Waarom miauwt mijn katje niet?

in Gedrag laatst bijgewerkt april 2022

waarom miauwt mijn kitten niet

Wanneer de meeste mensen aan katten en kittens denken, denken ze aan miauwen. Het is zelfs één van de eerste dingen die kinderen leren over katten. Weet je, honden doen woef, koeien doen loei en kittens doen miauw.

Maar wat als uw kitten niet miauwt helemaal niet? Waarom zou een katje niet miauwen?

Miauwen is een gedeeltelijk aangeleerd gedrag dat kittens gebruiken om met mensen te communiceren en niet noodzakelijk met andere katten. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat uw kitten nog niet heeft geleerd om te miauwen. Sommige kittens geven de voorkeur aan een andere vorm van miauwen, zijn van nature stil of zijn gestrest, wat invloed kan hebben op hoe vaak ze miauwen.

Dit zijn niet de enige redenen, maar het zijn enkele van de meest voorkomende en tenzij je kitten tekenen van stress of angst vertoont, is er over het algemeen niets om je zorgen over te maken.

Maar laten we elke reden eens nader bekijken, wanneer je je zorgen moet maken en of je je kitten al dan niet kunt leren miauwen.

Reden 1: Uw kitten heeft nog niet geleerd hoe hij moet miauwen…Tenminste niet tegen mensen!

Als je ooit kittens met hun moeder hebt gezien, dan ben je misschien behoorlijk sceptisch over deze verklaring.

Immers, kittens miauwen snel naar hun moeder en zijn niet verlegen om melk te eisen – zozeer zelfs dat het niet ongewoon is om te zien dat een kitten een beetje discipline van zijn moeder krijgt voor te veel gemiauw.

Maar er is een grote verschil tussen een kitten dat miauwt naar hun moeder en miauwen naar jij.

In plaats daarvan moeten kittens dit gedrag leren en de meesten zullen er snel achter komen dat miauwen naar jou ook kan communiceren wat ze willen, net zoals dat bij hun moeder kan. Sommige studies suggereren zelfs dat katten en kittens in staat zijn om hun eigen miauwtaal te vormen met hun baasjes, die heel anders is dan het veel minder specifieke en bijna willekeurige miauwen dat is waargenomen bij verwilderde katten.

De mensen van LiveScience verwoorden het eenvoudig als ze uitleggen dat “je kat naar je miauwt omdat ze al vroeg heeft geleerd dat ze daarmee je aandacht krijgt.”

Dus terwijl kittens kennen hoe ze moeten miauwen, ze weten niet hoe ze het voor je moeten doen!

De meeste kittens leren naar mensen te miauwen als ze ongeveer 3 of 4 maanden oud zijn en er zijn er veel die dit gedrag al veel eerder leren, vooral als hun moeder in de buurt is om te laten zien dat miauwen naar mensen normaal is. Maar zelfs als je kitten het miauwen naar mensen nog niet heeft opgepikt, wil dat nog niet zeggen dat er iets mis is.

Reden 2: Uw kitten kan een ander soort stemgeluid prefereren

Terwijl miauwen de vocalisatie is die de meeste aandacht krijgt, is er een enorm scala aan katachtige vocalisaties, variërend van tjirpen en trillen tot kleine variaties van miauwen die meer klinken als piepen dan iets anders.

Het is mogelijk dat uw kitten in plaats van het traditionele miauwgeluid liever een tsjirp, triller, of een andere variatie maakt die niet klinkt als het normale miauwen. In sommige gevallen miauwt een kitten zelfs met zo’n hoge frequentie dat mensenoren het niet kunnen horen en het in plaats daarvan een “stille miauw” lijkt te zijn.

Hoewel veel vocalisaties van katten een specifieke betekenis hebben (zoals kletsen), is het ook gebruikelijk dat andere vocalisaties op dezelfde manier worden gebruikt als miauwen – dat wil zeggen, gewoon een manier om met mensen te communiceren. Sommige katten geven er de voorkeur aan te tsjirpen als manier om mensen te begroeten of met hen in contact te komen, terwijl anderen het bij de gebruikelijke miauw houden.

Reden 3: Ze kunnen gewoon van nature stil zijn

Net zoals er kittens zijn die liever tsjirpen of trillen in plaats van miauwen, zijn er anderen die gewoon stiller kunnen zijn dan anderen. In veel gevallen is dit gewoon een gevolg van hun persoonlijkheid, maar er zijn ook veel kattenrassen die van nature rustig zijn, waaronder de gewone Amerikaanse Korthaar en de niet zo heel gewone Britse Korthaar. Andere rassen, zoals de Siamees, miauwen vrolijk terug naar u en voeren een heel gesprek.

Het betekent niet dat deze katten helemaal niet miauwen of niet naar mensen miauwen, maar ze zijn misschien minder geneigd om te vocaliseren met wat voor geluid dan ook. Als je zelfs in de buurt bent geweest van een bijzonder luidruchtig ras zoals de Siamees, dan zullen deze spraakzame katten extra stil lijken!

Reden 4: Ze kunnen gestrest of angstig zijn

Hoewel de bovenstaande redenen de meest waarschijnlijke zijn, kunnen kittens die helemaal niet miauwen nerveus of bang zijn. Hoewel er een breed scala aan angstreacties is bij katten en kittens, is het normaal voor veel dieren om stil te blijven tijdens periodes van stress of angst – ook kittens.

Dit is vooral waar voor ondergesocialiseerde of verwilderde kittens die veel minder geneigd zijn te vocaliseren en in plaats daarvan meer geneigd zijn bevroren te blijven.

