Waarom krijgen katten haarballen? Door dierenarts goedgekeurde oorzaken en preventie

Elke katteneigenaar kent het veelbetekenende teken van een kat die op het punt staat een haarbal te produceren. Niets veroorzaakt nogal een paniek als het kokhalzende geluid als we rondrennen om te vinden waar de kat op het punt staat zijn harige geschenk op te hoesten. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom katten in de eerste plaats haarballen krijgen?

Katten besteden tot 50% van hun dag aan het verzorgen van zichzelf, en al die vacht die ze met hun tong wegvoeren, moet ergens heen. Natuurlijk komt een deel ervan onvermijdelijk in je lucht en je kleding terecht, maar een groot deel gaat naar beneden in de buik van je kat. Terwijl de meeste vachten zonder problemen door het spijsverteringskanaal van je kat zullen bewegen, zullen sommige zich ophopen in hun maag, voorbestemd om een haarbal te worden die op je favoriete deken of duur tapijt wordt gegooid.

Lees verder voor meer informatie over kattenhaarballen, inclusief hoe u kunt minimaliseren hoeveel uw kat produceert.

cat + lijnverdeler

Wat is een haarbal?

Haarballen zijn het bijproduct van de goede verzorgingsgewoonten van uw kat. Terwijl hij zichzelf schoonmaakt, slikt hij onvermijdelijk veel van het dode haar dat hij heeft verwijderd. Dit komt door de naar achteren gerichte papillen op het oppervlak van zijn tong, omdat het het haar alleen naar achteren in de keel kan duwen tijdens zijn verzorgingssessies.

Het meeste haar dat je kat tijdens het verzorgen inslikt, zal door zijn spijsverteringskanaal gaan en via zijn ontlasting worden verdreven. Sommige zullen echter in de maag blijven en zich uiteindelijk ophopen in de natte klomp die je je kat zult zien passeren.

Verse haarballen zijn natte, buisvormige waden van vacht. Ze kunnen snel drogen als ze onopgemerkt blijven, in welk geval ze een meer uitwerpselachtig uiterlijk hebben. Ze zijn echter niet altijd buisvormig. Sommige kunnen eruit zien als een los conglomeraat van bont gemengd met voedsel of andere vloeistoffen.

huisdier haarbal op de hand van de eigenaar na het kammen van de kat
Afbeelding credit: RJ22, Shutterstock

Zijn sommige katten meer vatbaar voor haarballen?

Sommige katten zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van haarballen. Degenen die meer kans hebben om haarballen te ontwikkelen, kunnen over het algemeen worden onderverdeeld in twee categorieën: katten die meer haar binnenkrijgen dan anderen en katten met een slechte gastro-intestinale gezondheid.

Overmatige inname van bont

Rassen met langer haar, zoals Ragdolls of Himalayans, hebben veel meer kans om haarballen te ontwikkelen dan hun korterharige tegenhangers.

Katten met bepaalde huidziekten of gezondheidsproblemen die overmatige verzorging, overmatige verharing of extra verzorging veroorzaken, zullen van nature ook meer geneigd zijn om haarballen te ontwikkelen.

Haarballen komen ook vaker voor tijdens de lente en de herfst, de natuurlijke verharingsseizoenen voor katten.

Gastro-intestinale problemen

Katten met een gezond spijsverteringskanaal kunnen een normale hoeveelheid vacht aan. Mensen met ziekten of aandoeningen die hun maagdarmkanaal beïnvloeden, kunnen het haar dat doorkomt echter mogelijk niet verwerken. GI-aandoeningen die uw kat vatbaarder kunnen maken voor haarballen zijn onder meer:

  • Pancreatitis
  • Inflammatoire darmziekte
  • Gastro-intestinaal lymfoom
  • Interne parasieten
  • Obstakels
  • Voedselallergieën

Wat als mijn kat geen haarbal kan opgooien?

Er is niets erger dan je kat te zien worstelen om de haarbal op te gooien die hem verdriet bezorgt. Je merkt misschien dat hij schreeuwt of rusteloos wordt als hij voelt dat hij op het punt staat over te geven. Je zult ook de veelbetekenende buiksamentrekkingen opmerken en de kokhalzende geluiden horen. Hij beweegt zich waarschijnlijk van plaats naar plaats tussen elke ronde weeën. Misschien zie je zelfs een klein plasje heldere of bruine vloeistof dat hij heeft opgegooid, maar geen heldere haarbal.

