Kunnen katten sterven aan een gebroken hart?

Maine Coon kat met groene ogen ligt op houten parketvloer,

Er is niets hartverscheurender dan een huisdier te zien rouwen nadat hun eigenaar of huisdiergenoot is overleden. Veel huisdieren zullen duidelijke tekenen van verdriet en verdriet vertonen en dit kan enige tijd duren. Er zijn veel verhalen van huisdieren die sterven nadat hun eigenaar of metgezel dat heeft gedaan en het roept de vraag op, kunnen katten sterven aan een gebroken hart? We zullen dit nu in detail bespreken.

Lees ook: Voelen katten verdriet?

Snel overzicht

01

Net als mensen kunnen katten emoties ervaren zoals verdriet, depressie, angst en zelfs verdriet.

02

Katten hebben de meeste kans om verdriet te uiten bij het verliezen van hun eigenaar of een naaste metgezel van een huisdier.

03

Katten die verdriet ervaren, moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden om ervoor te zorgen dat aan hun behoeften wordt voldaan en dat de stress van het verdriet geen grote invloed heeft op hun gezondheid.

Gebroken-hart syndroom

Zwerfkat wandelen

Net als mensen ervaren katten complexe emoties, waaronder verdriet.

Takotsubo cardiomyopathie, ook bekend als gebroken-hart syndroom of stress-geïnduceerde cardiomyopathie, is een verzwakking van de hartspier in de linker ventrikel van het hart. Het is een goed gedocumenteerde aandoening bij mensen. Het treedt meestal op na plotselinge ernstige emotionele of fysieke stress, zoals het verlies van een geliefde.

Om deze reden staat het bekend als het gebroken-hartsyndroom, omdat het een soort hartfalen is dat kan worden veroorzaakt na ernstige emotionele stress en verdriet. Deze aandoening is niet gedocumenteerd bij katten en er is geen bewijs dat het voorkomt.

We weten echter dat katten vatbaar zijn voor veel van dezelfde aandoeningen als mensen, er is gewoon nog geen ondersteunend bewijs. Het is heel goed mogelijk dat katten en andere huisdieren, in staat tot stress en emotie, kunnen lijden aan het gebroken-hartsyndroom wanneer ze een geliefd familielid verliezen. Dit kan mogelijk leiden tot hartfalen of een hartaanval.

Lees ook: Hebben katten emoties?

Kunnen katten sterven aan een gebroken hart?

Schattige kat kijkt en slaapt op de witte vloer

Hoewel katten misschien niet officieel het gebroken-hartsyndroom lijken te ervaren, kunnen ze er nog steeds het veelbetekenende teken van uitdrukken.

Hoewel het gebroken-hartsyndroom niet wordt herkend bij katten, zijn er veel verhalen over huisdieren die sterven nadat ze een groot verlies hebben geleden. Je hebt waarschijnlijk gehoord van honden en katten die zich opkrullen en overlijden of weigeren te eten na het verlies van hun beste vriend.

Zelfs als dit geen gebroken-hartsyndroom is, is het mogelijk dat plotselinge stress en overstuur een ziekte hebben veroorzaakt of verergerd. Dit is vooral het geval bij oudere huisdieren die een verlies hebben geleden. Het is waarschijnlijk dat het een onderliggende ziekte kan hebben (zoals chronische nierziekte). Als ze plotseling stress lijden, kunnen ze stoppen met eten en drinken, waardoor de ziekte zal verslechteren.

Plotselinge stress kan ervoor zorgen dat katten stoppen met eten en drinken. Dit alleen al kan ernstige uitdroging veroorzaken die binnen enkele dagen fataal kan zijn. Katten die 3-4 dagen stoppen met eten, kunnen beginnen te lijden aan het leververvettingssyndroom, dat fataal kan zijn als het niet snel wordt behandeld.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Tekenen van verdriet

kat miauwen

Rouwen om een verlies is een individuele ervaring en wordt daarom op een geïndividualiseerde manier uitgedrukt.

Net zoals mensen verdriet op verschillende manieren tonen, doen onze katten dat ook. Sommige rouwende katten kunnen gedrags- of eetlustveranderingen vertonen. Andere rouwende katten kunnen zich volkomen normaal gedragen. Over het algemeen zijn de tekenen van verdriet bij huisdieren vergelijkbaar met die van ernstige stress en angst.

