Lasertherapie voor katten – Helpt het bij pijn? Dierenarts beoordeelde feiten & FAQ

Als uw kat aanhoudende pijn of ongemak ervaart door artritis, spierletsels of andere wonden, zijn voorgeschreven medicijnen hun natuurlijke oplossing. Helaas zijn sommige katten niet compliant als het gaat om het nemen van pillen, maar ze pijn laten hebben is geen optie.

In dat geval, Veterinaire lasertherapie is een niet-invasieve behandeling voor uw harige vriend die pijn kan verlichten, ontstekingen verminderen en het genezingsproces versnellen. Het gaat niet om medicijnen, operaties of angst, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het kwetsen van uw kat.

Toch is het begrijpelijk om sceptisch te zijn over lasertherapie als je dicht bij je kat bent, dus we zijn hier om je geest te verlichten. Blijf lezen om te leren hoe veterinaire lasertherapie werkt en hoe het pijn voor uw kat kan verlichten.

3 kat face divider

Hoe werkt lasertherapie voor katten?

Veterinaire lasertherapie is een niet-invasieve en pijnloze procedure waarbij geen medicijnen of operaties nodig zijn om bepaalde aandoeningen bij een dier te behandelen. In de meeste gevallen wordt veterinaire lasertherapie uitgevoerd naast andere behandelingsprotocollen voor uw huisdier.

Als het gaat om katten, gebruiken dierenartsen een diep doordringend licht om fotobiostimulatie uit te lokken, wat een keten van chemische reacties is. Als gevolg hiervan zal de afgifte van endorfines pijnverlichting voor uw kat bieden en de gewonde cellen stimuleren om het genezingsproces te versnellen.

Kat die lasertherapie krijgt
Afbeelding credit: Shannon Y, Shutterstock

Hoe beïnvloedt het de weefsels van uw kat?

Lasertherapie is afhankelijk van een specifieke golflengte van lichtgolven om fotobiomodulatie te activeren, die de fysiologie van cellen en weefsels in het lichaam van de kat verandert. De cellulaire componenten absorberen dit licht, stimuleren elektronen en activeren de cellen. Dit veroorzaakt de bevordering van groei, herstel, migratie en proliferatie.

De reactie van deze diepe weefsels op lasertherapie varieert op basis van de golflengte van de afgeleverde lichtgolf. Veterinaire lasertherapie maakt gebruik van rood of nabij-infrarood licht met een golflengte van 600 tot 1070 nanometer. Aan de andere kant hebben groen, violet en blauw licht lagere golflengten, maar zijn tegenwoordig populairder.

Dat komt omdat het oppervlakkige weefsel, zoals de huid, meer kans heeft om lagere golflengten te absorberen, terwijl hogere golflengten in de botten en spieren kunnen doordringen.

Hier zijn een paar manieren waarop lasertherapie weefselherstel helpt:


 • Spierontspanning

 • Endorfine afgifte

 • Verminderde ontsteking

 • Vasodilatatie (Het verhogen van de bloedstroom om meer zuurstof en cellen toe te voegen aan het genezingsproces)

 • Snellere genezing en reparatie

Kan het helpen met pijn?

Lasertherapie kan de pijn van uw kat op drie manieren verlichten. Ten eerste veroorzaakt het vaatverwijding (verwijding van bloedvaten), waardoor interne en externe ontstekingen worden verminderd. Vervolgens activeert het het lymfedrainagesysteem van uw kat, waardoor zwelling veroorzaakt door ontsteking of blauwe plekken wordt verminderd.

Lasertherapie stimuleert ook de zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor het voorkomen dat pijnsignalen de hersenen bereiken. Ten slotte veroorzaken deze behandelingen een hoge mate van endorfineproductie, waardoor de kat natuurlijke en onmiddellijke pijnverlichting krijgt.

dierenarts arts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

Hoe wordt het toegediend?