Als uw kat meerdere keren op één dag een haarbal probeert op te hoesten, maar deze niet kan produceren, raden we u aan uw dierenarts te bellen. Hij kan een haarbal hebben die zichzelf heeft vastgezet, of hij heeft misschien helemaal geen haarbal, maar een ander onderliggend gezondheidsprobleem dat moet worden aangepakt.

Als het onproductieve kokhalzen van uw kat gepaard gaat met andere symptomen zoals lethargie, hoesten, diarree, een opgeblazen gevoel en een weigering om te eten, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw dierenarts. Zelden kunnen haarballen blokkades in het darmkanaal van een kat veroorzaken, of het kan een teken zijn van een andere ernstige aandoening. Soms kunnen haarballen worden verward met andere, meer ernstige aandoeningen zoals kattenastma. Uw dierenarts moet een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en mogelijk radiografie uitvoeren. Als een haarbal een darmobstructie heeft veroorzaakt, kan een operatie nodig zijn.

jonge kat zittend op houten tafel met haarbal
Afbeelding credit: RJ22, Shutterstock

kat face divider 2

Hoe kan ik de haarbalfrequentie van mijn kat verminderen?

Je kunt sever doenallemaal dingen om de ontwikkeling van haarballen en de bijbehorende complicaties te verminderen en te voorkomen.

1. Hulp bij verzorging

Hoewel je kat een geweldige zelftrimmer is, heeft hij misschien je hulp nodig om haarballen op afstand te houden. Borstel hem dagelijks om te verminderen hoeveel haar hij onvermijdelijk zal binnenkrijgen tijdens het verzorgen van zichzelf.

Mogelijk moet u hem een of twee keer per jaar naar de professionele trimmer brengen.

thematische pauze

2. Ontmoedig overmatige verzorging

Katten kunnen soms geobsedeerd raken door het verzorgen van zichzelf. Ze kunnen overmatig verzorgen als ze pijn hebben, jeuken of zich zelfs angstig voelen. Als je merkt dat de jouwe zichzelf meer schoonmaakt dan normaal, probeer hem dan af te leiden tijdens zijn verzorgingssessies om overmatige inname van de vacht te voorkomen. Maak vervolgens een afspraak met uw dierenarts om de oorzaak van zijn overmatige verzorging te bepalen.

thematische pauze

3. Verhoog de waterinname

Door ervoor te zorgen dat je kat veel water drinkt, kan het haar zonder problemen door hun spijsverteringskanaal gaan. Als uw kat een overwegend droogvoerdieet volgt, kunt u overwegen natvoer aan zijn dieet toe te voegen of over te schakelen naar een kattenwaterfontein om zijn hydratatieniveaus te verhogen. De meeste katten geven de voorkeur aan drinken uit stromend water boven een kom met stilstaand water, dus het kopen van een waterfontein kan een betere hydratatie bevorderen.

kat drinkwater uit fontein
Afbeelding credit: Daria Kulkova, Shutterstock
thematische pauze

4. Gebruik over-the-counter haarbal remedies

Haarbalcontrolegels zijn verkrijgbaar bij de meeste winkels die dierenbenodigdheden verkopen. Ze werken als glijmiddelen en vergemakkelijken de doorgang van de vacht door het spijsverteringskanaal van uw huisdier. Je kunt zelfs gearomatiseerde opties vinden om je kat meer geneigd te maken om het te eten.

Sommige fabrikanten maken haarbalondersteunende supplementen en traktaties die ook het proberen waard zijn.

thematische pauze

5. Verander het voer van uw kat

Een eenvoudige manier om haarballen te beheren, is door je kat over te schakelen naar een haarbalcontrolevoer. Veel fabrikanten van kattenvoer hebben vezelrijke recepten die zijn ontworpen om het aantal haarballen dat uw kat zal produceren te verminderen. We raden u echter aan om met uw dierenarts te praten voordat u uw kat overschakelt naar een nieuw voedsel, vooral als hij al speciaal voedsel gebruikt voor een ander gezondheidsprobleem.

cat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Haarballen zijn een normaal onderdeel van de ervaring met het bezitten van katten. Als uw kat echter meer haarballen ophoest dan normaal of moeite lijkt te hebben om er een kwijt te raken, moet een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats zijn. Haarballen kunnen normaal zijn, maar ze kunnen aanzienlijke gezondheidsrisico’s opleveren als ze zich ophopen tot het punt dat ze een verstopping kunnen veroorzaken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Montakan Wannasri, Shutterstock