Waarom stoppen katten dingen in hun waterbakje? 13 waarschijnlijke redenen


Er wordt wel gezegd dat nieuwsgierigheid de kat doodde, maar in werkelijkheid is het hun nieuwsgierigheid die hen vaak veilig houdt. De natuurlijke nieuwsgierigheid van de kat leidt ertoe dat hij alles onderzoekt wat hij tegenkomt, van nieuwe geuren tot vreemde geluiden. Deze nieuwsgierigheid brengt hen vaak in unieke situaties waar ze nieuwe dingen kunnen zien en leren. Hoewel katten zichzelf soms in de problemen kunnen brengen door te nieuwsgierig te zijn, helpt deze eigenschap hen ook om betere probleemoplossers te worden, zich beter aan te passen aan veranderingen en helpt hen te leren en te groeien.

Katten gebruiken hun nieuwsgierigheid om te begrijpen hoe de wereld werkt, en ze kunnen heel vindingrijk zijn in het uitzoeken van dingen. Ze verkennen vaak hun omgeving door te spelen met voorwerpen die ze vinden. Het is dus geen verrassing dat katten soms dingen in hun waterbakje doen. Maar wat is de reden achter dit gedrag? Lees hieronder verder om meer te weten te komen.

verdeler-katklauw1De 13 waarschijnlijke redenen waarom katten dingen in hun waterbak doen

1. verstoppende prooi

grijze kat drinkt water uit kom
Beeldkrediet: Prilutskiy, Shutterstock

Een van de redenen dat katten dingen in hun waterbak kunnen leggen, is om prooidieren te verbergen. Wanneer een kat een prooidier vangt, kan het moeilijk zijn voor de kat om het dier onmiddellijk te verorberen. De kat kan de prooi verborgen willen houden, zodat andere dieren, zoals knaagdieren of vogels, het voedsel niet stelen. Het plaatsen van de prooi in de waterbak kan helpen om het veilig en verborgen te houden. Als uw kat geen buitenkat is, kan hij zijn speelgoed of andere voorwerpen als prooi zien.

Wanneer een kat een prooi vangt, spelen ze er vaak mee voordat ze hem doden. Dus, door dingen in hun waterbakje te doen, simuleren katten het jagen.

thematische onderbreking

2. Gathering Instincts

Katten die dingen in hun waterbak doen, kunnen verklaard worden door het feit dat ze bezig zijn met een gedrag dat bekend staat als “verzamelen”. Verzamelen is een instinctief gedrag dat bij veel dieren voorkomt, ook bij katten, waarbij spullen (meestal voedsel) verzameld worden om naar een centrale plek terug te brengen. Door dingen in hun waterbakje te doen, proberen katten misschien een geïmproviseerde “verzamelplaats” te maken waar ze hun vondsten kunnen bewaren.

thematische onderbreking

3. Het elimineren van prooi geur

kat die een dode muis draagt
Beeldkrediet: Markos-Loizou, Shutterstock

Een extra potentiële reden waarom katten dingen in hun waterbak kunnen doen, is om prooigeur te elimineren. Als een kat bijvoorbeeld op een knaagdier jaagt en dat doodt, en het karkas vervolgens naar zijn thuisgebied brengt, kan de geur van de prooi de locatie van de kat verraden. Roofdieren zoals coyotes en vossen kunnen de geur van een prooi op grote afstand ruiken, dus door iets in de waterbak te doen, maskeert de kat de geur en maakt het moeilijker voor het roofdier om hem op te sporen.

thematische onderbreking

4. Je leren jagen

Een andere theorie over waarom katten dingen in hun waterbakje leggen, is dat ze hun baasjes leren jagen. Wanneer katten kittens grootbrengen, zullen ze vaak voorwerpen in hun nest deponeren, zodat ze een “lesje” kunnen geven over hoe prooi te vangen. Door voorwerpen in het water te leggen, creëert de kat een afgesloten omgeving waarin hij kan laten zien hoe hij een prooi besluipt en vangt. Hun etensbak is een gegarandeerde plaats voor interactie tussen u en uw huisdier, en deze tentoonstelling kan de manier zijn waarop uw kat zijn kennis over het jagen aan u doorgeeft.

