Zijn luchtreinigers veilig voor katten? Feiten en waar te overwegen

Luchtreinigers klinken misschien te mooi om waar te zijn: een machine die de lucht in uw huis kan reinigen? Maar een hoogwaardige unit kan luchtverontreinigende stoffen verwijderen, waardoor de lucht van uw huis gezonder wordt voor u en met wie u uw huis ook deelt, inclusief uw huisdieren. Studies tonen aan dat katten die lijden aan luchtwegaandoeningen meer kans hadden om te verblijven in huizen met hogere luchtvervuilingsniveaus binnenshuis1.

Als u zich afvraagt of een luchtreiniger veilig is om rond uw huisdieren te gebruiken, is het antwoord meestal een volmondig “Ja!” Lees verder om te leren hoe u huisdiervriendelijke en niet-huisdiervriendelijke modellen kunt onderscheiden, zodat u de beste luchtreiniger voor uw behoeften kunt vinden.

3 kat face divider

Wat doet een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een waardevolle investering, of je nu huisdieren hebt of niet. Deze machines zijn ontworpen om de lucht in uw huis te reinigen om ervoor te zorgen dat de lucht die u inademt fris en van hoge kwaliteit is.

Huisdieren werpen voortdurend vacht of huidschilfers af. Huidschilfers zijn vooral problematisch voor mensen met allergieën, omdat het klein is en kan worden verneveld met schijnbaar onschadelijke activiteiten zoals pluizende kussens of het gebruik van je stofzuiger. Een luchtreiniger zal deze allergenen in de lucht extraheren om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.

Luchtreinigers kunnen niet alle allergenen in uw huis verwijderen, maar ze kunnen zeker helpen.

luchtreiniger in de woonkamer
Afbeelding credit: Yuttana Jaowattana, Shutterstock

Zijn luchtreinigers veilig te gebruiken met katten?

Alle moderne luchtreinigers moeten strenge veiligheidstests doorstaan om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn om in onze huizen te werken. Hoewel de meeste luchtreinigers volkomen veilig zijn om te gebruiken, zijn er twee soorten die u moet vermijden als u uw huis deelt met huisdieren.

Ozongeneratoren worden soms verkocht als luchtreinigers. Ze zijn ontworpen om opzettelijk het gas ozon te produceren, dat krachtig en reactief kan zijn op hoge niveaus. Zie ozon als luchtbleekmiddel. Het kan de lucht van verontreinigingen reinigen, maar het is niet onschadelijk voor mens of dier. Blootstelling aan ozon kan oog- en neusirritatie, hoesten, kortademigheid en chronische aandoeningen van de luchtwegen verergeren. Deze machines zijn op sommige plaatsen verboden, dus het is het beste om ze helemaal te vermijden, zelfs als je geen huisdieren hebt.

Ionische luchtreinigers laden de deeltjes in de kamer op, zodat ze worden aangetrokken door oppervlakken (bijv. Muren, vloeren, enz.). Ze stoten ionen uit die zich hechten aan verontreinigende stoffen, verzwaren ze en verwijderen ze uit je lucht. Helaas worden als bijproduct van dit proces andere chemicaliën gemaakt. Deze chemicaliën kunnen zuurstofhoudende vluchtige organische stoffen (VOS) zoals ethanol of acetonen bevatten. Blootstelling aan dergelijke chemicaliën kan een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder irritatie aan de ogen, neus en keel, evenals problemen met de nieren en de lever.

kattenpootverdelerWaar u op moet letten bij een luchtreiniger

Dus, nu je weet dat je Niet doen Wil je een ozon- of ionische luchtreiniger, je vraagt je waarschijnlijk af wat je horen op zoek zijn naar. Als u begint met uw zoektocht naar de beste luchtreiniger voor uw huishouden, zijn er verschillende dingen om te overwegen.

HEPA-filters

Uw huisdiervriendelijke luchtreiniger heeft absoluut een hepa-filter (high-efficiency particulate air) nodig. Dit filter kan 99,97% van de luchtverontreinigende stoffen in uw huis elimineren, inclusief deeltjes zo klein als 0,3 micron. Ter vergelijking: de diameter van een mensenhaar is 70 micron. Dit is een must-have voor huizen met dieren, omdat veel luchtverontreinigende stoffen die onze harige vrienden produceren ultrafijne deeltjes zijn.

Grootte

Voordat u een luchtreiniger koopt, moet u overwegen in welke kamer uw katten de meeste tijd doorbrengen, dus het is handig om de vierkante meters van de kamer te kennen. Hoe groter de kamer, hoe hoger de capaciteit van uw luchtreiniger moet zijn. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar dekking voor een grote woonkamer, hebt u een krachtigere eenheid nodig dan wanneer u de lucht in uw kantoor wilt zuiveren.

kat die in de buurt van de luchtbevochtiger zit
Afbeelding credit: Marina Demeshko, Shutterstock

Andere functies

Als het beheersen van huisdiergeuren belangrijk is, overweeg dan om te investeren in een luchtreiniger met koolstoffilters of geurbeheersingsinstellingen. Deze units zijn ontworpen om aanstootgevende geuren op te vangen en te absorberen.

Andere functies die belangrijk voor u kunnen zijn, zijn timers, luchtkwaliteitssensoren en indicatoren die u waarschuwen wanneer het tijd is om het filter te vervangen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Of u nu huisdieren heeft of niet, een luchtreiniger is een waardevolle investering voor uw huis. Niet alleen kan de juiste unit uw binnenlucht reinigen, maar het kan ooko een uitkomst zijn voor mensen met huisdierallergieën. We raden echter aan om ozongeneratoren of ionische luchtreinigers te vermijden, omdat ze mogelijk niet veilig zijn om te werken in huizen met huisdieren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Mariia Boiko, Shutterstock