Kattenluik plaatsen in een deur – Instructies voor houten en glazen deuren

Als u wilt dat uw kat op elk moment het huis kan verlaten en binnenkomen, is het installeren van een kattenluik een goed idee. Hier zijn instructies voor houten en glazen deuren.

Katten zijn eigenzinnige dieren. Dat bewijzen de viervoeters ook tijdens hun uitstapjes buitenshuis en de daaropvolgende thuiskomst. Dit kan uren duren, maar soms ook maar enkele minuten. Als meester en meesteres als deuropeners moeten optreden, kan dat een zware taak zijn. Met de installatie van het kattenluik, komt er rust en stilte. Kitty blijft flexibel en de tweebenige vrienden kunnen ontspannen. Hier leggen wij in detail uit waarmee u rekening moet houden bij het installeren van kattenluiken en hoe u te werk moet gaan.

Waar moet het kattenluik geïnstalleerd worden?

Als de aankoop van een kattenluik gepland is, wordt de juiste plaats een eerste overweging. Hou er rekening mee dat er in de deur zal moeten worden gesneden. Als u het kattenluik in een verwarmde ruimte installeert, geeft u ook waardevolle warmte weg. Bovendien: een kattenluik dat rechtstreeks in de woonkamer uitkomt, heeft ook nadelen met vuile pootjes en prooi die op het tapijt terechtkomt. Ideale plaatsen voor kattenluiken zijn daarom achterdeuren of kelderdeuren die niet goed zichtbaar zijn.

Welk model is geschikt voor mij?

Er zijn verschillende modellen van kattenluiken beschikbaar. Allereerst is het belangrijk om een geschikt kattenluik te kiezen.

Deuren met vrije doorloop:

Scharreldeuren bieden uw kat letterlijk alle vrijheid die hij nodig heeft. Hij kan zich ongehinderd en op elk moment verplaatsen van binnen naar buiten en omgekeerd. Maar wat voor uw viervoeter geldt, wordt ook door de katten in de buurt gebruikt. U zult dus zeker van tijd tot tijd ongewenst bezoek moeten verdragen.

Verstelbare kattenkleppen:

Met deze modellen kunt u de in- en uitgang van de kat regelen. De kattenkleppen kunnen in verschillende standen worden gezet. 4-weg kleppen zijn bijzonder praktisch. U kunt beslissen van welke kant de kat het luik in mag. Bij 2-weg modellen zijn alleen de standen “open” of “gesloten” mogelijk.

Kattenluik met infrarood:

Kattenluiken met infrarood zijn geen koopjes. Wie ze installeert, hoeft zich geen zorgen te maken dat hij een toevluchtsoord wordt voor de katten van de buren. De flappen reageren alleen op de gecodeerde zender die om de nek van uw kat is aangebracht. De kat kan op elk moment naar binnen of naar buiten, er hoeven geen extra instellingen te worden gemaakt.

Kattenluik met chip:

Een van de modernste varianten die momenteel verkrijgbaar is, is het kattenluik met chip. De meeste huiskatten dragen al een chip, zodat zij kunnen worden geïdentificeerd als zij zoekraken. Deze modellen zijn gebaseerd op deze methode van identificatie. Elke kat heeft een code die maar één keer wordt gegeven. Deze cijfercombinatie moet door de eigenaar van de kat in het kattenluik worden ingevoerd. De katten kunnen zich dan vrij bewegen zonder halsband. De herkenning is betrouwbaar – vreemde katten hebben geen toegang. Dit model vereist echter een continue stroomvoorziening en is ook duur in aanschaf.

Wat heb ik nodig om een kattenluik te installeren?

De installatie van kattenluiken is geen grote hindernis voor doe-het-zelvers. Een beetje handigheid en handvaardigheid zijn echter wel vereist, want de deur moet tenslotte gebruikt blijven worden en mag niet lekken of visueel ontsierd worden. Montage is mogelijk in zowel houten als glazen deuren. Er moet met verschillende dingen rekening worden gehouden.

Ook het benodigde gereedschap verschilt. Terwijl een zaag nodig is om het kattenluik in een houten deur te installeren, moet u een glassnijder gebruiken om het in een glazen deur te installeren. U hebt ook het volgende gereedschap nodig

  • Pin
  • Meetlint
  • Boor
  • Draadloze schroevendraaier

Instructies voor de installatie van een kattenluik

Bepaal de hoogte van het kattenluik:

Elke kat is individueel, dit geldt ook voor de grootte. Het enige wat hier helpt is het meetlint en het opmeten van de toekomstige gebruiker van het kattenluik. Opdat de kat het luik comfortabel kan passeren, moet de installatie op ongeveer 15 centimeter boven de grond plaatsvinden. Deze maat moet overeenkomen met de afstand van de buik van de kat tot de vloer. Als u een bijzonder lichte, langbenige of dikke kat hebt, moet u de afstand individueel aanpassen.

