Hoe vaak knipperen katten?

Soms lijkt het alsof onze katten helemaal niet knipperen… en andere keren lijken ze te knipperen tientallen terwijl ze slaperig uit het raam staren.

Dus wat is hier aan de hand en hoe vaak knipperen katten eigenlijk?

Katten knipperen zelden op dezelfde manier als mensen, waar de bovenste en onderste oogleden elkaar raken. In plaats daarvan hebben katten een nictating membraan, ook wel hun derde ooglid genoemd, dat snel en regelmatig over het oog beweegt om vuil te verwijderen. Hierdoor hebben katten de voordelen van het knipperen zonder ooit hun ogen te sluiten.

Dat betekent dat de vraag hoe vaak katten knipperen niet zo eenvoudig is. Tenminste als je denkt aan knipperen in menselijke termen.

Laten we eens nader kijken naar alles wat je ooit zou willen weten over hoe katten knipperen en hoe vaak ze dat doen.

Waarom knipperen dieren?

Voor we in de details van het oog van uw kat duiken, laten we eerst verduidelijken waarom elke dier (inclusief de mens) knippert.

Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig en Dr. John Stern legt uit: “We moeten knipperen om het oog te reinigen en te bevochtigen. Telkens wanneer de oogleden zich sluiten, wordt de zoute afscheiding uit de traanklieren over het oogoppervlak geslingerd, waarbij kleine stofdeeltjes worden weggespoeld en het blootgestelde deel van de oogbol wordt gesmeerd.”

Hoewel Dr. Sterns beschrijft waarom de mens knippert, is de noodzaak om stof en vuil uit het oog te verwijderen een universele en essentiële functie van het oog en geldt deze verklaring voor de meeste diersoorten.

Maar zoals katten ons al hebben laten zien, is er meer dan één manier om een oogbol schoon te maken!

De ogen van uw kat begrijpen

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen de ogen van een kat en die van ons, zijn er ook enkele groot verschillen. Katten hebben een andere samenstelling van fotoreceptorcellen, waardoor ze niet op dezelfde manier kleur zien als wij, en ze hebben ook een veel breder gezichtsveld.

Maar als het op de basisanatomie aankomt, is het basisidee vrij gelijkaardig. Katten hebben traanbuisjes zoals wij die helpen het oog vochtig te houden en ze moeten ook regelmatig het oog ontdoen van stof of vuil.

Nogmaals, dat is waar het echte verschil optreedt en in plaats van de oogleden te sluiten om te knipperen, gebruiken katten hun nictitating membraan dat ook vaak hun derde ooglid wordt genoemd. Bij de meeste katten is het derde ooglid nauwelijks zichtbaar en het is onwaarschijnlijk dat u uw kat zult zien knipperen met het ooglid.

Wanneer katten echter onder een bepaalde hoek liggen, kun je af en toe het nictating lid in de hoek van het oog zien en als je niet zeker weet waar je naar kijkt, kan dat eigenlijk best verontrustend zijn. U kunt de video hieronder bekijken om te zien wat ik bedoel.

In veel gevallen kan het zien van het ooglid van uw kat een slechte zaak zijn en de mensen van Catster leggen uit “Meestal, echter, als u het derde ooglid van uw kat kunt zien, duidt dit op een probleem – ofwel is er iets mis met het oog of het derde ooglid zelf, of mogelijk is er een ander gezondheidsprobleem aan de hand (vaak, een zieke kat).”

Dat betekent dat als je plotseling het derde ooglid van je kat de hele tijd begint te zien, het een goed idee is om met je dierenarts te praten.

Dus wat doet dit derde ooglid?

Het derde ooglid van uw kat bevochtigt en beschermt het oog tegen irriterende stoffen. Het doet dit door zeer snel over het oog te bewegen.

Zie het als een ruitenwisser voor het oog van uw kat. Net als wanneer je rijdt, wil je de weg niet helemaal uit het oog verliezen, toch?

De wilde voorouders van je kat zouden ook niet het risico willen lopen om hun omgeving volledig uit het oog te verliezen.

Of ze nu een prooi opsporen of gewoon proberen veilig te blijven, de ogen van uw kat zijn van cruciaal belang om te overleven. Het nictitating membraan zorgt ervoor dat uw kat zijn ogen schoon en puinvrij kan houden zonder dat hij ze echt hoeft te sluiten. Op dezelfde manier als uw ruitenwissers uw zicht vrij houden terwijl ze toch sneeuw en regen verwijderen!

Niet alleen is het praktisch om het oog te kunnen schoonmaken zonder het zicht te verliezen, maar deze aanpassing is nog logischer als je bedenkt dat de katachtige van oorsprong een woestijnbewonend wezen is. Als een kat zijn oog zou moeten sluiten telkens hij zand in zijn oog kreeg, zou hij in de problemen komen.

Hebben mensen een derde ooglid?

Ja, dat hebben we!

Ik weet het, het is verrassend, maar voor je te opgewonden raakt, moet je weten dat je het niet kan gebruiken om te knipperen zoals onze katachtige vrienden. In plaats daarvan, wordt het beschouwd als een overblijfsel orgaan, zoals je blindedarm. Dat betekent dat het geen functie meer heeft, maar nog wel een normaal deel van ons lichaam is.

Oké, dus hoe vaak knippert een kat met… hun derde ooglid?

Helaas heb ik geen concrete gegevens kunnen vinden over hoe vaak katten “knipperen” met hun derde ooglid. Omdat het derde ooglid in de meeste gevallen zo moeilijk te zien is, zal het moeilijk zijn om dit speciale knipperen echt in actie te zien.

