Waarom miauwt mijn kat als ik haar oppak?

kat miauwt terwijl hij wordt opgepakt

Ik vind het heerlijk om na het werk thuis te komen en mijn kat bij de deur op me te zien wachten. Zodra ik binnen ben, wrijft ze tegen mijn benen, ik pak haar op, en ze laat een schattig miauwtje horen.

Maar wat betekent dat miauwen? Waarom miauwen katten als ze opgepakt worden?

Katten vertrouwen op miauwen om te communiceren met mensen. Als je kat miauwt als hij wordt opgepakt, probeert hij je iets te vertellen. Sommige katten drukken genegenheid of een behoefte uit, terwijl andere katten ongemak of angst uitdrukken.

Voor mijn kat is het heel normaal! Ik zou me meer zorgen maken als ze niet miauwde toen ik haar oppakte, omdat ik dat opvat als een kleine bevestiging van de kat dat ze blij zijn dat ze opgeschept worden.

Maar alleen omdat het normaal is voor mijn kat, maakt het het niet normaal voor alle katten, dus laten we eens beter kijken naar wat jouw kat je misschien probeert te vertellen!

Waarom miauwen katten naar mensen?

Voordat we beginnen met de verschillende redenen waarom een kat miauwt als hij wordt opgepakt, moeten we eerst eens op een rijtje zetten waarom katten naar mensen miauwen.

Er zijn vele redenen waarom katten miauwen, maar volgens professor Bjarne O. Braastad van de Noorse Universiteit voor Levenswetenschappen, miauwen volwassen katten specifiek voor mensen. Volwassen katten kunnen met elkaar communiceren door middel van sissen, trillen, of tjirpen, maar zij miauwen doorgaans niet naar elkaar.

Mauwen en miauwen is iets wat kittens doen als ze hulp of aandacht van hun moeder willen.

Wanneer kittens naar een nieuw huis gaan, blijven ze deze geluiden gebruiken om aandacht van mensen te krijgen. Na verloop van tijd, beseft het kitten dat hun nieuwe mens ook reageert op miauwen. Ze leren ook hun toonhoogte aan te passen om de tonen na te bootsen die mensen maken!

Dit alles betekent dat het belangrijk is om te beseffen dat de miauw van je kat, hoogstwaarschijnlijk, voor jou is!

7 Redenen waarom uw kat miauwt als hij wordt opgepakt

Dus, de reden waarom je kat miauwt wanneer je ze oppakt, is dat ze iets met je proberen te communiceren – maar vertellen ze je dat ze van de aandacht houden, of vragen ze je om ze weer neer te zetten?

Om die vraag te beantwoorden, laten we eens zeven van de redenen overwegen waarom een kat miauwt wanneer hij wordt opgepakt.

Reden 1: Uw kat houdt van uw gezelschap

Sommige katten miauwen als ze worden opgepakt omdat ze de affectie leuk vinden! Door te miauwen, proberen ze je aandacht te krijgen en je te vertellen dat ze bij je in de buurt willen zijn.

Let op de lichaamstaal die gepaard gaat met het miauwen. Als je kat zich ontspant in je armen, je een kopstoot geeft, en niet probeert te ontsnappen, dan was dat miauwen hun manier om te zeggen “hallo, wat leuk om je te zien!” en dat ze tevreden zijn dat ze opgepakt worden.

Some katten kunnen zelfs trillen als ze worden opgepakt! Trillen wordt meestal geassocieerd met geluk – en het is altijd een schattig geluid om begroet te worden als je je harige vriend oppakt.

Reden 2: Je kat heeft honger

Je kat lijkt je aandacht te willen… maar als je hem oppakt, laat hij een hoge miauw horen en kronkelt om neergezet te worden.

Voordat je je zorgen gaat maken, zet je kat voorzichtig weer neer en kijk of je kunt bepalen wat ze willen.

