Hoe je kunt zien welke kat de baas is

in Gezondheid & Geluk laatst bijgewerkt maart 2022

Hoe je kunt zien welke kat de baas is

In een huishouden met meerdere katten kunnen conflicten vaak voorkomen. Een onderzoek onder 2.492 katteneigenaren van multi-kat huishoudens rapporteerde zelfs dat 79,9% van de huishoudens tekenen van conflict vertoonde na de introductie van een nieuwe kat. Conflicten komen vaak voor omdat het de manier is waarop katten hun sociale hiërarchie creëren en beslissen wie de “baas” in huis is.

Dit gebeurt waarschijnlijk omdat katten over het algemeen als solitaire dieren worden beschouwd. Hoewel ze vriendschap kunnen sluiten met mensen en andere dieren (zoals honden), kunnen ze niet altijd goed opschieten met andere katten.

Je kunt duidelijk zien wie de dominante kat is na het bekijken van deze video. Ook al is het hier duidelijk, soms zijn katten echter iets subtieler over de manier waarop ze dominantie laten gelden.

Dus, hoe kun je zien welke kat dominanter is?

Er zijn veel tekenen dat een kat dominantie vertoont, van het wegjagen van de andere kat uit gemeenschappelijke ruimtes tot sissen, grommen, of slaan. Omdat sommige van deze gedragingen speels kunnen zijn, is het belangrijk om de interactie tussen uw katten goed in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat beide katten nog steeds dingen krijgen zoals eten en genegenheid.

Hieronder bekijken we de tekenen dat de ene kat de andere domineert, alsook het verschil tussen katers en poezen en hun dominante gedragingen en tekenen van een kattenonderonsje. We bekijken ook waarom katten zich dominant gedragen en wat u kunt doen als het een probleem wordt in uw huishouden met meerdere katten.

Wat is dominantie precies?

Dominantie is een van de meest verkeerd begrepen ideeën in de dierenwereld en hoewel katten een losse dominantiestructuur hebben, is er geen “alfa kat” of “baas kat” die de baas is over alles – tenminste dat is niet wat er in het wild gebeurt. Natuurlijk kan dat anders zijn in uw huishouden met slechts twee katten, maar zelfs dan is de relatie vloeiend en dynamisch met een kat die de leiding neemt op sommige dagen of in sommige gebieden en een andere in andere scenario’s.

We zullen het woord dominantie blijven gebruiken om assertieve katten te beschrijven, maar onthoud dat dit niet betekent dat er zoiets bestaat als een alfa-kat of dat het nodig is om je dominantie te laten gelden tegenover je kat. In plaats daarvan hebben veel van deze gedragingen meer te maken met het controleren van territorium, het beschermen van territorium, en defensief blijven in plaats van “de baas zijn”.

Hoe je kunt zien welke kat de baas is

1. Een dominante kat kan een andere kat uitdagen

Een kat die niet goed gesocialiseerd is rond andere katten, zal hen waarschijnlijk uitdagen. De fysieke tekenen van een kat die een andere kat uitdaagt, kunnen in het begin subtiel zijn. Ze kunnen elkaar lange tijd aanstaren en rechtop gaan staan, in een poging zichzelf groter en intimiderender te laten lijken.

Wanneer de ene kat deze fysieke uitdaging doet, zal de andere kat ofwel onderwerping tonen of proberen zijn eigen dominantie te laten gelden. Wanneer de tweede kat probeert dominant te zijn, kan de situatie escaleren en kunnen de katten zelfs vechten.

Wanneer katten vechten over dominantie of territorium, bijt degene die dominanter is over het algemeen in de rug of het nekvel van de andere kat. De minder dominante kat zal zich op zijn rug rollen, waarbij hij meestal zijn buik blootlegt en de andere kat met zijn achterpoten trapt.

2. Een dominante kat kan fysiek agressief zijn

Als de ene kat de andere uitdaagt na een ontmoeting, zal de andere kat ofwel onderwerping tonen ofwel proberen de dominantere kat te blijven. Dit kan resulteren in fysieke agressie of vechten, inclusief bijten, krabben, en slaan. Katten kunnen ook sissen of grommen naar een andere kat om hun ongenoegen te tonen.

