Imodium voor katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

Kitten vloeibare medicatie geven

Imodium is een veel voorkomende merknaam voor de over-the-counter anti-diarree medicatie loperamide. Het gebruik van Imodium om diarree bij katten te behandelen is controversieel. Het brengt een hoger risico op bijwerkingen met zich mee; Andere behandelingsopties voor diarree kunnen veiliger en effectiever zijn.

In dit artikel bespreken we hoe Imodium voor katten werkt, de mogelijke bijwerkingen, enkele veiligheidsmaatregelen en enkele veelgestelde vragen.

Imodium For Cats Overzicht

Type medicatie:

Opiaat antidiarrheal

Formulier:

Orale tablet en orale vloeibare oplossing

Recept vereist?:

Nee

Merknamen:

Imodium A-D, Difixine

Beschikbare doseringen:

Loperamide orale vloeistof in 2 milligram / milliliter concentratie in 10 milliliter grootte, 2 milligram tabletten; orale vloeistof in 0,2 mg/ml en 0,13 mg/ml in 60 ml, 90 ml, 118 ml en 120 ml oplossing of suspensie. Capsules en tabletten in 2mg grootte.

Vervaldatum:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Capsules of drank moeten bij kamertemperatuur (20 tot 25 graden Celcius of 68 tot 77 graden Fahrenheit) worden bewaard in goed gesloten containers die beschermd zijn tegen licht.

Imodium voor katten

Imodium is alleen voor ons goedgekeurd bij mensen, maar dierenartsen kunnen het wettelijk voorschrijven om op een off-label manier bij katten te gebruiken.

Imodium, of loperamide, is geclassificeerd als een opiaat antidiarrheal medicatie. Het werkt in op de cirkelvormige en longitudinale spieren van de darm om de gastro-intestinale motiliteit en voorwaartse beweging van de spijsverteringsinhoud te verminderen. Het doet dit door zich te binden aan bepaalde opioïde receptoren in het maagdarmkanaal.

Hoewel Imodium kan worden beschouwd als gerelateerd aan andere opioïde medicijnen, bezit het geen pijnstillende eigenschappen.

Bij veterinaire patiënten wordt Imodium veel vaker toegediend aan honden. Het wordt gebruikt om ongecompliceerde diarree op korte termijn of hardnekkige diarree met een bekende oorzaak aan te pakken (zoals diarree veroorzaakt door chemotherapie, bijvoorbeeld).

Imodium wordt meestal niet aanbevolen om diarree bij katten te behandelen als de oorzaak onbekend is. Er kunnen veel oorzaken van diarree zijn, maar het is vaak de manier van het lichaam om te laten zien dat er iets uit balans is. Imodium is niet nuttig bij de behandeling van diarree met infectieuze, parasitaire of chronische ontstekingsoorzaken. Voor dit soort aandoeningen zijn er betere, meer directe behandelingen beschikbaar.

In veel gevallen kan diarree secundair optreden aan een ander intern proces bij een kat. Het is erg belangrijk om met een dierenarts samen te werken om de oorzaak van de diarree van een kat te bepalen voor de beste behandeling, in plaats van symptomatische behandeling van diarree alleen.

Het gebruik van Imodium voor katten is controversieel omdat het een groter risico op bijwerkingen met zich meebrengt dan andere geneesmiddelen. Deze bijwerkingen omvatten constipatie en hyperexcitement. Het is ook controversieel omdat nauwkeurige en veilige dosering van Imodium bij zeer kleine patiënten een uitdaging kan zijn.

Lees ook: 4 beste vezelsupplement voor katten met diarree

Wat Imodium doet voor katten

Sommige dierenartsen schrijven Imodium voor om bepaalde soorten diarree bij katten te behandelen.

Imodium kan op een off-label manier worden gebruikt om sommige soorten diarree bij katten aan te pakken. Sommige dierenartsen kunnen zich op hun gemak voelen bij het gebruik van Imodium voor katten wanneer bepaalde soorten diarree zijn uitgesloten. Soms kan het worden gebruikt door een dierenarts wanneer de voordelen van het gebruik ervan lijken op te wegen tegen het risico op bijwerkingen.

