Hoeveel kittens kan een kat hebben – Het aantal onthuld


Hallo, kattenliefhebbers. Je vraagt je waarschijnlijk af hoeveel kittens een kat kan hebben. Aangezien kittens het schattigste ding op deze planeet zijn, ben je benieuwd hoeveel van hen er zullen zijn als je kat bevalt, heb ik gelijk?

Het lijkt er echter op dat er zoveel kittens zijn en je weet niet wat je ermee aan moet. Omdat katachtigen erg productief zijn, als je ze niet genoeg observeert, kunnen ze er zoveel produceren en produceren als sommigen zouden willen.

Kun je je ooit voorstellen dat één niet-betaalde poes in zeven jaar 420.000 kittens kan produceren? Fascinerend toch?

Wat er ook gebeurt, we zullen nu alles zien wat u moet weten over kattenbakvullingen en kittens, dus blijf lezen.

Hoeveel kittens kan een kat hebben?

kat met haar kittens

Het is normaal dat een kat per nest 4 tot 8 kittens, maar er is ook een mogelijkheid dat nest minder kittens of meer dan 8 kittens kan hebben. Een eerste kattenmoeder zal meestal 2 tot 3 kittens in een nest hebben.

Er is ook een mogelijkheid dat een vrouwelijke kat kittens met verschillende vaders baart, nee we hebben het niet over Georgia Miller uit Ginny en Georgia. Als een kat met meerdere katers paart terwijl ze loops is, kan ze inderdaad kittens met verschillende ouders hebben.

Daarom kan één nest kittens veel verschillende kittens hebben in zoveel kleuren en vachtlengtes.

Vrouwelijke katten kunnen twee keer per jaar nest krijgen, maar het is zeker niet goed voor een kat en niet aan te raden. Na één nestje is het het beste dat u uw kat laat steriliseren om zijn gezondheid en lange levensduur te behouden.

Je bent ook verantwoordelijk om huizen te vinden voor die kittens van je moederkat, want meestal worden die kittens die geen thuis hebben geëuthanaseerd, en dat willen we niet!

Hoeveel kittens zijn er per nest?

schattig klein kitten

Om precies te zeggen hoeveel kittens er in één nest zullen zijn, kunnen we niet, omdat dat aantal afhankelijk is van externe en interne factoren.

Katten geven alleen eieren af als ze zijn gefokt, omdat het geïnduceerde ovulatoren zijn. Het aantal kittens dat wordt geproduceerd, is dus afhankelijk van de fokkerijen per warmtecyclus. Dit is de reden waarom kittens verschillende vaders kunnen hebben, zoals we eerder vermeldden.

Ras en leeftijd van het vrouwtje hebben ook invloed op het nestnummer. Jongere katten produceren meestal een klein aantal nesten en oude katten wanneer ze zich in oudere productiejaren bevinden. Katten die 3 tot 4 jaar oud zijn, hebben meestal een groter aantal nesten.

Als het gaat om fokken, produceren Perzen meestal een kleiner aantal nesten, terwijl Siamese katten een groter aantal nesten produceren.  Dat zijn interne factoren, nu gaan we het hebben over externe factoren.

Wanneer we het hebben over externe factoren, heeft de meeste impact op het aantal kittens zeker ziekten en voeding. Koninginnen die een dieet van hoge kwaliteit hebben, zullen grotere nesten hebben, terwijl degenen die niet veel eten kleinere nesten hebben.

Ziekten die het aantal foetale abortussen zullen verhogen en tot een kleinere nestgrootte zullen leiden, zijn kattenziekte en feline infectieuze peritonitis.

Hoeveel kittens kan een kat gedurende haar hele leven hebben?

kat en pasgeboren kittens

Je kunt niet tellen hoeveel kittens een kat tijdens zijn leven kan hebben. Katten ondergaan geen menopauze, dus ze kunnen de hele tijd babykittens produceren. Oudere katten kunnen ook zwanger worden en bevallen, dus de leeftijd maakt niet echt uit.

Dus wat is het aantal kittens tijdens hun leven dat ze kunnen produceren?

Als we er rekening mee houden dat de gemiddelde levensduur van de meeste huiskatten 12 tot 15 jaar is, doen we de wiskunde en krijgen we het resultaat: vier kittens per nest, drie keer per jaar gedurende 12 jaar en dat is 180 kittens gedurende haar hele leven.

