Hoe katten veilig uit een kamer te houden

Katten staan bekend om hun nieuwsgierige aard. Ze houden ervan om dingen te verkennen en te onderzoeken, met name gebieden binnen hun territorium – en dat geldt ook voor uw huis.

Misschien wilt u uw kat echter om verschillende redenen uit een bepaalde kamer houden. Het kan zijn dat u uw kat niet in de keuken wilt hebben waar voedsel wordt bereid, of u wilt hem misschien uit een bepaalde slaapkamer houden als een van uw gezinsleden last heeft van allergieën.

Snel overzicht

01

Je kunt verschillende manieren proberen om je kat uit een kamer in je huis te houden, zelfs als er geen deur in die kamer is.

02

Als u besluit dat u niet wilt dat uw kat toegang heeft tot een kamer, wees dan consequent en laat hem nooit in die kamer en zorg ervoor dat familieleden hetzelfde doen.

03

Beloon uw kat met traktaties, aaien of een speelsessie voor het wegblijven van de kamer en straf uw kat nooit verbaal of fysiek als hij erin slaagt de kamer binnen te komen.

Wat de reden ook is, als u uw kat uit een kamer wilt houden, moet u weten hoe u dit veilig kunt doen en zonder uw kat te straffen of bang te maken. Lees verder om te leren hoe u uw kat uit een kamer kunt houden.

Lees ook: 8 redenen waarom je je kat nooit moet straffen

1. Houd de deur dicht

Je kat uit een bepaalde kamer houden is gemakkelijk als die kamer een deur heeft.

Dit is de meest voor de hand liggende en gemakkelijkste oplossing om uw kat uit een kamer te houden. Sluit de deur wanneer u de kamer binnenkomt of verlaat en zorg ervoor dat andere gezinsleden hetzelfde doen. Katten zijn snel, dus zorg ervoor dat je de deur snel achter je dicht doet, maar pas op dat je je kat niet per ongeluk in de deur houdt als je besluit er een streepje voor te maken.

Lees ook: Waarom volgt mijn kat mij overal?

2. Gebruik een poort of gordijn

Minder gedreven katten kunnen een bepaalde kamer vermijden als je gewoon een gordijn over de ingang hangt.

Als de kamer waar u uw kat uit wilt houden geen deur heeft, kunt u een speciaal ontworpen dierenhek of barrière proberen. Deze zijn vergelijkbaar met babyhekjes maar zijn extra hoog om te voorkomen dat je kat er overheen springt. Natuurlijk, als uw kat bijzonder wendbaar is, zijn deze misschien niet hoog genoeg.

Voor oudere katten of katten die niet zo mobiel zijn, kunnen gewone babyhekjes werken om te voorkomen dat ze toegang krijgen. Een andere optie is om een kralen- of plastic gordijn te proberen. Nogmaals, dit kan sommige katten afschrikken, maar voor katten die bijzonder hardnekkig zijn, moet u misschien een alternatieve oplossing proberen.

Lees ook: Hoe krijg ik mijn kat zover dat hij stopt met iets te doen?

3. Zorg voor alternatieven

kat die op het dressoir ligt

Als uw kat op zoek is naar een rustige plek om te ontspannen, richt dan een grote ruimte in een acceptabele kamer in.

Als uw kat om een bepaalde reden in een kamer wil zijn, kan het net zo eenvoudig zijn om hem uit die kamer te houden als het bewijzen van die reden in een andere kamer. Katten zijn gewoontedieren, dus hopelijk zal het niet lang duren voordat je kat leert dat een andere plek in een andere kamer aantrekkelijker is.

Het kan zijn dat je kat iets in het bijzonder zoekt in een bepaalde kamer. Als dat het geval is, kan het bieden van een alternatieve ruimte voor uw kat voldoende zijn om hem uit de betreffende kamer te houden. Als ze proberen in de kamer te komen omdat het vredig en stil is, weg van de belangrijkste drukte van het huishouden, maak dan een andere kamer stil en ergens waar ze niet worden gestoord.

