Waarom plast mijn kat op mijn bed – 5 redenen en oplossingen


Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat het zijn van een katachtige eigenaar echt een geweldige ervaring is. Als zodanig is het echter ook enigszins uitdagend. Je hebt waarschijnlijk ervaren dat je kat op je bed heeft geplast en je hebt het ontdekt door eraan te ruiken. Het kan zelfs op je bed plassen terwijl je kijkt.

Als je ooit bij jezelf hebt gedacht: Waarom plast mijn kat op mijn bed?, blijf dan bij ons artikel, want we zijn hier om je te voorzien van 4 Seizoenen en hoe je met dergelijk gedrag om kunt gaan.

Voordat we beginnen, houd er rekening mee dat het niet iets persoonlijks is, voor alle duidelijkheid. Je kat doet het niet om je pijn te doen of op je zenuwen te werken.

5 mogelijke oorzaken uw kat plast op uw bed

kat die naast plas staat

Een paar dingen kunnen de reden zijn dat je kat op het bed plast.

Om ervoor te zorgen dat een kat geen onderliggende medische aandoening heeft wanneer hij ergens anders dan in zijn kattenbak urineert, de eigenaar moet eerst een dierenarts een lichamelijk onderzoek en eventuele noodzakelijke diagnostische tests laten uitvoeren, inclusief een urineonderzoek.

Uw kat kan bijvoorbeeld pijn of ongemak koppelen aan de kattenbak wanneer hij een blaasontsteking heeft. De kat kan dan besluiten om ergens anders heen te gaan.

Wanneer u uw kat meeneemt om dierenartstests uit te voeren, raak dan niet in paniek, diagnostische tests en urineonderzoek maken allemaal deel uit van de procedure om vast te stellen wat uw kat zou kunnen storen om op uw bed te plassen.

1. Stress en angst

Uw kat kan af en toe op het bed plassen vanwege e-miauw-ional gezondheidsproblemen. Ze kan de vervelende gewoonte ontwikkelen uit stress of nervositeit omdat ze zich niet veilig voelt, en stress kan worden veroorzaakt door een aantal factoren.

Misschien heb je onlangs een verandering thuis, zoals verhuizen, je meubels herschikken, een baby mee naar huis nemen of je werkschema aanpassen. Ze kan angstig zijn vanwege je andere huisdieren of zelfs andere katten die ’s nachts in je tuin dwalen.

Ze kan minder stress ervaren en, idealiter, minder spuitincidenten als ze meer zelfvertrouwen krijgt. Voorzie je kat van echt hoge plekken zoals kattenbomen. We kunnen 8 beste hoge kattenbomen aanbieden. Wanneer katten hun wereld vanuit een hoger gezichtspunt kunnen zien, worden ze zelfverzekerder.

Speel meer met haar om je relatie te versterken en haar te helpen een deel van haar energie vrij te maken. Misschien begin je haar een keer per dag mee naar buiten te nemen aan een kattentuigje, zodat ze een frisse ervaring heeft die haar geest uitdaagt.

Probeer clickertraining of speel elke dag met een verenstokje. Zodat ze er zin in heeft, wees consequent in je hechtingstijd.

2. Gezondheidsproblemen

sluit urineresten op een bed veroorzaakt door een huisdier op het bed in de slaapkamer

Als uw kat onverwacht op uw bed begint te plassen, moet u eerst uw dierenarts raadplegen om mogelijke medische problemen uit te sluiten.

Mogelijke medische problemen die ervoor zorgen dat uw kat elders plast, zijn:

Maar als u zeker weet dat een kat die op uw bed plast niet te wijten is aan gezondheidsproblemen zoals urineweginfectie of diabetes, weet u wat u moet doen. Begin met het observeren van het gedrag van uw kat om te zien wat mogelijk de oorzaak kan zijn.

3. Problemen met de kattenbak

kat die naast een kattenbak staat

Heb je ooit gedacht dat je kat buiten de kattenbak plast omdat ze het gewoon niet leuk vindt?

• Uw kat houdt niet van de stijl van de kattenbak

Ondanks het feit dat ouders van huisdieren de voorkeur geven aan afgedekte kattenbakken, zullen veel katten ze niet gebruiken. Als u een overdekte kattenbak hebt gekocht, de kat voelt zich misschien niet vrij in zo’n doos of als het nest te donker is, kan het deprimerend zijn.

