Skip to Content

9 redenen waarom katten elkaars nek bijten


Het observeren van een interactie tussen twee katten is zeker een interessante ervaring.

De kans is groot dat je twee katten aan het begin van hun relatie niet de beste vrienden zijn. Maar na verloop van tijd zouden ze elkaar kunnen gaan tolereren en zelfs leuk vinden.

Toch kun je getuige zijn van sommige van hun gedragingen die je verrast zullen achterlaten. Een daarvan is de twee katten die elkaar in de nek bijten.

Waarom gebeurt dit? Waarom bijten katten in elkaars nek? Is dit een gevecht tussen hen of een onschuldig gedrag?

Er zijn negen veel voorkomende verklaringen voor deze beten in de kattenwereld. Laten we ze onderzoeken en kijken of je moet ingrijpen.

1. Overprikkeling

kat bijt nek van de andere kat

Katten besteden een groot deel van hun tijd aan het verzorgen van hun vacht. Sommigen van hen konden elkaar ook verzorgen. Dit gebeurt meestal met katachtigen die in hetzelfde huishouden wonen en die elkaars aanwezigheid leuk vinden.

In deze situaties is grooming hun manier van sociale binding. Een van uw katten kan overweldigd raken door de aandacht van de ander en de behoefte voelen om een stop aan te geven door in de nek van de verzorgende kat te bijten.

Dit wordt overprikkeling bij katten genoemd. Je kunt dit merken in je eigen interactie met je harige vriend. Ze kan je bijvoorbeeld een tijdje laten aaien en eruit zien alsof ze ervan geniet. Toen kon ze ineens je arm vastpakken en je bijten.

Dit zijn geen harde beten, maar alleen de manier van je kat om je te vertellen dat je moet stoppen met haar te aaien. Hetzelfde kan gebeuren tussen uw twee katten tijdens hun wederzijdse verzorging.

Dit is een volkomen normaal kattengedrag en niets om je zorgen over te maken.

2. Spelen

Soms kunnen katten elkaar bijten gewoon als onderdeel van hun speelgedrag. Dit moeten zachte beten zijn, zonder bloed en wonden te veroorzaken.

Dit is ook een normaal gedrag, maar je moet onderscheid kunnen maken tussen het spelen en agressie van katten.

Hill’s Pet wijst op enkele veel voorkomende tekenen dat een kat agressief is en niet alleen speelt. Dit zijn de volgende:

• Gebogen rug

• Stijve houding

• Slaan of swatten

• Afgeplatte oren

• Pluizige vacht en staart

Als je deze tekenen bij je katten opmerkt, is het tijd dat je ingrijpt en hun gevecht stopt. Je moet dit doen door hard in je handen te klappen of ze af te leiden.

Afleiding kan worden gedaan door ze wat speelgoed te geven om hun aandacht op iets anders te richten.

3. Paringsgedrag

kat met paringsgedrag

Katten die in elkaars nek bijten, kunnen ook deel uitmaken van hun paringsgedrag.

Er zijn enkele verwachte gedragingen wanneer katten paren. Een van hen is een vrouwelijke kat die schreeuwt tijdens geslachtsgemeenschap. Dit gebeurt omdat mannelijke katten prikkelende voortplantingsorganen hebben, waardoor paring pijnlijk is voor vrouwtjes.

Een ander gedrag wordt gezien bij mannelijke katten en het omvat het bijten van de kattennek van een vrouw tijdens de paring.

Deze actie is een vorm van seksuele agressie en dient als een manier voor het mannetje om te voorkomen dat het vrouwtje ontsnapt.

De enige manier om te voorkomen dat uw katten paren, is door ze te laten steriliseren / castreren. Als u wilt stoppen met het zien van deze seksuele agressie bij katten, is het het beste om een dierenarts te raadplegen over sterilisatie.

Het wordt aanbevolen om katten te steriliseren voordat ze vijf maanden oud zijn. Je moet echter weten dat het nooit te laat is om ze te steriliseren, zolang ze maar gezond zijn.

Sterilisatie is tegenwoordig een routineprocedure. Een kat moet binnen enkele dagen na de procedure volledig hersteld zijn.

4. Dominantie tonen

Een kat kan in de nek van een andere kat bijten om dominantie uit te drukken.

