Waarom likken katten aan metaal?

waarom likken katten aan metaal

Katten staan erom bekend nieuwsgierige wezens te zijn, en deze nieuwsgierigheid kan hen er soms toe brengen vreemde dingen te doen. Als katteneigenaar heeft u misschien gemerkt dat uw kat vreemde voorwerpen likt of probeert te kauwen op niet-voedselvoorwerpen. In het bijzonder kunt u uw kat hebben zien likken aan metalen voorwerpen of voorwerpen met een metalen coating.

Hoewel het raadselachtig is, is het niet zo ongewoon om je kat te zien likken aan iets dat niet noodzakelijk voedsel is, en het is waarschijnlijk dat ze gewoon hun nieuwsgierigheid over een voorwerp aan het bevredigen zijn. Dus waarom likken katten precies aan metaal?

Katten die aan metaal likken bevredigen hoogstwaarschijnlijk gewoon een nieuwsgierige drang, maar sommige katten kunnen lijden aan een onderliggende medische aandoening die veterinaire interventie kan vereisen, zich vervelen en aandacht zoeken, of ze kunnen je gewoon proberen te vertellen dat ze honger hebben.

Als u uw kat betrapt op het likken van metaal, kan dit te wijten zijn aan een van de redenen die we hieronder bespreken. We bespreken ook de mogelijke risico’s van het likken aan metaal, waarom het een goed idee kan zijn om uw kat door een dierenarts te laten nakijken als hij aan metaal likt, en hoe u kunt voorkomen dat uw kat aan metaal likt.

Reden 1: Nieuwsgierigheid!

Een nieuwsgierige kat zal zeer waarschijnlijk iets onderzoeken met haar mond. Katten hebben gevoelige tongen, dus het likken of kauwen aan een voorwerp kan hen belangrijke informatie verschaffen over wat het voorwerp is. Voor sommige katten kan het likken aan metaal een manier zijn om te zien of een voorwerp eetbaar is of een mogelijk speeltje.

Uw kat kan een paar keer aan het metaal likken voordat hij besluit dat het niet echt interessant is en verder gaat met iets anders.

Reden 2: Ze kan zich vervelen en zoekt aandacht

Als je kat niet genoeg te doen heeft, kan ze uit verveling aan metaal beginnen te likken. De tong van een kat is erg gevoelig voor texturen, dus het kan zijn dat ze begint te likken aan metalen voorwerpen in de buurt, omdat het een makkelijke manier is om haar verveling te bevredigen en tegelijkertijd lekker aanvoelt.

Als je kat niet actief op zoek is naar metalen voorwerpen om aan te likken en in plaats daarvan begint te likken aan een metalen voorwerp dat ze willekeurig zijn tegengekomen, dan kan het zeker verveling zijn waardoor ze gaan likken, vooral als ze ook aan andere voorwerpen likken en kauwen of ander verveeld gedrag vertonen.

Als ze actief op zoek zijn naar metalen voorwerpen waar ze vaak aan likken, dan is het waarschijnlijk om een andere reden.

Sommige katten zullen aan metaal likken als ze zich vervelen om te proberen aandacht van hun baasje te krijgen. Veel mensen houden niet van het geluid van de scherpe tong van een kat die over het metaal schraapt, dus zullen ze met hun kat in interactie treden om te proberen hem te laten stoppen.

Met de katten spelen, hen eten of een traktatie geven, of zelfs alleen maar tegen de katten schreeuwen is genoeg positieve bekrachtiging voor de behoefte van de kat aan aandacht, dat de kat kan beginnen met het likken van het metaal als een aangeleerde reactie om de aandacht te krijgen die zij wensen wanneer zij zich vervelen.

Reden 3: Het zou een medische of gedragsstoornis kunnen zijn

Een van de eerste dingen waar je aan moet denken als je je kat betrapt op het vaak likken aan metaal is dat ze lijden aan een of ander gezondheidsprobleem, en er moet onmiddellijk een afspraak met een dierenarts worden gemaakt om de kat te laten controleren op eventuele gezondheidsproblemen die gerelateerd zouden kunnen zijn aan het metaallikken.

Hier zijn een paar van de factoren die een rol kunnen spelen:

Voedingsstoffen gebrek & Lik metaal

Katten hebben verschillende vitaminen en mineralen in hun voeding nodig om een gezond immuunsysteem te behouden. Meestal zijn ze in staat om alle benodigde voedingsstoffen uit hun voeding te halen. Als uw kat geen uitgebalanceerd voedsel eet (volgens de aanbevelingen van de AAFCO) of een supplement krijgt, krijgt hij misschien niet alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft en zult u merken dat hij aan vreemde dingen in huis begint te likken of te eten, waaronder metaal.