Als het gaat om knipperen door het volledig sluiten van de oogleden, je weet wel de menselijke definitie van een knipoog, is het zeldzaam dat katten dat allemaal doen. Aangezien het nictating membraan het werk doet van het schoonmaken van de ogen, dient het knipperen zoals wij het kennen niet veel doel.

In zekere zin is het omschrijven van alles wat katten met hun ogen doen als knipperen een beetje een verkeerde benaming. Het komt zelden voor dat het bovenste en onderste ooglid elkaar volledig raken, zoals bij mensen, en in plaats daarvan noemen veel deskundigen het knipperen van de kat iets dat dichter bij een scheelzien van de kat staat.

Waarom knipperen katten eigenlijk?

Als katten niet hoeven te knipperen (of hun ogen dicht te knijpen), dankzij hun nictating membraan, waarom zien we ze dat dan überhaupt doen?

Alle katten en mensen hebben iets dat een bedreigingsreactie wordt genoemd. Hoewel het misschien klinkt als een agendapunt op een buurtwacht vergadering, is het eigenlijk gewoon de natuurlijke reflex van het oog om dicht te knijpen als er iets dichtbij is.

De dreigingsreactie is er de oorzaak van dat je onmiddellijk je ogen sluit als er een bal op je gezicht afkomt en het is dezelfde reactie die ervoor zorgt dat je je ogen sluit als je een hard geluid hoort.

Dat betekent dat je je kat kunt zien knipperen, of op zijn minst loensen, wanneer er iets op zijn gezicht af kan komen.

Net als mensen, zullen katten meer knipperen als het waait of bijzonder vuil is. Deze natuurlijke reflex helpt het oog schoon te houden en was essentieel in de woestijn waar de wilde voorouders van uw huiskat voor het eerst mensen ontmoetten.

Katten gebruiken knipperen ook om liefde, vertrouwen en genegenheid over te brengen! Zacht knipperende ogen zijn een kat’s manier om te zeggen dat ze zich op hun gemak voelen en vertrouwen hebben in wie ze ook zijn.

Wat betekent het als een kat naar je knippert?

Wanneer je kat langzaam en zachtjes naar je knippert, betekent dit dat ze je leuk vinden!

Laten we even nadenken over wat een knipoog in het wild zou betekenen.

Je ogen sluiten zou altijd een riskante beslissing zijn of op zijn minst iets wat je kat alleen zou doen als ze zich veilig voelt. Aan de andere kant zou het staren naar iets met knipperende ogen erop wijzen dat uw kat het ziet als een prooi of een bedreiging – of op zijn minst iets dat intense belangstelling verdient.

Dus als je kat in je ogen kijkt en langzaam knippert, is dat haar manier om te zeggen: “Hé, ik voel me veilig bij jou in de buurt en ik vind je best geweldig.”

Knipperen katten om te zeggen dat ze van je houden?

Ik wil je kat geen woorden in de mond leggen, maar ja een langzame, zachte knipoog betekent dat je kat van je houdt!

Of in ieder geval dat ze zich veilig en geborgen voelen bij jou. Vergeet niet dat uw kat nooit haar ogen zou sluiten voor roofdieren of potentiële prooien!

Hoe te communiceren met uw kat met behulp van knipperen

Langzaam knipperen met een kat is een van mijn favoriete leuke katachtige activiteiten en een geweldige manier om een band met je kat te vormen.

Het is ook heel eenvoudig om te doen en de volgende keer dat je kat ontspannen is en zich op zijn gemak voelt met zachte ogen, maak je snel oogcontact en knipper je vervolgens een aantal keer langzaam met je ogen. Houd je ogen even dicht om er zeker van te zijn dat het knipperen extra langzaam gaat.

Er is een goede kans dat je kat jouw langzame knipperen zal evenaren met een paar van hun eigen.

Maar onthoud dat gestaag oogcontact met katten zonder te knipperen een teken van agressie of poging tot intimidatie kan zijn. Dus zorg ervoor dat je niet per ongeluk de verkeerde signalen naar je kat stuurt door te lang te staren!

Als je nog steeds een beetje onzeker bent over hoe dit eruit zou kunnen zien, bekijk dan deze geweldige video van Jackson Galaxy over hoe je het langzame knipperen onder de knie krijgt:

Als je eenmaal het zachte knipperen onder de knie hebt, kan het een geweldige manier zijn om hallo te zeggen tegen nieuwe poesjes die zich al enigszins op hun gemak voelen bij jou en het is een techniek die ik gebruikte in mijn tien jaar lange ervaring in de dierenwelzijnsindustrie.Katten zullen dit zachte knipperen ook gebruiken om hun liefde en vertrouwen te tonen tegenover hun katachtige vrienden. Dus als je je ooit hebt afgevraagd of je kitties zich op hun gemak voelen bij elkaar, kijk dan even naar de slow blink cat!

Slotgedachten

Zoals veel kattenvragen, is het antwoord op hoe vaak uw kat knippert niet zo eenvoudig!

Omdat katten een derde ooglid hebben, waar mensen gewoon niet mee kunnen omgaan, hebben we eerlijk gezegd meer woorden nodig dan alleen “knipperen” om te beschrijven hoe hun ogen werken!

Natuurlijk knipperen katten nog steeds, maar ze doen het gewoon op hun eigen manier!

Wat denk jij? Heb jij ooit het derde ooglid van je kat in actie kunnen zien?