Maar we moeten er ook rekening mee houden dat vrouwtjes rond het einde van hun eerste jaar volwassen worden en in hun laatste jaren geen kittens kunnen dragen. En ook ga je als katteneigenaar niet om de paar maanden om met nieuwe kittens om.

Wat willen we hiermee zeggen? Dat willen we zeggen. die aantallen zullen niet exact zijn en waarschijnlijk lager zijn. We hebben echter zwerfkatten die geen eigenaren hebben en ze paren non-stop als ze loops zijn, zodat ze tijdens hun leven meer dan 180 kittens kunnen hebben.

Hoeveel kittens moeten het eerste nest van de kat hebben?

kat met haar pasgeboren kittens liggend op wit bed

Zwangerschap van een gezonde kat normaally houdt het vol 60 tot 65 dagen en zwangere katten zullen waarschijnlijk een oestruscyclus hebben tijdens hun vier weken na de bevalling, ook al geven ze borstvoeding.

Een gezonde koningin zal normaal gesproken bevallen van 3 nesten per jaar, en die nesten bevatten meestal maximaal 12 kittens.

Katten zijn vruchtbare fokkers en één kat die in 5 jaar niet wordt betaald, kan 20 000 kittens produceren. Maar de gemiddelde grootte van een liter is meestal kleiner. De meeste nesten zullen 4 tot 8 kittens maar ook dat kan variëren afhankelijk van de gezondheid van je kat.

Maar eerste nesten zijn meestal kleiner en bevatten 2 tot 3 babykittens. Dat kan ook afhangen van bijvoorbeeld genetica en stamboom. Brits korthaar kan 4 kittens in één nest hebben.

Integendeel, we hebben Balinese, Siamese en Tonkinese katten die 12 kittens in één nest hebben.

GERELATEERD: Herinneren kittens zich hun moeder?

Wanneer kan een kat kittens produceren?

kat met haar pasgeboren kitten

Het gemiddelde huiskatje bereikt de puberteit rond de leeftijd van 5 tot 9 maanden, maar sommige kunnen iets langzamer of sneller rijpen, afhankelijk van het ras.

Wanneer een kitten geslachtsrijp is, kan ze bevallen na haar eerste oestrus, wat bekend staat als warmte of voortplantingscyclus. De eerste loopsheid gebeurt meestal wanneer een kitten 6 maanden oud.

Katten hebben veel warmtecycli tijdens het broedseizoen, dat meestal Mei tot juni en Februari tot maart. Dat is de reden waarom katachtigen bekend staan als seizoensgebonden polyestrous.

De plaats waar uw kat woont, kan ook van invloed zijn op hun oestruscyclus. Die katachtigen die in warme klimaten leven, kunnen het hele jaar door warmtecycli hebben.

GERELATEERD: Hoe disciplineren moederkatten kittens?

Hoe te bepalen of uw kat zwanger is?

Je hebt je waarschijnlijk afgevraagd of je kat zwanger is of gewoon dik.  Het kan een uitdaging zijn om de tekenen van de zwangerschap van uw kat te bepalen en te zien. De eenvoudigste manier om daar achter te komen zijn: röntgenfoto’s, echografie, bloedonderzoek of abdominale palpatie.

Een koningin is meestal de naam die een zwangere kat gebruikt. Haar gedrag zal niet zo anders zijn dan haar gebruikelijke, maar sommige katten kunnen agressiever of aanhankelijker worden tijdens de zwangerschap.

Je merkt misschien dat een zwangere kat een rondere buik heeft en dat haar tepels meer onderscheidend zijn. Maar deze tekenen zijn pas later in de zwangerschap zichtbaar.

Wist je dat katten ook een pseudopregnancy of schijnzwangerschap? Hormonale onevenwichtigheden zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor die toestand en manifesteren zich meestal in symptomen van zwangerschap zoals borstvoeding en gedragsveranderingen.

Deze symptomen manifesteren zich meestal twee maanden na de hitte en kunnen meer dan een maand aanhouden.

Hoe zorg je goed voor je zwangere kat?

zwangere kat

Zwangere katten zullen in een normale toestand andere voeding hebben dan katten. Hier zijn een paar tips als het gaat om het verzorgen van je zwangere katachtige vriend.

