10 verrassende feiten over kattenoren: door dierenartsen goedgekeurde gids

Katten kunnen grappige huisdieren zijn die dingen doen die ons verbaasd of verbaasd laten voelen. Naarmate er meer onderzoek wordt gedaan naar katten, vinden experts fascinerende ontdekkingen over de anatomie van katten die hun gedrag en maniertjes helpen verklaren. De oren van katten zien er misschien wazig en schattig uit aan de buitenkant, maar ze zijn eigenlijk gebouwd om katten te helpen een aantal behoorlijk verbazingwekkende dingen te doen.

Katten zijn sterk afhankelijk van hun oren voor het dagelijks functioneren en gebruiken ze op manieren die mensen nooit zouden kunnen. Hier zijn 10 verrassende feiten over kattenoren die ervoor zorgen dat je ze nog meer gaat waarderen.

3 kat face divider

Top 10 feiten over kattenoren

1. Het oor bestaat uit drie delen

Zoals de meeste zoogdieren bestaat het oor van een kat uit drie hoofdonderdelen:

  • Buitenoor
  • Middenoor
  • Binnenoor

Het buitenoor omvat de oorflap (pinna) en de gehoorgang. De basisstructuur van de pinna is een trechter, die helpt om geluiden op te vangen en naar het midden- en binnenoor te leiden. Het middenoor bevat het trommelvlies en 3 kleine botjes erachter. Deze nemen trillingen van het trommelvlies op en helpen ze naar het binnenoor te reizen. Het binnenoor bevindt zich dieper in de schedel en bevat het slakkenhuis (voor het gehoor) en het vestibulaire systeem (voor evenwicht).

Kat Vliegtuig Oren
Afbeelding credit: Ranganathan Iyer, Shutterstock
thematische pauze

2. Katten kunnen hogere frequenties horen dan honden en mensen

Katten hebben een uitstekend gehoor dat het menselijk gehoor overtreft. Ze kunnen toonhoogten horen die ongeveer twee octaven hoger zijn dan wat mensen kunnen horen. Hun gehoorvermogen voor hoge frequenties overtreft ook honden en ze kunnen toonhoogten horen die een octaaf hoger zijn dan wat honden kunnen horen. Katten zijn in staat om nauwkeurig te bepalen wat voor soort hoge tonen ze horen. Dit helpt hen om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten prooien waar ze naar luisteren.

Hoewel katten extreem goed thuis zijn in het luisteren naar hoge frequenties, is hun vermogen om geluiden met een lagere frequentie te horen vergelijkbaar met het vermogen van mensen. Omdat ze echter veel gevoeliger zijn voor geluiden dan mensen, kunnen ze lagere frequenties horen die op grotere afstanden worden weggelaten.

thematische pauze

3. Katten hebben 32 spieren in hun oren

Terwijl mensen zes spieren in hun oren hebben, hebben katten 32 oorspieren. Hun oorstructuur stelt hen in staat om hun buitenste oren rond te draaien om geluiden te detecteren. Kattenoren kunnen 180° draaien en onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor ze veel beter zijn in het detecteren van verschillende geluiden en geluiden dan mensen.

Naast het detecteren van geluiden, gebruiken katten hun oren om bepaalde emoties over te brengen. U kunt een goed idee krijgen van hoe uw kat zich voelt, afhankelijk van hoe zijn oren op zijn hoofd zijn geplaatst.

thematische pauze

4. Katten hebben zelfreinigende gehoorgangen

Katten doen over het algemeen goed werk om zichzelf schoon te houden en gezonde gehoorgangen zijn zelfreinigend. Dit proces dat ‘epitheelmigratie’ wordt genoemd, betekent dat oorsmeer, kleine deeltjes en huidcellen naar boven en uit de gehoorgang worden getransporteerd.

Oorziekten en infecties kunnen dit normale zelfreinigende mechanisme verstoren. Als u een opeenhoping van oorsmeer of afscheiding uit de oren opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts zodat zij kunnen controleren op onderliggende problemen , voordat u begint met het schoonmaken van de oren van uw kat.

vliegtuig oorkat
Image Credit: vliegtuig oorkat, Shutterstock
thematische pauze

5. Katten hebben “Henry’s zakken” in hun oren

Henry’s zak, meer formeel bekend als de cutane marginale buidel, is een huidplooi die zich bij het buitenoor van een kat bevindt. Het is een kenmerk dat niet bij mensen wordt aangetroffen, maar verschillende andere dieren, waaronder vleermuizen, wezels en sommige hondenrassen, hebben Henry’s zakken.