Misschien slaapt je kat graag bovenop een bepaalde kledingkast, maar die kledingkast bevindt zich in een slaapkamer waarvan je niet wilt dat je kat erin komt. Overweeg om de kledingkast naar een andere kamer te verplaatsen die acceptabel is voor uw kat of zorg voor een andere hoge plek waar ze kunnen slapen in een kamer waar u blij bent dat uw kat er toegang toe heeft.

Als uw kat geniet van een bijzonder zonnige plek in een kamer waar u niet wilt dat hij in is, sluit dan de gordijnen of jaloezieën en zorg ervoor dat hij een andere warme, comfortabele plek heeft om te slapen.

Lees ook: Waarom liegen katten op ongemakkelijke dingen?

4. Beloon gewenst gedrag

Gebruik traktaties, spel en aandacht om de geest van je kat weg te trekken van de verboden kamer.

Katten zijn intelligente dieren en kunnen net als honden worden getraind. Wanneer uw kat de verboden kamer probeert binnen te komen, probeer hem dan af te leiden. Dit kan inhouden dat je ze wegleidt met een speeltje of wat lekkers. Je kunt dit gedrag dan belonen met aaien, Behandelt, of een leuk spelletje.

Katten kunnen zelfs clicker-getraind zijn, waarbij ze leren het geluid van een clicker te associëren met iets goeds hebben gedaan en een smakelijke traktatie krijgen. Deze positieve bekrachtiging kan een effectieve methode zijn om een cat om uit een kamer te blijven.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor training

5. Maak de kamer ongemakkelijk

Als je kat een kamer leuk vindt omdat hij een raam heeft, bied dan iets nog beters aan zoals een buitengesloten “catio”.

Je zou kunnen proberen dubbelzijdige tape over de vloer van de ingang van de verboden kamer te plaatsen om afschrikwekkend te werken. De meeste katten zullen deze textuur onaangenaam vinden en vermijden erop te lopen en zullen dus de kamer niet betreden. Aluminiumfolie kan op dezelfde manier worden gebruikt, omdat veel katten het gevoel of geluid ervan niet leuk vinden als ze erop lopen.

Als je kat graag in de kamer gaat slapen op een bepaalde stoel, verplaats dan de stoel of plaats er dingen op zodat je kat daar niet meer kan slapen. Als ze graag bij een radiator slapen, kun je proberen de radiator in die kamer naar beneden of uit te zetten.

Een andere manier om de kamer minder aantrekkelijk te maken voor je kat is om een geur te gebruiken waar katten niet van houden. Voorbeelden hiervan zijn azijn; munt; of citrussap van sinaasappels, grapefruit of citroen.

Het is het beste om waar mogelijk natuurlijke geuren te gebruiken, bijvoorbeeld muntblaadjes, azijn, citrussap of citrusschil in een container met gaten erin. Als je kunstmatige geur gebruikt, zorg er dan voor dat ze niet giftig zijn voor katten. Sommige essentiële oliën kunnen zeer gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn voor katten.

Katten hebben extreem gevoelig gehoor en hou niet van harde geluiden, dus je kunt proberen muziek af te spelen of het tv-volume hoger te zetten in de kamer waar je niet wilt dat je kat is. Het hoeft niet bijzonder luid te zijn om je kat af te schrikken, de meeste katten zullen ervoor kiezen om ergens stil te zijn dan ergens met lawaai.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

6. Vermijd krabben aan de deur

kattenpoot aan de deur

Negeer poten of krabben aan de deur, of plaats iets voor de deur om de toegang van uw kat te blokkeren.

Als uw kat aan de deur krabt om in een kamer te worden binnengelaten, probeer deze dan te negeren. Als je kat dat leert Krassen krijgt ze aandacht, of nog beter, geeft ze toegang tot hun kamer naar keuze, dan zullen ze het blijven doen en zullen ze waarschijnlijk hardnekkiger krabben.