thematische onderbreking

5. Een blijk van waardering

kat drinkt uit een grote pan
Image Credit: rihaij, Pixabay

Een mogelijke verklaring voor het feit dat katten dingen in hun waterbakje leggen, is dat ze proberen hun baasjes dankbaarheid te tonen. Door voorwerpen, vooral prooien, in de waterbak te leggen, proberen katten misschien te communiceren dat ze alles waarderen wat hun baasje voor hen doet. Het kan gezien worden als een teken van respect en dankbaarheid. Uw kat waardeert de moeite die u doet om hem elke dag te voeden. Daarom zullen ze u een dood vogeltje, speeltje, of vermiste sok geven als een gebaar van goede wil.

thematische onderbreking

6. Having Fun

Katten spelen graag met water, dus kunnen ze dingen in hun waterbakje doen om zichzelf te vermaken. Sommige katten vinden het leuk om met een speeltje te spelen of met een stukje voer in het water, terwijl anderen nieuwsgierig zijn naar hoe het voorwerp eruit ziet dat in het water drijft. Katten zijn intelligente dieren en velen vinden het leuk om te spelen met voorwerpen die ze in hun waterbakje doen.

thematische onderbreking

7. Een aangeleerd patroon

Drinkwater voor huiskatten
Beeldkrediet: AleksandarMilutinovic, Shutterstock

Een andere verklaring voor waarom katten dingen in hun waterbakje leggen, is dat het een aangeleerd patroon is. Het is mogelijk dat katten denken dat het plaatsen van speeltjes of andere voorwerpen in de waterbak ervoor zorgde dat u met hen in interactie trad, tegen hen sprak, of hen genegenheid toonde. U kunt ze onbedoeld getraind hebben om dit gedrag te herhalen door het te versterken met een beloning.

thematische onderbreking

8. Gemak & Gemakkelijke Toegang

Mogelijk is een van de verklaringen waarom katten dingen in hun waterbakje leggen, dat het hun gewoon goed uitkomt. Wanneer een kat wil drinken, moet hij het voorwerp dat hij in zijn bek heeft, laten vallen om dat te kunnen doen. Vaak, wanneer een kat een speeltje of een ander voorwerp heeft waar hij mee wil spelen, zal hij het naar zijn waterbakje dragen om gemakkelijk toegang te hebben tot beide voorwerpen tegelijkertijd.

thematische onderbreking

9. Boredom

verveelde huiskat
Image Credit: IceEye, Pixabay

Er is verondersteld dat katten dingen in hun waterbakje leggen uit verveling. Het kan zijn dat ze op zoek zijn naar iets om te doen en de waterbak is een handige plek om te beginnen. Sommige katten kunnen ook gewoon nieuwsgierig zijn naar wat er zal gebeuren als ze iets in het water doen. Dit kan een manier zijn om zichzelf te vermaken en wat stimulatie te geven.

thematische onderbreking

10. Dominantie tonen

Een andere mogelijkheid is dat ze dominantie proberen te tonen over hun territorium. Door voorwerpen in de waterbak te doen, eisen ze die op en laten ze zien dat ze de baas zijn. Door voorwerpen in de waterbak te deponeren, zeggen ze in wezen, “Dit is mijn ruimte, en jij bent hier niet welkom.”

thematische onderbreking

11. Seeking Attention

kat bijt eigenaar in vingers
Image Credit: Crina Doltu, Pexels

Het is mogelijk dat katten aandacht zoeken als gevolg van dit gedrag. Ze kunnen dit doen om de aandacht van hun baasjes te krijgen, omdat ze misschien geaaid willen worden of met ze willen spelen. Een andere mogelijkheid is dat de katten proberen hun baasjes zo ver te krijgen dat ze hun waterbakjes vaker bijvullen, want vers water is belangrijk voor hun gezondheid. Sommige katten leren dat wanneer zij voorwerpen in hun waterbakje leggen, hun baasje naar hen toe komt om te kijken en hen genegenheid te geven. Dit gedrag kan versterkt worden als de eigenaar positief reageert (bv. door te aaien, het water te verversen of voedsel te geven) wanneer de kat een voorwerp in het waterbakje legt.

