Waarom likt mijn kat mijn gezicht? 7 redenen waarom

Kat likkend en snuivend gezicht

Als je een huisdierouder bent van een kat, ben je waarschijnlijk erg bekend met de enigszins vreemde maar vertederende gewoonten van je kat. Het gedrag van een kat is anders dan dat van ons, wat betekent dat zelfs de vreemdste dingen die uw kat doet meestal een reden achter zich hebben.

Snel overzicht

01

Katten kunnen het gezicht van hun eigenaar likken om genegenheid te tonen, ze te verzorgen of ze te markeren met hun geur.

02

Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat katten hongerig zijn of willekeurig zijn over wat ze eten of likken.

03

Katten dragen bacteriën en parasieten in hun mond, dus het is belangrijk om ze regelmatig te ontwormen en je gezicht te wassen onmiddellijk nadat ze je hebben gelikt.

Neem bijvoorbeeld het likken van gezichten. Je vraagt je misschien af waarom je kat je gezicht likt, of je het schattig, ongemakkelijk (het voelt tenslotte als schuurpapier!) of zelfs een beetje vies vindt! Laten we eens kijken naar enkele van de mogelijke redenen waarom uw kat uw gezicht zou kunnen likken.

Lees ook: Waarom likken katten je?

#1 Ze verzorgen je

Kat likkende arm

Katten verzorgen zichzelf en andere speciale metgezellen in hun leven, waaronder katachtige huisgenoten en soms ook mensen.

Katten besteden veel tijd aan het zorgvuldig verzorgen van zichzelf om hun huid en vacht gezond te houden. Je zult waarschijnlijk hebben gemerkt dat je kat zijn poten likt en in zijn ogen en achter zijn oren wrijft als onderdeel van zijn verzorgingsroutine – het is de schattigste! Wanneer je kat je gezicht likt, zorgt hij misschien gewoon voor je en zorgt hij ervoor dat je er op je best uitziet en niet te groezelig bent!

Lees ook: 9 onmiskenbare tekenen dat je kat van je houdt

#2 Je smaakt goed

Kat die neus likt

Je kat houdt misschien van de smaak van je huid, vooral als je net iets lekkers hebt gegeten of hebt gezweet en je huid zout is.

Katten hebben een groot reuk- en smaakvermogen en het Jacobsen-orgaan op het dak van hun mond helpt hen om zelfs de meest subtiele geuren te detecteren. De tong van een kat tilt de geurdeeltjes naar het dak van hun mond, zodat hun reukvermogen en smaak bijna met elkaar verweven zijn.

Als ze een tijdje bij je hebben gewoond, zal je kat bekend zijn met je geur en het geruststellend vinden, dus het is geen verrassing dat ze je misschien likken om meer van je geur op te pikken.

Als je hebt gesport, zwaar hebt getild of uit de bus bent gerend, ben je misschien een beetje in het zweet gebroken. Het klinkt misschien een beetje raar, maar je kat kan genieten van de zoute smaak van je transpiratie.

Een andere reden waarom je kat plotseling interesse kan tonen in het likken van je gezicht, is als je net iets lekkers hebt gegeten. Zelfs de meest beschaafde eters zullen na het eten kleine deeltjes voedsel rond hun mond hebben. Als je iets visachtigs hebt gegeten of een ander voedsel dat je kat bijzonder aanspreekt, willen ze je misschien graag opruimen.

Lees ook: 10 weinig bekende feiten over de tong van je kat

#3 Ze houden van je of willen je aandacht

Kat likkend gezicht

Katten likken mensen vaak om genegenheid te tonen of om wat aandacht te vragen als ze zich eenzaam voelen.

Kattenliefhebbers zullen blij zijn om te horen dat wanneer katten hun eigenaren likken, dit vaak een teken van genegenheid is. Je liefde voor je kat is zeker beantwoord! Zelfs katteneigenaren die niet zo enthousiast zijn over het idee dat hun kat hun gezicht likt (wat begrijpelijk is!), Kunnen het nuttig vinden om te onthouden dat het een teken van liefde is.