Tekenen van verdriet bij katten kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot;

Deze lijst is niet uitputtend en veel eigenaren van gezelschapsdieren kunnen andere symptomen van verdriet bij hun huisdieren opmerken. Elke kat is een individu en ze zullen verdriet op hun eigen manier tonen. Zoals hierboven vermeld, vertonen sommige katten misschien geen uiterlijke tekenen van stress of verdriet, maar kunnen ze het verlies toch voelen.

Lees ook: Huilen katten tranen als ze verdrietig zijn of pijn hebben?

Hoe u uw rouwende kat kunt helpen

Vrouw hand aaien een kattenkop

Geduld en begrip zijn de sleutel bij het omgaan met een kat met een gebroken hart.

Na het verlies van een geliefde kan uw kat een tijdje rouwen. Dit kunnen dagen, weken, maanden of zelfs langer zijn. Het rouwproces hangt af van het individu en de band die ze hadden met de overledene.

Het is belangrijk om een rouwend huisdier met geduld en begrip te behandelen. Hun gedrag en eetlust kunnen anders zijn dan voorheen. Katten die rouwen of gestrest zijn, kunnen hun vacht overgroomen, buiten deir kattenbak, of zelfs vechten met andere huisdieren in huis. Straf ze niet voor dit gedrag; Ze begrijpen niet wat ze doen en doen het als reactie op stress.

Voor huisdieren die rouwen, is het belangrijk om te proberen de routine en het schema zoveel mogelijk in stand te houden. Voer ze zoals je normaal zou doen, maar let op hoeveel ze eten om ervoor te zorgen dat ze genoeg krijgen.

Sluit een synthetisch feromoon (Feliway) aan als uw kat gestrest of rouwend lijkt te zijn. Je kunt ook wat kalmerende medicatie van je dierenarts krijgen als ze erg van streek lijken.

Bied meer aandacht en TLC als dit is waar je kat naar op zoek is. Als je kat ruimte wil, geef hem dat dan en bied hem voldoende schuilplaatsen om zich terug te trekken.

Als uw kat niet eet of drinkt, zoek dan zo snel mogelijk hulp bij uw dierenarts. Katten kunnen heel snel onwel worden als ze gestrest zijn, dus aarzel niet om veterinair advies in te winnen als uw kat zich anders gedraagt.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Mijn kat rouwt niet – is dit normaal?

Katten zullen soms rouwen om het verlies van een mede-huisdiergenoot nadat de twee paar-gebonden zijn.

Niet alle katten voelen zich hetzelfde als ze een geliefde verliezen. Ze rouwen misschien niet op typische manieren en er zijn misschien geen zichtbare tekenen van verdriet of stress. Het betekent niet dat ze niet op hun eigen manier rouwen.

Een andere mogelijkheid, die ik in de praktijk vaak zie, is dat een kat niet van streek mag zijn door het verlies van een metgezel. Dit is vaak het geval wanneer twee katten niet goed met elkaar overweg kunnen of als de ene kat dominanter is dan de andere kat. Katteneigenaren kunnen merken dat wanneer de meer dominante kat sterft, de andere kat uit hun schulp komt en zelfverzekerder wordt.

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

Euthanasie en huisdieren

Jonge vrouw die kat vasthoudt

Katten kunnen begrijpen en voelen wanneer een sterfgeval heeft plaatsgevonden.

Het verliezen van een vriend van een gezelschapsdier kan hartverscheurend zijn voor onze huisdieren en voor ons. Als u uw huisdier naar de dierenarts brengt voor euthanasie (of als de dierenarts een huisbezoek doet), kunt u zich afvragen of u uw andere huisdieren daarna hun metgezel moet laten zien.

Het is waar dat dieren kunnen voelen wanneer een ander dier is gestorven. Door uw huisdier na euthanasie aan zijn metgezel te laten snuffelen, kunnen ze misschien voelen dat ze zijn overleden. Het is een persoonlijke keuze of je besluit om dit te doen of niet.