Als je kat probeert om je naar hun etensbakje te leiden, dan is daar je antwoord! Jou naar hun etensbakje leiden of bij hun etensbakje zitten terwijl ze miauwen betekent dat uw kat klaar is voor een maaltijd. Dat plotselinge miauwen was de manier van je kat om je te vertellen “Hé, ik wil niet opgepakt worden! Ik wil dat je me eten geeft!”

Reden 3: Je kat vindt het niet leuk hoe je ze oppakt

Zelfs een kat die normaal gesproken graag wordt vastgehouden, zal miauwen als ze op een ongemakkelijke manier worden opgepakt. Dat miauwen is gewoon hun manier om je te laten weten dat je je aanpak moet veranderen!

Wanneer het oppakken van een katzorg ervoor dat u het hele lichaam van de kat ondersteunt. Vermijd het oppakken van uw kat of het optillen aan de voorpoten. Het is ook belangrijk om uw kat de tijd te geven om aan uw aanwezigheid te wennen voordat u hem opschept.

Bekijk de video hieronder om te zien hoe een dierenarts een kat oppakt zonder ongerief te veroorzaken.

Reden 4: Uw kat is gestrest

Net als mensen hebben katten verschillende emoties en stemmingen. Als je kat het normaal gesproken niet erg vindt om opgepakt te worden, maar plotseling begint te miauwen als ze opgepakt wordt, overweeg dan of er iets veranderd is in het huishouden. Verhoogde vocalisaties zijn een van de tekenen van een gestreste kat.

Stress kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Bezoekende huisgasten, de komst van een nieuwe babysubtiele veranderingen in de routine, medische zorgen – wat de reden ook is, een gestresste kat zal niet opgehaald willen worden.

Reden 5: Je kat houdt er niet van om vastgehouden te worden

Niet alle katten houden ervan om vastgehouden te worden! Dat gemiauw is hun manier om je te laten weten dat ze niet opgepakt willen worden en dat ze willen dat je ze weer neerzet. Afhankelijk van hun temperament, kunnen sommige katten zelfs fysiek agressief worden.

Als een kat in het verleden verkeerd is behandeld of gewond is geraakt, kan het oppakken ervoor zorgen dat ze zich bedreigd voelen. En niet te vergeten, de meeste katten hebben liever zelf in de hand wat er met hen gebeurt! Experts van Nottingham Trent University suggereren dat het geven van controle aan een kat over of ze opgepakt of geaaid worden, hen helpt zich meer ontspannen en gelukkig te voelen.

Reden 6: Uw kat voelt de band niet

Ik moet altijd de drang weerstaan om elke nieuwe kat die ik ontmoet op te scheppen! Maar ik weet dat een kat die zich niet op zijn gemak voelt bij mij, veel meer zal miauwen en vechten om te worden neergezet.

Als je kat nog relatief nieuw is in je huishouden, moeten ze nog wennen aan de geuren en bezienswaardigheden rond je huis – opgepakt worden voor een knuffel zal ze overweldigen.

Laat je nieuwe vriend even de tijd om te wennen aan je aanwezigheid en geur. Dierenartsen en dierengedragsdeskundigen raden aan nieuwe katten toe te staan u op hun eigen voorwaarden te benaderen. Dit zal uw nieuwe familielid in staat stellen om een gevoel van controle te hebben binnen de relatie. Ze zullen (waarschijnlijk) bereid zijn om zich in de toekomst door u te laten oppakken.

Uiteindelijk kun je zelfs de favoriete mens van je kat worden en volledige ophaalprivileges verdienen!

Reden 7: Uw kat voelt zich niet lekker

Helaas is een miauw soms een teken dat je kat pijn heeft of lichamelijk onwel is. Het oppakken van een kat die zich niet goed voelt kan de pijn die ze voelen versterken.

Als je kat normaal gesproken niet miauwt als hij wordt opgepakt of als hij andere tekenen van ongemak vertoont, neem deze nieuwe ontwikkeling dan serieus.

