Kattenbloeding uit de anus: oorzaken, symptomen en behandeling

dierenarts onderzoekt de kat

Het doel van dit artikel is om een eenvoudige, duidelijke uitleg te geven over bloeden uit de anus voor katteneigenaren wiens huisdieren kunnen worden beïnvloed en die meer willen weten over wat er gebeurt.

Snel overzicht: Kattenbloeding uit de anus

klok
UrgentieAls er slechts een spoor van bloed wordt gezien en een kat verder goed en normaal is, dan is het veilig om 24 tot 48 uur te laten verstrijken en kan het zich op natuurlijke wijze vestigen. Als er echter meer is dan alleen een spoor van bloed en als een kat op een andere manier onwel wordt, is een dringend bezoek aan de dierenarts nodig.
thuis
HuismiddeltjesEen flauw, licht verteerbaar dieet (zoals een eigen “gastro-intestinaal dieet”) gedurende 24 tot 48 uur kan een eerste hulpbehandeling zijn als er slechts een spoor van bloed is en de kat op elke andere manier volkomen normaal is.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar: Er is geen vaccin beschikbaar
jam-medisch
BehandelingsoptiesUw dierenarts kan een lange lijst met mogelijke behandelingen voorstellen, waaronder flauwe diëten, hypoallergene diëten, anthelmintica (ontwormers), antibiotica, probiotica, voedingssupplementen en anderen. Elk geval is anders.
schakel-ketting
Kan gekoppeld zijn aan: Colitis, Inflammatoire darmziekte, virale infecties, bacteriële infecties, tumoren, inname van irriterende stoffen
medisch-dossiers
Diagnose van het symptoom ligt voor de hand: bloed wordt gezien onder de staart, bij de anus of in de kattenbak. Diagnose van de oorzaak is complexer en vereist een bezoek aan uw dierenarts, met een gedetailleerd onderzoek.
pil
Vereist doorlopende medicatieDe meeste gevallen komen tot rust na een behandelingskuur en voortdurende medicatie is zelden nodig.
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Bloed bij de anus, onder de staart of in de kattenbak. Dit kan helderrood vers bloed zijn, of donkerder bruin verteerd bloed, afhankelijk van de bron van de bloeding.
tekstgrootte
Andere namen: Hematochezie

Lees ook: Waarom ruiken katten elkaars billen? 3 veelvoorkomende redenen

Wat is bloeden uit de anus?

Bloeden uit de anus betekent dat vers bloed uit de kont van de kat wordt doorgegeven. De anus is de beëindiging van het spijsverteringskanaal, van waaruit uitwerpselen worden doorgegeven. De technische veterinaire term hiervoor is “hematochezia”, een woord afgeleid van het Grieks voor “bloed” (hemato) en het Grieks voor “ontbladeren” (chezia).

Lees ook: Bloed in kattenurine (hematurie): oorzaken, symptomen en behandeling

Wat veroorzaakt bloeden uit de anus

Hematochezie kan worden veroorzaakt door een lange lijst van mogelijke oorzaken. Het belangrijkste probleem is dat iets bloedingen in de onderste darm veroorzaakt, en dit bloed passeert dan via de anus, hetzij als onderdeel van de ontlasting van de kat of als afzonderlijke bloeding. Mogelijke oorzaken van bloed dat bij de anus wordt gezien, zijn onder meer:

 • Voedselallergieën die inflammatoire darmaandoeningen (IBD) veroorzaken die elk deel van het spijsverteringskanaal kunnen beïnvloeden, inclusief de maag, de dunne darm en de onderste darm (waardoor colitis ontstaat)
 • Inname van een irriterende stof (bijv. toxines of vergiften) die ontsteking van de darm veroorzaakt
 • Bijwerkingen van medicatie
 • Virale infecties
 • Bacteriële infecties
 • Darmparasieten zoals rondwormen, haakwormen of lintwormen
 • Protozoale infecties zoals Giardia
 • Fysieke irriterende stoffen zoals trauma, bijvoorbeeld bijtwonden dicht bij de anus, ingenomen vreemde voorwerpen (zoals botten of naalden) die directe schade aan de anus of het onderste darmkanaal (rectum of dikke darm) veroorzaken, of een andere oorzaak van fysieke verstoring van het slijmvlies van de anus en nabijgelegen gebieden.
 • Andere ziekten van het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld tumoren of rectale poliepen, rectale verzakking.
 • Ziekten van de anaalklieren, waaronder anale zakabcessen, kunnen bloedingen in de anale zakken veroorzaken die vervolgens bij de anus of in de poep worden gezien

Lees ook: Wat te doen als je bloed in de ontlasting van je kat ziet?

