Zijn mannelijke Siamese katten zeldzaam en hun verschillen met vrouwtjes


Het Siamese ras is te herkennen aan zijn elegante lichaam, glanzende vacht en opvallende blauwe ogen.

Hun vachtkleuring is hun unieke kenmerk, omdat ze een lichtgekleurd lichaam hebben met donkere punten op hun gezichten, poten, staarten en oren.

Deze katten zijn erg sociaal, aanhankelijk en intelligent, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor een gezinsgenoot.

Het is duidelijk dat dit allemaal wenselijke eigenschappen zijn die potentiële eigenaren bij hun katten willen zien. Sommigen van jullie kunnen ook voorkeuren hebben met betrekking tot het geslacht van je toekomstige huisdier.

Wanneer je dit onderzoekt, zou je een mythe kunnen tegenkomen dat mannelijke Siamese katten een stuk moeilijker te vinden zijn dan vrouwtjes.

Maar is dit echt waar? Zijn mannelijke Siamese katten zeldzaam?

Laten we het antwoord achterhalen en ook de potentiële verschillen tussen geslachten in dit ras onderzoeken.

Zijn mannelijke Siamese katten zeldzaam?

Mannelijke Siamese Kat

De oorspronkelijke Siamese kat is afkomstig uit Thailand. Toen deze katachtigen buiten hun thuisland populair werden, waren de meesten van hen aanvankelijk vrouwtjes.

Dit feit heeft ertoe geleid dat veel mensen geloven dat vrouwelijke Siamezen vaker voorkomen. Er waren zelfs enkele legendes dat mannelijke Siamezen zo zeldzaam zijn dat ze geluk brachten aan hun eigenaren.

Maar dit is niet waar. Mannelijke Siamezen komen eigenlijk net zo vaak voor als hun vrouwelijke tegenhangers. Ze zijn dus niet zeldzaam.

De kans bestaat dat je alle vrouwelijke Siamese kittens in één nest tegenkomt. Maar dit is slechts puur toeval! In een ander nest kunnen mannetjes het overheersende geslacht zijn.

Daarom is de mythe van de zeldzaamheid van mannelijke Siamese katten slechts een mythe en geen wetenschappelijk bevestigd feit.

Hoe mannelijke en vrouwelijke Siamese katten verschillen?

Je kansen om een mannelijke Siamees te vinden zijn hetzelfde als bij hun vrouwelijke tegenhangers.

Maar er zijn enkele verschillen tussen geslachten met dit ras. Laten we ze eens bekijken, omdat dit kan helpen beslissen of een mannetje beter bij je past dan een vrouwelijke Siamees.

Uiterlijk

De Siamese kattengroeigrafiek suggereert dat er een verschil is tussen de grootte van mannelijke en vrouwelijke katten.

Over het algemeen wordt van mannetjes verwacht dat ze groter zijn. Ze wegen meestal 7 tot 12 pond en staan 11 tot 14 centimeter lang.

Aan de andere kant wegen vrouwtjes 6 tot 9 pond, terwijl hun gemiddelde lengte van 10 tot 12 inch gaat.

Zowel mannelijke als vrouwelijke Siamese katten hebben een sterke en atletische bouw. Ze hebben ook allebei dezelfde kleur en punten.

Temperament en gedrag

Siamese kat op boom

Van mannelijke Siamezen wordt over het algemeen verwacht dat ze actiever dan vrouwtjes.

Ze zijn waarschijnlijk ook speelser, en ook ondeugender. Zowel mannelijke als vrouwelijke Siamese katten zijn vocaal, vooral als ze iets van hun mensen willen.

Bekijk de video hieronder om een spraakzame Siamese kat te zien.

Vrouwelijke Siamezen zijn waarschijnlijk succesvoller in termen van trainbaarheid. Omdat mannetjes zo speels en zorgeloos zijn, kan het een uitdaging zijn om ze te trainen.

Vrouwen zijn gehoorzamer en zullen zich minder snel ondeugend gedragen. Natuurlijk is het met positieve bekrachtiging heel goed mogelijk om ook een mannelijke Siamees te trainen. Dit ras is zeer intelligent en in staat om trucs en commando’s te leren.