Als uw kitten echter door het huis rent, ervan geniet om geaaid te worden (zelfs als ze aarzelen), en over het algemeen tijd buiten en in de natuur doorbrengt, is het onwaarschijnlijk dat uw kat angstig, aanzienlijk, gestrest, of verwilderd is. In dat geval miauwen kittens waarschijnlijk niet om een van de bovenstaande redenen.

Maar als je tekenen van stress, angst of bezorgdheid ziet, kunnen die gevoelens verklaren waarom een kitten niet miauwt en als je niet zeker weet waar je op moet letten, bekijk dan deze video van Jackson Galaxy die geweldig werk levert met het uitleggen van de soms subtiele tekenen van katachtige stress:

Reden 5: Er zou een medisch probleem kunnen zijn

Het zal niet voor de meeste mensen en de meeste kittens gelden, maar het is mogelijk dat er een medisch probleem ten grondslag ligt aan je stille kitten.

Bovenste luchtweginfecties (URI), die lijken op een katachtige verkoudheid, kunnen congestie, conjunctivitis en lethargie veroorzaken, die er allemaal voor zullen zorgen dat een kat of kitten een stuk minder snel zal willen miauwen. Bovenste luchtweginfecties zijn over het algemeen heel gemakkelijk te herkennen en kittens die lijden aan een URI hebben vaak een loopneus, waterige ogen en niezen vaak.

Maar andere aandoeningen kunnen veel subtieler zijn en dingen als aangeboren misvormingen of trauma aan de stembanden zijn mogelijk, maar veel onwaarschijnlijker dan al het andere dat we al hebben genoemd.

Toch, als uw kitten niet miauwt en u bijkomende problemen ziet, zoals een loopneus, een verandering in hun lichamelijke conditie, of lusteloosheid, is het altijd een goed idee om uw dierenarts te raadplegen.

Reden 6: Je katje kan geleerd hebben om Niet Meow

Ook zeldzaam, maar mogelijk, is dat uw kitten geleerd heeft om niet miauwen door een vorige eigenaar of ervaring. Nogmaals, het zal onwaarschijnlijk zijn, maar als een kitten gestraft werd elke keer dat hij miauwde, zal hij besluiten het gedrag helemaal op te geven.

Dus in plaats van te leren dat miauwen een geweldige manier is om van mensen te krijgen wat ze willen, kunnen kittens leren dat het een geweldige manier is om negatieve aandacht te krijgen, of dat nu sissen van een mens is, besproeid worden met water, of iets daartussenin.

De meeste kittens zijn echter veerkrachtig genoeg dat dit waarschijnlijk geen invloed op hen heeft gehad, maar het is nog steeds een mogelijkheid.

Moet je je zorgen maken?

Niet miauwen uit zichzelf is geen teken van bezorgdheid, zelfs niet voor kittens. Tenzij je kitten tekenen van ongemak vertoont naast het niet miauwen, is er over het algemeen niets om je zorgen over te maken.

Dus als uw kitten zich volkomen normaal gedraagt behalve niet miauwen, is het hoogstwaarschijnlijk gewoon hun unieke persoonlijkheid. U kunt de rustige persoonlijkheid van uw kitten omarmen of u kunt proberen uw kitten de fijne kneepjes van het miauwen bij te brengen…maar dat zal niet gemakkelijk zijn.

Kun je je kitten leren miauwen?

Ja, je kunt een kitten leren miauwen met positieve versterking, maar het vergt wel wat geduld! Het is ook de moeite waard erop te wijzen dat zodra uw kitten begint met kunnen ze besluiten dat het hun nieuwe favoriete bezigheid is, zodat u misschien meer gemiauw krijgt dan u had verwacht!

Positieve bekrachtiging, wat simpelweg het belonen van het gedrag is dat je wilt dat je kitten laat zien, kan vrij eenvoudig zijn. U kunt een clicker gebruiken om uw kitten te trainen om het proces gemakkelijker te maken, een activiteit die ik alle kattenouders ten zeerste aanbeveel, maar u kunt het ook heel eenvoudig houden en gewoon wat voer of aaien als beloning geven.

Telkens als je kitten miauwt, geef hem dan veel positieve aandacht in de vorm van aaien of wat lekkers. Na verloop van tijd zal uw kitten de positieve aandacht of het lekkers koppelen aan het miauwen en in de toekomst eerder geneigd zijn te miauwen.

Maar er is hier een GROOT probleem…hoe krijg je je kitten aan het miauwen in de eerste plaats?

Er is geen trefzekere oplossing, maar miauwen naar je kitten kan ze soms aanmoedigen om terug te miauwen en het zal een geluid zijn waar ze bekend mee zijn. Natuurlijk hangt dit gedeeltelijk af van uw miauwvaardigheden.

Je kunt ook proberen je kitten video’s te laten zien van andere katten of kittens die miauwen en er zijn honderden van deze video’s op het internet te vinden. Zorg er wel voor dat je je kitten gelukkig katten en helaas zijn er veel meer video’s van gestresste katten die jammeren dan van gelukkige katten die leven. The Dodo is een goede bron voor video’s van gelukkige katten en u zult iets kunnen vinden dat uw kitten interesseert, terwijl u zich ook vermaakt!

Het zal even duren, maar als je eenmaal het eerste miauwtje krijgt, zorg er dan voor dat je veel lof en positieve bekrachtiging geeft.

Afsluitende gedachten

Hoewel het misschien vreemd lijkt om een kitten te hebben dat niet miauwt, is het niet zo ongewoon als je zou denken. Er zijn veel kittens die geen populair kattengedrag vertonen, of dat nu kniezen, miauwen, of iets anders daar tussenin is.

Maar tenzij de stille aard van je kat voortkomt uit angst, stress, of ziekte is er over het algemeen niets om je zorgen over te maken.

Wat denk jij? Welke reden verklaart het beste jouw stille kitten?