Hoe krijg je een kat uit de hitte met de Q-tipmethode?


Het is vrij gemakkelijk om de loopsheid van een kat te herkennen; Ze zal gedragsveranderingen vertonen als gevolg van hormonen, zoals luide vocalisatie om mannetjes te laten weten dat ze klaar is om te paren, en ze zal stemmingswisselingen hebben.

De lichaamshouding van uw kat kan ook onthullen dat ze loops is – ze zal haar hoofd naar beneden houden, haar voorpoten buigen, de staart optillen en het perineum blootleggen. Ook zal de vulva van de kat opzwellen en kunt u een bloederige afscheiding opmerken.

Vrouwelijke katten beginnen loops te worden als ze 4 tot 5 maanden oud zijn. Ze zullen elke 2 tot 3 weken warmtecycli blijven hebben.

Een loopse kat zal geagiteerd en gestrest zijn. Deze periode zal je ook wat hoofdpijn bezorgen! Een van de opties om deze periode voor zowel u als uw kat makkelijker te maken is door gebruik te maken van de Q-tip methode.

Hoe kan een simpel stokje met een bolletje absorberend katoen aan de uiteinden je kat uit de hitte halen?

Laten we eens kijken naar de uitleg.

Hoe werkt de Q-tip methode?

Witte katoenen q-tip in organizer

Deze methode is vrij eenvoudig; U hoeft alleen maar voorzichtig te zijn om uw kitten geen pijn te doen.

Het basisidee van het gebruik van een Q-tip om je kat te kalmeren in de loopsheid is door het stimuleren van paargedrag.

Het enige wat je hier nodig hebt is een gesteriliseerde Q-tip en wat glijmiddel. Het eerste wat je dus moet doen is de Q-tip onder kokend water leggen en dan een paar minuten laten afkoelen.

Daarna moet je een kleine hoeveelheid glijmiddel op de Q-tip doen en deze vervolgens in de vagina van je kat inbrengen. Probeer zo zachtaardig mogelijk te zijn.

Nadat je de Q-tip in de vagina van je kat hebt ingebracht, moet je hem een paar keer draaien.

Bekijk de onderstaande video om het volledige beeld te krijgen van hoe deze procedure eruit zou moeten zien.

Door dit te doen, vermindert u de zwelling van de vagina en verlicht u ook het ongemak bij uw kat.

Bovendien kan de Q-tip-methode u helpen de afscheiding uit de vagina van uw kat te verwijderen, als die er is.

Wanneer u klaar bent met het gebruik van de Q-tip, gooit u deze meteen weg.

Wat voor soort Q-Tip te gebruiken?

Hand met wattenstaafje

Je moet oppassen dat je geen te grote Q-tip gebruikt.

Het moet 3 tot 6 centimeter lang zijn en je moet het tot een maximum van 5 centimeter in de vagina van je kat inbrengen.

Dit zou voldoende moeten zijn om de hittesymptomen bij uw kitten te verlichten en zou tegelijkertijd ook veilig voor haar moeten zijn.

Zijn er risico’s?

Je kat lijkt misschien opgelucht en rustiger nadat je de Q-tip methode hebt gebruikt.

Toch is dit geen oplossing voor de lange termijn. Ook zijn er enkele risico’s verbonden aan deze methode om een kat uit de hitte te krijgen.

De vezels van de Q-tip die je gebruikt, kunnen afbreken en zelfs in de vagina van je kat blijven. Dit kan leiden tot infectie.

Als je niet voorzichtig genoeg bent, kun je je kat pijn doen en scheuren in haar geslachtsdelen veroorzaken.

Deze methode kan nuttig zijn, maar ik raad u aan eerst uw dierenarts hierover te raadplegen.

Dit is een serieus probleem en u moet er zeker van zijn dat u de gevolgen begrijpt en dat u bekend genoeg bent met de methode en bereid bent om het risico te nemen.

Vergeet niet dat sterilisatie de beste oplossing is

Leuke kat na sterilisatie zittend in mand bij raam

Je zou de Q-tip-methode kunnen gebruiken, probeer je kat binnen en uit de buurt van mannetjes te houden, maar de waarheid is – De enige manier om je kat uit de loopsheid te krijgen is door haar te steriliseren. Dit betekent het verwijderen van de eierstokken en baarmoeder van de kat.

Sterilisatie elimineert de warmtecyclus van een kat en zorgt ervoor dat ze zich niet kan voortplanten.

Volgens Mohammad Raguib Munif en zijn medewerkers [1], sterilisatie is niet alleen een middel om de populatie onder controle te houden bij katachtigen, maar het heeft ook andere doeleinden. Deze procedure vermindert de kans op pyometra, baarmoedertorsie, baarmoederruptuur en borsttumoren bij katten.

Sterilisatie verhoogt ook de levensduur van dieren in het algemeen.

Dus als u wilt voorkomen dat uw kat constant miauwt en tegen alles wrijft, overal plast om hun beschikbaarheid aan reuen aan te geven en rondrolt , is sterilisatie de beste en de enige oplossing op lange termijn.

Afsluitende gedachten

Als u besluit om de Q-tip-methode te gebruiken, moet u ervoor zorgen dat u voorzichtig bent om uw kat geen pijn te doen.

Toch raad ik je aan om deze methode niet te gebruiken voordat je je dierenarts raadpleegt.

Een Q-tip is iets dat we allemaal in huis hebben, dus het klinkt als een gemakkelijke en snelle oplossing. Vergeet echter niet dat een Q-tip het ongemak van uw kat voor een kort moment kan verlichten.

Ze zal loops blijven worden totdat ze zwanger wordt of totdat ze gesteriliseerd wordt. Dus als u een langetermijnoplossing wilt, kunt u het beste sterilisatie overwegen.

Verwijzingen:

[1] Munif MR, Safawat MS, Hannan A. Linker laterale flankbenadering voor sterilisatie bij katten. Open Vet J. 2022 Jul-Aug;12(4):540-550. DOI, geraadpleegd op 11 mei 2023.