Lasertherapie wordt eenvoudig en pijnloos toegediend terwijl de dierenarts de draagbare laserstaaf langzaam heen en weer beweegt op het beschadigde weefsel.

Het aantal sessies dat nodig is, hangt volledig af van de toestand van uw kat. Als de ziekte chronisch is, moet u ze mogelijk binnenbrengen voor wekelijkse sessies. Maar als u te maken heeft met open wonden of chirurgische incisies, kunnen dagelijkse sessies nodig zijn.

Hoe lang duurt het?

De duur en hoeveelheid van lasertherapiesessies zijn afhankelijk van de toestand van uw kat en de ernst van de ziekte. Een goed voorbeeld van het gebruik van lasertherapie is het verlichten van pijn van chirurgische incisies, waarbij dierenartsen laser postoperatief gebruiken om het genezingsproces te versnellen.

Anders dan dat, kan de dierenarts een eenmalige laserbehandeling gebruiken voor wondverzorging als uw kat een infectie of ulceratie heeft. In deze gevallen wordt de behandeling uitgevoerd in de loop van één of twee sessies.

Natuurlijk, als uw kat te maken heeft met chronische of ernstige pijn, kan de dierenarts meerdere sessies nodig hebben om de lasertherapiebehandeling te voltooien. De duur van de sessie kan variëren, maar ze duren meestal ergens tussen de 3 en 8 minuten. De dierenarts zal de duur van de sessie bepalen op basis van de verbetering van uw kat.

Chronische lage rugpijn vereist bijvoorbeeld ongeveer zes weken lASER-therapiebehandelingen, terwijl artritis langere sessies kan vereisen. U kunt verwachten dat de sessies korter worden naarmate de dierenarts verbeteringen opmerkt in de conditie, pijn en reactie van uw kat.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Waar wordt het gebruikt?

Veterinaire lasertherapie kan worden gebruikt om verschillende aandoeningen bij uw huisdier te helpen, zoals:


 • Degeneratieve gewrichtsaandoening

 • Artritis

 • Gingivitis en postoperatieve tandheelkundige extractiegenezing

 • Acute en chronische oorontstekingen

 • Neuromusculaire ziekte

 • Rugpijn

 • Postoperatief en weke delen trauma

 • Spier-, ligament- en peesblessures

 • Ulceraties en open wonden

In de meeste gevallen zijn patiënten voor veterinaire lasertherapie oudere katten en honden met musculoskeletale problemen. Als uw kat naast pijn en ongemak ook een van de volgende symptomen vertoont, kan lasertherapie uw huisdier ten goede komen:


 • Verminderde verzorgingsgewoonten

 • Hinkend

 • Wil niet worden opgepakt of aangeraakt zoals gewoonlijk.

 • Kan huilen of aaien vermijden

 • Traagheid bij het opstaan

 • Verminder de wens om te springen of te spelen

 • Verminderde normale activiteit

verdeler-catclaw1

Voordelen van lasertherapie voor katten

Pijnverlichting is een van de belangrijkste voordelen van lasertherapie voor uw kat, maar deze behandelingen kunnen uw huisdier ook helpen met de volgende aandoeningen:

Verhoogde metabole activiteit

Lasertherapiebehandeling veroorzaakt de afgifte van specifieke enzymen naast voedsel voor bloedcellen en een betere zuurstofproductie. Als gevolg hiervan verbetert het het metabolisme van uw kat en verhoogt het de energieproductie en het gebruik in de cellen.

thematische pauze

Verbeterde zenuwfunctie

Als het herstel van de zenuwfunctie van uw kat in een beschadigd weefsel traag is, kunnen ze last hebben van gevoelloosheid of zelfs aangetaste ledematen. Met behulp van lasertherapie kan de dierenarts de herverbinding van de zenuwcellen versnellen en de actiepotentialen vermenigvuldigen die nodig zijn om de spierwerking van uw kat te optimaliseren.