Dit soort agressie komt vooral vaak voor wanneer een nieuw huisdier in een huishouden arriveert. Uw inwonende kat ziet dit als een bedreiging voor zijn territorium. Daarom wil het zijn dominantie over de nieuwe kat laten gelden.

Natuurlijk moet je geen enkele vorm van agressief gedrag tussen je twee huisdieren toestaan. Spruce Pets suggereert dat het omleiden naar een speeltje hier een nuttige techniek kan zijn.

Zorg ervoor dat hun voedsel- en waterbakken op verschillende plaatsen in uw huis staan. Op deze manier verklein je de kans op dominant kattengedrag veroorzaakt door concurrentie om voedsel.

Ook zijn meerdere kattenbakken nodig om te voorkomen dat uw huisdieren elkaar onderbreken tijdens het poepen.

Als het dominante gedrag van uw kat niet lijkt af te nemen, is de ultieme stap om te nemen het raadplegen van een dierenarts.

5. Hun Natural Jachtinstincten

Natuurlijke jachtinstincten van de kat

Jagen is een zeer belangrijk onderdeel van de natuur van een kat. Onze gedomesticeerde katten hoeven niet op hun prooi te jagen om voedsel te hebben, omdat wij het voor hen verzorgen.

Ze moeten echter nog steeds jagen. Dit is een geweldige stimulans voor hen en iets dat ze echt leuk vinden om te doen. Zelfs katten die al hun tijd binnenshuis doorbrengen, zijn perfect in staat om te jagen.

Je kat die in de nek van een andere kat bijt, kan deel uitmaken van zijn natuurlijke jachtinstinct. Wanneer ze jagen, zullen katten waarschijnlijk de nek van hun prooi grijpen, omdat dit een kwetsbaar deel van hun lichaam is.

Dit is niet iets dat je graag zult zien bij je huiskatten. Maar het is belangrijk dat u uw kat daadwerkelijk kansen geeft om te jagen.

Je hoeft het niet eens naar buiten te laten gaan om dit plezier te hebben. Er zijn uitstekende speelgoedmuizen en touwspeelgoed ontworpen om katten in staat te stellen hun jachtinstinct te uiten zonder hun toevlucht te nemen tot het bijten in de nek van andere katten.

6. Stress

Het opmerken van een plotselinge agressie in de vorm van het bijten in de nek van andere katten bij normaal zachte katten kan zijn een teken van stress bij haar.

De aanwezigheid van andere huisdieren, nieuwe geuren, harde geluiden of een verandering in hun huis kan stress veroorzaken bij katten. Wanneer een kat zich in dit soort situaties bevindt, zonder een ontsnappingsroute, kan ze agressie vertonen, volgens het Weddington Animal Hospital.

Stress is een ernstige emotie die je niet mag negeren bij je huisdier. Enkele andere tekenen die naast agressie kunnen optreden, zijn de volgende:

• De kattenbak vermijden

• Verberggedrag

• Te veel eten of minder eten dan normaal

• Krabben aan het meubilair

• Overmatige vocalisatie

• Minder tolerantie ten opzichte van mensen

Je moet proberen de exacte oorzaak van stress bij je kat te achterhalen. De volgende stap zou moeten zijn om het uit zijn omgeving te verwijderen.

Het is ook een goed idee om een dierenarts of een gedragsspecialist voor huisdieren te raadplegen over plotselinge agressie veroorzaakt door stress bij katten. Dit geldt vooral voor katten die dit gedrag niet voor een langere periode lijken te stoppen.

7. Territoriaal gedrag

Twee oranje katten spelen

Net zoals ze dominant kunnen zijn, zijn katten ook zeer waarschijnlijk territoriaal. Ze houden ervan om een bepaald gebied te hebben dat ze als hun eigen markeren en keuren het af dat andere katten hun persoonlijke ruimte binnendringen.

Het krijgen van een harige metgezel is een situatie die de kans op territoriaal gedrag bij katachtigen verhoogt. Daarom konden eigenaren van meerdere katten hun katten in elkaars nek zien bijten.

Dit kan worden gezien als een teken dat ze elkaar niet leuk vinden. Het is waarschijnlijk ook waar, vooral aan het begin van hun relatie.

Met de juiste aanpak, een goede introductie en een attente behandeling kunnen uw twee katten echter leren elkaars gezelschap te tolereren.

Je moet ervoor zorgen dat ze allebei voldoende ruimte en items in je huis hebben. Ze mogen op geen enkele manier het territorium van de andere kat binnendringen.

