Waarom likt mijn kat aan de muur?

kat die de muur likt

Als ze zichzelf niet aan het verzorgen zijn, hebben katten de neiging om aan een heleboel andere dingen te likken. Dit kunnen meubels zijn, dekens, speelgoed, of zelfs jij!

Hoewel het misschien gemakkelijk is om de meeste likgewoonten van uw kat te negeren, blijft u waarschijnlijk op uw hoofd krabben wanneer uw kat de muren van uw huis of appartement begint te likken.

Of het nu een binnen- of buitenmuur is, de aantrekkingskracht is niet echt duidelijk voor ons. Je vraagt je misschien af of de nieuwe gewoonte van je kat normaal is of een teken van iets om je zorgen over te maken.

Dus waarom likken katten aan muren?

Hoewel er verschillende redenen zijn waarom katten overal aan likken, is de kans het grootst dat uw kat aan de muur likt omdat hij de smaak, de textuur, of eventueel vocht op het oppervlak van de muur lekker vindt. Deze vreemde gewoonte kan ook een teken zijn van bepaalde medische aandoeningen of stress, dus het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

We zullen ingaan op alle veelvoorkomende redenen waarom katten aan muren likken, maar we zullen ook enkele van de meer verontrustende problemen behandelen waar je misschien bewust van wilt zijn.

Laten we beginnen!

Reden 1: Katten houden van de geur of de smaak…van de muur!

Het kan zijn dat je kat aan de muur likt omdat er iets op zit dat de zintuigen van de kat aanspreekt. Smaak is een krachtig zintuig, maar wel een dat bij katten een beetje anders werkt omdat ze lang niet zoveel smaakpapillen hebben als mensen.

Katten kunnen bijvoorbeeld helemaal geen zoet voedsel proeven, maar worden in plaats daarvan aangetrokken tot muren vanwege het vetgehalte. Wat katten wel goed kunnen proeven is bitterheid, en dit helpt hen dingen te vermijden die giftig voor hen zouden kunnen zijn.

Het is waarschijnlijker dat een kat die aan de muur likt, een aantrekkelijke geur oppikt. Katten hebben een krachtige reukzin die tot 14 keer krachtiger is dan die van ons!

Niet alleen is hun reukzin sterk, maar katten hebben ook een extra geurreceptor, het vomeronasale orgaan genoemd, op het dak van hun mond, waarmee ze nog subtielere geuren kunnen waarderen.

Katten gebruiken hun verbeterde reukzin om informatie te verzamelen over hun omgeving, inclusief welke dingen lekker zijn om te eten. Als je muur naar iets lekkers ruikt, zal je kat er misschien aan likken omdat hij de smaak en geur lekker vindt.

Dus waarom ruikt of smaakt je muur misschien lekker voor je kat?

Realiseer je ten eerste dat katten allerlei dingen ruiken die wij niet kunnen ruiken.

Overweeg dan alle dingen die in uw huis gebeuren. Heb je onlangs iets gemorst bij die muur? Zelfs als je iets op de vloer hebt laten vallen, kunnen vloeistoffen opspatten en etenskruimels rondslingeren. Als u niet volledig heeft opgeruimd, kan er iets lekkers achterblijven op de muur zelf, en uw kat zal dat zien als een kans voor een vroege snack!

Je zou ook kunnen nadenken over wat je rond je huis spuit. Als je schoonmaakmiddelen gebruikt, is er altijd een kans dat je per ongeluk of expres op je muur hebt gespoten. Hoewel we misschien niet denken dat chemicaliën smakelijk zijn, zal je kat de muur likken als de smaak of geur lijkt op iets lekkers.

Een teken dat je kat aan de muur likt vanwege iets waarmee je hebt gespoten of schoongemaakt, is dat hij pas aan de muur likt nadat je de schoonmaak hebt gedaan. Let op de producten die je gebruikt en waar je ze gebruikt. Als u stopt met het gebruik van een bepaald schoonmaakmiddel en het gedrag stopt, hebt u waarschijnlijk de boosdoener gevonden.