3. Een dominante kat kan op een andere kat gaan zitten

Katten tonen ook dominantie door bovenop een andere kat te klimmen. In sommige gevallen bestijgen ze de andere kat op zijn rug, zoals ze zouden doen tijdens de paring.

Als een kat op een andere kat gaat zitten of hem bestijgt, kunnen ze de andere kat ook agressief likken. Hoewel katten elkaar borstelen als een manier om affectie te tonen, is het ook een territoriale boodschap. De dominantere kat eist de andere kat op als zijn of haar eigen kat. Zolang de tweede kat zich niet dominant gedraagt, kan dit zelfs betekenen dat hij of zij accepteert dat de andere kat deel uitmaakt van het gezin.

4. Een dominante kat kan voedsel of speelgoed hamsteren

Katten die niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen zich ook zorgen maken over de hoeveelheid middelen in huis. Het is belangrijk om te onthouden dat dit een nieuwe, onbekende situatie is voor uw kat. Als u de katten echter gescheiden houdt en ze langzaam introduceert, kan het voor zowel uw bestaande kat als de nieuwe kat iets gemakkelijker zijn om zich aan te passen.

Zelfs als er genoeg eten, speelgoed en liefde in huis is, kunnen katten zich nog steeds zorgen maken. Ze kunnen speelgoed verstoppen zodat de andere kat er niet mee kan spelen of ze wegjagen van voedselgebieden. Katten kunnen ook dominantie tonen door de andere kat weg te jagen van hun favoriete plekjes om te slapen of waar jij op dat moment ook bent.

5. Een dominante kat kan sproeien of stoten

Katten zijn territoriale wezens, dat is nog een reden waarom ze misschien niet enthousiast zijn over een andere kat die in huis woont. Katten gebruiken geurmarkering om hun territorium op te eisen en hun aanwezigheid kenbaar te maken. Katten communiceren met deze geur, vooral omdat deze uniek is voor elk dier.

Twee indirecte manieren waarop katten dominantie tonen is door te knotten of te sproeien. Grommen is de technische term voor wat uw kat doet als hij zijn voorhoofd tegen dingen drukt, of kopstoten geeft. Katten hebben geurklieren over het hele lichaam, inclusief de kop, het gezicht, de kin, de oren, de mond en de neus. Als uw kat tegen verschillende dingen wrijft, bakent hij zijn territorium af. Ze kunnen zelfs tegen andere huisdieren wrijven, of het nu een andere kat is of de hond van het gezin.

Katten die hun dominantie proberen te laten gelden, kunnen ook sproeien met urine, hoewel dit een vaker voorkomend gedrag is bij katers dan bij poezen. Een kat die sproeit voor dominantie zal ook eerder sproeien op een verticaal oppervlak zoals een muur of een meubelstuk dan op een plat oppervlak zoals een vloer.

Hoe toont een kat onderdanigheid aan een andere kat?

Een kat toont onderdanigheid aan een andere kat door de manier waarop ze hun lichaam positioneren, inclusief hun oren en staart. Wanneer twee katten elkaar zien en één van hen daagt uit, kan een onderdanige kat zijn oren plat leggen om kleiner te lijken. Ze kunnen ook laag hurken en hun staart laten zakken, in sommige gevallen zelfs tussen hun poten stoppen.

Onderdanige katten zullen oogcontact vaak vermijden, want staren is een van de manieren waarop twee katten elkaar inschatten. In sommige gevallen, wanneer de eerste interactie tussen twee katten vriendschappelijk is, kan de onderdanige kat de andere kat ook op een wang tikken of een kopstoot geven als een manier om hallo te zeggen.

Een andere manier waarop katten onderdanigheid tonen is door hun lichaam op een niet-bedreigende manier te positioneren. Een onderdanige kat kan op zijn zij rollen of zelfs zijn buik in de lucht steken, om aan te geven dat hij geen bedreiging vormt voor de dominantere kat.

Het laatste teken van onderdanigheid dat je zou kunnen opmerken is het aanbieden van een poot. Dit gebeurt meestal vanuit een positie van onderwerping, zoals terwijl je kat op de grond ligt.

Waardoor gedraagt een kat zich dominant?

