Waarom hebben katten verschillend gekleurde kittens? Door dierenarts goedgekeurde feiten & FAQ

Als een van de twee meest populaire huisdieren in de Verenigde Staten zijn katten een alomtegenwoordig onderdeel van het Amerikaanse leven en worden ze wereldwijd aanbeden. Een vraag die veel mensen hebben over katachtigen (en een die je waarschijnlijk zelf hebt gehad) is waarom katten verschillende gekleurde kittens hebben.

De huiskat heeft een grote verscheidenheid aan vachtkleuren die het gevolg zijn van genmutaties die van nature voorkomen in kattencellen. De genetica achter kattenvachtkleuren en -patronen is uiterst complex, maar selectief fokken op uiterlijk heeft geleid tot de grote verscheidenheid aan kattenkleuren die we vandaag de dag zien.

Eén nest kan katten van veel verschillende kleuren bevatten, afhankelijk van de genen die ze van hun moeder en vader hebben geërfd, waarbij sommige genen de vachtkleuren dominant en sommige recessief beïnvloeden. Daaraan gekoppeld is er heteropaternale superfecundatie 1. Heteropaternale superfecundatie treedt op omdat meer dan één mannelijke kat de eieren van een vrouwtje kan bevruchten tijdens een enkele loopsheidscyclus. Daarom zullen de resulterende kittens uit hetzelfde nest kleuren hebben van de koningin en (mogelijk) meerdere katers, wat bijdraagt aan de gevarieerde kleuren die vaak in een enkel nest worden gezien.

cat + lijnverdeler

Hoe ontstaat heteropaternale superfecundatie?

Vrouwelijke katten kunnen tijdens dezelfde ovulatie geïmpregneerd raken door meerdere mannelijke katten (ook bekend als katers). Dat betekent dat je eieren hebt van dezelfde koningin, maar sperma van verschillende katers.

Deze kittens hebben genen van dezelfde moeder maar verschillende vaders, delen dezelfde baarmoeder en ontwikkelen zich tegelijkertijd. Maar omdat de ene genen van de ene kater heeft en de andere van een andere kater, kunnen hun kleur en andere eigenschappen enorm variëren.

colorpoint korthaar kittens op witte achtergrond
Afbeelding credit: Thomas Leirikh, Shutterstock

Wat bepaalt de kleur van een bepaald kitten?

Of kittens nu zwart, calico, oranje, schildpad of een andere kleur zijn, verrassend genoeg is de kleur van kattenbont eigenlijk afgeleid van twee basiskleuren: zwart en rood. De vele vachtkleuren en patronen die bij huiskatten worden gezien, zijn afkomstig van genen en polygenen die deze twee basiskleuren veranderen. De kleurgenen voor zwart en rood (oranje/gember) worden gedragen op het geslachtsgebonden X-chromosoom.

Dieren, waaronder katten, hebben normaal gesproken twee geslachtschromosomen, een van hun moeder en een van hun vader, die hun geslacht bepalen. Vrouwtjes zijn XX en mannetjes zijn XY.

Omdat vachtkleur een geslachtsgebonden eigenschap is, zal het geslacht van het kitten een rol spelen in hun vachtkleur. Om het eenvoudiger te maken: mannelijke kittens krijgen hun kleurgenen van hun moeder omdat ze maar één X-chromosoom hebben. Mannetjes hebben ofwel dezelfde vachtkleur als hun moeder, hebben het aanwezig als een van de kleuren of in een verdunde vorm. Zo is de verdunde vorm van rood een crèmekleur en resulteert verdunning van zwart in een grijze (‘blauwe’) vachtkleur.

Vrouwelijke kittens kunnen de vachtkleur laten bepalen door beide ouders, omdat ze een gen voor vachtkleur krijgen van elk met twee X-chromosomen.

Calico en schildpadkatten die zowel zwart als rood in hun vacht hebben, zijn vrouwelijk. Ze zouden het gembergen op het ene X-chromosoom hebben en het andere X-chromosoom zal de rest van hun kleur dicteren. Omdat mannen slechts één X-chromosoom hebben, kunnen ze alleen zwart of rood zijn (of variaties als gevolg van modificerende genen), maar kunnen ze geen mengsel van beide hebben.

