat op je pad komt. Meestal reageren katten op veranderingen in het weer als gevolg van veranderingen in de atmosferische druk.

Typisch, wanneer er een storm aankomt, zal de luchtdruk plotseling dalen, iets wat veel dieren kunnen voelen vanwege hun overlevingsinstinct. Katten kunnen deze atmosferische veranderingen ook ervaren met hun binnenoren.

Afhankelijk van de gevoeligheid van een kat, kunnen sommige katten overdreven nerveus of bang worden wanneer ze luchtdrukveranderingen waarnemen, terwijl anderen deze zintuigen gewoon kunnen negeren. Een ander belangrijk ding om te vermelden is dat katten ook een sterk reuk- en geluidsvermogen hebben. Die zintuigen stellen je kat in staat om onweersbuien te horen, zelfs van een afstand en om de regen in de lucht te ruiken.

Wanneer alle zintuigen katten hebben gecombineerd, kunnen ze een vrij goed hulpmiddel zijn om te bepalen of er slecht weer op je afkomt of niet.

oranje kat die iets ruikt
Afbeelding credit: Mariyal, Shutterstock

Kan uw kat een inkomende storm voelen?

Hoewel katten veranderingen in de luchtdruk kunnen waarnemen en erop kunnen reageren, maakt dat ze nog steeds geen volledig betrouwbare weersvoorspelling. Uw kat zal zeker veranderingen in de atmosfeer en regen en stormen die op u afkomen kunnen herkennen.

Naast het opmerken van de veranderingen in de luchtdruk, kan uw kat reageren op geuren en geluiden in zijn omgeving die kunnen wijzen op stormen en regen. Sommige katten kunnen echter weersveranderingen waarnemen, maar er gewoon niet op reageren, waardoor het moeilijk voor u kan zijn om te proberen het weer te voorspellen door simpelweg uw kat te observeren.

Kat die uit het raam kijkt
Afbeelding Credit: Natali9701, Shutterstock

Gedragsveranderingen bij katten wanneer het weer op het punt staat te veranderen

Elke kat is individueel, wat betekent dat niet alle katten hetzelfde zullen reageren op weersveranderingen.

Bepaalde gedragsveranderingen komen vaak voor bij katten bij het waarnemen van slecht weer, waaronder:

 • Meer verbergen dan normaal
 • Je kat ziet er vervelend, bang of bang uit
 • Als je kat meestal blij en tevreden is, maar zich ineens prikkelbaar gedraagt
 • Uw kat is meestal kalm, maar vertoont nu extreme energie-uitbarstingen

Hoe houd je je kat rustig tijdens weersveranderingen?

Omdat katten zo gevoelig zijn voor weersveranderingen, is het niet ongebruikelijk dat ze in die periode angstig of gestrest worden. Daarom moet u proberen uw kat te helpen omgaan met de situatie.

kat die op de grond ligt en zich achter het gordijn verschuilt
Afbeelding Credit: Mantikorra, Shutterstock

Af en toe is het helpen van uw kat in een dergelijke situatie misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Er zijn dingen die je kunt doen om je kat te kalmeren, waaronder:


 • Omdat katten zich graag verstoppen tijdens regen en storm, zorg dan voor voldoende schuilplaatsen in je huis voor het geval je kat alleen wil zijn.

 • Houd je kat binnen en zorg ervoor dat er geen manieren zijn om naar buiten te ontsnappen.

 • Katten zullen vaak naar hun eigenaren kijken en zien hoe ze reageren in specifieke situaties; als je rustig blijft tijdens een storm, zal je kat zich ook rustiger voelen.

 • Creëer een rustige en vriendelijke sfeer in uw huis om uw kat te helpen ontspannen; zet de tv aan of zet wat muziek aan om je kat op zijn gemak te stellen.

 • Zoek naar andere afleidingen zoals speelgoed, spelletjes of knuffeltijd met je kat.

 • Probeer natuurlijke feromoonverspreiders uit om uw kat te helpen kalmeren.

 • Als niets werkt voor uw kat, bespreek de situatie dan met uw dierenarts om advies te krijgen over hoe u uw kat kunt helpen kalmeren tijdens weersveranderingen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Het valt niet te ontkennen dat katten veel meer in harmonie zijn met de natuur dan mensen, daarom kunnen ze verschillende veranderingen in de atmosfeer waarnemen. Een kat kan het weer niet echt voorspellen, maar hij kan de verandering in de lucht voelen, de regen ruiken of een komende storm.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: OlegDoroshin, Shutterstock