Waarom bijt mijn kat in de nek van mijn hond?

in Gedrag laatst bijgewerkt april 2022

waarom bijt mijn kat in de nek van mijn hond

Met alle grappige dingen die onze katten doen, kan het al moeilijk zijn om al hun gedrag echt te interpreteren en te begrijpen. Maar wanneer je een ander dier in de mix toevoegt, kunnen dingen worden echt en hoewel honden en katten het goed met elkaar kunnen vinden, gaat dat niet zonder slag of stoot.

Het is niet ongewoon dat katten honden likken, maar soms gaat dat likken over in bijten, vooral in de nek.

Maar waarom zou een kat in de nek van een hond bijten?

De meeste katten bijten in de nek van een hond als een vorm van enthousiaste verzorging of spel. Het is onwaarschijnlijk dat het een vorm van agressie is en katten zullen alleen als laatste redmiddel agressief bijten. Door goed op de lichaamstaal van zowel de kat als de hond te letten, kunt u er gemakkelijk achter komen wat de beweegredenen van uw katachtige zijn.

Maar laten we eens nader bekijken wat hier aan de hand is en hoe je kunt bepalen welke uitleg het meest zinvol is voor je katachtige vriend.

Reden 1: Verzorging

Als we aan verzorging denken, denken we meestal alleen aan likken en de ruwe tong van een kat is meestal genoeg om de klus te klaren. Maar bijten, knabbelen en zelfs een beetje kauwen horen ook bij verzorging, vooral als er iets in de vacht verstrikt zit.

Andere keren kan enthousiast verzorgen omslaan in bijten, en dit kan niet alleen gebeuren bij honden, maar ook bij de interactie tussen kat en mens, waar likken vaak kan omslaan in lichte beten.

Verzorging is meestal de meest waarschijnlijke verklaring als het bijten van uw kat gepaard gaat met likken terwijl uw kat losse ontspannen houdingen vertoont. Grooming beten zijn meestal snel en katten zullen vooral de voorkant van hun bek gebruiken. In veel gevallen zullen katten aan de nek van de hond knabbelen als onderdeel van hun verzorgingsbeet en dit is hoe katten klonten vacht opbreken

Wanneer het verzorgen de oorzaak is van een kat die in de nek van je pup bijt, is er meestal niets om je zorgen over te maken. Als de hond de interactie niet leuk vindt, kan hij opstaan en weglopen, maar je zou verbaasd zijn hoeveel honden genieten van een beetje verzorging door hun harige huisgenoot – zelfs als het af en toe een knabbeltje bevat!

Reden 2: Speeltijd

De meeste katten zijn klaar om te spelen op een moment van kennisgeving en als ze een geval van de zoomies ervaren, het is niet van plan om veel te nemen om ze in volledige speelmodus te zetten. Andere katten hebben zoomies niet nodig als excuus en zijn klaar om op je enkels te slaan of op de kwispelende staart van je hond wanneer ze die maar zien!

Deze speelse katachtigen kunnen ook meer geneigd zijn om in de nek van je hond te bijten als onderdeel van hun speelroutine.

Maar waarom de nek?

In veel gevallen zou de nek gewoon het meest beschikbare deel van de hond kunnen zijn. Als honden op hun zij liggen (een van hun favoriete slaaphoudingen) is hun kop uitgestrekt en hun nek blootgesteld. Het is ook een zachte plek met meestal losse huid waar katten zich aan kunnen vergrijpen. Wat is er niet heerlijk voor een kat?

Er zou echter een nog diepere verklaring kunnen zijn. Omdat spelen de roofzuchtige instincten van uw kat nabootst, is het mogelijk dat katten gewoon op basis van hun natuurlijke instincten voor de nek gaan en wilde katten bijten in de nek om hun prooi te doden. Voor de duidelijkheid, dat betekent niet dat uw speelse kat probeert uw hond pijn te doen met hun beet. In plaats daarvan spelen ze gewoon op dezelfde manier als ze zouden jagen.

Speelse beten kunnen soms moeilijk te identificeren zijn omdat de lichaamstaal van uw kat kan er uitziet agressief met lage oren, wijde ogen, en een strakke houding. Het is belangrijk om naar de context te kijken om uit te vinden wat er aan de hand is en als uw kat van het achter lichtstralen in de keuken aanzitten naar het bijten in de nek van uw hond gaat, is het waarschijnlijk veilig om te zeggen dat uw kat in de speelmodus is.

Speelse beten zijn meestal (maar niet altijd) ook wat langer en speelse katten zullen meestal naar beneden kauwen en de nek van de hond een paar seconden vasthouden.

Reden 3: Liefdesbeten

Liefdesbeten zijn een van de meest onbegrepen en ronduit verwarrende aspecten van katachtig gedrag. Als je dit probeert te vertalen naar de mensenwereld kom je misschien uit op zoiets als een liefdesklap, wat waarschijnlijk niet erg aanlokkelijk klinkt.

Maar wat zijn liefdesbeten in de kattenwereld?

Volgens Dr. Karen Becker is een klein kneepje een volkomen normale manier om te zeggen dat ze van je houden en een veelvoorkomend teken van genegenheid, maar helaas “begrijpt je kat niet dat haar liefdesbeten niet altijd prettig voor je zijn.”

Dit soort kattenbeten zijn eigenlijk een normaal onderdeel van hoe katten (maar vooral kittens) met elkaar omgaan. Dr. Becker legt verder uit dat “kittens elkaar liefdevol bijten, en dat hun huid taaier is dan de onze.” Dus het is een beetje zoals kitten kusjes!

