Kat vertrouwt me niet na dierenartsbezoek: is dit normaal?

dierenarts met een mooie kat na onderzoek

Veterinaire bezoeken kunnen stressvol zijn voor onze geliefde katten. Katten houden van routine en het hebben van hun eigen vertrouwde omgeving. Wanneer we ze uit deze omgeving halen en ze ergens anders naartoe brengen waar ze geen controle hebben (zoals een dierenkliniek), kunnen ze erg gestrest raken en zich daarna niet als zichzelf gedragen. In feite kan het lijken alsof uw kat u niet vertrouwt nadat u hem naar de dierenarts hebt gebracht.

Helaas zijn deze veterinaire reizen absoluut noodzakelijk voor de gezondheid van onze katten. We hebben enkele tips om dit bezoek positiever te maken voor uw kat en om stress voor de terugkerende kat te verminderen.

Lees ook: De 10 dingen die katten het meest haten

Het veterinaire bezoek

dierenarts arts met stethoscoop controle kat

Hoewel dierenartsbezoeken essentieel zijn voor het welzijn van uw kat, begrijpen katten niet waarom ze daarheen moeten gaan – ze weten gewoon dat het onaangenaam is.

Veterinaire bezoeken zijn essentieel voor katten in alle stadia van het leven. Ze hebben hun vaccinaties, parasietpreventie, castratie en zorg nodig als ze ziek zijn of pijn hebben. Dierenartsen bieden de nodige medische behandeling voor onze katten wanneer ze het nodig hebben. Ze streven ernaar om onze metgezellen zo lang mogelijk bij ons te houden en ze zo gezond mogelijk te houden.

Katten kunnen echter gestrest zijn om naar de dierenkliniek te gaan. Dit is vergelijkbaar met dat we niet genieten van een reis naar de dokter of tandarts!

Katten houden ervan om controle te hebben over hun omgeving. Hun stress begint vanaf het allereerste begin van hun dierenarts-beproeving. Ze worden in een kattenmand geplaatst, wat een zeer kleine afgesloten ruimte is, en vervolgens in de auto geplaatst. Autoritten hebben de neiging om erg luidruchtig te zijn, met luide muziek en algemene verkeersgeluiden. Als klap op de vuurpijl hebben sommige katten last van reisziekte (net als wij), waardoor de autorit nog onaangenamer wordt.

Tegen de tijd dat de kat bij de dierenarts aankomt, zijn ze erg gestrest. Als er andere katten en honden in de wachtkamer zijn, is dit vaak nog stressvoller voor katten, vooral als ze niet gewend zijn aan honden.

De kat wordt vervolgens onderzocht door de dierenarts en krijgt mogelijk tabletten en injecties als onderdeel van hun behandeling. Katten begrijpen niet waarom ze dit medicijn krijgen, maar weten dat ze pijn of angst voelen wanneer ze ze krijgen.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Wat gebeurt er als mijn kat thuiskomt?

Kattenmand

Als uw kat alleen in zijn reismand gaat voor stressvolle gebeurtenissen zoals autoritten en bezoeken aan de dierenarts, zal hij gestrest zijn op het moment dat hij in de reismand wordt geplaatst.

Na al deze onaangenaamheden wordt de kat vervolgens weer naar huis gebracht in de afgesloten reismand en in een lawaaierige auto geplaatst. Zoals je je op dit moment kunt voorstellen, kunnen ze zich erg gestrest voelen. Dit zal ervoor zorgen dat ze zich anders gedragen dan hoe ze zich normaal thuis gedragen. Je vraagt je misschien af of je kat je na een bezoek aan de dierenarts weer zal vertrouwen.

Als je andere huisdieren hebt, kunnen ze zich anders gedragen tegenover je kat omdat ze het ziekenhuis en de medicijnen ruiken. Scheid ze een tijdje als er tekenen van angst of agressie zijn, zoals sissen en grommen.

Hoe stress voor uw kat te verminderen

Veterinaire bezoeken hoeven niet stressvol of traumatiserend te zijn. Er zijn veel dingen die we kunnen doen om stress voor katten tijdens het dierenartsbezoek te verminderen. Dit omvat wat er voor en na het bezoek gebeurt. We willen de ervaring zo positief mogelijk houden en aan het einde een gelukkige kat hebben. We hebben enkele tips om hierbij te helpen, te beginnen met hoe je je kat in de reismand kunt stoppen.