Bovendien houden veel katten er niet van om genegeerd te worden, vooral als het etenstijd is of als ze al een tijdje alleen in huis zijn. Als je niet genoeg aandacht besteedt aan hun miauwen, spinnen, kneden en wrijven tegen je benen, kunnen ze hun toevlucht nemen tot een meer “in your face” -benadering.

Lees ook: Waarom likt mijn kat mij en niet mijn man?

#4 Ze markeren je geur

Katten geur markering gezicht

Als je kat je gezicht likt terwijl hij met zijn hoofd en kin over je wrijft, kan hij je ruiken.

Katten hebben geurklieren rond hun neus en mond, dus als ze je likken, zal hun geur op je overgaan. Dit staat bekend als allogrooming en het helpt je ernaar te ruiken. Omringd zijn door hun vertrouwde geur helpt hen zich kalm, tevreden en veilig te voelen, wat betekent dat ze meer van je knuffels kunnen genieten.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

#5 Ze zijn je aan het bemoederen

Moederkat likt kitten

Het likken van je gezicht kan teruggrijpen op de speciale aandacht van een katachtige moeder voor haar kittens.

Een moederkat verzorgt deir strooisel van kittens om ze schoon en warm te houden en hen aan te moedigen om te plassen en uitwerpselen. Het likken helpt ook om één uniforme geur voor het hele gezin te creëren. Dit is de reden waarom, als een kitten te veel door mensen wordt behandeld als ze heel jong zijn, de moeder ze kan afwijzen omdat ze een onbekende geur hebben. Als je kat je gezicht blijft likken, kan het zijn dat ze je moederen.

Lees ook: 10 manieren waarop je kat met je communiceert

#6 Ze zijn angstig

Angstige en gestreste kat

Angst kan de boosdoener zijn als een kat te veel likt, of ze nu jou, zichzelf of beide likken.

Je weet misschien dat honden hun lippen, handen van mensen of andere voorwerpen likken als ze angstig zijn, maar wist je dat katten dat ook kunnen? Lik- en verzorgingsgedrag kan een rustgevend effect hebben op uw kat, waardoor ze het comfort hebben om omringd te zijn door hun geur en de geur van hun eigenaren.

Lees ook: Waarom likt mijn kat mijn haar?

#7 Ze hebben pica (of een andere gezondheidstoestand)

Kat kauwt op mand

Als u merkt dat uw kat probeert te eten en te likken non-food items, kan het gedrag worden veroorzaakt door een gezondheidstoestand.

Af en toe kunnen bepaalde gezondheidsproblemen een kat hongerig maken of willekeurig maken over wat ze eten of likken. Pica is een bepaald fenomeen dat bij mensen voorkomt, maar waarvan ook wordt gedacht dat het bij katten voorkomt.

Meestal is er een onderliggende gezondheidstoestand die de pica veroorzaakt, vaak van invloed op de inwendige organen zoals het maagdarmkanaal of de lever, en aangetaste katten kunnen aarde, gipsplaat en andere niet-eetbare dingen eten of likken. Soms wordt gedacht dat pica wordt gevoed door een voedingstekort, dus de zoutrijke afscheidingen op je huid kunnen aantrekkelijk zijn voor je trouwe viervoeter.

Lees ook: Wat betekent het als je kat je likt?

Is het veilig om je kat je gezicht te laten likken?

Kat likt lippen

Het is een goed idee om te wassen met water en zeep nadat je kat je gezicht of handen heeft gelikt.

De bek van katten zit vol met bacteriën, net als die van ons. De bacterieniveaus in een menselijke mond worden verminderd door onze mondhygiëne, maar toch zijn er enorme aantallen insecten. Gezien de gewoonten van een kat, kun je je voorstellen dat kattenspeeksel nog meer ziekteverwekkers bevat, ongeacht of je hun tanden poetst.