Mannelijke Siamezen zijn in het algemeen meer uitgaand dan vrouwtjes. Vrouwtjes zijn daarentegen gereserveerd en welgemanierd.

Dit betekent dat vrouwtjes kunnen worden gekarakteriseerd als onafhankelijker. Mannelijke Siamezen hebben meer kans om hun eigenaren te volgen en meer behoeftig te zijn.

Zowel mannen als vrouwen kunnen agressief gedrag vertonen, vooral als ze intact zijn. Sterilisatie zorgt ervoor dat mannelijke Siamese katten minder snel van huis weglopen om loopse vrouwtjes te vinden. Het vermindert ook de kans dat ze ruzie krijgen met andere mannetjes.

Sterilisatie helpt bij het luide miauwen en wrijven van de poes tegen alles.

Het is niet eenvoudig uit te leggen of een mannelijke of vrouwelijke Siamees knuffeliger is. Dit hangt sterk af van de omgeving en socialisatie van de kat.

Met de juiste behandeling en zorg zullen beide katten waarschijnlijk heel zachtaardig zijn voor hun mensen. Katten kunnen worden geleerd om aandacht van hun eigenaren te tolereren.

Het is noodzakelijk om in gedachten te houden dat het belangrijkste is om de behoeften en wensen van de kat te herkennen.

Terwijl je je Siamees aait, moet je oppassen dat je niet overschatImuleer het, want het kan je arm grijpen en je plotseling bijten!

Gezondheid

De volgende zijn de vijf meest voorkomende gezondheidsproblemen in het Siamese ras, die zowel mannen als vrouwen treffen.

1. Verlatingsangst

Droevige Siamese kat

Omdat dit zeer sociale katten zijn, Ze kunnen angstig worden als hun baasjes weg zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke Siamese katten gedijen bij het krijgen van interactie en aandacht van hun mensen.

Als u veel tijd van huis doorbrengt, kunt u merken dat uw kat destructief gedrag vertoont. Dit betekent dat u uw Siamees kunt tegenkomen die aan uw meubels krabt of buiten de kattenbak poept.

Het is een goed idee om iemand te hebben om een Siamese kat te controleren als je niet thuis bent. In sommige gevallen zal het nodig zijn om ook de hulp van een dierenarts in te roepen.

2. Tandheelkundige problemen

Gebitsproblemen worden meestal gezien bij oudere katten, maar kunnen ook een probleem zijn bij jongere katten.

Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om de tanden van deze kat regelmatig te poetsen. Ook is het raadzaam om een Siamese of jaarlijkse professionele gebitsreiniging te nemen.

3. Amyloïdose

VCA Dierenziekenhuizen verklaart amyloïdose als een aandoening waarbij eiwitten worden genoemd Amyloid worden buiten de cellen afgezet in de weefsels van een kat en oranje. Dit veroorzaakt disfunctie van kattenorganen.

Naast het Siamese ras is deze medische aandoening te zien bij Abessijnen en Birmese katten.

Samen met gewichtsverlies zullen katten met deze ziekte waarschijnlijk ook lusteloos worden en kan er een vochtophoping onder hun huid verschijnen.

De behandeling voor amyloïdose omvat ziekenhuisopname met IV-vloeistoffen. Er is geen specifiek medicijn dat hier wordt gebruikt.

Het is noodzakelijk om de onderliggende oorzaak te ontdekken om het te kunnen behandelen. Dit kan elke vorm van infectie, ontsteking of zelfs kanker zijn.

4. Feline Hyperesthesie Syndroom

Feline Hyperesthesie Syndroom is een aandoening die wordt gekenmerkt door een extreme gevoeligheid op de huid van een kat. Volgens het Cornell Feline Health Center verschijnt het meestal op zijn rug en voor de staart.

Siamese katten met deze aandoening zullen waarschijnlijk hun lichaam overmatig krabben. Ze konden ook nog luider vocaliseren dan normaal.

Angst en stress kunnen het probleem van een kat met hyperesthesie vergroten. De behandeling kan medicijnen zoals corticosteroïden of gabapentine omvatten.