1. Uw kat in de kattenmand stoppen

Kleine witte donzige kat in een reismand

Laat de kattenmand een gezellig toevluchtsoord worden in plaats van het te associëren met de stress van een bezoek aan de dierenarts.

Reizen in de auto kan erg stressvol zijn voor elke kat. Om hun stress te verminderen, gebruikt u een geschikte kattenmand die groot genoeg is voor de grootte van uw kat. Katten moeten worden gebruikt om de huisdierdrager vóór het dierenartsbezoek, indien mogelijk. Doe dit door de reismand gedurende het jaar buiten te laten en je kat deze als een gezellig bed te laten gebruiken.

Hierdoor kunnen ze wennen aan de drager en het niet als een enge ervaring zien. Als u de kattenmand alleen uitneemt wanneer u uw kat in de auto naar de dierenarts brengt, zullen ze het snel associëren met deze bezoeken en waarschijnlijk bang worden voor de reismand.

Door een bekend stuk van het beddengoed van uw kat in de basis van de reismand te plaatsen, kunt u ze ontspannen, omdat het naar thuis ruikt.  Je kunt hun beddengoed besproeien met een synthetische feromoonspray (Feliway) 30 minuten voordat je ze in de drager legt. Deze pHeromonen helpen uw kat te ontspannen en zorgen ervoor dat ze zich veiliger voelen in de reismand. Plaats uw kat voorzichtig in de kattenmand en vermijd hectische bewegingen of overmatige kracht wanneer u dit doet.

Lees ook: De beste kattendragers voor 2023

2. Reizen in de auto met uw kat

Vrouw die drager met leuke Schotse vouwkat vasthoudt

Plaats de kattenmand veilig, misschien zelfs achter een veiligheidsgordel, om beweging tijdens de rit tot een minimum te beperken.

Plaats de kattenmand in de voetenruimte van uw auto of op de stoel die is vastgemaakt met een veiligheidsgordel. Dit helpt overmatige beweging van de drager tijdens de autorit te voorkomen.

Bedek de reismand gedeeltelijk om een overbelasting van visuele prikkels voor uw kat te voorkomen. Vermijd harde geluiden en probeer uw afspraak te boeken op een moment dat er minimaal wegverkeer is.

Katten die gemotiveerd zijn door voedsel zouden genieten van wat lekkers tijdens de autorit en hun dierenartsbezoek. Vermijd dit als uw kat last heeft van reisziekte en bespreek dit met uw dierenarts voorafgaand aan de autorit. Uw dierenarts kan mogelijk wat medicatie verstrekken om te helpen met de misselijkheid.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Hoe stress te verminderen in de dierenkliniek

Vrouw ontspannen met haar gember tabby

Er zijn klinieken die zich specifiek richten op katten en hun stress verminderen tijdens dierenartsbezoeken.

Als het gaat om het helpen van uw kat om te ontspannen bij de daadwerkelijke dierenartsafspraak, hebben we een aantal tips. Zoek eerst een dierenarts die katvriendelijk is en een katvriendelijke praktijk heeft. U kunt ook angstvrije gecertificeerde dierenartsklinieken vinden.

Deze klinieken verminderen stress tijdens dierenartsafspraken door zachte hanteringstechnieken te oefenen en feromoonverspreiders rond de kliniek aan te sluiten. Ze hebben vaak de wachtkamer gescheiden tussen katten en honden of hebben een “katten alleen wachten” kamer.

Dierenklinieken voor katten zijn ook beschikbaar en hebben het voordeel dat er geen blaffende honden of andere huisdieren in de wachtkamer zijn die onze katachtigen kunnen stressen. Ze hebben meestal veel kattenexperts en dierenartstechnici bij de hand om u advies te geven over kattengedrag en om kattenbezoeken voor uw kat te bieden.

Katten die bijzonder gestrest zijn in de dierenkliniek kunnen baat hebben bij kalmerende medicatie voorafgaand aan en tijdens het bezoek. Uw dierenarts kan dit in meer detail met u bespreken en medicatie aanbevelen als zij denken dat het geschikt is, in het geval van uw kat.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

Als je thuiskomt…

kat lik traktaties

Je katten extra traktaties geven na een stressvolle gebeurtenis kan helpen om ze te kalmeren.