1. Zorg ervoor dat het kattenvoer calorierijk is

Het is logisch dat zwangere katten een calorierijk dieet moeten hebben in de vierde week van de zwangerschap, en ook tijdens het spenen.

GERELATEERD: Beste kattenvoer zonder carrageen

2. De maaltijden moeten frequent zijn

Zwangere en zogende katten hebben een hogere stofwisseling die verband houdt met het baren, groeien en voeden van kittens, dus het dieet en de voeding moeten voldoende zijn.

Omdat ze nu een roeifoetus in haar buik heeft, zal er minder ruimte zijn, dus de maaltijden moeten kleiner maar frequent zijn.

3. Observeer of er vaginale bloedingen zijn

De vaginale bloeding is niet normaal tijdens een katachtige zwangerschap en daarom moet je erop letten.

Als u de bloeding ziet, moet u zich zorgen maken en uw kat naar de dierenarts brengen, omdat dit waarschijnlijk betekent dat de koningin de baby’s heeft geaborteerd of een miskraam heeft gehad, als het zich toevallig in de vroege of middelste stadia van haar zwangerschap bevindt.

Als de vaginale bloeding helemaal aan het einde van haar zwangerschap wordt opgemerkt, kan dit betekenen dat de bevalling is begonnen en de dierenarts onmiddellijk moet worden gebeld.

4. Neem uw kat mee om ontlastingsmonster te doen

zwangere kat die buiten ligt

Het wordt geadviseerd om uw kat mee te nemen om vers voedsel te laten controleren door de dierenarts, omdat de darmparasieten te vinden zijn en we geen parasieten in de baarmoeder willen!

5. Uw zwangere kat moet op veilige vlooienvoorkeur zijnentatieven

Terwijl uw kat zwanger is, is het van cruciaal belang dat uw kat door de dierenarts is goedgekeurd vlooienpreventief. U moet altijd contact opnemen met uw dierenarts of het vlooienpreventiemiddel veilig is voor uw zwangere kat. Dit zorgt niet alleen voor de veiligheid van uw kat, maar ook voor de veiligheid van de babykittens.

6. Vaccin shots zijn verboden voor zwangere katten

Houd er rekening mee dat uw zwangere kat nooit mag worden gevaccineerd terwijl ze zwanger is, omdat die vaccins uw kat in gevaar kunnen brengen en kittens het risico op defecten kunnen lopen.

Die koninginnen voor de fokkerij moeten vóór de dracht worden gevaccineerd.

7. Maak een geboorteruimte voor je zwangere kat

Als zorgzame katteneigenaar wil je alles voorbereiden voor je koningin, dus je moet een rustige, gezellige en comfortabele plek voorbereiden voor de geboorte, zoiets als een geboortedoos.

GERELATEERD: Wanneer beddengoed te veranderen nadat de kat is bevallen – Wat te weten

8. Leer de tekenen van arbeid

Katteneigenaren moeten zich bewust zijn van de tekenen dat de arbeid eraan komt. Zwangere katten vertonen meestal symptomen van de bevalling 48 uur voordat ze daadwerkelijk bevallen en dat zijn:

  • Pas
  • Janken, miauwen of joggen
  • Bezoek hun geboortebox
  • Verzorg hun vulva meer dan normaal
  • Een lagere lichaamstemperatuur hebben
  • Losse eetlust

Inpakken

kat met haar pasgeboren kittens

Dus, hoeveel kittens kan een kat hebben? Gemiddeld 4 tot 8, buuuut, dat aantal kan enigszins verschillen afhankelijk van de leeftijd en het ras.

Zorg voor uw zwangere kat en zorg ervoor dat kittens naar geschikte zorgzame huizen gaan. En het zou geweldig zijn als je je kat na de eerste zwangerschap steriliseert als je geen fokker bent.

Gerelateerde inhoud

Waarom brengen katten je hun kittens?

Kattendepressie na nieuw kitten – 8 tekenen om op te letten

Kattengroeigrafiek – Hoe groot wordt uw kitten?

Hoe u uw kitten kunt opvoeden om knuffelig te zijn

Kunnen mannelijke katten hun eigen kittens herkennen?