thematische onderbreking

12. Hun water is vuil

Katten staan bekend als schone dieren, dus waarom doen ze dingen in hun waterbak? De meest waarschijnlijke verklaring is dat hun water vies is. Katten zijn slimme dieren en weten wanneer hun water moet worden ververst, dus voegen ze iets nieuws toe aan de kom omdat ze het niet langer zien als een drinkplaats of bron van hydratatie.

thematische onderbreking

13. Mogelijke gezondheidsrisico’s

Zieke kat medicijnen
Image Credit: een foto, Shutterstock

Hoewel gezondheidskwesties niet de meest waarschijnlijke reden zijn, kan je kat die voorwerpen in hun water stopt een waarschuwingsteken zijn van een mogelijke gezondheidskwestie. Het is mogelijk dat je kat een gezondheidsprobleem heeft waardoor hij of zij zich anders gedraagt rond water. De relatie die katten met water hebben verandert wanneer ze schildklierproblemen, urineweginfecties, diabetes of nierproblemen ontwikkelen. Deze problemen gaan meestal gepaard met lusteloosheid, verminderde eetlust, verwarring, rommelig drinken, of overmatig drinken. U moet een afspraak maken met de dierenarts van uw huisdier als u een van deze waarschuwingssignalen opmerkt.

verdeler-kattenklauw1

Kun je je kat ervan weerhouden speeltjes in hun water te doen?

Het is moeilijk te bepalen of iemand zijn kat kan “stoppen” met iets te doen, omdat elke kat een unieke persoonlijkheid en gedrag heeft. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om het dier te ontmoedigen om een bepaalde activiteit voort te zetten-zoals speelgoed in het water doen-door gebruik te maken van positieve bekrachtiging, maar het is uiteindelijk aan de eigenaar om te beslissen wat het beste is voor hun harige vriend. Dat gezegd hebbende, het is mogelijk om ongewenst gedrag bij katten te stoppen, maar het kan wat moeite kosten. Als u probeert uw kat ervan te weerhouden speeltjes in het water te doen, moet u heel consequent zijn in uw pogingen.

1. Leid af en vermaak

kat die met een stuk speelgoed speelt
Image Credit: Darkmoon_Art, Pixabay

Door meer speeltjes en verrijking toe te voegen aan de omgeving van je kat, kun je ze afleiden van het in het water leggen van speeltjes. Zorg ervoor dat uw huisdier betrokken is door de interactieve speeltijd te verhogen.

thematische onderbreking

2. Verander in een waterfontein

U kunt voorkomen dat uw kat speeltjes in zijn water stopt door de waterbak helemaal weg te doen. Maar u moet er nog steeds voor zorgen dat uw kat gehydrateerd blijft. Een uitstekende manier om het scenario voor uw kat te veranderen en hem toch aan het drinken te krijgen, is de waterbak te vervangen door een waterfontein.

thematische onderbreking

3. Doe “Niets”

nebelung kat speelt op de vloer
Image Credit: Milada Vigerova, Pixabay

In de meeste gevallen is het het beste om dit gedrag gewoon te negeren en door te gaan met het verstrekken van voedsel, water en speeltjes aan de kat. Besteed geen aandacht aan je kat als ze opzettelijk hun speeltjes in de waterbak leggen om je aandacht te trekken. Wacht tot uw kat afgeleid is of slaapt voordat u de rommel opruimt. Op deze manier geeft u de boodschap af dat u niet geïnteresseerd bent in het gedrag.

thematische onderbreking

4. Hou hun water schoon

Het is niet ongewoon dat katten in vervuild water spelen, maar over het algemeen weigeren ze het te drinken. U kunt voorkomen dat uw kat speeltjes laat vallen door de waterbak regelmatig te verschonen. Houd het water van uw kat schoon om te voorkomen dat hij er speeltjes in legt. Dit betekent dat u regelmatig het water moet verversen en het bakje moet schoonmaken.

verdeler-kattenklauw1Conclusie

Concluderend, katten stoppen dingen in hun waterbakje om verschillende redenen. Sommige katten doen het om hun geur te verdoezelen, anderen doen het om te leren jagen, en weer anderen doen het gewoon voor de lol. Als uw kat dingen in zijn waterbakje doet, hoeft u zich geen zorgen te maken. Houd gewoon de kom in de gaten om er zeker van te zijn dat de kat genoeg water drinkt!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: rihaij, Pixabay