Maar in veel gevallen raadt uw dierenarts het gebruik van Imodium misschien niet aan en zal hij andere behandelingen voor diarree adviseren. Dit hangt af van de oorzaak van de diarree, soms op basis van aanvullende tests zoals voor parasieten, infecties of andere gezondheidsproblemen zoals voedselallergieën, toxines of andere bijdragende factoren.

Lees ook: De 9 beste kattenvoer voor diarree

Bijwerkingen van Imodium voor katten

De twee meest voorkomende bijwerkingen die worden waargenomen bij het gebruik van Imodium bij katten zijn hyperexcitabiliteit en constipatie.

Over het algemeen zijn de belangrijkste bijwerkingen van het gebruik van Imodium om de diarree van een kat te behandelen prikkelend gedrag en constipatie.

Volgens de Merck Veterinary Manual omvatten de meer specifieke bijwerkingen van het gebruik van Imodium om katten te behandelen paralytische ileus (een volledige stop van de darmtransitbeweging), toxisch megacolon (waarbij de dikke darm wordt beïnvloed door uitwerpselen en zich ook een secundaire bacteriële infectie ontwikkelt), pancreatitis en effecten op het centrale zenuwstelsel.

In een artikel uit 2010, gepubliceerd voor DVM360, namen onderzoekers het gebruik van Imod onder de loepium voor katten. Ze ontdekten dat Imodium, evenals difenoxylaat, een ander opiaat antidiarrheal, zelden geschikt zijn bij kattenpatiënten. Dit is precies te wijten aan bijwerkingen, waaronder ademhalingsdepressie en prikkelend gedrag.

Een nieuwere zorg over Imodium voor katten is gerelateerd aan een genetische mutatie genaamd MDR1. Deze genmutatie is sinds ongeveer 2001 bekend bij honden en treft voornamelijk herdershondenrassen zoals Collies. Deze genmutatie kan deze honden erg gevoelig maken voor bepaalde medicijnen, waaronder ivermectine en loperamide (Imodium), waardoor epileptische aanvallen ontstaan.

Er is al enige tijd een test beschikbaar om deze mutatie bij honden op te sporen. Onlangs, in 2022, ontwikkelde hetzelfde onderzoeksteam van de Washington State University dat de test voor honden ontdekte en ontwikkelde een vergelijkbare MDR1-detectietest voor katten.

Het onderzoeksteam stelde vast dat hoewel er tot nu toe geen rasvoorkeuren bekend zijn bij katten, deze genetische mutatie kan voorkomen in ongeveer 4% van de kattenpopulatie. Hoewel het procentuele risico zeer laag is, kan zelfs een exacte dosis Imodium ernstige neurologische effecten veroorzaken bij een kat met deze mutatie.

Ten slotte moet het gebruik van Imodium vooral worden vermeden bij katten met gelijktijdige ziekte. Dit geldt vooral voor leverziekte, GI-motiliteitsstoornissen zoals constipatie of megacolon, of pancreatitis. Imodium wordt voornamelijk gemetaboliseerd en uitgescheiden via de lever en gal. Het kan bestaande motiliteitsproblemen verergeren en bijdragen aan pancreatitis-opvlammingen.

Vanwege deze zorgen is het erg belangrijk om uw kat thuis geen Imodium te geven. Bespreek het toedienen van het medicijn met uw dierenarts.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van Imodium of als een overdosis wordt vermoed, neem dan contact op met uw dierenarts, de ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435), of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) direct voor verder advies.

Lees ook: Door dierenarts goedgekeurde kattenpoepkaart: de poep van uw kat decoderen

Imodium dosering voor katten

Kat wegen op weegschaal

Uw kat moet zijn huidige gewicht laten registreren op een weegschaal in uw dierenkliniek om de juiste dosis Imodium te bepalen.

Omdat het gebruik van Imodium bij katten controversieel is en bijwerkingen een echte zorg zijn, wordt geen specifieke dosering gegeven. Als u denkt dat uw kat baat kan hebben bij Imodium, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. Sommige dierenartsen hebben misschien een niveau van ervaring en comfort met Imodium voor uw kat. Toch kunnen velen andere test- of behandelingsopties aanbevelen voor de diarree van uw kat.