De functie en het doel van Henry’s zakken moet nog worden ontdekt. De meeste wetenschappers theoretiseren dat dit deel wordt gebruikt om het oor te beschermen tegen veel voorkomende plagen en parasieten. Er wordt ook aangenomen dat het katten helpt bij het detecteren van hoge frequenties.

thematische pauze

6. Kittens worden geboren met gesloten gehoorgangen

Pasgeboren kittens zijn behoorlijk weerloos en volledig afhankelijk van hun moeders. Naast dat ze blind geboren zijn, hebben ze ook gesloten gehoorgangen. Omdat ze gesloten gehoorgangen hebben, kan geluid niet naar hun trommelvlies reizen, wat betekent dat ze niet kunnen horen totdat de gehoorgangen zich openen als ze ongeveer 14 dagen oud zijn. Het gehoor van kittens is nog steeds beperkt en zal zich blijven ontwikkelen naarmate ze ouder worden.

Hoewel dit misschien een nadeel lijkt voor kittens, kan geboren worden met gesloten gehoorgangen fungeren als een veiligheidsprestatiere. Het is mogelijk dat gesloten gehoorgangen het binnenoor beschermen als kittens door het geboortekanaal gaan.

thematische pauze

7. Witte katten met blauwe ogen lopen een hoger risico op doofheid

De complexiteit van genetica is duidelijk wanneer u katten met bepaalde vachttypen en oogkleuren ziet met een hoger risico op het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsproblemen. De combinatie van witte vachtkleur en blauwe ogen is bijvoorbeeld een risicofactor voor katten die doof worden geboren.

Niet alle katten met een witte vacht en blauwe ogen zullen echter met doofheid worden geboren of later in hun leven gehoorverlies ontwikkelen. Dit komt omdat er verschillende genen zijn die deze fysieke kenmerken beïnvloeden. Ongeveer 65% tot 85% van de katten met een witte vacht en blauwe ogen wordt doof geboren.

Crème kat met blauwe ogen
Afbeelding credit: Omar Ramadan, Pexels
thematische pauze

8. Katten gebruiken hun oren om te communiceren

Katten gebruiken lichaamstaal vaak om te communiceren hoe ze zich voelen en ze kunnen hun oren gebruiken om bepaalde emoties aan te geven. Wanneer een kat zich tevreden en ontspannen voelt, zijn zijn oren meestal iets naar voren en opzij gericht. Katten die zich alert en geïnteresseerd voelen, zullen hun oren rechtop hebben.

Wanneer katten zich daarentegen boos of geïrriteerd voelen, worden hun oren meestal naar achteren geduwd en platgedrukt op hun hoofd. Katten die zich nerveus of geagiteerd voelen, kunnen hun oren trillen of ronddraaien om verontrustende geluiden op te vangen. Ze kunnen ook hun oren in ongelijke posities hebben als ze ergens naar luisteren.

thematische pauze

9. De oortemperatuur van een kat kan wijzen op stress

De oortemperatuur van een kat kan ook aangeven of ze zich ontspannen of gestrest voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat de temperatuur van het rechteroor van katten gerelateerd kan zijn aan cortisolspiegels en stressreacties. Een studie observeerde twee groepen van 18 katten. Hun cortisolspiegels en oortemperaturen werden gemeten nadat ze werden getransporteerd of blootgesteld aan een onbekende omgeving. Katten die stress voelden, hadden hogere temperaturen in het rechteroor en hogere cortisolspiegels. Interessant genoeg bleven hun linkeroren op normale temperaturen.

thematische pauze

10. De oren van katten kunnen hen helpen op hun voeten te landen

Het binnenoor van een kat is veel meer ontwikkeld dan het binnenoor van een mens. Naast het helpen van hen om geluiden naar de hersenen over te brengen, bevat het binnenoor de halfronde kanalen die gevuld zijn met vloeistof en belangrijk zijn voor het handhaven van het evenwicht. Deze zijn sterk ontwikkeld bij de kat, wat helpt bij zowel hun geavanceerde behendigheid als hun uitstekende evenwichtsgevoel. Dit is waarschijnlijk de reden waarom katten beter in staat zijn om te draaien en op hun voeten te landen als ze van een hoger uitkijkpunt vallen.

twee katten springen
Afbeelding credit: Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

De oren van een kat zijn niet alleen bedoeld voor huisdieren en krassen. Het zijn hoogfunctionerende lichaamsdelen waarmee katten een aantal behoorlijk buitengewone dingen kunnen doen, zoals op hun voeten landen. Nu we iets meer weten over wat de oren van een kat kunnen doen, kunnen we ze meer waarderen. Zorg er dus voor dat je je kat vandaag een paar extra oorkrabben geeft vanwege alle geweldige dingen die ze kunnen doen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Ekaterina34, Shutterstock