6 tekenen dat u het voedsel van uw kat moet veranderen (antwoord van de dierenarts)

Als katteneigenaar wilt u uw katachtige vriend de beste voeding geven om hem gezond en gelukkig te houden. Maar net als mensen zullen de voedingsbehoeften van uw kat gedurende zijn hele leven veranderen.

Er zijn verschillende mogelijke redenen, zoals leeftijd, gezondheidsproblemen of een voedselallergie. In dit artikel zullen we kijken naar gevallen of tekenen dat het misschien tijd is om het dieet van uw kat te veranderen.

3 kat face divider

Is het veranderen van het dieet van een kat ooit goed?

Over het algemeen is het veranderen van het dieet van uw kat geen probleem, zolang u zich maar bewust bent van de volgende belangrijke punten:

 • Het dieet dat u verandert, moet compleet, voedzaam en geschikt zijn voor uw kat
 • De dieetverandering moet geleidelijk worden gedaan
 • Uw kat moet tijdens de overgangsfase nauwlettend in de gaten worden gehouden om ervoor te zorgen dat hij zich goed aanpast aan het nieuwe dieet

In andere gevallen is het veranderen van het dieet van uw kat misschien geen optie, maar eerder een noodzaak. We zullen hierna enkele van deze scenario’s bespreken.

garen kogelverdeler

De 6 gevallen waarin een dieetverandering noodzakelijk is

In sommige gevallen kan een dieetverandering iets zijn dat uw dierenarts voor uw kat zou adviseren. Deze wijzigingen kunnen tijdelijk of permanent zijn. Voorbeelden van dergelijke gevallen zijn de volgende:

1. Uw kitten groeit op

Naarmate kittens ouder worden, veranderen hun voedingsbehoeften. Kittens hebben voedsel nodig dat veel energie (calorieën) bevat om een goede groei en ontwikkeling te vergemakkelijken. Volwassen katten daarentegen hebben voeding nodig om gezond te blijven. Oudere katten hebben vaak andere voedingsbehoeften dan volwassen katten

kitten eten uit verhoogde voerbak
Afbeelding credit: Inna Astakhova, Shutterstock
thematische pauze

2. Uw kat is zwanger of geeft borstvoeding

Als uw poes zwanger is of borstvoeding geeft, heeft ze een dieet nodig dat verschilt van de kat van een volwassene. De meeste dierenartsen raden aan om drachtige of zogende koninginnen langzaam over te zetten naar het dieet van een kitten vanwege de metabolische eisen van beide biologische processen.

thematische pauze

3. Uw kat heeft een voedselallergie of gevoeligheid

Voedselallergieën kunnen soms op latere leeftijd optreden en voedsel of een ingrediënt dat uw kat eerder gewend was, is mogelijk niet langer geschikt voor hen. Uw dierenarts kan uw kat overschakelen op een hypoallergeen dieet of een nieuw dieet dat vrij is van ingrediënten waarvoor uw kat allergisch is.

kat krabt huid
Afbeelding credit: rihaij, Pixabay
thematische pauze

4. Uw kat heeft een medische diagnose

Soms kan een diagnose een verandering van het dieet op lange termijn vereisen. Het dieet van uw kat kan bijvoorbeeld worden gewijzigd als de diagnose kattendiabetes wordt gesteld. Op andere momenten kan de aanwezigheid van stenen in het urinewegstelsel van uw kat een overgang naar een nierdieet rechtvaardigen. Dergelijke diëten worden vaak aangeduid als voorgeschreven diëten. Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze voorgeschreven door uw dierenarts.

thematische pauze

5. Uw kat is opgenomen in het ziekenhuis

Als uw kat onverwacht een ziekenhuisopname nodig heeft, kan uw dierenarts hem tijdelijk op een ander dieet plaatsen dan het dieet dat hij thuis krijgt. Dergelijke diëten worden hersteldiëten genoemd. Deze diëten zijn zeer goed verteerbaar en zeer voedzaam. Dierenartsen gebruiken deze diëten wanneer ze denken dat uw kat baat zou hebben bij kleine maar voedzame hapjes om hun herstel tijdens hun verblijf in het ziekenhuis te vergemakkelijken.