Reden 2: Je kat houdt van de textuur

Katten vertrouwen niet alleen op geur en smaak om te beslissen of ze iets willen eten. Ze vertrouwen ook op de textuur. Verschillende soorten prooi hebben verschillende texturen, en de texturen die katten verkiezen te eten zijn deze die gelijken op het voedsel dat zij leerden eten als kitten. Net als hun eten, kunnen texturen in uw huis, zoals muren, ook aantrekkelijk voor hen zijn als ze het gevoel ervan op hun tong prettig vinden.

Texturen kunnen een groot reden waarom katten aan allerlei dingen likken, van vloeren tot douchegordijnen en alles daar tussenin.

Reden 3: Je kat likt vocht van de muur

Het klinkt een beetje raar, maar sommige huizen hebben natte muren.

Is dat de bedoeling?

Absoluut niet, maar het is een probleem dat te maken kan hebben met de interesse van een kat in het likken van de muren.

Muren kunnen nat worden als overtollig vocht het huis niet kan verlaten. Dit kan te wijten zijn aan een slechte luchtstroom, vocht dat binnenkomt door slecht afgedichte ramen, of condensatie van ventilatieopeningen of sanitaire voorzieningen.

Hoewel er een kans is dat je kat uitgedroogd is, is het ook gebruikelijk dat katten op zoek gaan naar een verscheidenheid aan nieuwe waterbronnen, zelfs als ze al genoeg tot hun beschikking hebben. Het zoeken naar gevarieerde waterbronnen is een van de redenen waarom wij adviseren om katten meerdere waterbakjes aan te bieden.

Dat betekent uitgedroogd of niet, even een licht vochtige muur, zoals die in de badkamer vlak na een douche, kan een kat aantrekkelijk vinden. Als u vermoedt dat uw kat likt om meer water te krijgen, zijn er een paar vragen die u moet stellen.

Is de kat uitgedroogd?

Hydratatie is belangrijk voor de gezondheid van een kat. Voor elke 5 pond die uw kat weegt, moeten ze dagelijks ongeveer 3,5 tot 4,5 ounces water drinken. Katten die natvoer eten zullen niet zo veel water hoeven te drinken vanwege het water in het voer, maar katten die alleen droogvoer eten zullen moeten vertrouwen op drinken.

Maar als voormalige woestijndieren zijn katten berucht om hun slechte drinkgewoonten. Als je ooit bezorgd bent dat je kat uitgedroogd is, probeer dan meer waterbronnen aan te bieden en raadpleeg je dierenarts.

Is de waterbak schoon?

Waterbakjes moeten elke dag schoon worden gehouden en ververst. Als een kat besluit dat het water niet vers is, zal hij er niet uit drinken.

Wanneer het vers houden van het water een zorg is, kiezen veel eigenaren van huisdieren ervoor om een fontein voor huisdieren te kopen met vervangbare waterfilters die het water veel langer schoner en verser houden. Deze fonteinen moeten nog steeds regelmatig worden schoongemaakt om bacteriegroei te voorkomen, maar je hoeft het water niet zo vaak te verversen.

Katten geven ook de voorkeur aan stromend water omdat ze water helemaal niet goed kunnen zien. Een fontein stelt een kat in staat om zijn krachtige gehoor te gebruiken om het water te lokaliseren, wat het voor uw kat gemakkelijker kan maken om de hele dag door gehydrateerd te blijven zonder dat hij naar een natte muur hoeft te zoeken.

Staat de waterbak op een veilige plaats?

Door de kom op een plek te zetten die uit de weg staat en veilig is voor grotere dieren, kan uw kat zich veiliger voelen tijdens het drinken.

Als je grote honden hebt, of andere dieren die veel ruimte in beslag kunnen nemen, kan het moeilijk zijn voor een kat om rustig te drinken. Katten kunnen ook vocht uit een muur of een druppelende gootsteen opzoeken als hun waterbak of fontein wordt gebruikt door een kat waar ze niet mee overweg kunnen.