Het likken aan metaal als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen zou te maken hebben met een gebrek aan ijzer, zink of koper in het dieet van de kat, welke drie van de noodzakelijke “metalen” voedingsstoffen van de kat zijn die in hun lichaam worden aangetroffen. Dit is vergelijkbaar met het likken van andere soorten materiaal zoals beton, wat ook gerelateerd kan worden aan een tekort aan voedingsstoffen.

Hoewel uw kat mogelijk lijdt aan een tekort aan voedingsstoffen, is het onwaarschijnlijk dat hij een metalen voorwerp met de ontbrekende voedingsstof zou opzoeken of er zelfs maar toegang toe zou hebben, en de kat zou eerder andere symptomen van het tekort aan voedingsstoffen gaan vertonen, die de eigenaar gemakkelijker kan identificeren dan metaal-klikgedrag.

Symptomen van een tekort aan voedingsstoffen zijn lusteloosheid, zwakte, diarree, braken, verminderde gewichtstoename, huidlaesies, en haaruitval. Als uw kat naast het metaal-likken nog andere symptomen van een tekort aan voedingsstoffen vertoont, is een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats om de juiste laboratoriumtests uit te voeren om vast te stellen of de kat lijdt aan een mild tekort aan voedingsstoffen of aan iets ernstigers, zoals bloedarmoede.

Pica

Deze stoornis is een vrij algemeen voorkomende geestelijke gezondheidsprobleem bij bepaalde kattenrassen en staat bekend om het likken en consumeren van vreemde voorwerpen. Als uw kat aan metaal likt, kan dit te wijten zijn aan pica, wat nauw verwant is aan andere obsessief-compulsieve stoornissen bij katten en een mogelijke reden is voor katten die aan metaal likken (onder andere!).

Aangezien katten normaal gesproken kleine stukjes van hun prooi aftrekken en opeten, is een van de grootste tekenen van pica wanneer je kat een voorwerp vastpakt en vrijwel onmiddellijk doorslikt in een kwestie van seconden, met weinig tot geen kauwen. Katten die aan pica lijden, zoeken vooral stoffen materialen uit om op te eten, maar ze kunnen en zullen ook andere materialen (zoals metaal) opeten.

De behandeling van pica is vooral gebaseerd op management, en de omgeving van de kat moet vrij worden gehouden van kleine voorwerpen die ze kunnen oppakken en opeten. Verlichting van stress en een aangepast dieet kunnen ook helpen bij de behandeling van pica.

Obsessief-Compulsieve & Angststoornissen

Katten die vaak aan metaal likken kunnen ook lijden aan een obsessief-compulsieve of angststoornis. Net als bij mensen kunnen katten met OCD of een angststoornis gefixeerd raken op bepaalde gedragingen, waaronder het likken van metalen voorwerpen (dit wordt een orale stoornis genoemd).

Als u ziet dat uw kat vaak aan metalen voorwerpen likt op een bijna obsessieve manier, dan is een controle bij de dierenarts waarschijnlijk noodzakelijk. Behandelingen voor dit soort aandoeningen bestaan uit het voorschrijven van medicatie en het beheer van de omgeving van de kat om er zeker van te zijn dat aan hun behoeften wordt voldaan.

Immuun Stoornis

Als u merkt dat uw kat metaal likt, kan het zijn dat hij lijdt aan een immuunstoornis. Er zijn verschillende immuunziektes die dit probleem kunnen veroorzaken, waarbij bloedarmoede de meest voorkomende niet-virale oorzaak van een immuunziektes is. Net als bij een tekort aan voedingsstoffen kan bloedarmoede ertoe leiden dat een kat metalen voorwerpen opzoekt en eraan gaat likken of ze opeet.

De belangrijkste symptomen van bloedarmoede zijn verlies van energie, zwakte, en verlies van eetlust.

Echter, net als bij de tekorten aan voedingsstoffen, is het waarschijnlijker dat de eigenaar de andere, meer voor de hand liggende tekenen van bloedarmoede begint op te merken voordat hij metaallikkende gedragingen bij de kat opmerkt, hoewel het nog steeds de moeite waard kan zijn om het metaallikken ter sprake te brengen als je het hebt opgemerkt naast de andere symptomen van bloedarmoede.

Stress

Katten die gestrest zijn kunnen aan metaal gaan likken als een soort tic om te proberen hun stress te verminderen, vergelijkbaar met hoe een mens aan zijn haar zou trekken of ergens aan zou pulken. Als u merkt dat uw kat plotseling metaal likt en er zijn geen medische redenen gevonden, dan kan het een stressfactor in de omgeving van de kat zijn die ervoor zorgt dat hij agressief metaal likt.

Als je de stressfactor kunt identificeren en de impact ervan op je kat kunt verwijderen of verminderen, dan zal hopelijk het verlangen van je kat om metaal te likken als uitlaatklep voor zijn stress verdwijnen.

