Warbles (Wolf Worm) bij katten – (Vet Antwoord) Oorzaken, tekenen en zorg

Warbles en “wolfworm” zijn informele termen die hetzelfde beschrijven – de larvale vorm van de Cuterebra vliegen. De volwassen vlieg zelf wordt soms het Noord-Amerikaanse konijn of knaagdiervlieg genoemd. Als een kat besmet raakt met de Cuterebra larven, die encyst of “verbergen” in verschillende weefsels, de kat zou Warbles hebben. Warbles kunnen kattenongemakken en infecties veroorzaken, maar de ziekte heeft de neiging om meer hinderlijk te zijn dan iets anders.

Katten zijn toevallige gastheren van de Cuterebra larve, wat betekent dat zodra de larven volwassen zijn, ze het lichaam van de kat verlaten. Lees verder om meer te weten te komen over Warbles bij katten, hoe het eruit ziet, waarom het gebeurt en wat er kan worden gedaan om het te behandelen.

cat + lijnverdeler

Wat is Warbles bij katten?

Warbles zijn larven van de Cuterebra vliegen, die katten kunnen infecteren. Hier helpt het om inzicht te hebben in de Cuterebra levenscyclus van de vlieg. De volwassen vlieg legt zijn eieren bij de opening van een konijnen- of knaagdierhol (hoewel soms in het hol). Dit kan worden aangeduid als een “nest” van eieren. Deze eieren komen uit in larven, die meestal knaagdieren of konijnen infecteren nadat ze via de neus of mond zijn binnengekomen. Ze zetten dan hun ontwikkeling voort in het lichaam, voordat ze vertrekken zodra ze volwassen zijn geworden om hun ontwikkeling te voltooien en volwassen vliegen te worden.

Maar wat heeft dit met katten te maken? Goed Cuterebra Larven zijn opportunistisch. Hoewel ze misschien de voorkeur geven aan (en meestal infecteren) konijnen en knaagdieren, zullen ze genoegen nemen met een kat als de kans zich voordoet. Dus als een kat zijn kop in of in de buurt van een knaagdierhol steekt tijdens het jagen, kunnen de larven de kat infecteren via de mond, neus of, vaker, een wond. Vervolgens wordt de Cuterebra Larven zetten hun ontwikkeling voort in de kat, meestal onder de huid in de onderhuids weefsel, en de kat heeft Warbles opgelopen.

dierenarts die de kat controleert
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van warbles bij katten?

Katteneigenaren merken meestal een wond of zwelling onder de huid op. Deze wond heeft de neiging om rond het hoofd of de nek te zijn, omdat de kat zijn hoofd in het knaagdierhol heeft geplaatst, waardoor dit deel van het lichaam vatbaarder is voor infecties. Naast de wond of zwelling is er soms een “luchtgat” dat door de larven wordt gebruikt om te ademen, en gematteerde vacht veroorzaakt door de kat die dit gebied te veel verzorgt. Vaak raakt de wond waarin de larve leeft ook geïnfecteerd met bacteriën en vormt een abces. In dit geval komt er pus van de site en is het pijnlijk om aan te raken.

Tot nu toe hebben we alleen de cutane (huid) vorm van warbles beschreven. Minder vaak migreren de larven om het zenuwstelsel, de ogen of het ademhalingssysteem te infecteren. Dit kan lethargie, zichtproblemen en hoesten veroorzaken, afhankelijk van waar de larve is aangekomen.

Wat zijn de oorzaken van warbles bij katten?

Warble-infectie treedt op wanneer een kat op konijnen of knaagdieren jaagt en in contact komt met een Cuterebra larve. Deze larven worden vaak gevonden bij de ingang van een konijnen- of knaagdierhol. De kat wordt beschouwd als een “toevallige gastheer” voor de Cuterebra larven, die vaak binnenkomen via een klein wondje in de huid. De larven nestelen zich hier vervolgens terwijl ze volwassen vliegen worden, waardoor irritatie en infectie voor de kat ontstaat.

kattenjacht muis buiten
Afbeelding tegoed: Stefan_Sutka, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met warbles?

Als u vermoedt dat uw kat Warbles heeft, kunt u het beste een afspraak maken met een dierenarts. Als u de larve van onder de huid probeert te persen, kan deze “breken”, wat betekent dat stukjes van de larve achterblijven, en dit kan ontstekingen en infecties veroorzaken. Het beste resultaat treedt op wanneer de larve in één stuk wordt verwijderd. Dierenartsen kunnen dit vaak doen door het “luchtgat” te openen en met een tang de larve op te halen.

Ze zullen dan vaak de wond spoelen of schoonmaken, wat een abces kan vormen. Afhankelijk van het temperament van uw kat en de ernst van het abces, moet dit mogelijk onder sedatie of verdoving worden gedaan. Antibiotica en ontstekingsremmers worden vaak voorgeschreven.

3 kat face divider

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de aandoening gediagnosticeerd?

De meeste dierenartsen zullen Warbles diagnosticeren door visuele inspectie. De Cuterebra Larve, die eruitziet als een made of kleine worm, is soms onder de huid te zien. AanvullendalleY, de geschiedenis, levensstijl en huidlaesie van uw kat zullen helpen bij het bereiken van een diagnose. Af en toe is een inspectie van de larve onder de microscoop, of door een geregistreerde parasitoloog, noodzakelijk.

Wat is de prognose voor katten met warbles?

Gelukkig is de prognose voor katten met Warbles goed. De meesten maken een volledig herstel, hoewel het enige tijd kan duren voordat de infectie of het abces geneest. Als katten koorts, ernstig abces of sepsis ontwikkelen, is de prognose slechter. De prognose is ook slechter als de larve is gemigreerd om de zenuwen, ogen of het ademhalingssysteem te infecteren.

Medicijnen voor zieke katten
Image Credit: één foto, Shutterstock

Hoe kunnen warbles worden voorkomen?

De enige manier om Warbles te voorkomen is om te voorkomen dat je kat op konijnen en knaagdieren jaagt. Dit kan inhouden dat u uw kat binnen houdt, vooral in de zomer en de herfst, wanneer er meer vliegen en larven in de buurt zijn. Als je je kat niet binnen kunt houden, of als bekend is dat ze ontsnappen en jagen, kun je ze het beste regelmatig inspecteren op tekenen van een wond, abces of larven onder de huid.

cat + lijnverdelerConclusie

De gedachte aan een larve die eruitziet als een worm die in de huid van uw kat leeft, lijkt misschien vies, en dat is het ook! Het is ook ongemakkelijk voor uw kat, het vereist handmatige verwijdering en een antibioticakuur om genezing te garanderen. Als uw kat het risico loopt om Warbles te ontwikkelen, is het misschien een goed idee om te voorkomen dat ze jagen. Als uw kat Warbles heeft, of als u zich zorgen maakt over een huidlaesie die op Warbles lijkt, maak dan altijd een afspraak met uw dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Nadya Bessonov, Shutterstock