Wanneer u thuiskomt, lijkt uw kat u misschien niet te vertrouwen na zijn bezoek aan de dierenarts. Wees geduldig en begripvol met hen. Praat zacht en geruststellend en geef ze de ruimte als ze dat willen. Je kunt proberen ze hun favoriete eten of een aantal leuke traktaties te geven (indien toegestaan na hun dierenartsbezoek).

Ze zullen genieten van knuffelen in hun vertrouwde bed en dekens die geruststellend naar hen en hun huis zullen ruiken. Spuit feromonen op hun beddengoed of sluit een synthetische feromoonverspreider in huis aan.

Lees ook: De 7 beste likbare kattentraktaties – we hebben ze allemaal getest

Eigenaren – Blijf kalm en ontspannen

vrouw en kat

Je kat kan je humeur oppikken en kan er meer last van hebben dan je denkt.

Als katteneigenaren onderschatten we vaak het effect dat we op onze katten kunnen hebben. Onze emoties wrijven af op onze huisdieren en ze kunnen voelen wanneer we overstuur of gestrest zijn. Als je je zorgen maakt over het bezoek aan de dierenarts, is het waarschijnlijk dat je kat dit oppikt en op zijn beurt zijn eigen angst verergert.

Ook al kan het moeilijk zijn, doe je best om tijdens het hele bezoek uiterlijk kalm en ontspannen te blijven en je bewust te zijn van je lichaamstaal. Dit zal helpen om je kat te ontspannen en gerust te stellen.

Lees ook: Hoe een kat te kalmeren in 8 bewezen stappen

Laatste gedachten

Vrouw thuis die haar mooie donzige kat vasthoudt en knuffelt

Met de tijd, geduld en geruststelling zal een kat die zich anders gedraagt na een dierenartsbezoek binnen enkele dagen weer normaal worden.

Je kat naar de dierenarts brengen kan stressvol zijn en ze kunnen doen alsof ze je daarna niet vertrouwen. U kunt stress verminderen vanaf het moment dat u de kat in zijn reismand, tijdens de autorit en in de dierenkliniek plaatst. Er zijn veel katvriendelijke klinieken, angstvrije gecertificeerde klinieken of zelfs dierenartsen die alleen voor katten zijn opgeleid om de stress van het dierenartsbezoek voor uw kat te verminderen. Hoe dan ook, uw kat zal u weer vertrouwen nadat ze de dierenarts hebben bezocht – ze hebben misschien gewoon wat tijd en ruimte nodig (en traktaties en knuffels).

Lees ook: Hoe vaak moet je kat De dierenarts bezoeken?

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik het vertrouwen van mijn kat terug na de dierenarts?

Wees na een bezoek aan de dierenarts geduldig en voorzichtig met uw kat. Bied geruststelling, knuffels en veel lekkers. Geef ze de ruimte als ze dat willen.

Waarom is mijn kat agressief tegen mij na een dierenartsbezoek?

Katten kunnen vaak gestrest zijn na een bezoek aan de dierenarts en ze kunnen agressief handelen als gevolg van angst en bezorgdheid. Wees geduldig en voorzichtig met hen, sluit een synthetische feromoonverspreider aan en houd de omgeving ontspannen.

Is het normaal dat katten zich raar gedragen na een reis naar de dierenarts?

Katten kunnen gestrest en angstig zijn direct na een bezoek aan de dierenarts, maar dit zal meestal na 24-48 uur verdwijnen. Ze kunnen zich ook anders gedragen als ze onwel zijn, dus bespreek dit met je dierenarts.

Vergeven katten je nadat je ze naar de dierenarts hebt gebracht?

Ja, katten zullen het je zeker vergeven nadat ze naar de dierenarts zijn gebracht! Ze hebben gewoon wat tijd nodig om te ontspannen en te ontstressen na hun beproeving. Het is erg belangrijk om ze naar de dierenarts te brengen voor preventieve behandeling en wanneer ze onwel zijn.

Waarom gedraagt mijn kat zich afstandelijk na de dierenarts?

Veterinaire bezoeken omvatten vaak blaffende honden, onderzoeken, injecties en medicatie. Het is begrijpelijk dat katten vaak gestrest zijn na een bezoek aan de dierenarts en dat ze zich anders kunnen gedragen dan normaal. Ze zullen meestal na een korte periode ontspannen.