Hoe vaak komt bloeden uit de anus?

Bloeden uit de anus is vrij zeldzaam bij katten.

Symptomen van bloeden uit de anus bij katten

Sphynx kat met behulp van kattenbak of toilet.

Katteneigenaren moeten de toiletgewoonten van hun kat nauwlettend in de gaten houden, omdat veranderingen in uitwerpselen en urineren tekenen van ziekte kunnen zijn.

Het belangrijkste teken van bloeden uit de anus is precies wat het zegt: vers of verteerd bloed dat uit de anus komt. Dit kan zijn gezien in de kattenbak (op of rond de poep), of het kan worden opgemerkt als bloed op de huid wanneer de staart wordt opgetild en het gebied wordt geïnspecteerd.

Wanneer bloeding uit de anus wordt opgemerkt, kunnen de volgende tekenen ook worden gezien:

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

Diagnose van bloeding uit de anus

Als uw kat bloedingen uit de anus heeft, moet u ze met spoed naar uw DVM-dierenarts brengen, waar de volgende stappen kunnen worden genomen.

1. Gedetailleerde geschiedenis nemen

Uw dierenarts zal elk aspect van de toestand van uw kat en de algehele gezondheidszorg bespreken, op zoek naar aanwijzingen over waarom uw huisdier onwel is, en in het bijzonder meer te weten komen over alles wat het spijsverteringsstelsel kan beïnvloeden.

Dit omvat het vragen naar de vaccinatiestatus van uw huisdier, eetlust, voedingsgeschiedenis (inclusief eventuele supplementen), parasietbestrijdingsprogramma, contact met andere katten en toiletgewoonten. Zijn er andere tekenen van spijsverteringsstoornissen, zoals braken? Ze zullen in detail vragen stellen over het gedrag van uw kat: heeft u pijnlijke ontlasting opgemerkt? Hoe de kattenuitwerpselen eruit zien? Wordt het normaal gevormd of is er diarree?

Is het een kleine hoeveelheid bloed, of vormt het het grootste deel van het fecale materiaal? Is het puur bloed, of is er ook pus?

Het kan nuttig voor u zijn om foto’s te maken van de poep van uw kat en om een monster mee te nemen naar de dierenarts.

Een belangrijke vraag is: wat voor soort bloed is er bij de anus gezien?

 • Vers bloed (helderrood bloed) geeft aan dat de bloeding plaatsvindt in het onderste darmkanaal (dikke darm of rectum), dicht bij de anus
 • Donkerder gekleurd bloed (bijv. koffiedik of zwart teer uiterlijk) duidt op verteerd bloed, wat suggereert dat de bloeding hoger in het spijsverteringskanaal begon, bijvoorbeeld dunne darm.

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat overal zorgvuldig controleren. Dit omvat een inspectie van de mond en tanden, zorgvuldige palpatie van de buik, luisteren naar de borst en buik met de stethoscoop en een zorgvuldige inspectie van de anus van de kat en het omliggende gebied.

Af en toe kan de aard van het spoor van uitwerpselen op de thermometer worden geïnspecteerd nadat de temperatuur is genomen (als uw kat bloedingen uit de anus heeft, kunnen uitwerpselen, slijm of gelei worden gezien, evenals bloed). De kleur van het tandvlees zal worden gecontroleerd: bleek tandvlees kan wijzen op overmatig bloedverlies, of zelfs de mogelijkheid van inwendige bloedingen, evenals het bloed dat bij de anus is gezien.

3. Routinematige bloedonderzoeken, urineonderzoek en fecale analyse

Na het lichamelijk onderzoek is het zeer waarschijnlijk dat uw dierenarts een reeks verdere onderzoeken kan uitvoeren om te proberen de oorzaak van de bloeding uit de anus te achterhalen. Dit begint vaak met bloedonderzoek, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (volledig bloedbeeld met beoordeling van rode en witte bloedcellen) en biochemische profielen.

Deze tests zullen controleren of uw kat fundamenteel gezond is en niet lijdt aan interne problemen zoals leverziekte of nierziekte. Bloedonderzoek is ook nuttig om het hydratatieniveau van uw kat te beoordelen, omdat uitdroging vaak voorkomt wanneer katten bloed uit de anus laten stromen. De tests zullen ook controleren of uw kat bloedarmoede heeft ontwikkeld, wat vaak voorkomt wanneer een dier bloed verliest.