Liefdesbeten kunnen in allerlei onverwachte scenario’s voorkomen en sommige katten vinden het absoluut heerlijk om de neus een knabbeltje te geven om hun liefde te tonen- ook al is het voor ons een beetje verwarrend. Uw hond kan net zo verward zijn door deze beten als u, zelfs nog meer wanneer ze in de nek voorkomen.

Om je te helpen een liefdesbeet te identificeren, of het nu op je hand, je haar, of de nek van je hond is, kun je deze video bekijken voor een aantal geweldige voorbeelden:

Reden 4: Het is een overgebleven kitten instinct

Als uw kat zowel aan het kneden is en bijten in de nek van uw hond, is het mogelijk dat hun overgebleven kitten instincten in het spel zijn. Er zijn verschillende redenen waarom een kat een hond kan kneuzen, maar de meeste deskundigen zijn het erover eens dat het waarschijnlijk een combinatie is van een zelf-verzachtend gedrag en een drang om territorium te claimen.

Katten geven meestal de voorkeur aan het kneden van gebieden die zacht en glad zijn, en een soort gelijkenis vertonen met de buik van hun moeder, waar ze voor het eerst begonnen te kneden om melk te produceren. Daarom houden veel katten van kneden en bijten in dekens, maar het verklaart ook waarom de nek van een hond zo aantrekkelijk kan zijn voor de combinatie kneden en bijten. Per slot van rekening is de nek van een hond zacht, harig, en niet veel anders dan de buik van hun moeder!

Bijten dat samenhangt met kneden wordt meestal gekenmerkt door kleine hapjes en veel katten zullen zelfs zuigen. In de meeste gevallen is dit geen probleem voor honden en ze kunnen er zelfs van genieten. Maar als katten een beetje te gretig worden, kunnen ze vacht verwijderen of de huid rond de nek van een hond irriteren, hoewel de meeste honden zullen opstaan en weglopen voordat dit gebeurt.

Reden 5: Het zou een vorm van obsessieve compulsieve stoornis kunnen zijn

In zeldzame gevallen kunnen je katten in de nek van een hond bijten als gevolg van een obsessieve compulsieve stoornis of een soortgelijke aandoening. Net als bij mensen, kunnen katten met OCD geobsedeerd raken door specifieke activiteiten, waaronder het bijten in de nek van uw hond.

OCD is een ingewikkeld onderwerp, maar als je merkt dat je kat veel moeite doet om in de nek van je hond te bijten of te zuigen, zelfs nadat je hond is opgestaan en weggelopen, dan zou OCD of een andere vorm van angst een factor kunnen zijn.

Trek echter niet te snel conclusies en dit is zeker de minst waarschijnlijke verklaring.

Waarom het waarschijnlijk niet om Agressie gaat

Een van de grote zorgen rond elke vorm van kattenbijten is dat het gerelateerd is aan agressie, nog meer als het om de nek van je hond gaat.

Maar in de meeste gevallen, agressie waarschijnlijk geen belangrijke motivatie voor uw kat. De meeste katten zullen eerst afstandvergrotend gedrag vertonen, waaronder dingen als sissen, slaan, en soms zelfs blazen. Wat agressieve katten niet doen, is recht op een beet afrennen.

Sissen en slaan zijn de eerste verdedigingslinie van een kat en bijten kan zeer gevaarlijk voor een kat in een echt agressieve situatie. Bedenk hoe bloot een kat moet zijn om die dicht bij een ander dier dat zij als een bedreiging zien.

Uitzondering hierop zijn situaties waarin honden snel afstand nemen, maar in die gevallen moet het duidelijk zijn dat er agressie in het spel is en is het uw taak om zo’n situatie te de-escaleren en idealiter volledig te voorkomen.

Het gaat waarschijnlijk ook niet om dominantie

Hoewel dominantie een rol kan spelen bij katachtige agressie, hebben katten veel andere middelen om dominantie te tonen die veel subtieler zijn dan een beet in de nek van een hond.

Territorium is van primair belang voor katten en ze zullen eerder dominantie tonen door hun territorium op te eisen in plaats van voor een beet in de nek te gaan. Katten kunnen grommen, sissen of slaan wanneer honden bepaalde gebieden naderen of proberen in bepaalde delen van het huis te gaan liggen.

Met andere woorden, dominantie voor katten gaat meer over het veiligstellen van de beste plekjes in huis in plaats van je hond te laten zien wie de baas is door in zijn nek te bijten.

Hoe het gedrag te stoppen?

In de meeste gevallen zal het bijten geen probleem zijn en kan de hond zelfs genieten van de ervaring. Als het bijten te moeilijk wordt, kan de hond altijd opstaan en weglopen, en uw hond voldoende plaatsen geven om te liggen is een goed begin.

U kunt uw hond ook wat privétijd bieden in een ander deel van het huis of in hun bench.

Maar in gevallen waarin honden toleranter zijn voor het gedrag, kan het wat moeilijker zijn om het te veranderen.

Het verhogen van zowel fysieke als mentale stimulatie voor uw kat is een goed begin en veel oorzaken van het nekbijtgedrag kunnen worden aangepakt door de extra energie van uw kat af te branden.

Slotgedachten

Als je voor het eerst ziet dat je kat in de nek van je hond bijt, kan dat een beetje schokkend zijn. Alleen al de beschrijving van een beet in de nek klinkt pijnlijk!

Maar als je je realiseert dat de meeste verklaringen gebaseerd zijn op spel of zelfs een vorm van genegenheid klinkt het toch niet zo slecht!

Wat denk jij? Welke verklaring verklaart het bijten in de nek van jouw kat het best?