Vergeet niet om je aandacht gelijk te verdelen tussen je twee katachtige vrienden. Op deze manier verklein je de kans dat ze elkaar aanvallen.

8. Gebrek aan socialisatie

Een andere mogelijke reden voor de neiging van een kat om de nek van een andere kat te bijten, is de gebrek aan socialisatie.

Jonge kittens leren over sociaal gedrag van hun moeders en nestgenoten. Ze leren hoe ze elkaar moeten verzorgen en hoe ze op een goede manier kunnen spelen. Als ze vroeg van hen worden gescheiden, kan dit reflecteren op hun gedrag op volwassen leeftijd.

Het is mogelijk dat katten niet hebben geleerd hoe ze moeten omgaan met hun katachtige tegenhangers. Dit kan het leven met hen vervelend en zelfs zorgwekkend maken, als ze de neiging hebben om vaak agressief gedrag te vertonen.

Gebrek aan socialisatie kan ervoor zorgen dat sommige katten angstig en angstig worden. Dit kan leiden tot timide gedrag rond mensen en andere katten.

Aan de andere kant Het kan er ook voor zorgen dat sommige katten ongewenste agressieve uitbarstingen vertonen.

Je moet hier niet in paniek raken, want er zijn nog steeds enkele dingen die je kunt doen. Zelfs volwassen katten kunnen een goede socialisatie worden aangeleerd.

Positieve bekrachtiging is hier cruciaal, dus je moet je kat eerst leren luisteren naar je commando’s. Het gebruik van smakelijke traktaties is de meest effectieve manier om dit te doen.

Zorg ervoor dat je je huisdier beloont elke keer dat het aardig gedrag vertoont naar andere katten. Het belangrijkste hier is dat het zich realiseert dat bijten zeer ongewenst is gedrag.

9. Omgeleide agressie

agressieve kat

Ten slotte kunnen katten die in elkaars nek bijten een vorm van omgeleide agressie zijn.

Marta Amat en Xavier Manteca [1] Beschrijf dit type agressie als situaties waarin de aversieve stimulus niet toegankelijk is en de kat vervolgens een alternatieve stimulus aanvalt.

Dus als een kat niet in staat is om direct te reageren op een waargenomen bedreiging of ergernis, kan hij zijn agressie ombuigen naar een andere kat.

Enkele voorbeelden van oorzaken van dergelijke agressie zijn harde geluiden of het zien van een zwerfkat door een raam.

Je kat geniet bijvoorbeeld rustig van het zonlicht op zijn favoriete vensterbank. Plotseling ziet hij een zwerfkat buiten in zijn tuin. Het raam staat niet open, dus hij kan niet bij die kat komen en laten zien wie de baas is in je huis.

Toch kan het een agressieve lichaamshouding vertonen en beginnen te grommen naar de zwerfkat buiten. Omdat het er niet bij kan komen, kan het in plaats daarvan de nek van de andere kat in zijn huishouden bijten.

Gewoon, deze kat was er op dit moment voor beschikbaar. Sommige katten kunnen in deze situaties ook agressie tonen aan hun baasjes.

De oplossing hier zou vrij eenvoudig moeten zijn. Ontdek gewoon wat de oorzaak is van omgeleide agressie en verwijder deze prikkel vervolgens uit het zicht van je kat.

Laatste gedachten

Waarom bijten katten in elkaars nek?

Er is geen enkel, uniek antwoord op deze vraag. Dit kan een territoriaal gedrag zijn of een manier voor katten om dominantie te tonen.

Twee katten kunnen gewoon zachtjes spelen en bijten op elkaar, zonder wonden te veroorzaken. Het kan ook een gevolg zijn van overprikkeling bij katachtigen.

Soms is het een deel van hun paringsgedrag en in sommige gevallen kan het zich manifesteren als gevolg van een gebrek aan socialisatie.

Dit vereist soms dat u ingrijpt en agressie tegen uw twee katten stopt.

Als u zich zorgen maakt over het feit dat uw katten te agressief zijn, kunt u altijd een dierenarts of een gedragsspecialist voor huisdieren raadplegen.

Verwijzingen:

[1] Amat M, Manteca X. Veelvoorkomend kattenprobleemgedrag: Eigenaarsgerichte agressie. Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 2019; 21(3):245-255. DOI, geraadpleegd op 24 september 2023.