Kunnen zwarte koninginnenkatten kittens van verschillende kleuren hebben?

Wist je dat zwart de meest voorkomende vachtkleur is voor katten? Het is waar! Hoewel er een stigma is (dat overigens ongegrond is) rond zwarte katten, zijn ze overvloediger dan welke andere kleur dan ook.

Om ervoor te zorgen dat een kat effen zwart is, moeten beide ouders het zwarte kleurgen hebben en moet de kat het recessieve niet-agouti-gen dragen dat het dominante tabby-patroon onderdrukt.

Sommige zwarte katten zijn echte zwarte katten en anderen zijn tabbies in vermomming, je ziet misschien een vaag tabby-patroon in het zonlicht. In feite zijn alle katten tabbies – of een kat hun tabby-patroon vertoont of niet, hangt af van het feit of ze het recessieve effen kleurgen hebben geërfd of niet.

De genetica is dus ingewikkeld! 2 Het korte antwoord is ja: een moederkat met zwarte vacht kan kittens van veel verschillende kleuren hebben, afhankelijk van haar genen en die van de vader / vaders.

Kittens in A Basket van flickr
Image Credit: flickr

Waarom kunnen mannelijke katten geen drie kleuren hebben?

Zoals we eerder vermeldden, bevinden de kleurgenen voor zwart en rood zich op het X-chromosoom. Omdat mannen normaal gesproken maar één X-chromosoom hebben, kunnen ze alleen zwart of rood zijn.

Mannelijke calico-katten bestaan echter wel als gevolg van genetische afwijkingens, wat inhoudt dat ze een extra X-chromosoom hebben, zodat ze XXY zijn. Ze zijn vaak steriel en kunnen extra gezondheidsproblemen hebben. De kans op een mannelijke calico-kat is uitzonderlijk laag. Hoe laag? Naar schatting wordt ongeveer één op de 3.000 tot één op de 10.000 calico-katten als man geboren.

Zelfs als ze steriel zijn, is het vermeldenswaard dat hem laten castreren nog steeds een uitstekend idee is als je een mannelijke calico hebt. Castratie biedt verschillende gezondheidsvoordelen voor uw kat, waaronder;

  • Preventie van het besproeien van hun territorium
  • Verminderd risico op sommige vormen van kanker
  • Een langere levensduur
  • Het kan de kat kalmeren en het vechten verminderen

Wat is de meest voorkomende kattenkleur?

Zoals eerder vermeld, is zwart de meest voorkomende kleur voor katten. Het vinden van een echt volledig zwarte kat is echter moeilijk. Zelfs de zwartste katten hebben vaak voetzolen, vachtvlekken en snorharen die een andere kleur hebben. Wat fascinerend is, is dat een zwarte kat ook van kleur kan veranderen in de zon en oranje en rode hoogtepunten kan weergeven!

effen wit Noors Boskat kitten met verschillend gekleurde ogen
Afbeelding credit: Nynke van Holten, Shutterstock

Wat is de zeldzaamste kattenkleur?

De zeldzaamste kattenkleur is geen kleur, maar een compleet gebrek aan kleuren, die je bij een albinokat zult vinden. Albino katten zien er wit uit omdat hun huid en vacht geen pigmentatie hebben.

Om een albinokat te krijgen, moeten beide ouders een recessief gen doorgeven dat het lichaam van de kat instrueert om geen melanine te produceren, het pigment dat huid en vacht zijn kleur geeft. Zoals je misschien al geraden hebt, is dit uiterst zeldzaam en daarom is het onwaarschijnlijk dat je een albinokat zult zien. Van de 9229 geteste katten waren er slechts vier positief voor deze mutatie.

cat + lijnverdeler

Laatste gedachten

De genetica die betrokken is bij de vachtkleuren van een nest kittens is uiterst complex, maar zal gedeeltelijk worden bepaald door hun geslacht en of de moederkat door meer dan één tomkat is gedekt. Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, zijn de basiskleuren van katten alleen zwart en rood, en de enorme verscheidenheid aan verschillende kleuren en patronen die we zien, zijn te wijten aan het wijzigen van genen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Anna Pasichnyk, Shutterstock