Om te zien of een standaard open nest een betere optie is voor uw kat, probeer er een te geven.

Voor je kat speelt grootte wel een belangrijke rol. Als je een grotere kat hebt, is het duidelijk dat je een grotere kattenbak nodig hebt, of als je een kitten hebt, dan is de kleine kattenbak die geen hoge zijkanten heeft prima.

• Uw kat houdt niet van de positie van de kattenbak

Omdat katten kieskeurige eters kunnen zijn, kunnen ze ook kieskeurig over de plaatsing van de kattenbak. Wanneer ze op het punt staan om te plassen of te poepen, moeten ze zich veilig en veilig voelen, zodat ze het zonder angst kunnen doen. Als u de kattenbak van de kat niet in een rustige omgeving hebt geplaatst, kan dit leiden tot urineren erbuiten.

Het is ook cruciaal omo onthoud dat katten zullen niet plassen of poepen in de buurt van voedsel. Als de voer- of waterbak in de buurt van de kattenbak van uw kat staat, kan dit ook leiden tot vermijding en de beslissing om op uw bed te plassen.

Soms hebben katten meer licht nodig, of misschien dwingt de locatie van de kattenbak van uw kat u om langs de favoriete plek van uw hond te lopen.

Het verplaatsen van de kattenbak van uw kat is een eenvoudige wijziging die uw katachtige metgezel kan helpen stoppen met plassen op uw bed.

• Uw kat wil meer dan één kattenbak

Misschien heeft je kat een metgezel en deelt hij de kattenbak en is het daar niet helemaal oké mee. Als u meer dan één katachtige in uw huishouden heeft, je zou moeten overwegen om één kattenbak per kat te kopen. Zet ze zo dat ze goed bereikbaar zijn.

4. Kattenbakvulling

kattenbak met witte schep

Naarmate je strooisel plukt zodat je het veel gemakkelijker kunt schoonmaken, hebben de katten er ook voorkeuren over, er is geen twijfel over mogelijk. Sommige katachtigen zullen ervoor kiezen om geen gevoerde met kokosnoot of maïs gebaseerd strooisel te gebruiken.

Sommige merken kattenbakvulling zijn te klonterig, stoffig, geparfumeerd of hard voor andere katten. De beste manier van handelen is om te experimenteren met verschillende merken en soorten kattenbakvulling totdat u er een vindt die uw kat graag gebruikt.

5. Routine- en huishoudelijke veranderingen

Katten zijn gewoontedieren, dus als je iets ongewoons in hun routine doet, kan dit leiden tot ongepast urineren – wat betekent dat je buiten de kattenbak moet plassen.

Hij heeft waarschijnlijk gewoon wat tijd nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving als je onlangs bent verhuisd, een baby hebt gekregen, een nieuwe hond of kat hebt gekregen, je eigen schema hebt gewijzigd of een van die dingen in je huis hebt verwelkomd.

Je kat houdt van consistentie in haar eigen wereld. Elke verandering die in het huishouden plaatsvindt, zoals een nieuwe huisgenoot of iemand die verhuist, een nieuw huisdier zoals een hond of zelfs een baby, kan problemen veroorzaken met vervuiling buiten de kattenbak.  Katten kunnen behoorlijk jaloers zijn op baby’s.

Houd er rekening mee dat je quality time met je harige vriend moet doorbrengen om hem zich gelukkig, veilig, gezellig en comfortabel te laten voelen, ondanks alle veranderingen die in het huishouden plaatsvinden.

Hoe dit gedrag te stoppen?

vrouw reinigt kattenbak

Om uw kat van het bed te houden en niet op het bed te plassen, moet u zoveel geduld hebben omdat deze veranderingen niet van de ene op de andere dag kunnen plaatsvinden.

We hebben enkele manieren onderzocht als het gaat om het stoppen van uw kat om op het bed te plassen, en als u het advies opvolgt, zou uw bed helemaal in orde en veilig moeten zijn voor kattenplas.