Katten vertonen dominantie om een van de volgende drie redenen: territorium, man-tegen-kater agressie, of op angst gebaseerde agressie.

Voordat je een techniek uitprobeert om dominantie in een huishouden met meerdere katten te stoppen, helpt het om te weten waarom je kat zich gedraagt zoals hij zich gedraagt. Katertjes zullen bijvoorbeeld eerder met elkaar vechten tijdens de paartijd. Als u weet waarom uw kat zich zo gedraagt, wordt het gemakkelijker om een methode te vinden die hem of haar zal helpen om te leren gaan met andere katten.

Natuurlijk zijn castratie en sterilisatie altijd de eerste dingen die je moet doen als je te maken hebt met elke van katachtige agressie of dominantie problemen. PetSmart maakt dit super gemakkelijk te doen met honderden castratie en sterilisatie klinieken beschikbaar tegen nul of zeer lage kosten.

Territoriale Redenen

Als u een nieuwe kat in huis haalt, gedraagt de bestaande kat zich soms territoriaal. Ze kunnen jaloers zijn op de aandacht die de andere kat krijgt en ze bij je wegjagen als je thuis bent. Katten kunnen zich ook territoriaal opstellen ten opzichte van een bepaald gebied, zoals een ligstoel of het voedselgebied.

In sommige gevallen kan je kat territoriaal worden omdat ze zich zorgen maken over de beschikbaarheid van voedsel, liefde, of iets anders in huis. Deze oorzaak wordt duidelijk wanneer uw kat hamstergedrag vertoont.

Agressie uit angst

Tenslotte kan een kat dominantie vertonen uit angst. Dit is het meest waarschijnlijk wanneer een van de katten de ander in een hoek drijft of probeert te intimideren. Wanneer zij uitgedaagd worden, zullen katten eerder vechten dan dat zij zich neerbuigen voor een ander schepsel.

Gebrek aan socialisatie bij katten veroorzaakt ook problemen met dominantie of agressie

In veel gevallen veroorzaken bovenstaande reacties op een nieuwe kat in huis dominantieproblemen omdat de kat niet goed gesocialiseerd is met andere katten. Ze kunnen ook van nature geneigd zijn om dominanter of onderdaniger te zijn vanwege hun persoonlijkheid. Katten met sociale problemen hebben misschien nooit contact gehad met andere katachtigen, behalve met hun nestgenoten, of ze hebben slechte reacties gehad met andere katten als ze buiten hebben geleefd. Wanneer katten van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, vermindert het risico dat ze zich dominant gedragen wanneer ze voor het eerst een andere kat ontmoeten.

Katten gedragen zich niet dominant door een katachtige sociale hiërarchie

Veel van wat onderzoekers weten over kattengedrag komt van het bestuderen van verwilderde katten in de wildernis of het enquêteren van katteneigenaren. Hoewel er naar schatting 76 miljoen katten als huisdier worden gehouden in de Verenigde Staten, is er nog niet veel onderzoek gedaan waarbij huiskatten op een formele manier zijn geobserveerd.

Van wat onderzoekers hebben geleerd, echter, volgen katten over het algemeen geen sociale hiërarchie. Met uitzondering van leeuwen die in troepen leven en verwilderde katten die in groepen leven, zijn katten over het algemeen onafhankelijke wezens. Zelfs in deze gevallen werken de vrouwelijke leden van de roedel vaak samen, terwijl er nog steeds dominantiestrijd kan zijn tussen de mannetjes.

Aangezien katten over het algemeen niet in groepen leven (buiten stedelijke gebieden), is er geen strikte sociale hiërarchie. Dit betekent dat een kat zich veel eerder dominant zal gedragen als hij niet goed weet hoe hij met andere katten moet omgaan, dan omdat hij vindt dat hij de “alfa” in huis moet zijn. Bovendien is het hele idee van “alfa’s” en “beta’s” bij wolven en andere dieren die in groepen leven, onlangs ontkracht.

Moet ik het dominante gedrag van mijn kat stoppen?

Dominant zijn betekent niet altijd dat uw kat zich agressief gedraagt. Voordat u beslist of u moet ingrijpen tussen uw katten, is het belangrijk om te overwegen of een van hen wordt geschaad door de interactie. Huisdieren zullen met elkaar spelen als ze aan elkaars aanwezigheid gewend raken en zelfs als ze een beetje ruw worden, hoeft dat niet te betekenen dat de een de ander pijn probeert te doen of de dominantie probeert te laten gelden.

