Skip to Content

Waarom plaste mijn kat op mij terwijl ik sliep? 5 Waarschijnlijke redenen

Google je dit terwijl je je lakens aan het wassen bent? Als je kat je tijdens je vredige slaap heeft geschonden met zijn krachtige urine, wil je antwoorden! Je wilt er immers voor zorgen dat de situatie zich niet herhaalt. Dus natuurlijk wil je naar de onderliggende oorzaak.

Hoewel niet alle kattengedrag voorspelbaar is, zijn er bepaalde dingen om het begrijpelijker te maken voor ons mensen. Als je kat zich op jou of je bed heeft ontlast, zijn hier vijf redenen waarom het had kunnen gebeuren en tips om ervoor te zorgen dat het niet opnieuw gebeurt!

3 kat face divider

De 5 redenen waarom je kat op je plaste terwijl je sliep

1. Uw kat heeft onderliggende gezondheidsproblemen

Eerst en vooral, als uw kat plotseling op uw bed plast, zonder bekende oorzaak, is het het beste om naar zijn gezondheid te kijken. Specifieke gezondheidsproblemen kunnen het voor uw kat erg moeilijk maken om zijn blaas vast te houden.

Bepaalde mentale veranderingen kunnen er ook voor zorgen dat gedrag zoals naar de wc gaan in hun kattenbak iets is dat steeds minder gebeurt. Meestal gaan onderliggende gezondheidsproblemen gepaard met gedrags- of fysieke veranderingen.

Hier zijn een paar gezondheidsproblemen die kunnen resulteren in het naar de badkamer gaan buiten de kattenbak:

  • Artritis
  • Gastro-intestinale nood
  • Urineweginfectie
  • Nierproblemen

Meestal kunnen urine- en bloedmonsters de meeste kleine en grote problemen uitsluiten. Meestal kan een oplossing zo eenvoudig zijn als antibiotica, maar het hangt af van de diagnose (als die er is).

thematische pauze

2. Uw kat heeft te maken met omgevingsstress

Omgevingsstress kan veel verschillende gedragingen veroorzaken die volledig uit de lucht komen vallen. Of je nu een nieuwe baby, een nieuw huisdier of onlangs bent verhuisd, deze veranderingen kunnen je kat echt uit balans brengen.

Zelfs iets minimaals kan soms leiden tot ander gedrag bij uw huisdieren. Als uw kat zich niet goed voelt en niet precies kan communiceren waarom, kan hij zijn toevlucht nemen tot plassen in uw bed, op u of op andere items in uw huis.

Denk hier eens over na. Als u een nieuwe hond heeft met vrij spel in het huishouden, is uw kat misschien bang om ’s nachts uw kamer te verlaten om naar zijn kattenbak te gaan. In plaats van de reis te riskeren uit angst om de hond tegen te komen, plast je kat gewoon op je tijdens het slapen.

Het is niet het meest gunstige voor hen, maar het is een manier om zichzelf te ontlasten terwijl ze in een veilige positie blijven. Als omgevingsstress de trigger is, lossen de meeste van deze situaties zichzelf op nadat uw kat is gewend aan zijn nieuwe omgeving.

Soms moet je echter grote veranderingen in het huishouden aanbrengen om het gedrag te stoppen. Het laatste wat je immers wilt doen is elke dag je lakens wassen en investeren in een matrashoes om je spullen te beschermen.

Bang kitten verstopt
Afbeelding credit: Khamidulin Sergey, Shutterstock
thematische pauze

3. Uw kat markeert of spuit

Zit je kat vast? Zo niet, let dan op hoe oud ze zijn. Na ongeveer 6 maanden bereikt uw kat geslachtsrijpheid. Op dit punt zullen ze hun gedrag beginnen te veranderen en op zoek gaan naar een partner. Je merkt misschien dat wanneer een vrouwtje loops is, ze extreem lief worden, zelfs aanmatigend. Mannetjes zijn testyer dan normaal en vertonen zelfs bepaalde tekenen van agressie.

Bovenop deze gedragsveranderingen tussen jongens en meisjes, kunnen beide geslachten hun territorium markeren. Als ze je bed als hun territorium beschouwen, kunnen ze gewoon besluiten om op je te spuiten terwijl je slaapt.

Dit is geen veel voorkomend fenomeen, maar het kan gebeuren. Niet alleen kan je kat spuiten door hormonen, ze kunnen ook sproeien door stress en andere factoren in huis.

Nadat je je deze informatie hebt gerealiseerd, vraag je je misschien af hoe je het verschil ziet tussen plassen en spuiten. Dat is een goede vraag! Markering kan twee vormen aannemen. Er kan verticale markering zijn, waar ze rechtop spuiten, of horizontale markering, dat is wanneer ze naar beneden plassen. Sproeien ruikt veel sterker dan gewone urine.

