Waarom kruist mijn kat zijn voorpoten? Betekent dit dat ze zich ontspannen voelen?

Katten zijn nieuwsgierige wezens. Hun gedrag kan moeilijk te bepalen lijken, maar sommige acties zijn duidelijker dan andere. Als je kat bijvoorbeeld een van zijn poten naar voren strekt en de andere poot over de bovenkant legt en deze kruist, zijn ze waarschijnlijk helemaal ontspannen. Katten die hun voorpoten kruisen, is een van de manieren waarop ze laten zien dat ze tevreden zijn en hun omgeving vertrouwen.

Als je kat zijn poten heeft gekruist, betekent dit dat hij zich comfortabel en ontspannen voelt. Als hun poten voor hen gekruist zijn, kunnen ze nog steeds opspringen als dat nodig is, maar ze voelen zich veilig genoeg om hun waakzaamheid te laten varen en te genieten.

Katten gebruiken een breed scala aan lichaamstaal om hun emoties of wensen over te brengen, en wat ze met hun poten doen is hier een groot deel van. Omdat katten roofdieren zijn, moeten ze snel op de been zijn en klaar om in actie te komen; dit betekent dat als hun poten zijn gevouwen of weggestopt, ze zich stabiel en veilig genoeg voelen om te ontspannen en niet alert te zijn.

Katten kunnen ook hun poten kruisen wanneer ze op hun zij liggen ter voorbereiding op een grote, heerlijke stretch. Ze zullen dit vaak doen als hun eigenaar een kamer binnenkomt, zich uitstrekt en op hun rug rolt in een show van comfort en tevredenheid.

3 katten gezichtsverdeler

Wat betekent het als een kat zijn poten vouwt?

Katten vouwen hun poten onder zichzelf om dezelfde reden dat ze ze voor zichzelf kruisen: omdat ze zich comfortabel voelen en zich veilig voelen. Katten hebben een paar zittende of liggende posities (zoals wij) die ze gebruiken als ze willen ontspannen en tot rust willen komen. Het hebben van hun poten eronder biedt een comfortabele manier om te rusten terwijl ze snel kunnen opstaan als dat nodig is. Deze manier van zitten zorgt ook voor warmte, omdat hun poten comfortabel naast hun borst zijn weggestopt, genesteld in warme vacht.

katten zitten
Afbeelding Credit: Kirgiz03 , Pixabay

Hoe weet ik of mijn kat ontspannen is?

Katten maken het meestal vrij gemakkelijk om te zien of ze ontspannen zijn of niet, maar sommige katten zijn subtieler dan andere. Toch zijn er enkele duidelijke en niet-zo-duidelijke aanwijzingen dat uw kat ontspannen is, die we hieronder zullen opsommen:

Poten gekruist of weggestopt

Zoals hierboven besproken, als uw kat zit met zijn poten gekruist of weggestopt onder hen, voelt hij zich gelukkig en ontspannen, waar hij ook is. Katten zitten vaak urenlang te ontspannen, maar ze vinden het ook leuk om hun omgeving in kaart te brengen; zittende poten gekruist biedt een snelle manier om op te springen en tegelijkertijd echt comfortabel voor hen te zijn.

thematische pauze

Ogen dicht

Dit is de grote qua gezichtsuitdrukking: langzaam gesloten ogen. Als uw kat naar u kijkt en langzaam zijn ogen sluit (bekend als de “langzame knipper”), is dit een zeker teken dat uw kat u vertrouwt en ontspannen en gelukkig is. Je kunt dit zelfs terug doen naar je kat om hem te laten zien dat je van hem houdt en hem ook vertrouwt!

kat slaapt op de schoot van de eigenaar
Afbeelding credit: Karpova, Shutterstock
thematische pauze

Op hun rug of zij liggen

Een kat die op zijn rug of zij gaat liggen en zijn buik blootlegt, voelt zich erg op zijn gemak bij jou, ontspannen en gelukkig. Deze positie zou katten extreem kwetsbaar maken in het wild, dus dit is een totale weergave van vertrouwen en ontspanning, wat betekent dat uw kat zich veilig en comfortabel voelt om u heen en in uw huis.

thematische pauze

Spinnen

Spinnen is een veelbetekenend teken dat je kat ontspannen is en een heerlijk geluid om te horen. Katten spinnen om verschillende redenen, maar de grootste en meest voorkomende reden is om geluk en tevredenheid te tonen. Katten kunnen spinnen als ze pijn hebben of als ze ook gestrest zijn, maar als je kat spint en zijn poten gekruist of op zijn rug ligt, is het zeer waarschijnlijk dat ze genieten van je gezelschap en echt ontspannen zijn.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten kruisen hun poten als een van de manieren waarop ze laten zien dat ze ontspannen en tevreden zijn. Zitten met hun poten gekruist is comfortabel voor hen, maar stelt hen nog steeds in staat om in een oogwenk in actie te komen als dat nodig is. Als je kat zijn poten kruist als hij gaat liggen, laat dit zien dat hij nog meer ontspannen is, maar hij kan zich ook voorbereiden op een groot stuk of zelfs om je uit te nodigen om te spelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kreminska, Shutterstock