Hoewel af en toe krabben of verwondingen tijdens het spelen kunnen voorkomen, moet je ingrijpen als een van je katten zich fysiek agressief opstelt tegenover de ander. Het kan ook nodig zijn om het dominante gedrag van een kat aan te pakken als het de andere kat belemmert in de toegang tot voedsel, affectie, en verschillende delen van het huis.

Sommige mensen willen misschien ook het dominante gedrag van hun kat aanpakken als deze rond het huis sproeit. Kattenspray heeft een zeer sterke geur omdat katten het gebruiken om hun territorium af te bakenen. Het castreren van een kater (als dat niet het geval is) kan ook helpen om het dominante gedrag in te dammen, vooral als het vaker voorkomt als de warmere maanden naderen.

Hoe kan ik dominant gedrag corrigeren als dat nodig is?

Als je kat zich agressief gedraagt omdat hij dominantie vertoont, is het erg belangrijk dat je dominant kattengedrag in een vroeg stadium corrigeert, in plaats van het te laten voortduren. Naarmate dominant kattengedrag voortduurt, zal het moeilijker zijn om de slechte gewoonten van uw kat te doorbreken. Hier zijn enkele methoden om dominant kattengedrag te stoppen, en ook enkele strategieën die u kunt gebruiken om katten langzaam te introduceren om de kans op dominant gedrag te verkleinen voordat het begint.

Gebruik de Twee-Kamer-Methode om katten langzaam te introduceren

De beste manier om agressie te voorkomen voordat het begint, is om katten in de loop van de tijd langzaam te introduceren. Je kunt dit zelfs doen voordat de katten elkaar ontmoeten door ze tegelijkertijd te voeren, met een van de katten aan de ene kant van een gesloten deur en de andere kat aan de andere kant.

Ook al zijn de twee katten niet bij elkaar in de zin dat ze elkaar kunnen aanraken, toch zullen ze elkaar kunnen ruiken en vertrouwd raken met de geur van de ander. Dit zal hen nieuwsgierig maken naar elkaar en hen het gevoel geven elkaar een beetje meer te kennen.

Wees er zeker van dat uw kat niet ziek is of pijn heeft

Soms gedragen katten zich agressief omdat ze pijn hebben of met een ziekte te maken hebben. Voordat je besluit dat je kat gewoon gemeen is, neem hem of haar mee naar de dierenarts voor een check-up en zorg ervoor dat alles in orde is. Als er lichamelijk niets aan de hand is en het gedrag van uw kat is nog steeds agressief, dan kan ingrijpen noodzakelijk zijn.

Geef katten evenveel (maar gescheiden) eten en liefde

Iets anders dat belangrijk is als je te maken hebt met een dominantie-situatie tussen je katten, is dat je ze gelijk behandelt. Wanneer je ze eten geeft, geef ze dan aparte voerbakjes met dezelfde hoeveelheid erin. Het apart houden van waterbakjes kan ook een goed idee zijn, vooral als je merkt dat de dominantere kat de ander probeert weg te jagen van het eetgedeelte.

Je moet ook eerlijk zijn met het geven van liefde en speeltijd. Zorg ervoor dat beide katten de genegenheid krijgen die ze nodig hebben om op te bloeien. Als het mogelijk is, moet je ze deze genegenheid tegelijkertijd geven, want dat versterkt het idee dat er genoeg is om rond te gaan.

Moedig veilige speeltijd aan

Naast het ontmoedigen van dominant gedrag van uw katachtige, moet u het juiste soort speeltijd aanmoedigen. Het is niet genoeg om de katten van elkaar te scheiden en te hopen dat ze niet met elkaar omgaan. In plaats daarvan moet u de juiste manier van interactie trainen.

De beste manier om dit te doen is door samen met uw katten te spelen. Speeltijd met de familie geeft hen de kans om op een positieve manier met elkaar om te gaan. Het versterkt ook het concept van familie en dat de nieuwe kat nu deel uitmaakt van de roedel. Samen spelen laat zien dat je ook tijd hebt voor allebei de katten!