Helaas kan sproeien een zeer moeilijke gewoonte zijn om te doorbreken, zelfs als je je kat zou gaan repareren. Dus als je merkt dat het bijzonder scherp is, markeren ze jou en het bed misschien als hun territorium.

Dus, wat doe je precies in het scenario? Als je je kat laat repareren, is dat geen garantie dat hij daarna niet zal sproeien. Het kan echter om verschillende redenen heel nuttig zijn om het te proberen.

thematische pauze

4. Uw kat houdt niet van kattenbakwisselingen

Kattenbakken zijn van cruciaal belang in Huizen. Als uw kat zich helemaal op zijn gemak voelt met zijn kattenbak, zou hij nooit veel problemen moeten hebben met het gebruik ervan. Bepaalde factoren maken kattenbakken echter ongewenst voor katten.

Als je bijvoorbeeld onlangs een kattenbak met of zonder hoes hebt gekocht, kan dit de sfeer veranderen en ervoor zorgen dat ze het minder snel zullen gebruiken. Meestal kunnen de meeste katten wennen aan veranderingen met een kattenbak, maar het kan in het begin een beetje moeilijk voor ze zijn.

Of misschien heb je de doos onlangs verplaatst, waardoor er verwarring ontstaat. Als uw kat problemen heeft met het vinden van een kattenbak, kan hij besluiten om in plaats daarvan uw lakens te bevuilen. Als je denkt dat het een kattenbak, locatie of veranderingsprobleem is, is het misschien het beste om hun ruimte een tijdje te beperken totdat ze eraan wennen.

‘S Nachts, wanneer de lichten uit zijn, kunt u uw kat in één kamer houden waar zijn kattenbak zich bevindt. Dit elimineert het risico op ongelukken in het hele huis en lokaliseert ze in het gebied.

Maine Coon kat die bovenop kattenbak staat
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

5. Je kat protesteert tegen zijn nest

Heb je onlangs nieuw nest gekocht? Als dat zo is, geniet uw kat misschien niet van de textuur, geur of algehele ervaring van het gebruik ervan. In plaats van dit te kunnen verklaren, kunnen ze ander gedrag vertonen, zoals urineren buiten hun kattenbak.

Je bed kan gewoon het doelwit zijn voor iets dat al een probleem is. Houd in de gaten waar ze nog meer plassen. De kans is groot dat als het het nest is, ze niet alleen op je bed naar de badkamer gaan.

Ze gaan misschien naar verschillende plaatsen in uw huis om hun gebrek aan badkamerruimte te compenseren. Je kunt het nest altijd terugschakelen of een andere optie vinden om te zien of het het gedrag elimineert.

verdeler-catclaw1

Wanneer moet u naar een dierenarts gaan

Als u onderliggende gezondheidsproblemen vermoedt, en zelfs als u dat niet doet, is het misschien tijd om een afspraak te maken met uw dierenarts. Op deze manier kunt u uw kat een algemene uitstraling geven en een paar eenvoudige tests uitvoeren om grote enge gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Zoals we eerder vermeldden, kan het voortkomen uit zoiets eenvoudigs als een infectie of zo ernstig als orgaanfalen. Het is belangrijk om eventuele andere tekenen die u ziet te noteren, zodat u ze met uw dierenarts kunt bespreken op het moment van uw afspraak.

Nebelung kat in dierenkliniek
Image Credit: Juice Flair, Shutterstock

Gedragsspecialisten raadplegen

Straf je kat niet voor het plassen op je bed. Is het vervelend en helemaal onhandig? Absoluut! Maar helaas zal je kat niet begrijpen waarom hij gestraft wordt als je ervoor kiest om je woede op hem te richten.

Bedenk in plaats daarvan andere manieren om dat gedrag te elimineren zodra een mogelijk gezondheidsprobleem is uitgesloten. Als je dit gedrag nog steeds niet tot op de bodem kunt uitzoeken en het zich blijft herhalen, moet je contact opnemen met een kattengedragsspecialist.

Zij kunnen u tips en trucs geven om uw kat op de juiste manier te trainen. Als u wilt weten met wie u contact moet opnemen, kunt u altijd uw dierenarts, lokale redding of asiel om aanbevelingen vragen.

Wees niet bang om al je middelen uit te putten. U kunt zelfs gratis online bronnen of video’s vinden die u kunnen helpen met tips en trucs om thuis te proberen. Het is zeker beter dan je kat voortijdig op te geven vanwege een tijdelijk gedrag.

kattenpootverdeler

Conclusie

Dus hoewel je kat die op je urineert terwijl je slaapt niet prettig is om wakker van te worden, kun je het gedrag ontcijferen. Het is altijd het beste om ze naar uw dierenarts te brengen om grote gezondheidsproblemen uit te sluiten die hen kunnen teisteren.

Zodra je dat doet, kun je kijken naar andere gebieden die de oorzaak kunnen zijn. Wees geduldig en maak een afspraak met de dierenarts – voor het geval dat!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Adam Kuylenstierna, Unsplash