Hoe vroeg kun je een kitten vasthouden? Tips om er veilig mee om te gaan

Van katten is bekend dat ze uitzonderlijk zijn in het verzorgen van hun jongen, en er is weinig spannender dan een kat thuis een nest kittens te laten baren. Als je een kat hebt die onlangs is bevallen, is het eerste dat in je opkomt nadat je ervoor hebt gezorgd dat de kittens en moeder in orde zijn, wanneer je ze kunt vasthouden. Over het algemeen moet u minstens 2 weken wachten voordat u een kitten vasthoudt, maar er zijn gevallen waarin dit mogelijk niet mogelijk is.

Blijf lezen om te ontdekken waarom u moet wachten om kittens vast te houden en wat u moet doen als u ze eerder moet vasthouden.

3 kat face divider

De geboorte en het vroege leven van een kitten

Katten zijn meestal 63 dagen zwanger. U zult veranderingen zien in het gedrag en uiterlijk van uw kat in de eerste paar weken van haar zwangerschap. De dingen die je opvallen zijn:

  • Meer eten
  • Meer rusten
  • Hun maag zal gaan groeien
  • Hun melkklieren beginnen zich te vullen
  • Op zoek naar een nestplaats (donkere plaatsen zoals zolders, onder het bed, enz.)

Uw rol als verantwoordelijke eigenaar is om ervoor te zorgen dat uw kat sterk blijft door haar eiwitrijk voedsel te geven en ervoor te zorgen dat uw kat een veilige nestplaats heeft, weg van lawaai en andere dieren. Als het gaat om bevallen, zul je eerst merken dat je kat nerveus miauwt en zich gedraagt alsof ze je iets probeert te vertellen. In de eerste fase van de bevalling heeft je kat een mix van korte weeën en ontspanningen. En naarmate de tijd vordert, zul je steeds sterkere weeën gaan zien totdat het eerste kitten wordt geboren. Soms kan het tweede kitten heel snel na het eerste tevoorschijn komen en soms kan het een paar uur duren.

De kittens worden blind geboren en zijn zich niet bewust van wat er in de buitenwereld gebeurt. Het belangrijkste voor een pasgeboren kitten is eten. De moedermelk is het enige dat kittens de eerste paar weken eten, en vanwege de hoge eiwit- en vetwaarde groeien kittens snel voor de eerste periode nadat ze zijn geboren. De melk bevat ook veel antilichamen die kittens beschermen voor de eerste paar weken van hun leven.

moederpoes met kittens
Afbeelding credit: Karen Hogan, Shutterstock

Uw rol bij de geboorte van de kittens

Soms hebben onervaren moeders een helpende hand nodig tijdens de bevalling, en dat is waar je moet ingrijpen. Dit omvat dingen zoals het doorsnijden van de vruchtzak waarin het kitten is geboren, het doorknippen van de navelstreng en het schoonmaken van de neus van het kitten om ervoor te zorgen dat het normaal ademt. Wanneer u er zeker van bent dat de kittens levend en wel zijn, moet u ervoor zorgen dat ze goed eten. Een veel voorkomend verschijnsel, vooral in een groot nest, is dat de grotere kittens het overgrote deel van de melk eten, dus u moet ervoor zorgen dat elk kitten goed eet en groeit.

Hetzelfde geldt voor de moeder, die haar energie moet terugkrijgen door goed te eten en te drinken.

Relatie met de volwassen kat

Een grote rol bij het vasthouden van een kitten voor de eerste paar weken is je relatie met de kat die is bevallen. We zien vaak zwerfkatten die bevallen en ze willen helpen, maar we moeten het vertrouwen van de moeder verdienen voordat we ze kunnen vasthouden. In dat geval raden we aan om het voedsel en water voor de moederkat te laten staan totdat ze ervoor zorgt dat je geen bedreiging voor hen bent. Aan de andere kant, bij huiskatten, zien we vaak dat ze mensen hun kittens heel snel laten vasthouden en het maakt ze niet angstig vanwege hun band met hun eigenaren. In sommige gevallen zien we ook dat de moederkatten hun baby’s naar de mensen brengen als een teken van vertrouwen en respect.

kat sleept een kitten op een afgelegen plek
Afbeelding credit: Pukhov K, Shutterstock

Verweesde kittens

Helaas vinden we soms kittens die hun moeder heeft achtergelaten of is gedood. Voordat je een verweesd kitten adopteert, moet je weten dat het veel werk is. De verzorging van het kitten hangt af van hoe oud de kittens zijn – oudere kittens zijn gemakkelijker te verzorgen en u kunt ze veilig vasthouden. Maar het probleem is met jongere kittens – in dit geval moet je ze vasthouden om ervoor te zorgen dat hun temperatuur in orde is, om te voeden en om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier aankomen.

U moet de pasgeboren kittens om de paar uur voeden, en ook, als u ze vindt, moet u ze waarschijnlijk naar uw plaatselijke dierenarts brengen voor een controle om te zien of alles in orde is.

Omgaan met kittens

Wanneer u pasgeboren kittens hanteert, moet u er eerst voor zorgen dat uw handen schoon zijn en dat ze niet koud zijn. Pasgeboren kittens zijn erg kwetsbaar en kunnen niet goed tegen koude temperaturen. Ook vanwege hun kleine formaat en hun zachte spieren en botten, je moet heel zacht zijn terwijl je ze vasthoudt. Het belangrijkste is dat u pasgeboren kittens altijd in het bijzijn van hun moeder moet behandelen, want als ze uit haar zicht gaan, kan dit veel stress en ongemak veroorzaken voor de moeder en het kitten.

Schattige kleine tabby pasgeboren kitten slapen in vrouwenhanden
Afbeelding credit: Sergiy Bykhunenko, Shutterstock

Redenen om een kitten vast te houden

We zeiden al dat de belangrijkste reden om een kitten vast te houden gezondheidsgerelateerd is. Maar de tweede op de lijst is socialisatie, wat erg belangrijk is om vanaf jonge leeftijd met de kittens te oefenen. Ze zijn de eerste 7-10 dagen van hun leven blind en in die periode zijn ze zich niet bewust van hun omgeving en hoeven ze niet gesocialiseerd te worden. Maar je moet beginnen met socialisatie op 2 weken oud door ze te aaien en ze te laten wennen aan je geur. De tweede stap zou moeten zijn om ze elke dag voor een korte periode vast te houden en ze te laten wennen aan het hanteren.

Naarmate de tijd vordert, zullen kittens steeds meer gewend raken aan uw aanraking en naarmate ze sterker worden, kunt u ze kennis laten maken met objecten zoals speelgoed.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Hoewel katten in het wild en thuis heel goed zijn in het zelfstandig overleven, zijn er soms gevallen waarin ze onze hulp nodig hebben. In deze gevallen moet u het kitten vasthouden, ongeacht zijn leeftijd, hoewel u meestal minstens 2 weken moet wachten voordat u een kitten aanraakt. Vergeet niet dat u altijd uw lokale dierenarts kunt raadplegen als u nog steeds twijfels en zorgen heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeeldingscredit: Pixel-Shot, Shutterstock