Likken katten zichzelf om je geur eraf te krijgen? 3 Verrassende theorieën

Heb je ooit gemerkt dat je kat zichzelf likt nadat hij bij je in de buurt is geweest of direct nadat je hem hebt geaaid? Dat komt omdat katten zichzelf likken als een manier om schoon te blijven en onze geur uit hun vacht te verwijderen. Maar waarom doen katten dit? Er zijn een paar theorieën die we in dit artikel zullen bespreken.

3 katten gezichtsverdeler

De top 3 theorieën waarom katten de plek likken die je hebt aangeraakt

  1. Een theorie is dat katten misschien proberen je geur te maskeren voor andere katten. Wanneer u een kat aait, blijven de oliën van uw huid achter, evenals eventuele geuren van zeep, lotions en parfums die u mogelijk hebt gebruikt. Katten zijn territoriaal en kunnen bedreigd worden door vreemde geuren in hun omgeving. Door de plek die je hebt aangeraakt te likken, proberen ze misschien die geur te verbergen, zodat andere katten het niet kunnen detecteren. Het is ook mogelijk dat katten gewoon niet houden van de manier waarop mensen en onze natuurlijke oliën ruiken, dus gebruiken ze hun eigen natuurlijke verzorgingstechnieken om het te verwijderen.
  2. Een andere theorie is dat katten misschien proberen meer over je te weten te komen door het gebied te likken waar je geur achterblijft. Katten hebben een veel gevoeligere neus dan mensen, dus ze kunnen subtiele geuren en smaken oppikken. Als u merkt dat uw kat likt waar u aanraakt, probeert hij misschien nieuwe informatie over u te krijgen.
  3. Nog een andere theorie is dat uw kat een handeling uitvoert die ‘wederzijdse verzorging’ wordt genoemd. Dit is wanneer katten elkaar verzorgen als een teken van genegenheid en binding. Door te likken waar je hebt aangeraakt, voert je kat in wezen wederzijdse verzorging op je uit – haar liefde voor jou uiten op haar eigen speciale manier. Deze theorie zou ook verklaren waarom katten hun baasjes vaak likken tijdens aaisessies of wanneer ze met ze knuffelen.

Ongeacht de reden erachter, één ding is zeker: katten houden zichzelf liever schoon en ze zullen er alles aan doen om onbekende geuren uit hun vacht te verwijderen. En dat kan heel goed je eigen persoonlijke aroma omvatten.

Dus als je merkt dat je kat zichzelf likt nadat hij tijd met je heeft doorgebracht, vat het dan niet persoonlijk op. Je kat wil waarschijnlijk gewoon netjes en opgeruimd blijven.

Kat likt zijn tong
Afbeelding Credit: Adina Voicu, Pixabay

Houden katten van menselijke kussen?

Ben jij het type huisdiereigenaar dat zijn kat graag smoort in kusjes? Nou, het blijkt dat de meeste katten er niet bijzonder van genieten om door mensen te worden gekust. Onderzoek toont aan dat de meeste katten liever niet worden aangeraakt op het gezicht en de mond, omdat dit intimiderend voor hen kan zijn.

Dat betekent echter niet dat je moet stoppen met het tonen van liefde en genegenheid aan je kat. Katten waarderen een zacht aai over de bol of een krasje achter de oren. En als je kat van knuffelen houdt, is dat een andere geweldige manier om hem wat liefde en genegenheid te tonen.

Dat gezegd hebbende, is het zeker mogelijk dat je kat je kusjes helemaal niet erg vindt. Er zijn katten die perfect tevreden zijn met een smooch of twee van hun menselijke metgezel.

Dus als je kat gelukkig lijkt te zijn als je hem kust, blijf het dan in ieder geval doen – vergeet niet om zijn grenzen te respecteren als hij ooit ongemakkelijk of overweldigd begint te lijken.

Aan het einde van de dag hebben katten hun eigen unieke persoonlijkheden en voorkeuren. Dus hoe uw kat reageert op menselijke kussen kan van persoon tot persoon verschillen.

Maar of je nu liever je kat kust of gewoon op andere manieren genegenheid toont, weet dat de band tussen jullie twee ongelooflijk speciaal is en met de tijd alleen maar sterker zal worden.

vrouw die zwarte kat kust
Afbeelding Credit: Piqsels

Waarom likken katten zichzelf?


  • De belangrijkste reden waarom katten zichzelf likken, is om zichzelf te verzorgen en schoon te blijven. Katten hebben een geweldig reukvermogen, dus ze gebruiken vaak hun tong om vuil en puin van hun vacht te verwijderen en om natuurlijke oliën door hun vacht te verspreiden.

  • Een andere reden waarom katten zichzelf kunnen likken, is als reactie op een sterke geur die ze van een ander dier of persoon hebben opgepikt. Dit kan uw geur zijn of de geur van een ander huisdier in huis.

  • Katten kunnen zichzelf ook likken om te proberen van die sterke geur af te komen. Sommige katten wrijven zelfs met hun gezicht tegen mensen of voorwerpen om hun eigen geur op hen over te brengen, daarom zie je katten vaak tegen meubels of andere dieren wrijven.

  • Door zichzelf te likken, kunnen katten hun eigen geur maskeren tussen de andere geuren waarmee ze in contact komen. Dit kan gunstig zijn als ze proberen te voorkomen dat ze worden gevangen of verborgen blijven voor roofdieren in het wild, dus het is een instinctief gedrag dat katten met zich meedragen van hun wilde voorouders.

  • Een andere overtuiging is dat likken een vorm van gedrag is die bekend staat als displacement gedrag, iets dat vaak wordt waargenomen wanneer een kat zich angstig of gestrest voelt. Door te likken, kan de kat proberen troost te vinden en zijn angst te verlichten.

kattenpootverdeler

Conclusie

Over het algemeen is het likken van katten een normaal gedrag dat hen helpt zich te verzorgen en schoon te blijven, terwijl het hen ook helpt hun omgeving beter te begrijpen.

Maar als u merkt dat uw kat zichzelf overmatig likt, kan dit een teken zijn van stress of angst, en u moet uw dierenarts raadplegen voor verder advies.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pixabay