Bovendien kunnen katten parasitaire infecties dragen, waaronder wormen en protozoale infecties, die vaak op mensen kunnen worden overgedragen. Daarom is het een goed idee om op de hoogte te blijven van preventieve parasietbehandelingen voor uw kat en grondig te wassen als uw kat u likt.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 redenen

Hoe kun je ervoor zorgen dat een kat stopt met het likken van je gezicht?

Kat spelen met veren toverstok speelgoed

Wanneer je kat je gezicht begint te likken, leid hem dan om naar een meer acceptabele activiteit zoals spelen met een verenstokje.

Als je een kat hebt, weet je waarschijnlijk al dat het niet altijd gemakkelijk is om ze ervan te weerhouden te doen wat ze willen doen! Als u echter wilt voorkomen dat uw kat uw gezicht likt, zijn er een paar dingen die u kunt proberen:

  • Laat ze controleren door een dierenarts: Als het gedrag van uw kat plotseling is veranderd of als ze andere symptomen hebben, kan het likken een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Dus, voordat je probeert een einde te maken aan het gedrag, laat ze controleren door een dierenarts.
  • Ga weg: Moedig je kat niet aan om je in welke situatie dan ook te likken en wees consequent.
  • Vermijd sterke negatieve reacties: Schreeuw of reageer niet agressief als je kat je likt. Zelfs negatieve aandacht is nog steeds aandacht, en je kunt het gedrag onbedoeld aanmoedigen door ze te laten zien dat ze een reactie van je zullen krijgen.
  • Gebruik positieve bekrachtiging: Geef je kat een traktatie, ophef of verbale lof wanneer ze tijd met je doorbrengen zonder je te likken.
  • Voorkom verveling: Zorg ervoor dat uw kat voldoende kattenspeeltjes en kattenkrabpalen heeft om hem te vermaken terwijl u weg of bezig bent.
  • Besteed meer quality time: Voorkom dat uw kat zich eenzaam of behoeftig voelt door de hoeveelheid tijd die u met hem doorbrengt te vergroten. Op die manier zullen ze niet de behoefte voelen om aandacht van je te vragen.

Laatste gedachten

Kat snuffelende eigenaar

Veel katteneigenaren genieten af en toe van een paar aanhankelijke likjes in het gezicht.

Als je kat je gezicht likt, vind je het misschien zoet. Ze maken tenslotte deel uit van de familie en het kan hun manier zijn om hun liefde voor jou te tonen en je familieband te versterken. Het is echter belangrijk to Wees je bewust van de gezondheidsrisico’s van het laten likken van je gezicht door je kat.

Misschien wel het belangrijkste is dat als het gedrag van uw kat is veranderd en ze plotseling uw gezicht, handen of andere voorwerpen likken, het een goed idee is om ze naar de dierenkliniek te brengen voor een controle.

Lees ook: 10 schattige tekenen die je kat op je heeft gedrukt

Veelgestelde vragen

Waarom likt mijn kat mijn gezicht zo vaak?

Katten likken het gezicht van hun eigenaren om veel redenen, waaronder genegenheid, geurmarkering, aandacht zoeken of vanwege een medisch probleem. Als u zich zorgen maakt over het overmatige likken van uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts.

Moet ik mijn kat mijn gezicht laten likken?

Wetende dat er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan het laten likken van je gezicht door je kat, is het waarschijnlijk geen goed idee om ze te laten likken. Als u dat echter wel doet, zorg er dan voor dat u zich daarna grondig wast en op de hoogte blijft van de parasietbestrijding van uw kat.

Waarom likt mijn kat mijn gezicht terwijl hij spint?

Als je kat spint terwijl hij je gezicht likt, toont hij waarschijnlijk genegenheid en markeert hij je met zijn geur. Ze kunnen zelfs moeder van je zijn, omdat moederkatten vaak spinnen als ze hun kittens verzorgen.