Kunnen vogelmijten op katten leven? Hoe zich te ontdoen van hen

Vogelmijten zijn parasieten die zich voeden met het bloed van vogelgastheren. Hoewel ze niet kunnen overleven van kattenbloed alleen, kunnen ze nog steeds een paar weken irritatie veroorzaken voor katten. Het is dus het beste om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken, zodat uw kat zich niet ongemakkelijk en geagiteerd voelt door vogelmijtbeten. Dit is wat u moet weten over vogelmijten en hoe u uw kat kunt helpen als ze uiteindelijk vogelmijten dragen.

3 kat face divider

Wat zijn vogelmijten?

Vogelmijten zijn kleine parasieten die overleven van vogelbloed. Volwassen vogelmijten zijn ongeveer 1/32 van een inch lang en zijn zichtbaar voor het oog als je er aandachtig naar zoekt. Ze zijn zwart, grijs of wit, maar zullen rood lijken als ze vol bloed zitten.

Deze parasieten hebben een vogelgastheer nodig om te overleven, een hele levenscyclus te leven en eieren te leggen. Ze leven op het oppervlak van de huid en kunnen gemakkelijk van dier naar dier springen op zoek naar een gastheer.

Hoe vogelmijten katten kunnen beïnvloeden

Vogelmijten kunnen in de huid van uw kat bijten en bloed afnemen. Ze kunnen zich voeden met een deel van het bloed van uw kat, maar het zal hen niet lang kunnen ondersteunen en ze zullen hun levenscyclus niet kunnen voltooien. Zoals bij veel insectenbeten, zal uw kat hoogstwaarschijnlijk huidirritatie en kleine bloedingen ervaren.

Als u vermoedt dat uw kat vogelmijten heeft, kunt u controleren op de volgende tekenen:

  • Kleine bijtsporen over het hele lichaam
  • Verhoogde rode bultjes rond bijtplaatsen
  • Jeuk
  • Huid rond beten voelt warmer aan dan normaal
  • Kleine bloedingen door beten

Vogelmijtbesmettingen kunnen na een paar weken vanzelf verdwijnen als je geen vogels in huis hebt. Sommige katten met allergieën en een gevoelige huid kunnen last hebben van ernstigere symptomen. Het is altijd het beste om uw kat te laten controleren door een dierenarts.

garen kogelverdeler

Hoe zorg je voor je kat met vogelmijten

Als uw kat de hierboven genoemde symptomen vertoont, breng hem dan naar de dierenarts om een diagnose te krijgen, omdat andere huidaandoeningen en parasieten vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Uw dierenarts kan een aantal anti-jeuk medicatie en een geschikte parasiet behandeling voorschrijven.

Soms heeft uw kat baat bij een bad, maar veel katten zijn niet enthousiast om in bad te gaan! Gebruik altijd een huisdierveilige shampoo.

witte oranje kat met oormijt
Afbeelding credit: Azami Adiputera, Shutterstock

Hoe zich te ontdoen van vogelmijten

Vogelmijtbesmettingen treden meestal op als u vogels in huis heeft of pluimvee grootbrengt. Hoewel je een aantal dingen kunt doen om vogelmijten op je kat te verwijderen, is het effectiever om je te richten op gebieden waar vogelmijten meestal gedijen.

Als je vogels als huisdier hebt of vogels in de achtertuin grootbrengt, zorg er dan voor dat je hun leefruimtes schoonmaakt. Je zult hun nesten en beddengoed moeten opruimen en kooien en hokken grondig moeten schoonmaken. Als je niet met vogels leeft, probeer dan te zoeken naar vogelnesten rond je huis.

Als de nesten geen eieren of jongen bevatten, kunt u ze weggooien. Zorg ervoor dat u wegwerphandschoenen gebruikt bij het hanteren van nesten en was uw handen daarna grondig. Je kunt ook insecticide op deze gebieden aanbrengen om te voorkomen dat er nieuwe vogelmijten ontstaan.

Vogeleigenaren moeten ook een afspraak maken met hun dierenartsen. Gezelschapsvogels zullen waarschijnlijk een soort insecticide moeten nemen, wat een orale of actuele behandeling kan zijn. Deze medicijnen helpen de levenscyclus van de vogelmijt te verstoren.

Het is ook belangrijk om je huis grondig schoon te maken. Was al het beddengoed en beddengoed en stofzuig het hele huis. Zodra je je huis grondig hebt schoongemaakt, zorg er dan voor dat je alle vacuümzakken en vuilniszakken meteen weggooit om te voorkomen dat de vogelmijten terugkeren.

kattenpootverdeler

Conclusie

Uw dierenarts kan u helpen bepalen wat voor soort ongedierte er op de huid van uw kat zit. Als uw dierenarts bevestigt dat uw kat vogelmijten heeft, zal uw kat in veel gevallen een milde reactie hebben. Zorg ervoor dat u het probleem meteen aanpakt om huidirritatie bij uw kat te voorkomen en de mijten zich te laten verspreiden naar andere leden van uw gezin.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: noa.rotem, Flickr