Bel uw dierenarts, vooral als het miauwen gepaard gaat met andere tekenen van een medisch probleemzoals veranderingen in mobiliteit, een opgezwollen lichaamsdeel, ademhalingsproblemen of verwijde pupillen. Een dierenarts kan helpen uitzoeken of er een onderliggende medische aandoening is waardoor uw kat miauwt als hij wordt opgepakt.

Moet ik me zorgen maken als mijn kat huilt als ik hem oppak?

Als uw kat huilt op een manier die hoog is en schrikt wanneer hij wordt opgepakt, breng uw kat dan naar een dierenarts om medische problemen uit te sluiten.

De meeste katten proberen hun pijn en ongemak te verbergen. Katten miauwen of huilen zelden als ze pijn hebben – ze doen het meestal alleen als ze een punt hebben bereikt waarop ze de symptomen niet langer kunnen verbergen.

Een bezoek aan de dierenarts is de beste manier om vast te stellen wat de oorzaak kan zijn van het janken. Als uw dierenarts vaststelt dat er niets aan de hand is, kunt u in ieder geval gerust zijn dat er niets mis is met uw harige vriend.

Waarom kan een kat janken als hij wordt opgepakt?

Het kan bijzonder verontrustend zijn wanneer het miauwen van een kat verandert in een hogere en langere toon. Als een kat begint te janken als je hem probeert op te tillen, is dat een duidelijk teken dat de kat zich ongemakkelijk voelt als hij wordt opgepakt.

Sommige katten hebben negatieve associaties met opgepakt worden. Misschien zijn ze alleen gewend om opgepakt te worden om medicijnen te krijgen, of misschien zijn ze in het verleden mishandeld. Blijven proberen een kat op te pakken die niet opgepakt wil worden, zal alleen maar meer ongemak voor de kat veroorzaken.

En voor sommige katten, voelt opgepakt worden als een aanval. Misschien probeer je je kat te knuffelen, maar hun natuurlijke katachtige instincten dwingen hen om weg te rennen van de situatie.

Vergeet niet dat je kat een serieus roofdier is, maar ze zijn ook klein genoeg dat ze nog steeds een prooi zijn voor veel diersoorten. Dat betekent dat sommige katten zich nooit op hun gemak zullen voelen als ze worden vastgehouden en een jankgeluid kan hun manier zijn om u dat te laten weten.

Wat te doen als uw kat er niet van houdt opgepakt te worden?

Als u alle medische problemen hebt uitgesloten en uw kat er nog steeds niet van houdt opgepakt te worden, is de kans groot dat uw kat het oppakken associeert met een eerdere negatieve ervaring.

Probeer het fysieke contact te versoepelen met counter-conditioning. Tegen-conditionering zorgt ervoor dat je katje het opgepakt worden langzaam gaat associëren als een positieve ervaring in plaats van een negatieve ervaring.

Bijvoorbeeld, je zou kunnen beginnen met op de grond te gaan zitten en de kat zachtjes te aaien terwijl je hem een traktatie aanbiedt. Uiteindelijk verplaatst u de traktatie naar uw schoot en staat u de kat toe te kiezen om op uw schoot te springen. Als de kat zich er eenmaal prettig bij voelt om vastgehouden te worden, begin dan langzaam de kat op te tillen terwijl u hem veel traktaties aanbiedt.

Het kost tijd om nieuwe positieve associaties te creëren – het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren!

Slotgedachten

Net als bij ander huisdiergedrag zijn er veel redenen waarom je kat miauwt als hij wordt opgepakt! Let goed op dat gemiauw – het is een van de manieren waarop uw kat met u communiceert. Maar let ook op hun toon en lichaamstaal om volledig te kunnen bepalen waarom ze miauwen.

Omdat ik de algemene persoonlijkheid van mijn kat ken, weet ik dat hij miauwt als ik hem oppak omdat hij blij is me te zien. Het is normaal gedrag voor hem! Maar hoe zit het met uw kat? Miauwen ze normaal ook als ze opgepakt worden?