Zieke kat, IV, uitdroging, druppelaar
mage Credit: Vladimir Gudvin, Shutterstock
thematische pauze

6. Uw kat heeft een medische procedure ondergaan die een dieetverandering vereist

Soms kan het dieet van uw kat worden gewijzigd als hij onlangs een procedure heeft ondergaan die een aanpassing van het dieet vereist. Als uw kat bijvoorbeeld meerdere tandextracties heeft gehad, kan uw dierenarts een vers voedseldieet aanbevelen in plaats van een brokjesdieet. Evenzo, als uw kat een ongelukkig ongeluk heeft gehad en orthopedische reparatie voor zijn kaak heeft ondergaan, kan uw dierenarts een dieet voorschrijven in de vorm van een drijfmest, zodat uw kat gemakkelijker zijn voedsel kan eten.

3 kat face divider

Tekenen om op te letten

Soms kan uw kat enkele tekenen vertonen waar u op moet letten. Deze tekenen kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem, dat veterinaire aandacht verdient. Als onderdeel van het behandelingsproces kan een dieetverandering worden aanbevolen door uw dierenarts.

Tekenen om op te letten

 • Ze veranderen levensfasen
 • Je kat lijkt de hele tijd lusteloos
 • Je kat weigert te eten
 • De buik van je kat is constant van streek
 • De vacht van je kat ziet er dof uit
 • Uw kat komt plotseling aan of verliest gewicht

Zoals eerder vermeld, hebben katten verschillende soorten voedsel nodig voor elke fase van hun leven. Kittens en zwangere of zogende katten hebben de meeste calorieën nodig om hun hoge metabolische eisen te ondersteunen. Evenzo kunnen oudere katten voedsel nodig hebben dat een gezondheidstoestand kan ondersteunen waarmee ze zijn gediagnosticeerd, zoals artritis. Hoewel een verandering in de levensfase geen teken is van ziekte of aandoening en iets is waar alle katten doorheen gaan, is het raadzaam om nauw samen te werken met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat de voeding van uw kat gedurende hun hele leven geschikt is.

kattenpootverdelerHoe u het nieuwe voedsel van uw kat kunt kiezen

Klaar om te beginnen met winkelen voor het nieuwe voedsel van uw kat? Gebruik deze tips voor het kiezen van het beste kattenvoer:

1. Ontvang aanbevelingen van uw dierenarts

Dit is meestal verplicht als u het voedsel van uw kat moet veranderen vanwege gezondheidsredenen zoals allergieën of ziekte. Zelfs als uw kat geen medische behoefte heeft aan een dieetverandering, is het nog steeds het beste om uw dierenarts te raadplegen voordat u het dieet van uw kat verandert om ervoor te zorgen dat het nieuwe dieet dat u selecteert geschikt is voor uw kat.

Amerikaanse korthaar kat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: 89stocker, Shutterstock
thematische pauze

2. Kies een eiwitrijk kattenvoer

Katten zijn obligate carnivoren en kunnen een belangrijke voedingsstof niet effectief synthetiseren: taurine. Dit aminozuur is alleen te vinden in eiwitten uit dierlijke bronnen zoals rundvlees, kip, varkensvlees en vis. Ga bij het kiezen van een nieuw kattenvoer voor koolhydraatarme, eiwitrijke merken.

thematische pauze

3. Bedenk wat je kat lekker vindt

Geeft je kat de voorkeur aan brokjes, natvoer of een combinatie van beide? Houd rekening met de voorkeur van uw kat bij het winkelen voor zijn nieuwe voedsel – u wilt dat hij er ook van geniet!

oude zwart-witte kat eten
Afbeelding credit: Elizabett, Shutterstock
thematische pauze

4. Zoek naar nalevingsstempels of -verklaringen

Een snelle en eenvoudige manier om uitgebalanceerd kattenvoer te identificeren, is door te controleren op een voedingswaardeverklaring op de verpakking. De raden die deze normen hanteren, verschillen per land. In de VS worden deze normen vastgesteld door AAFCO. In Europa worden ze vastgesteld door de FEDIAF.