  • Uw kat moet fysiek actief zijn: Aan hun trainingsbehoeften moet worden voldaan omdat studies hebben aangetoond dat katten die te veel energie hebben, vaker en gemakkelijker stress en angst ontwikkelen dan degenen die actief zijn.
  • Gebruik goed strooisel en kattenbak: Je moet kattenbak en kattenbak kopen die je kat echt leuk vindt. Zet het in een rustige omgeving, weg van eten. Als je niet weet welke je moet kiezen, begin dan met twee verschillende om te zien welke je kat verkiest.
  • Kattenbak moet altijd schoon zijn: Als we zeggen “wees altijd schoon” bedoelen we dat de kattenbak een of twee keer per dag moet worden schoongemaakt, omdat katten geen vuile doos mogen gebruiken.
  • Reinig je bed van boven naar beneden: Je kat kan het bed leuk vinden omdat ze de plas ruikt, dus je moet er zeker van zijn dat je alle geur eruit hebt verwijderd.
  • Maak het bed onaantrekkelijk: Terwijl je ze aanpast aan nieuw strooisel en kattenbak, zorg er dan voor dat het bed er voor hen uitziet, de oplossing daarvoor kan iets zijn dat je kat niet leuk vindt of materiaal dat echt ongemakkelijk is.
  • Laat je kat een bed zien als een speeltuin, geen gebied om te plassen: Begin met spelen met je kat op je bed, geef haar traktaties en laat het een leuke en plezierige tijd zijn, zodat ze het associëren met traktaties en leuke tijd.
  • Je kunt altijd kalmerende sprays proberen: Als uw kat niet op uw bed urineert vanwege medische problemen, zullen kalmerende sprays uw kat helpen alle stress en angst te verminderen die hij kan hebben.

Hoe maak je je bed schoon nadat je kat erop heeft geplast?

persoon reinigt het oppervlak van matras op bed met een doek.

De klus is geklaard, je kunt het niet veranderen, maar nu moet je omgaan met je plasbed. Je moet het bed en de lakens grondig opruimen. Vooral omdat als ze de plas ruiken, ze het misschien opnieuw doen. Dus hoe maak je het goed schoon?

1. Maak de kattenplas zo snel mogelijk schoon: Zoek de producten die specifiek zijn voor het reinigen van kattenplas. Die reinigingsproducten moeten op enzymen gebaseerde reinigingsmiddelen zijn, omdat ze ingrediënten bevatten om het zuur in de urine van uw kat af te breken. Avodit ammoniak omdat de geur hen aan hun urine kan herinneren.

2. Gebruik koud water en dep het: Probeer het bed niet te schrobben. Neem alle lakens en doe ze in de wasmachine met een combinatie van zuiveringszout/azijn met afwasmiddel.

Naar de tweede ronde zet ook enzymreiniger. Droog na dat alles de vellen aan de lucht. Als het nog steeds ruikt, herhaal het proces dan totdat de geur verdwenen is.

3. Controleer of het bedframe en de vloer ook worden geplast. Dat zijn ze misschien niet, maar als ze dat wel zijn, gebruik dan kattenurinereiniger en wrijf het in. Je moet ook het matras controleren, de plek waar je kat op heeft geplast weken, met warm water en deppen, daarna met enzymreiniger en opnieuw ongeveer 15 minuten deppen. Laat het vervolgens drogen.

Woorden sluiten

De volgende keer dat je denkt: Waarom plast mijn kat op mijn bed, onthoud dan dat katten het niet expres doen, om je leven zwaarder te maken, of gewoon omdat ze gemeen zijn, maar het heeft waarschijnlijk te maken met iets als veranderingen in het huishouden, routine, stress of een medisch probleem.

Zorg ervoor dat je er voor je kat bent en niet boos bent en tegen haar schreeuwt. Als u vermoedt dat dit te maken heeft met de gezondheid van uw kat, ga dan zeker naar de dierenarts. Als het iets anders is dan dat, wees dan geduldig en volg het advies dat we je hebben gegeven.

Overlaad je kat met liefde en alles zal snel opgelost zijn.

Gerelateerde inhoud

Waarom plassen katten op badkamerkleden?

Waarom plast mijn kat op de hondenmand?

Kat zeer actief na castratie – Wat gebeurt er?