Katten zijn territoriaal, en als je kat weet dat hij in een gevecht terecht kan komen als hij probeert te drinken terwijl een andere kat in de buurt is, zal hij misschien helemaal stoppen met het gebruik van de kom. Je muur lijkt misschien de veiligste optie, ook al is het een beetje onconventioneel.

Reden 4: Uw kat verveelt zich gewoon…

Verveel jij je ook wel eens?

Katten doen dat ook! Als je kat niet genoeg speeltijd krijgt, kan hij herhaaldelijk aan je muur likken omdat hij iets te doen nodig heeft. Verveling bij katten kan allerlei repeterend gedragdus nieuwe speeltjes of krabpalen in huis halen kunnen zorgen voor het vermaak dat uw kat nodig heeft.

Reden 5: Uw kat kan een medische of psychologische aandoening hebben

Hoewel uw kat waarschijnlijk aan de muur likt vanwege een aantal van de eenvoudigere redenen die al zijn genoemd, is er een kans dat het probleem iets heel anders is. Er zijn een paar medische en psychologische redenen die de oorzaak kunnen zijn van het gedrag van uw kat, en deze zijn misschien minder voor de hand liggend en moeilijker te verhelpen.

Pica

De aandoening die bekend staat als feline pica is een van de eerste aandoeningen die in je opkomt als een kat vaak aan niet-voedselartikelen lijkt te likken of te eten. Bij sommige katten betekent dit het eten of likken van plastic, draden, meubels, dekens, of andere huishoudelijke voorwerpen. Muren zijn zeker geen uitzondering. Bepaalde soorten muren, zoals beton, hebben meer kans op pica dan andere.

Hoewel pica als een eigen syndroom wordt beschouwd, worden de vermoedelijke oorzaken vaak verpakt in andere problemen met de gezondheid of leefruimte van de kat.

Voedingsdeficiënties kunnen ook problemen veroorzaken die leiden tot pica.

Stress

Net als mensen, kunnen katten behoorlijk gestrest raken!

Dit kan veroorzaakt worden door een nieuwe toevoeging aan het gezin zoals een ander huisdier of een nieuwe baby. Het kan ook veroorzaakt worden door een recente verhuizing of een nieuw luidruchtig apparaat. Als u zich zorgen maakt dat uw kat aan de muur likt vanwege een verandering in huis, is het belangrijk om het probleem te identificeren en een manier te vinden om het uw kat comfortabeler te maken.

Als het likken aan de muur veel gebeurt, kan de gewoonte van je kat dwangmatig worden, wat op de lange termijn moeilijker kan zijn om mee om te gaan.

Katten staan erom bekend dwangmatig gedrag te ontwikkelen als reactie op stress. Dwangmatig gedrag is alles wat uw kat herhaaldelijk doet, ook al is het slecht voor hem of onnodig. Terwijl dwangmatig verzorgen een veel voorkomende manier is waarop katten omgaan met hun angst, is het mogelijk dat uw kat overmatig aan de muren likt als de handeling iets is dat vertrouwd of rustgevend aanvoelt.

Uitzoeken waarom het likken van de muren de manier van uw kat is geworden om met stress om te gaan, is een ander verhaal. Dwangmatig gedrag, hoewel verontrustend, is meestal slechts een symptoom. Ze onthullen niet de oorzaak van de stress van uw kat, en mensen kunnen zich afvragen of ze zich wel zorgen moeten maken over het likken.

Dit roept de vraag op: kan het likken van de muur uw kat ziek maken?

Het antwoord komt eigenlijk neer op wat het oppervlak van de muur bedekt, en dat is meestal verf.

Is muurverf giftig voor katten?

Het hangt echt af van het type verf. Het staat buiten kijf dat katten niet zonder toezicht in een net geverfde kamer mogen verblijven, maar zelfs droge verf houdt risico’s in.