Omdat Imodium vrij verkrijgbaar is en op grote schaal beschikbaar is met veel mensen die het thuis bij de hand hebben, wordt enige informatie verstrekt over doseringsbeperkingen en veiligheidsmaatregelen om het risico op bijwerkingen te verminderen.

In de meeste gevallen moeten de tabletten van 2 milligram bij katten worden vermeden. Als Imodium überhaupt bij een kat wordt gebruikt, wordt een zeer lage dosis gebruikt en zelfs 1/4 van een tablet kan een te hoge dosis zijn en kan de kans op een geneesmiddelreactie vergroten.

Dierenartsen die comfortabel zijn met het doseren van Imodium voor katten, hebben meer kans om een van de vloeibare vormen te gebruiken. Dit helpt bij het bieden van de meest nauwkeurige dosering. In deze gevallen is het exacte gewicht van uw kat nodig om de meest nauwkeurige dosis te geven.

Met een van de beschikbare vloeistofconcentraties van Imodium mogen de doses voor de meeste katten waarschijnlijk niet hoger zijn dan 1 tot 1,5 milliliter, afhankelijk van het gewicht. Dit betekent echter NIET dat dit een veilig dosisbereik is om voor uw kat te gebruiken.

Lees ook: Hoe weet je of een kat zich inspant om te poepen of te plassen

Imodium voor katten: laatste gedachten

Imodium kan sommige katten met diarree helpen, maar over het algemeen zijn andere behandelingen meestal veiliger en gemakkelijker voor uw kat.

Imodium voor katten, ook algemeen bekend als loperamide, is een antidiarrheal medicijn. Het gebruik ervan is echter controversieel bij katten. Gebruik van Imodium brengt een hoog risico op hyperopwinding en agitatiegedrag met zich mee, evenals andere effecten. Deze bijwerkingen kunnen constipatie, ademhalingsdepressie en pancreatitis omvatten. Sommige dierenartsen kunnen comfortabel zijn met het gebruik en de dosering, maar velen kunnen andere alternatieven bespreken voor de behandeling van diarree bij katten.

Lees ook: Waarom poept mijn kat op de grond?

Veelgestelde vragen

Is het veilig om Imodium aan katten te geven?

Het gebruik van Imodium is controversieel bij katten vanwege het risico op bijwerkingen. De dosering kan ook een uitdaging zijn, omdat zelfs kleine fracties van de algemeen beschikbare tabletten van 2 milligram te hoog kunnen zijn voor katten.

Het is het beste om contact op te nemen met uw dierenarts als uw kat diarree heefte of Imodium een optie zou kunnen zijn en om een nauwkeurige dosering te bespreken op basis van het gewicht van uw kat.

Hoeveel Imodium kan een kat nemen?

Vanwege het risico op bijwerkingen moet de dosering van Imodium worden gedaan via een primaire veterinaire zorgverlener en zo nauwkeurig mogelijk zijn op basis van het gewicht van de kat. De vloeibare vormen van Imodium kunnen het meest nauwkeurig worden gedoseerd. De tabletten van 2 milligram moeten in de meeste gevallen worden vermeden, omdat zelfs fracties van een tablet meer kans hebben om bijwerkingen te veroorzaken.

Wat kan ik mijn kat geven tegen diarree?

Diarree kan vele oorzaken hebben, dus het is erg belangrijk om ze te beperken en een diagnose te stellen via uw dierenarts. Op deze manier kan de juiste behandeling worden geboden.

Sommige kleine oorzaken van diarree kunnen vanzelf verdwijnen, maar tekenen van diarree die langer dan 24 uur aanhouden, of diarree vergezeld van andere tekenen van ziekte, moeten zo snel mogelijk door een dierenarts worden beoordeeld.

Kan ik mijn kat Imodium geven tegen diarree?

Vanwege het hogere risico op reacties op dit medicijn bij katten, mag loperamide (Imodium) niet thuis worden gedoseerd zonder eerst een dierenarts in de eerstelijnszorg te raadplegen. In veel gevallen zullen andere testen en behandelingen voor diarree worden geadviseerd.