thematische pauze

Triggerpoints & acupunctuurpunten

Afgezien van het verbeteren van het metabolisme en de zenuwfunctie van uw kat, kunnen lasertherapiebehandelingen ook de trigger- en acupunctuurpunten stimuleren. Omdat de hele procedure niet-invasief is, kan uw kat op een veilige en drugsvrije manier verlichting van musculoskeletale pijn ervaren.

thematische pauze

Verminderde vezelige weefselvorming

Lasertherapie kan ook voorkomen dat littekenweefsels zich vormen nadat de weefsels van uw kat zijn beschadigd als gevolg van brandwonden, operaties, krassen of snijwonden.

Een grijze Schotse kat met rechte oren in een platsik veterinaire halsband
Image Credit: fotoliza, Shutterstock
thematische pauze

Snellere wondgenezing

Collageen bestaat uit fibroblasten, die voornamelijk het lichaam helpen bij het wondgenezingsproces. Omdat lasertherapie de ontwikkeling van fibroblasten in de beschadigde weefsels van uw kat bevordert, kan het ook het wondgenezingsproces versnellen. Daarom gebruiken de meeste dierenartsen lasertherapie op open wonden en brandwonden.

thematische pauze

Versneld weefselherstel & celgroei

Lasertherapie met hoge golflengte dringt diep door in het beschadigde weefsel om de cellulaire groei en reproductie te versnellen. Op deze manier kan het ook de energie vermenigvuldigen die aan de cel wordt geleverd, waardoor de cellen sneller voedingsstoffen kunnen opnemen en afvalproducten gemakkelijk kunnen weggooien. Als gevolg hiervan herstellen de cellen in spieren, ligamenten en pezen sneller als gevolg van lasertherapie.

thematische pauze

Anti-pijn (pijnstillend)

Lasertherapie doet geweldig werk bij het activeren van de zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor het voorkomen dat pijnsignalen de hersenen bereiken. Dit vermindert niet alleen de gevoeligheid van de zenuwen, maar het vermindert ook pijn, oedeem en ontsteking. Anders dan dat, veroorzaakt lasertherapie endorfine en enkefaline afgifte voor de bijnier en hersenen van uw kat.

thematische pauze

Verbeterde vasculaire activiteit

Lasertherapie kan de productie van nieuwe haarvaten in het beschadigde weefsel van uw kat versnellen, wat leidt tot een sneller genezingsproces zonder littekenweefsel. Het kan ook de angiogenese versnellen, waardoor een tijdelijke vaatverwijdingsrespons ontstaat.

Kat in dierenkliniek herstellende van sterilisatieprocedure
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock

Nadelen van lasertherapie voor katten

Veterinaire lasertherapie heeft vrijwel geen nadelen. Je denkt misschien dat het duur moet zijn en veel bijwerkingen heeft, maar dat is niet het geval.

Bijwerkingen

Lasertherapie heeft geen nadelige bijwerkingen of medicijngebruik, dus uw kat hoeft niet te herstellen van de procedure. Afhankelijk van de aandoening moet u uw kat mogelijk meerdere sessies binnenbrengen om resultaten op lange termijn te zien. Al snel zullen ze verminderde pijn en ongemak vertonen naast verhoogde activiteit na de eerste paar sessies.

thematische pauze

Kosten

Omdat bijna alle dierenartsen lasertherapie gebruiken, zijn deze behandelingen niet al te duur. U kunt zelfs verwachten dat u $ 25 tot $ 50 per sessie betaalt, afhankelijk van de duur van de sessie. Het aantal sessies dat nodig is, is afhankelijk van de conditie van uw kat en de reactie op het laserlicht.

verdeler-catclaw1

Veelgestelde vragen

Hoe verbetert lasertherapie de gezondheid en het welzijn van mijn kat?