Ook schrijven dierenartsen meestal voor om omega-3-vetzuursupplementen toe te voegen aan het dieet van een kat. Dit helpt de gevoeligheid van de huid te verminderen.

5. Progressieve retinale atrofie

blinde siamese kat

Dit is een genetische aandoening van het netvlies van een kat. Na verloop van tijd kan progressieve retinale atrofie leiden tot blindheid bij katachtigen.

PetMD noemt de volgende veel voorkomende symptomen van deze gezondheidstoestand:

•Desoriëntatie

• Tegen voorwerpen aanlopen

• Verwijde pupillen

• Terughoudendheid om een donkere kamer binnen te gaan

• Teruggetrokken ’s nachts

Er is nog steeds geen effectieve behandeling voor deze medische aandoening bij katten. Als de dierenarts het in uw Siamees bevestigt, kunt u alleen uw huis aanpassen om er toegankelijker voor te zijn.

U moet uw kat binnen houden en de toegang tot de trap en andere gebieden die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn, blokkeren.

Levensduur

Gemiddeld leven zowel mannelijke als vrouwelijke Siamese katten ongeveer 15 jaar. Sommigen kunnen echter zelfs 20 jaar oud worden.

De leefomgeving en de geboden zorg kunnen de levensduur van een Siamese kat aanzienlijk beïnvloeden.

Daarom moet u uw kat voorzien van een kwaliteitsdieet en regelmatige lichaamsbeweging. U moet het ook gebruiken voor regelmatige dierenartscontroles.

Enkele andere factoren kunnen hier ook essentieel zijn. Michael Kent en zijn medewerkers [1] ontdekte hoe intacte mannelijke en vrouwelijke katten een aanzienlijk kortere levensduur hadden dan hun gesteriliseerde tegenhangers.

Dit betekent dat het zeker een goed idee is om een Siamese kat te steriliseren.

Moet je een mannelijke Siamees hebben?

We zijn tot de conclusie gekomen dat mannelijke Siamese katten niet zeldzaam zijn. Nu rijst de volgende belangrijke vraag: is dit de juiste kat voor u en uw gezin?

Bekijk het korte overzicht van de eigenschappen van een mannelijke Siamese kat. Als je ze op één plek ziet, kun je beslissen!

Mannelijke Siamese Pro's Mannelijke Siamese Nadelen

Mannelijke Siamese katten zijn geweldige metgezellen omdat ze liefdevol, extravert en vriendelijk met iedereen.

Toch is het ook noodzakelijk om enkele van hun potentiële nadelen te noemen. Dit is niet het beste ras voor mensen die veel tijd van huis doorbrengen.

Ook zijn ze extreem vocaal. Ze kunnen ook een uitdaging zijn om te trainen en kunnen ondeugend gedrag vertonen.

Nu is het aan jou om te beslissen of een mannelijke Siamees in jouw levensstijl past!

Conclusie

Zijn mannelijke Siamese katten zeldzaam?

Nee, niet bepaald. Ze zouden niet uitdagender moeten zijn om te vinden dan hun vrouwelijke tegenhangers. Dit is een mythe die mensen in het verleden geloofden.

Ik geloof dat velen van jullie geslacht als een belangrijke factor vinden bij het kiezen van je toekomstige huisdier. Hopelijk heb je een goed inzicht gekregen in de voor- en nadelen van zowel mannelijke als vrouwelijke Siamese katten.

Hun verschillen zijn niet zo drastisch, maar een van hun eigenschappen kan je helpen de kat te kiezen die beter bij je past.

Ik hoop dat je snel een schattig Siamees kitten in huis haalt, ongeacht het geslacht!

Verwijzingen:
[1] Kent MS, Karchemskiy S, Culp WTN, Lejeune AT, Pesavento PA, Toedebusch C, Brady R, Rebhun R. Levensduur en mortaliteit bij katten: een obductiestudie van één instelling van 3108 gevallen (1989-2019). PLoS Een. 2022 december 29; 17(12), DOI, Geraadpleegd op 26 september 2023.