Het hangt ervan af of uw huisdieren een hechte band hadden of niet en of het uw huisdier kan stressen om naar de dierenkliniek te komen (als de dierenarts geen huisbezoek uitvoert). Dit is vooral het geval bij katten, omdat ze vaak erg gestrest zijn wanneer ze in een auto reizen en hun huis verlaten.

Lees ook: Moet ik mijn kat met diabetes euthanaseren?

Een ander huisdier krijgen na het verlies van een metgezel

Kat en kitten

Katten delen speciale banden met andere specifieke katten en het is zelden eenvoudig om hun verdriet te genezen door alleen de kat te vervangen die is overleden.

Als uw kat rouwt om het verlies van zijn medegezelschap, vraagt u zich misschien af of u een ander huisdier moet nemen. Dit lijkt misschien het logische antwoord als je kat rouwt en verdrietig is. Dit is echter niet altijd het juiste antwoord!

Je kat kan heel dicht bij zijn vorige metgezel zijn geweest en dit zal niet altijd het geval zijn met een nieuw huisdier. U moet de persoonlijkheid van uw kat (sociaal of verlegen), hoe ze omgaan met andere dieren en hun leeftijd (oudere huisdieren kunnen meer gestrest zijn door een nieuwe aankomst) beoordelen voordat u een ander huisdier krijgt. Als ze symptomen van verdriet en stress hebben, zorg er dan voor dat u een bezoek aan uw dierenarts boekt. Ze kunnen een onderliggende ziekte of aandoening hebben en dit zal niet worden geholpen door een ander huisdier te nemen.

Lees ook: 11 tekenen dat je kat het einde van zijn leven nadert

Laatste gedachten

Close-up kattengezicht

Een kat zijn verdriet laten passeren, zolang het zijn gezondheid niet negatief beïnvloedt, is vaak de beste manier om met de situatie om te gaan.

Katten kunnen verdriet en liefdesverdriet voelen na het verlies van een mens of huisdier. Net als mensen kunnen katten verdriet anders voelen en de symptomen kunnen vergelijkbaar zijn met stress. Het gebroken-hartsyndroom is een erkende aandoening bij mensen, maar nog niet bij katten. Het is mogelijk dat katten ernstige stress kunnen lijden na een verlies, wat andere aandoeningen kan veroorzaken of onderliggende ziekten kan verergeren. Deze kunnen fataal zijn als ze niet snel door een dierenarts worden behandeld.

Niet alle katten zullen echter rouwen en dit kan ook volkomen normaal zijn. Elke kat is anders, dus ze zullen anders reageren op verlies en liefdesverdriet.

Lees ook: Begrijpen katten de dood?

Vaak eensked Vragen

Kunnen katten liefdesverdriet ervaren?

Net als mensen kunnen katten inderdaad liefdesverdriet ervaren. Dit kan gebeuren na het verlies van een mens of een mede-gezelschapsdier. Ze kunnen tekenen van stress, angst en depressie vertonen wanneer ze rouwen.

Kan een kitten sterven aan een gebroken hart?

Het is mogelijk dat katten ernstige stress ondervinden wanneer ze een naaste metgezel verliezen. Deze ernstige stress kan leiden tot verminderde eetlust, gedragsveranderingen en zelfs verergeren onderliggende ziekte. Dit kan fataal zijn als het niet snel door een dierenarts wordt behandeld.

Wat gebeurt er als een van een gebonden paar katten sterft?

Als een kat zijn naaste metgezel verliest, zullen ze waarschijnlijk dagen tot maanden rouwen. Ze kunnen aanhankelijker zijn dan normaal en kunnen een verminderde eetlust en dorst hebben. Geef ze veel aandacht (als ze dat willen), traktaties en begrip. Het aansluiten van een synthetische feromoonverspreider kan helpen om angst te verlichten.

Hoe help je een huisdier als een ander huisdier overlijdt?

Wanneer een ander huisdier sterft, kan het resterende huisdier rouwen. Wees geduldig, zachtaardig en begripvol met hen. Geef ze aandacht, traktaties en houd hun routine hetzelfde. Sluit een synthetische feromoonverspreider aan en krijg indien nodig kalmerende medicatie van uw dierenarts.