Reden 4: hij zou honger kunnen hebben

Katten die aan metaal likken kunnen ook gewoon honger hebben, en ze kunnen proberen aan voorwerpen te likken of te eten die ze als voedsel zien om die honger te helpen stillen. Als je in het verleden hebt gereageerd op het likken aan metaal door je kat eten of een traktatie te geven, dan kan het ook zijn dat ze aan metaal beginnen te likken elke keer als ze honger hebben of een traktatie willen.

Voor deze zeer slimme katten is het likken aan metaal geassocieerd met de komst van voedsel of een lekkere traktatie. In hun gedachten, als ze aan het metaal likken dan zal er zeker een traktatie of diner aankomen!

Reden 5: Het is gewoon een eigenaardige gewoonte!

Voor sommige katten kan het likken van metaal gewoon een rare gewoonte zijn die ze hebben ontwikkeld en uniek is voor de kat. Net als mensen, kunnen katten vreemde eigenaardigheden hebben. Dit is vooral het geval als een kitten op enig moment in zijn jeugd positief werd gestimuleerd voor het likken aan metaal, of als het kitten troost vond in het likken aan metaal.

Net als het likken aan de vloer, ramen, douchegordijnen, of wat dan ook kan het gewoon uw kat zijn die een domme kat is!

Als volwassene kan het kitten de gewoonte voortzetten en kan er geen andere reden aanwezig zijn. Zelfs als u vermoedt dat het likken aan metaal gewoon een vreemde gewoonte van uw kat is, is een bezoek aan een arts toch een verstandige keuze, gewoon om aan de veilige kant te blijven.

Wat uw kat die aan metaal likt waarschijnlijk niet is

We hebben al besproken wat er waarschijnlijk aan de hand is, maar laten we nu eens bekijken wat er niet aan de hand is.

Het is waarschijnlijk niet omdat het metaal goed smaakt.

Vergeleken met hun reukzin, hebben katten een zeer slecht smaakzintuig. Hoewel sommige metalen voorwerpen een sterkere metaalsmaak hebben dan andere, is het onwaarschijnlijk dat uw kat metaal likt omdat het lekker smaakt.

Het is waarschijnlijk niet omdat metaal hetzelfde geluid maakt als een prooidier wanneer het wordt gelikt

De gemiddelde prooi van een kat omvat knaagdieren, vogels en andere kleine dieren, en katten zijn zulke uitstekende jagers dat de prooi vaak niet eens in staat is veel meer dan een klein geluid te maken voordat de kat hem doodt.

Het geluid dat een stuk metaal maakt wanneer een kat er aan likt is anders dan de gewone geluiden die een typisch prooidier maakt, dus is het onwaarschijnlijk dat de kat het metaal likt omdat hij denkt dat het een prooidier is. Katten zijn ook zeer intelligent en hebben een uitstekend reukvermogen, dus het is niet waarschijnlijk dat ze een stuk metaal als prooidier zouden beschouwen!

Is het erg als mijn kat aan metaal likt?

Over het algemeen is het het beste om uw kat niet aan metaal te laten likken. De metalen voorwerpen waar uw kat aan likt kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken voor de kat, waaronder vergiftiging.

Toxiciteit

Veel metalen voorwerpen bevatten metalen die giftig zijn voor katten, zelfs in lage doses. Metalen voorwerpen kunnen ook gecoat zijn met giftige stoffen, die de kat kan binnenkrijgen als hij het metalen voorwerp likt. Tekenen van metaalvergiftiging bij een kat zijn onder andere spijsverteringsstoornissen, neurologische problemen, of stuiptrekkingen.

Als u een van deze symptomen bij uw kat opmerkt, moet u hem onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde dierenziekenhuis brengen voor een spoedbehandeling, en vervolgens uw huis inspecteren op mogelijke voorwerpen waar de kat toegang toe zou kunnen hebben gehad.

Elektriciteit

Katten staan erom bekend dat ze kauwen en likken aan dingen die ze niet zouden moeten doen, waaronder elektrische snoeren of metalen stopcontacten. Een kat die toegang heeft tot een metalen voorwerp dat een bron van elektriciteit bevat (of ermee verbonden is) loopt het risico op elektrocutie, wat fataal kan zijn. Als uw kat graag likt of kauwt aan metalen kabels of de metalen pinnen van een elektrisch snoer, moet u de nodige maatregelen nemen om de toegang tot die dingen te voorkomen.

De beste manier om dit te doen zou zijn om te voorkomen dat de kat in de buurt van een van deze dingen in de eerste plaats, maar je kunt ook kijken naar kat kauw afschrikmiddelen, zoals deze, of zelfs op kinderbeschermende covers voor stopcontacten en stekkers.