3 kattenverdelers

Hoe u uw kat kunt overschakelen naar zijn nieuwe voedsel

Het veranderen van het dieet van uw kat zou een geleidelijke overgang moeten zijn. Hun gevoelige magen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan het nieuwe voedsel, vooral als het een heel andere formulering is.

Anders loopt u het risico de buik van uw kat van streek te maken en het vervangende voedsel uit te schakelen. Gebruik deze tips voor een veilige overgang:

Koop eerst kleine tassen: Als gewoontedieren houden katten niet van veranderingen in hun routine en dat geldt ook voor hun voedsel. Koop dus nog geen gigantische zak van 20 pond van het merk. Koop een kleinere verpakking, net genoeg voor de overgangsperiode. Op deze manier kunt u meer merken verkennen zonder geld te verspillen.

 • Begin met het mengen van een klein deel van het nieuwe voedsel (ongeveer 10%) met een zeer groot deel van het gebruikelijke dieet van uw kat (90%) voor één of hun dagelijkse maaltijden.
 • Observeer gedurende een periode van ongeveer 2 dagen. Let goed op tekenen van spijsverteringsproblemen, zoals diarree, constipatie, opgeblazen gevoel, winderigheid of braken. Let ook op de verzorgingsgewoonten van je kat; Irritatie veroorzaakt door een verandering in het dieet kan soms jeuken en uw kat kan intenser of overmatig verzorgen als zijn lichaam het niet eens is met een nieuw dieet.
 • Als uw kat een dag of twee in orde lijkt, kunt u dezelfde verhouding gebruiken voor alle maaltijden die uw kat in een periode van 24 uur eet. Nogmaals, observeer uw kat gedurende een periode van ongeveer 1-2 dagen nadat u dit hebt gedaan.
 • Als uw kat zijn nieuwe voedsel goed lijkt te verdragen, kunt u de verhouding van zijn nieuwe voedsel geleidelijk verhogen en de verhouding van zijn oude voedsel als volgt verlagen:
Dag 6–8: 75% oud voedsel, 25% nieuw voedsel
Dag 10-12: 50% oud voedsel, 50% nieuw voedsel
Dag 12-14: 25% oud voedsel, 75% nieuw voedsel
Dag 14 en verder: 100% nieuw voedsel

Houd de reactie van uw kat in de gaten: Houd de eetgewoonten, het gedrag en de consistentie van de ontlasting van uw kat tijdens de overgang nauwlettend in de gaten. Als uw kat bijwerkingen ervaart, zoals braken, diarree of totale weigering om te eten, stop dan met het voeren van het nieuwe voedsel en raadpleeg uw dierenarts voor advies.

Als uw kat op enig moment tijdens het overgangsproces tekenen van spijsverteringsproblemen lijkt te vertonen, moet u hem terugbrengen naar zijn oude diet en laat ze inspecteren door uw dierenarts. “Dieethoppen”, een proces waarbij overgangen halverwege worden gestopt en vervangen door een gloednieuwe dieetovergang, wordt niet aanbevolen. Hoewel ze vaak goed bedoeld zijn, kunnen ze resulteren in meer kwaad dan goed, en uw kat kan zich uiteindelijk slechter voelen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten ondergaan vaak verschillende dieetveranderingen gedurende hun leven. De meeste van deze veranderingen worden gevoed door de natuurlijke veranderingen in hun metabole eisen. Op andere momenten zijn deze wijzigingen gerechtvaardigd vanwege gezondheidsredenen. In sommige gevallen is een dieetverandering vaak slechts tijdelijk. In andere gevallen kan het echter een verandering op lange termijn zijn.

Het in de gaten houden van de algemene gezondheid van uw kat en zijn eetgewoonten kan aanwijzingen bieden als het gaat om het bepalen of veranderingen in het dieet nodig zijn. Uw dierenarts kan u helpen uw vermoedens voor een dieetverandering te bevestigen. De overgang van katten naar een nieuw voedsel of dieet is een proces dat met geduld en veel observatie moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat uw kat de verandering goed aanpakt en dat zijn lichaam het er ook mee eens is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Jaromir Chalabala, Shutterstock