Beloon je kat voor goed gedrag

Positieve bekrachtiging is veel effectiever voor katten dan straffen. Geef uw kat extra affectie of traktaties wanneer hij of zij lief speelt in plaats van uw andere kat te domineren. Uiteindelijk zou je kat het verband moeten begrijpen tussen het uitvoeren van dat goede, positieve gedrag en het gevoel beloond te worden.

Positieve bekrachtiging werkt het beste voor katten wanneer je ook een secundaire beloning gebruikt, omdat het de verbinding versterkt. Daarom kan het aanbieden van affectie en lof naast een traktatie sneller werken bij het stoppen van dominant gedrag.

Straf je kat nooit lichamelijk

Je moet een kat nooit fysiek straffen. Je kat slaan, tegen hem schreeuwen, of op een andere manier straffen, maakt je kat waarschijnlijk eerder agressiever dan dat het het gedrag ontmoedigt. Dit gebeurt omdat katten bang worden als ze gestraft worden. Een op angst gebaseerde reactie zal uw kat eerder agressiever maken. Bovendien, als er maar één kat gestraft wordt, kan het meer brandstof aan het vuur toevoegen als het gaat om hun houding ten opzichte van een andere kat.

Schakel hulp van buitenaf in als dat nodig is

In de meeste gevallen is menselijk ingrijpen en dingen doen zoals dingen gelijk houden tussen de katten en hen belonen voor positief gedrag, voldoende om veel van hun dominante gedrag te stoppen. Op zijn minst zou het toepassen van deze methoden uw katten moeten helpen elkaar te tolereren (of zelfs aardig te vinden). In extreme gevallen kan het echter nodig zijn om hulp van buitenaf in te schakelen.

Gedragsdeskundigen van dierenartsen zijn gespecialiseerd in dierengedrag en kunnen misschien wat extra begeleiding bieden. Dominant gedrag is meestal iets dat thuis onder controle kan worden gehouden, maar in extreme gevallen kan hulp van buitenaf nuttig of zelfs noodzakelijk zijn.

Hoe scheid ik twee vechtende katten van elkaar?

Je moet nooit fysiek tussen twee vechtende katten komen om hun gevecht te beëindigen. Je arm of been ertussen steken zal minder waarschijnlijk helpen en meer risico geven op een gemene kras of beet.

Gooi in plaats daarvan een handdoek of deken over de twee katten. Dit neemt hun mogelijkheid weg om elkaar te zien, plus de doek kan zich tussen hen nestelen zodat het gemakkelijker is om het gevecht te stoppen en hen uit elkaar te krijgen.

Sommige mensen raden ook aan om harde geluiden te maken of water te spuiten of te gooien op katten die aan het vechten zijn. Wij raden echter sterk aan om deze methoden te vermijden, tenzij ze absoluut noodzakelijk zijn om het gevecht te beëindigen. Je kat fysiek of met geluid straffen kan ze agressiever maken. Het doet ook niet veel om te voorkomen dat het gedrag zich herhaalt.

Laatste gedachten

Katten leven niet volgens een sociale hiërarchie, dus het is niet ongewoon dat ze elkaar uitdagen om te zien wie de dominantere kat is bij een ontmoeting. In sommige gevallen leidt dit niet tot gevechten, omdat de ene kat van nature onderdaniger is. Wanneer katten elkaar echter uitdagen, kan dit resulteren in fysieke agressie, gevechten en gedragsproblemen zoals sproeien.

Je kunt de kans op problemen met dominantie helpen verkleinen door katten in de loop van de tijd langzaam aan elkaar te introduceren. Het is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat katten gelijk behandeld worden, zelfs als je ze voorlopig apart houdt. Onthoud dat katten van nature geen roedeldieren zijn, dus wees geduldig als ze de tijd nemen om zich aan te passen aan het leven met een andere katachtige.

Tenzij katten elkaar fysiek pijn doen, kunnen dominantievertoningen normaal zijn en worden ze niet altijd agressief. Uw kat heeft misschien gewoon wat tijd nodig om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om dominant gedrag te helpen verminderen, mocht het toch een probleem worden.

Heb je nog ideeën? Voel je vrij om hieronder een reactie achter te laten!