Lasertherapie kan de gezondheid en het welzijn van uw kat op verschillende manieren verbeteren. Ten eerste bevordert het de celproductie en verbetert het de zenuwfunctie door meer celenergie te leveren, waardoor uw kat sneller kan genezen. Wat nog belangrijker is, lasertherapie kan ontstekingen en chronische pijn verminderen door celdood te verminderen.

Kan lasertherapie mijn kat genezen?

Of veterinaire lasertherapie uw kat kan genezen, hangt af van de ziekte waaraan hij lijdt. In de meeste gevallen gebruiken dierenartsen lasertherapie om chronische pijn en ontsteking te verminderen, niet om ernstige aandoeningen te behandelen. Als uw kat niet in staat is om pillen in te nemen, kan lasertherapie hem helpen sneller te genezen en de normale functies te herstellen.

Om de toestand van uw kat te genezen, moet u lasertherapie gebruiken naast andere behandelingsprotocollen, zoals veterinaire orthopedische manipulatie of medicatie.

Hoeveel lasertherapiebehandelingen heeft mijn kat nodig?

Het aantal lasertherapiesessies dat nodig is, hangt af van de aandoening die de dierenarts behandelt. Acute verwondingen kunnen bijvoorbeeld binnen vijf tot zeven behandelingen genezen, waardoor de kat sneller kan genezen en littekenweefsel kan voorkomen. Het belangrijkste doel hier is om hun pijn te verminderen en een snellere wondgenezing te bevorderen.

Aan de andere kant kan uw kat verschillende medicijnen gebruiken en lijden aan een chronische aandoening. In dat geval kan het maximale aantal behandelingen nodig zijn, dat is ongeveer 14 sessies. Hier zal de dierenarts ernaar streven om ervoor te zorgen dat uw kat comfortabel en pijnvrij is met minimale medicijnen.

Als uw kat een senior is, moet u hem mogelijk binnenbrengen voor maandelijkse lasertherapiebehandelingen, terwijl jongere katten met langdurige aandoeningen om de drie tot vier maanden moeten komen.

dierenarts die de nek van de kat van achteren vasthoudt
Afbeelding credit: Lenar Nigmatullin, Shutterstock

Is lasertherapie pijnlijk voor katten?

Gelukkig is lasertherapie een volledig pijnloze en zelfs geruststellende procedure voor uw kat. De laser geeft een warm en rustgevend gevoel, waardoor uw kat kan ontspannen. In feite vallen de meeste katten zelfs in slaap tijdens hun lasertherapiesessies.

Hoe lang duurt het voordat mijn kat pijnverlichting ervaart van lasertherapie?

Na het vereiste aantal lasertherapiesessies zal uw kat binnen de eerste paar weken pijnverlichting en symptoomverbetering ervaren. Als de toestand van uw kat echter ernstig en langdurig is, kan het wat langer duren voordat de pijnverlichting begint.

In ernstige gevallen moet de dierenarts mogelijk traditionele methoden gebruiken om de kat te stabiliseren naast lasertherapie.

Is het oké om zelf de pijn van uw kat te diagnosticeren?

Katten zijn ongelooflijk in het verbergen van hun pijn en ongemak, daarom is het niet verstandig om aan te nemen dat de pijn van uw kat minimaal is door de externe symptomen op te merken. Tegen de tijd dat u ernstige symptomen ziet, lijden ze mogelijk al voor een langere periode. Als je vermoedens hebt over hun pijn of ongemak, is het het beste om ze naar de dierenarts te brengen voor een volledig lichamelijk onderzoek.

3 kat face divider

Conclusie

Veterinaire lasertherapie is een pijnloze en niet-invasieve procedure die pijnverlichting voor uw kat kan bieden en tegelijkertijd het genezingsproces kan versnellen. Als uw kat moeite heeft met het innemen van pillen of lijdt aan chronische pijn, kan een lasertherapiebehandeling de oplossing zijn die u zoekt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Luigi De Zotti, Shutterstock