Gebitsproblemen

Het likken aan en kauwen op metalen voorwerpen kan bij katten schade aan het gebit veroorzaken. Als uw kat op een metalen voorwerp bijt, bestaat de kans dat hij een tand breekt of zelfs een tand verliest. Het herhaaldelijk likken aan en kauwen op metalen voorwerpen kan er ook voor zorgen dat zijn tanden na verloop van tijd afslijten, wat kan leiden tot levenslange gebitsproblemen en mogelijke problemen met het kauwen en eten van zijn voedsel.

Obsessief-Compulsieve Problemen

Uw kat toestaan om aan metaal te likken kan mogelijk verslavingsproblemen of obsessief-compulsieve problemen veroorzaken, vooral als de onderliggende oorzaak stress gerelateerd is. Als de kat in tijden van stress aan metalen voorwerpen mag likken om zichzelf te kalmeren, kan hij een impuls krijgen om aan metalen voorwerpen te likken, zelfs als de stressfactor niet meer aanwezig is.

Als u merkt dat uw kat gestrest is, zijn het proberen te verwijderen of verminderen van de stressor en het bieden van passende stressverlichting aan uw kat (zoals een rustige ruimte of stressverlichtende supplementen) betere opties dan hem toestaan aan metaal te likken om zichzelf te kalmeren.

Allergieën

Katten die aan metaal mogen likken, kunnen een allergische reactie krijgen op iets in of op het metalen voorwerp. Omdat het moeilijk is om te bepalen wat er op of in het metalen voorwerp zit waar uw kat aan likt, is het bijna onmogelijk om een potentieel allergeen uit te sluiten dat ook op het metaal kan zitten.

Het buiten bereik van uw kat houden van metalen voorwerpen (vooral als uw kat een gevoelig immuunsysteem heeft) is de beste manier om te voorkomen dat uw kat een onbedoelde allergische reactie krijgt.

Hoe voorkom ik dat mijn kat aan metaal gaat likken?

Maak een afspraak met de dierenarts

Als u merkt dat uw kat herhaaldelijk aan metaal likt, is een bezoek aan de dierenarts waarschijnlijk op zijn plaats, vooral als uw kat ook andere tekenen van ziekte of letsel vertoont. Uw dierenarts kan de nodige tests uitvoeren om te bepalen of uw kat een gezondheidsprobleem heeft, en hij kan u ook adviseren over de mogelijke redenen waarom uw kat metaal opzoekt en eraan likt. Als uw dierenarts vaststelt dat het likken aan metaal het gevolg is van een gedragsprobleem, kan hij of zij u ook doorverwijzen naar een gedragsspecialist die u kan helpen bij het vinden van de oorzaak van het gedrag.

Zorg voor voldoende speelgoed en frequente speeltijd

Zodra een gezondheids- of gedragsprobleem is uitgesloten, moet u er ook voor zorgen dat u aan alle noodzakelijke behoeften van uw kat voldoet. Door ze te voorzien van voldoende speeltjes en regelmatig speeltijd om ze bezig te houden, kunt u voorkomen dat ze andere manieren gaan zoeken (zoals het likken van metaal) om hun verveling te verdrijven.

Creëer een stress-vrije omgeving

Als de oorzaak van het metaallikken van uw kat stress is, is het nemen van stappen om ervoor te zorgen dat uw kat een stressvrije omgeving heeft een goede manier om het metaallikken te helpen stoppen. Zodra de oorzaak van de stress is vastgesteld, kunt u manieren onderzoeken of samenwerken met uw dierenarts om de beste manieren te vinden om uw kat te helpen zijn stress op een gezondere manier te beheersen. Dit kan bestaan uit stressverlagende supplementen, voorgeschreven medicijnen, of uw kat een eigen plekje geven, weg van de bron van stress.

Houd metaal uit de buurt van uw kat

De beste manier om uw kat ervan te weerhouden aan metalen voorwerpen te likken of ze op te eten, is natuurlijk om in de eerste plaats alle toegang tot de metalen voorwerpen te verwijderen. U kunt dit doen door de toegang tot de metalen voorwerpen te beperken met behulp van barrières, door de metalen voorwerpen te beschermen, of door uw kat te leren uit de buurt van metalen voorwerpen te blijven.

Afsluitende gedachten

Hoewel de meeste gevallen van metaal likken bij katten waarschijnlijk te wijten zijn aan nieuwsgierigheid, is er mogelijk een onderliggend medisch of gedragsprobleem dat ervoor zorgt dat je kat metalen voorwerpen opzoekt en eraan likt. Als u uw kat metaal ziet likken en vermoedt dat er een onderliggend medisch probleem is, is een bezoek aan de dierenarts van uw kat waarschijnlijk op zijn plaats. In het algemeen is het ontmoedigen en voorkomen dat katten aan metaal likken waarschijnlijk de beste manier om ervoor te zorgen dat u uw katachtige vriend gelukkig en gezond houdt!