Verven op waterbasis, zoals acrylverf, kunnen maagklachten veroorzaken als ze worden ingeslikt, maar het is onwaarschijnlijk dat ze ernstige problemen veroorzaken, vooral als uw kat alleen maar aan de muur likt en er niet op kauwt.

Latexverf kan ook maagklachten veroorzaken, maar is gevaarlijker omdat sommige ervan ethyleen-glycol kunnen bevatten, een verbinding die algemeen bekend is als de antivries die in auto’s wordt gebruikt. Het inslikken van zelfs kleine hoeveelheden van deze verfsoorten kan ook schade aan de hersenen en nieren veroorzaken en uw kat een vreselijk gevoel geven.

Dan zijn er nog verven op oliebasis die vaak op muren worden gebruikt. Deze zijn giftiger voor katten omdat ze meer vluchtige organische verbindingen bevatten dan veel andere soorten verf.

Hoewel loodhoudende verf al tientallen jaren niet meer legaal is in de Verenigde Staten, kan het de muren van sommige oudere gebouwen bedekken. Verf met lood is giftig voor dieren, en zelfs een kleine hoeveelheid is al giftig. Een klein stukje loodhoudende verf ter grootte van een vingernagel kan naar verluidt vergiftiging veroorzaken bij honden tot 2,5 kgdus ook huiskatten lopen risico.

Ongeacht het type verf zijn de meest voorkomende vergiftigingsverschijnselen braken, diarree en verlies van eetlust.

Hoewel het binnenkrijgen van voldoende ethyleenglycol door likken zeldzaam is, kunnen katten die genoeg binnenkrijgen om vergiftigd te worden lusteloos worden, onhandig, minder plassen en hun eet- en drinkgewoonten veranderen. Katten die loodhoudende verf binnenkrijgen kunnen last krijgen van al het bovenstaande, maar ook van toevallen, trillen, zwakte, blindheid en ademhalingsmoeilijkheden.

Maar om duidelijk te zijn, ikals je kat niet de hele tijd de muur likt, is het zeer onwaarschijnlijk dat uw kat een verfvergiftiging zal oplopen. Als uw kat dwangmatig aan de muur is gaan likken, is de kans groter dat chemische stoffen in de muurverf een negatief effect hebben op uw katachtige vriend.

Als u vermoedt dat uw kat een verfvergiftiging heeft opgelopen door het likken aan de muren van uw huis of appartement, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts of dierenkliniek voor spoedgevallen. Let er wel op dat er een verschil is tussen likken en inslikken.

Moet je je zorgen maken?

Als uw kat niet ziek lijkt te zijn en alleen af en toe aan de muur likt, kunt u hem waarschijnlijk prima zijn gang laten gaan. Het is echter altijd een goed idee om een van de hierboven genoemde gezondheidsproblemen uit te sluiten voordat u aanneemt dat uw kat gewoon een beetje een rare snuiter is. Als u twijfelt, neem dan contact op met uw dierenarts om te zien of er iets is dat u over het hoofd hebt gezien.

Als je kat slechts aan één muur likt en niet aan elke muur in huis, kun je de muur altijd blokkeren met iets dat niet gemakkelijk opzij kan worden geduwd of omgestoten. U kunt ook huisdierveilige sprays vinden die de muur onaantrekkelijk laten ruiken of smaken. Uw kat zal waarschijnlijk na verloop van tijd zijn interesse verliezen en het likken aan de muur laten voor wat het is.

Laatste gedachten

Katten doen dingen die wij heel vreemd vinden, dus is het niet verwonderlijk dat sommige katten aan de muur likken.

Zolang je problemen met voeding of water hebt uitgesloten en het likken geen andere gezondheidsproblemen voor je harige vriend heeft veroorzaakt, zou je het kunnen beschouwen als een andere eigenaardigheid die je kat uniek maakt.

Welke reden verklaart volgens jou het best waarom jouw katachtige vrienden aan de muur likken?