Urineonderzoek zal worden uitgevoerd zoals bij veel andere zieke katten, als onderdeel van een algemeen onderzoek. Fecale analyse kan standaard fecale flotatie en onderzoek omvatten, en gekleurde cytologie voor parasieten en bacteriën, evenals controle op abnormale bloedcellen. PCR-analyse van uitwerpselen kan worden gebruikt om te controleren op specifieke pathogenen die tekenen kunnen veroorzaken die bloedingen uit de anus omvatten.

4. Gespecialiseerde bloedonderzoeken

Sommige specifieke tests kunnen worden uitgevoerd, zoals foliumzuur en vitamine B12 (cobalamine), omdat deze kunnen worden gewijzigd in sommige gevallen van inflammatoire darmziekte (IBD) die kan leiden tot bloedingen uit de anus. Het schildklierhormoonniveau kan ook worden beoordeeld, vooral als uw kat ouder is

Uw dierenarts kan specifieke bloedonderzoeken aanbevelen voor sommige virale infecties zoals Feline Leukemie Virus (FeLV) en Feline Immunodeficiency Virus (FIV), omdat deze kunnen worden gekoppeld aan de onderliggende oorzaak van bloedingen uit de anus en er zijn aanzienlijke implicaties als uw kat positief is voor een van deze.

5. Andere tests

 • Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) kan van de buik worden genomen om te controleren op andere oorzaken van de tekenen die uw kat vertoont (inclusief screening op vreemde voorwerpen of verstoppingen in het spijsverteringskanaal), evenals om te controleren of er een ongewone opeenhoping van fecaal materiaal in thij colon met constipatie.
 • Ultrageluid kan een nuttige manier zijn om de structuur van buikorganen te beoordelen en ervoor te zorgen dat alles normaal lijkt. Dit kan ook worden gebruikt om aspecten van de onderste darm te evalueren, zoals de dikte van de wand van de dikke darm en de aanwezigheid van onverwachte gezwellen.
 • Bloeddrukmeting kan worden uitgevoerd om de algemene gezondheid van uw kat te beoordelen.
 • Endoscopie kan worden uitgevoerd om de interne structuur van de mucosale bekleding van de dikke darm van uw kat te bekijken. Dit is nuttig om te controleren op fysieke schade zoals een scheur in de bekleding van het rectum, evenals het zoeken naar vernauwingen, knobbels, enz. In sommige gevallen kan endoscopie worden gebruikt om een biopsie te nemen om een definitieve diagnose te stellen van de oorzaak van bloedingen uit de anus, bijvoorbeeld als een groei wordt geïdentificeerd in het onderste darmgebied.

Uw dierenarts zal u adviseren over welke gedetailleerde onderzoeken nodig zijn.

Lees ook: Top 10 dingen die je dierenarts wenste dat je wist

Behandeling

Leuke kat in de buurt van kom met voedsel

Katten met bloed uit hun anus hebben mogelijk een gespecialiseerd dieet nodig.

Gegeneraliseerde behandelingen

Milde gevallen van bloeding uit de anus kunnen een algemene, “genezen alle” behandeling voor gi-tractus irritatie krijgen zonder volledige onderzoeken zoals hierboven vermeld, en deze behandeling kan omvatten:

 • Een flauw, licht verteerbaar dieet (zoals een eigen “gastro-intestinaal dieet”) gedurende 24 tot 48 uur kan een eerste hulpbehandeling zijn als er slechts een spoor van bloed is en de kat op elke andere manier volkomen normaal is.
 • Algemene behandeling voor parasieten die bloedingen uit de onderste darm kunnen veroorzaken, kan worden gegeven, met behulp van ontwormingsmedicijnen zoals fenbendazol of pyrantel.
 • Probiotica kunnen worden gegeven om de onderste darm opnieuw in te zaaien met gezonde bacteriën, omdat bacteriële populaties van het spijsverteringskanaal een belangrijke bijdrage leveren aan de spijsverteringsprocessen.
 • Af en toe kan een antibioticumproef worden uitgevoerd met behulp van een product zoals metronidazol dat ontstekingsremmende en antibiotische eigenschappen heeft. In deze dagen van voorzichtig antibioticabeheer is het echter waarschijnlijker dat dieettherapie en probiotica worden aanbevolen voordat ze hun toevlucht nemen tot antibiotica
 • Een gespecialiseerd dieet kan worden overwogen om dieetallergieën en -intoleranties uit te sluiten die een sterke ontstekingsreactie kunnen hebben veroorzaakt die bloedingen van de onderste darm kan omvatten.

Soorten gespecialiseerde voeding

Rundvlees, tarwe en maïs zijn de meest voorkomende allergie-inducerende eiwitten. Geschikte diëten zijn ofwel “nieuwe eiwit” diëten, d.w.z. die eiwitten bevatten die de kat waarschijnlijk niet eerder is tegengekomen (zoals bepaalde vissoorten of ongewoon vlees, zoals hert).