Probeer je kat volledig te negeren, want zelfs “nee” zeggen of oppakken om hem weg te halen is nog steeds een vorm van aandacht en dus beloning in zijn ogen. Als je je zorgen maakt dat je deur bekrast raakt, plaats er dan iets voor, of bedek het met iets dat je niet erg vindt om bekrast te worden.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

7. Wees consequent

Maak andere kamers in huis spannender dan de “verboden” kamer, zodat uw katten genieten van toegestane ruimtes.

Als u besluit om uw kat uit een specifieke kamer te houden, wees dan consequent en laat hem daar nooit binnen. Zorg ervoor dat andere gezinsleden je kat ook niet in die kamer toelaten. Af en toe uw kat toegang geven tot de kamer, ook al is het maar af en toe, is verwarrend voor uw kat. Ze zullen niet begrijpen waarom ze soms wel en soms niet worden toegelaten.

Lees ook: Waarom beschermt mijn kat me als ik naar de badkamer ga?

8. Gebruik nooit straf

Straf je kat niet als hij iets doet wat je niet leuk vindt, omdat dit je band kan beschadigen.

Hoe u er ook voor kiest om uw kat uit een kamer te houden, straf uw kat nooit voor ongewenst gedrag, verbaal of fysiek. Gebruik ook nooit negatieve versterkingsmethoden zoals het spuiten van water naar uw kat of het schudden van een pot met munten. Deze zullen je kat alleen maar bang maken en bang voor je maken.

Lees ook: 9 gedragsveranderingen van katten om je zorgen over te maken

In het kort

Probeer verschillende methoden totdat u degene vindt die werken om uw kat uit bepaalde kamers te houden.

Je bent nu gewapend met enkele ideeën over hoe je kunt proberen je kat uit een bepaalde kamer in je huis te houden. Welke methode je ook kiest, vergeet niet om je kat nooit verbaal of fysiek te straffen.

Misschien moet u een paar verschillende ideeën of een combinatie van methoden proberen totdat u erachter komt wat voor uw kat werkt. Vergeet niet dat alle katten anders zijn en dat het sluwe wezens zijn, maar met een beetje aandacht en voorbereiding kun je ze meestal te slim af zijn!

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Veelgestelde vragen

Hoe houd je een kat uit een kamer zonder deur?

Als uw kat ouder of minder mobiel is, kunt u proberen een babyhekje te gebruiken om uw kat uit een kamer te houden. Je kunt de kamer ook minder aantrekkelijk maken, bijvoorbeeld door de favoriete stoel van je kat naar een andere kamer te verplaatsen of de gordijnen te sluiten om een zonnige plek te schaduwen.hoed je kat geniet. Als je kat de kamer probeert binnen te komen, kun je proberen hem af te leiden met traktaties of een leuk spel.

Kun je een kat leren om uit een kamer te blijven?

Katachtigen zijn intelligente dieren en ze kunnen net als honden worden getraind. U kunt uw kat met succes leren om uit een kamer te blijven door consistent te zijn en positieve trainingsmethoden te gebruiken, zoals uw kat een traktatie geven als beloning voor het uit de kamer blijven. Straf je kat nooit verbaal of fysiek voor verkeerd gedrag.

Welke geur houdt een kat uit een kamer?

De meeste katten houden niet van geuren zoals munt, azijn en citrusvruchten. Soms, door een van deze geuren in een klein doosje met gaten erin in de kamer te stoppen, kunt u uw kat ontmoedigen om de kamer binnen te gaan. Als je kunstmatige geur gebruikt, zorg er dan voor dat ze niet giftig zijn voor katten. Sommige essentiële oliën kunnen zeer gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn voor katten.

Welke geuren hebben katten niet leuk?

De meeste katten houden niet van geuren zoals munt, azijn en citrusvruchten. Ze houden ook meestal niet van geuren van planten zoals lavendel of geranium, en kruiden zoals rozemarijn en tijm.