Plaats het kattenluik op de juiste manier:

De positie van het kattenluik is aan u. Gewoonlijk zijn de kleppen in het midden gemonteerd. Als u echter wilt dat het kattenluik minder in het oog springt, kunt u ook kiezen voor de linker- of rechterrand van de deur. Het is belangrijk dat de werking van het deurtje niet wordt belemmerd of gehinderd en dat de kat het luikje ongehinderd van beide zijden kan passeren.

Installatie van het kattenluik:

Installeer het kattenluik in een houten deur:
Gewoonlijk wordt bij de levering van het kattenluik een sjabloon meegeleverd, dat de installatie vergemakkelijkt. Daar zijn de boorgaten al gemarkeerd, die u nu moet uitzagen. Door de sjabloon met plakband te bevestigen, kunnen de boorgaten gemakkelijker exact op het hout worden overgebracht. Om de zaag in het boorgat te kunnen draaien, moet u iets grotere gaten boren dan de breedte van het zaagblad. Verbind vervolgens de vier boorgaten met horizontale en verticale lijnen en zaag het vierkant uit voor het kattenluik met de deur dicht.

Nu moet je het kattenluik in elkaar zetten. Daartoe moet u eerst het binnendeel op de geboorde gaten plaatsen. Steek nu de bij de levering inbegrepen schroeven door de boorgaten. Plaats nu het buitenste deel van het kattenluik op de geplaatste schroeven met de deur open. Schroef vervolgens de moeren op de schroeven. Draai de schroeven slechts handvast aan, controleer vervolgens de positie van het kattenluik en draai de schroeven pas als laatste vast.

Belangrijk:
De assemblage van de afzonderlijke kattenkleppen kan van elkaar verschillen. De bij de levering gevoegde montagehandleiding is altijd doorslaggevend.

Installeer een kattenluik in een glazen deur:
De meeste kattenluiken zijn niet alleen geschikt voor houten deuren, maar kunnen ook in een glazen deur worden geïnstalleerd. Dit vereist enige handigheid, omdat het een zeer gevoelig materiaal is. Je zult hier niet ver komen met een zaag. Je hebt hier een glassnijder voor nodig. U moet ook enige ervaring hebben in het werken met glas en weten hoe u een scherpe glassnijder moet gebruiken. Ga als volgt te werk:

Til het deurtje voor de montage van het kattenluik eruit en plaats het op een schraag. Breng vervolgens de omtrek van het kattenluik over op het glas, plak de omtrek af en kerf vervolgens lichtjes het glas. Nu kunt u voorzichtig de uitsparing uit de glazen deur verwijderen terwijl u lichte druk uitoefent. Boren en schroeven is niet nodig bij montage in de glazen deur. In plaats daarvan wordt een speciale lijm gebruikt die geschikt is voor glas en metaal. Om ervoor te zorgen dat beide materialen netjes aan elkaar hechten, moet met behulp van schroefklemmen gelijkmatige druk worden uitgeoefend op de glazen deur en het kattenluik.

Kunnen kattenluiken in huurflats worden geïnstalleerd?

Sinds enkele jaren is het verhuurders wettelijk verboden honden en katten in huurflats toe te laten. Dit geldt echter niet voor de installatie van kattenkleppen. De installatie vereist een structurele verandering en daarvoor is altijd de toestemming van de verhuurder vereist. Maar denk eraan: Als de installatie van het kattenluik is goedgekeurd, moet het weer verdwijnen als u verhuist. In dit geval zal het vaak nodig zijn een volledig nieuwe deur te plaatsen.

Kattenluik in het raam – een alternatief?

Als u op de begane grond woont en uw deuren intact wilt laten, kunt u overwegen een kattenluik in het raam te installeren. Minder verwarmde kamers zijn hier een goede optie. Voor de installatie van het kattenluik zijn uitsparingen nodig, zoals zojuist beschreven voor de installatie in de glazen deur. Slimme huurders verwijderen de bestaande ruit en plaatsen er een die voorzien is van de overeenkomstige uitsparingen. Als de huurder verhuist, worden de ramen vervangen en wordt het oude raam opnieuw geïnstalleerd voor de volgende huurder.