De tweede optie is gehydrolyseerde diëten die worden gemaakt met behulp van één eiwitbron (zoals soja, rijst of aardappel) die in de fabriek is verteerd (gehydrolyseerd) om laagmoleculaire eiwitderivaten met een laag moleculair gewicht te maken die zowel goed verteerbaar zijn als een zeer lage antigene uitdaging hebben.

Als alternatief reageren sommige katten met ernstige inflammatoire darmaandoeningen die leiden tot bloedingen uit de anus op diëten met zeer fermenteerbare vezels zoals fructoligosacchariden (deze zijn ook bekend als prebiotische diëten) die “goede” bacteriën bevorderen terwijl ze sommige “slechte” bacteriën remmen. Oplosbare vezels zoals psyllium kunnen ook worden toegevoegd aan reguliere diëten als een apart supplement om te helpen met fecale consistentie.

Specifieke behandelingen

Als een kat met bloeding uit de anus niet reageert op deze algemene behandeling, moet mogelijk het volledige, gedetailleerde onderzoek worden uitgevoerd, inclusief een biopsie om een specifieke diagnose te stellen van de oorzaak van de bloeding uit de anus.

De biopsieën kunnen bijvoorbeeld specifieke ontstekingscellen in de wand van de onderste darm laten zien met mogelijke veranderingen, waaronder diagnoses zoals lymfocytisch-plasmacytische, eosinofiele, neutrofiele of granulomateuze enteritis.

Voor de onderliggende oorzaak kan dan een specifieke behandeling worden gegeven als deze kan worden vastgesteld.

Typisch, voor bloedingen uit de anus veroorzaakt door inflammatoire darmziekte (d.w.z. wanneer ontstekingscellen worden geïdentificeerd in ontstoken gebieden van de onderste darm), kan ontstekingsremmende of immunosuppressieve medicatie worden gegeven, zoals corticosteroïden of sterkere immunosuppressieve geneesmiddelen.

Anale zakziekte moet specifiek worden behandeld, afhankelijk van wat er precies aan de hand is, bijvoorbeeld blozen en / of antibiotica voor geïnfecteerde anale zakken.

Als er een probleem is, zoals vernauwing van de onderste darm als gevolg van vernauwingen, wordt ballonverwijding gebruikt om het gebied te verbreden.

Andere ziekten, zoals tumoren (zoals lymfoom) kunnen ook worden gediagnosticeerdd door biopsie, en deze kunnen een operatie, chemotherapie of andere benaderingen vereisen.

Lees ook: Kattenanaalklierproblemen: oorzaken, symptomen en behandeling

Monitoring en prognose

Portret van een jonge kat die op een donzige deken ligt

Veel oorzaken van bloedingen uit de anus zijn van voorbijgaande aard en kunnen worden beheerd en verlicht.

Uw dierenarts zal u adviseren over welke nazorg nodig is, maar over het algemeen is het controleren van uw huisdier op verdere tekenen van bloeding uit de anus de belangrijkste manier om te bevestigen dat een volledig herstel aan de gang is.

De prognose voor de meeste gevallen van bloeding uit de anus is zeer goed, hoewel als er een tumor aanwezig is, dit mogelijk niet het geval is.

Conclusie

Bloeden uit de anus is een veel voorkomende complicatie van een aantal lagere darmziekten bij katten. In zeer kleine gevallen kan een eenvoudige behandeling volstaan, maar als het probleem aanhoudt of als de kat anderszins onwel lijkt, is dringende veterinaire interventie belangrijk.

Lees ook: Kattenconstipatie: oorzaken, behandeling en remedies

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het bloeden uit de anus bij een kat?

Een kleine aanval van een spoor van bloeding uit de anus (bijvoorbeeld een reactie op een bepaald voedsel) kan slechts 24 – 48 uur duren. Als de tekenen van bloeding uit de anus significanter zijn of langer aanhouden dan dit, is het belangrijk om een meer gerichte behandeling en misschien een meer gedetailleerd onderzoek met uw dierenarts te bespreken.

Hoe behandel je bloedingen uit de anus bij katten?

Een eenvoudig geval van kleine bloedingen uit de anus kan worden behandeld door een flauw, goed verteerbaar voedsel aan te bieden gedurende 24 tot 48 uur, zolang de kat helder is, zich normaal gedraagt en eet. Als een kat tekenen van bloedingen uit de anus blijft vertonen, als ze dof worden of als ze stoppen met eten, is dringend ingrijpen door een dierenarts essentieel om de onderliggende oorzaak te identificeren.