Waarom likt mijn kat plotseling aan alles? 5 Mogelijke Redenen


Katten hebben een verbazingwekkende tong; ze zitten vol met speciale krachten die wij niet eens kunnen beginnen te begrijpen. Kitties gebruiken hun tong om alles te doen, van zichzelf schoonmaken tot de wereld verkennen. Als uw kat plotseling gek wordt als het op likken aankomt, vraagt u zich misschien af wat er, als er al iets, aan de hand is met uw katachtige metgezel.

Verhoogd likken kan een reactie zijn op een reeks factoren, van de alledaagse tot de potentieel problematische. Uw kat kan zich gewoon vervelen, of het kan erop wijzen dat er iets ernstigers aan de hand is; meer likken is vaak een teken van pijn of irritatie door parasieten, afhankelijk van waar en hoe vaak uw kat likt. Lees verder om vijf mogelijke redenen te ontdekken waarom uw kat plotseling overal aan likt.

verdeler-kattenklauw1

De 5 mogelijke redenen waarom uw kat plotseling aan alles likt

1. Uw kat is een geur aan het ontdekken

kat ruikt, likt voeten en tenen in bed
Image Credit: Beatriz Vera, Shutterstock

Katten gebruiken hun tong om de wereld te verkennen. Ze hebben een speciaal orgaan boven in hun mond, het orgaan van Jacobson, waarmee ze geuren kunnen “proeven”. Daarom zal een kat zijn mond een beetje openen als hij aan iets snuffelt. Het kan zijn dat uw kat meer dan normaal aan dingen likt als hij een nieuwe of verleidelijke geur heeft ontdekt. Dit is vooral waarschijnlijk als u onlangs een nieuw huisdier of persoon in uw huis heeft geïntroduceerd.

Je zult ook een toename zien in smaak-geur snuiven en likken als een huiskat krols is geworden. Katten gebruiken hun tong om feromonen waar te nemen die informatie geven over katten waarmee ze in contact komen. Katachtigen, vooral ongecastreerde katers, zullen van nature nieuwsgieriger zijn naar geuren die door een krolse poes worden achtergelaten en zullen meer tijd besteden aan het verkennen van de markers die door een oestruskat worden achtergelaten.

thematische onderbreking

2. Je hebt iets interessants achtergelaten

Hoewel we allemaal graag geloven dat we goed zijn in het opruimen van dingen, kan het zijn dat uw kat u duidelijk maakt dat u een grote schoonmaak moet houden. Katten kunnen aroma’s ruiken die mensen met hun neus niet kunnen onderscheiden; hun reukzin is 14 keer sterker dan de onze. Het gevolg kan zijn dat uw kat een plek aflikt waar hij iets lekkers ruikt.

Als je kat blijft likken aan de bank waar je gewoonlijk zit en popcorn eet, is dat waarschijnlijk een goed teken dat je een paar stukjes over het hoofd hebt gezien, en dat het tijd is voor een goede grondige schoonmaakbeurt. Ook als uw kat overmatig geïnteresseerd lijkt in de omgeving van uw vuilnisbak, moet u misschien extra schoonmaken om diepgewortelde geuren te verwijderen die uw kat aantrekken.

thematische onderbreking

3. Uw Kat Heeft Pijn

tabby kat likt haar poot
Beeldkrediet: SJ Duran, Shutterstock

Katten hebben de neiging om zichzelf te likken als ze pijn hebben. Als je merkt dat je kat zichzelf herhaaldelijk likt, kan dat erop wijzen dat ze zich niet goed voelen.

Katten likken vaak aan een specifiek lichaamsdeel om te proberen plaatselijke pijn te verlichten. Bijvoorbeeld, een kat met een doorn of iets scherps in zijn poot zal vaak het gebied likken om verlichting te bieden. Katten die een meer algemeen likpatroon vertonen, lijden vaak aan meer systemische problemen, zoals allergieën of huidaandoeningen. Katachtigen met voedselallergieën zijn berucht om het likken van hun buik, rug, en andere grote gebieden, en grootschalig algemeen likken kan vaak een indicatie zijn van een neurologisch probleem bij oudere katten.

thematische onderbreking

4. Uw Kat Heeft Vlooien of Parasieten

Katten zullen vaak likken om de jeuk te verlichten die gepaard gaat met vlooien of parasieten. Overmatig likken rond de kop en oren duidt meestal op een probleem met vlooien. Vlooien kunnen meeliften op de kleding van een bezoeker wiens huisdier vlooien heeft, of uw kat kan een vervelende bezoeker oppikken tijdens een dierenartsbezoek. Als u onlangs een tweedehands meubelstuk heeft gekocht, is er een kans dat er een vervelende meelifter op zit.

Parasieten zijn een andere veel voorkomende boosdoener achter toegenomen likken; zelfs binnenkatten kunnen eindigen met wormen. Katten krijgen wormen wanneer ze lintworm-eitjes binnenkrijgen die door vlooien worden gedragen. Als je kat een vlo heeft gegeten, is de kans groot dat hij lintwormen krijgt. Wormeitjes zitten ook vaak in potgrond, en uw kat kan snel parasieten oplopen door alleen al de nieuwe plant in huis te onderzoeken.

thematische onderbreking

5. Uw Kat Is Gestresseerd

tabby kat die de hand van een man likt
Image Credit: congerdesign, Pixabay

Katten houden zich vaak bezig met overmatige vachtverzorging als ze bijzonder gestrest zijn, wat verschillende oorzaken kan hebben. Extreem intelligente rassen zoals Bengalen en Savannah katten zullen vaak super gestrest raken als ze niet genoeg mentale of fysieke stimulatie hebben. Katten die veel behoefte hebben aan socialisatie en last hebben van verlatingsangst zullen vaak hun toevlucht nemen tot overmatige vachtverzorging als een angst-ontlastend mechanisme.

Drie veel voorkomende stressfactoren zijn nieuwe baby’s, verhuizen naar een nieuw huis, en het introduceren van een ander huisdier. Andere triggers zijn constante harde geluiden die voorkomen tijdens de bouw en renovatie van huizen.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Katten likken overmatig om verschillende redenen, van nieuwsgierigheid tot stress. Hoewel te veel likken een relatief klein probleem lijkt, is het bijna altijd een indicatie dat er iets aan de hand is met je katachtige, en het is van vitaal belang om contact op te nemen met je dierenarts voor hulp bij het vaststellen van de oorzaak van het gedrag.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: sophiecat, Shutterstock