Waarom krijgen katten de Zoomies &wanneer u uw dierenarts moet bellen

Of je ze nu kattenzoomies of kattengekken noemt, dit kattengedrag is onmiskenbaar.

“Zoomies” is een woord dat wordt gebruikt om schijnbaar willekeurige perioden van uitbarstingen van energie bij katten te beschrijven. Katten met de zoomies kunnen plotseling opspringen en door de woonkamer of zelfs het hele huis racen, rennen, springen, klimmen en anders gek worden van activiteit.

Sommige katten accentueren hun roomies met grommen, joggen of miauwen. Kattenzoomies lijken vaak uit het niets te komen en verdwijnen na een tijdje.

Wat zijn Cat Zoomies?

Katten staan bekend om vreemd gedrag, maar katten zijn niet de enige soort die zoomies vertonen. Honden krijgen ook de zoomies.

Geloof het of niet, er is zelfs een technische term die dierenartsen gebruiken voor de zoomies: hectische willekeurige activiteitsperiodes (ook bekend als FRAP’s). Kijken naar een kat met de zoomies kan best vermakelijk zijn, maar wat doen ze precies? En waarom lijken de zoomies zonder reden op te starten?

Waarom krijgen katten Zoomies?

Het blijkt dat de zoomies niet willekeurig zijn. Er zijn verschillende redenen waarom katten de zoomies krijgen; sommige zijn gerelateerd aan kattengedrag en sommige redenen zijn medisch.

Laten we de meest voorkomende oorzaken van de kattenzoomies opsplitsen:

Slaapgerelateerde Zoomies

Het is geen geheim dat katten veel slapen. Tussen de lange periodes van rust en slaap door ervaren katten vaak een golf van energie (in het wild is dit wanneer ze zouden jagen). Die uitbarsting van feelgood vibes kan soms de zoomies bij katten triggeren.

Jachtinstinct Zoomies

Ondanks dat ze gemakkelijk toegang hebben tot voedsel, worden gedomesticeerde katten nog steeds gedreven door hun instincten om op prooien te jagen en te jagen. Katten krijgen soms de drang om op deze instincten te reageren door denkbeeldige prooien te besluipen en plotseling te springen, wat de verdere drang kan veroorzaken om in een razernij van activiteit door het huis te racen.

Verveling/gebrek aan activiteit

Kat Zoomies Crazy Eye

Sommige katten krijgen een gekke blik in de ogen die aangeeft dat een aflevering van de zoomies op het punt staat te beginnen.

Binnen wonen is veilig voor een huiskat, maar het is ook veel minder interessant dan overleven in het wild. Sommige binnenkatten zijn wanhopig op zoek naar iets om de eentonigheid te doorbreken, dus maken ze hun eigen leuke tijd in de vorm van de zoomies, die hun opgekropte energie kunnen bestrijden.

Katachtige hyperthyreoïdie

Vreemd genoeg zijn hectische willekeurige activiteitsperioden (ook bekend als FRAP’s of de zoomies) een teken van hyperthyreoïdie bij katten.

Deze aandoening, die veel voorkomt bij katten van middelbare leeftijd en oudere katten, treedt op wanneer de schildklier overactief wordt, waardoor te veel schildklierhormonen worden gemaakt. Naast hyperactiviteit zijn andere tekenen van hyperthyreoïdie bij katten gewichtsverlies, verhoogde eetlust, verhoogde dorst, overmatig urineren, braken en diarree.

Als uw kat de zoomies meer ervaart dan normaal en ook andere symptomen van hyperthyreoïdie vertoont, laat haar dan controleren door uw dierenarts.

Lees meer: Hyperthyreoïdie bij katten: symptomen, behandeling, oorzaken

Leeftijdsgebonden Zoomies

Bij oudere katten zijn zoomies soms een teken van dementie en cognitieve achteruitgang gerelateerd aan aandoeningen zoals cognitieve disfunctiesyndroom (CDS).

Oudere katten die lijden aan veranderingen in zicht, gehoor en hun reukvermogen kunnen ook frequente aanvallen van de zoomies gaan vertonen – ergens van schrikken kan soms de zoomies activeren.

Als uw oudere kat vaker zoomies begint te vertonen, vooral als ze er nog niet echt gevoelig voor is geweest, laat haar dan controleren door een dierenarts.

Angst en stress

Wanneer katten zich boos voelen over iets dat in hun leven gebeurt, kunnen ze gedragsveranderingen vertonen, waaronder een verhoogde incidentie van de zoomies. Soms kan strijd tussen een of meer katten in een huishouden met meerdere katten leiden tot overmatige zoomies. Als je ook merkt dat je katten ongelukken hebben buiten de kattenbak, kan disharmonie in huis de schuld zijn.

Badkamer-gerelateerde Zoomies

Sommige katten racen door het huis na het gebruik van de kattenbak, vooral nadat ze poepen. Dit kan een normale reactie zijn, als een soort overwinningsronde op het gevoel van “het verlichten van hun last” om zo te zeggen.

Als het echter vaak gebeurt, of als het wordt gecombineerd met ongepast urineren of poepen buiten de kattenbak, moet u uw kat laten zien door een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Hoe cat zoomies te stoppen?

Kat Zoomies Feather Want Toy

Als je de pauzes op de zoomies van je kat wilt zetten, richt haar energie dan om met spelen.

Bij gezonde katten kunnen de zoomies normaal en gedragsgeschikt zijn. Sommige katten houden gewoon van een goede stoeipartij en rennen door het huis om overtollige energie te verbranden. Het is tenslotte allemaal leuk.

Zolang je gelooft dat aan de behoeften van je kat wordt voldaan (ze heeft veel kattenspeelgoed, plekken om te krabben, dingen om te klimmen, plaatsen om te zitten en veel speelsessies en andere interactie met jou) en je niet vermoedt dat je kat een gezondheidsprobleem, stress of angst ervaart, kun je de zoomies gewoon hun gang laten gaan.

Kattenzoomies zijn over het algemeen van korte duur, dus je kunt het meestal gewoon afwachten en je kat zal terugkeren naar haar normale zelf. De meeste katten zoomen niet veel langer dan vijf minuten of zo.

Als je je zorgen maakt dat je kat zichzelf pijn doet (als ze uit een hoge krabpaal springt), of iets breekt terwijl ze zoomt, of als haar zoomies je gewoon gek maken (vooral als ze midden in de nacht voorkomen), vraag je je af hoe je ze kunt uitschakelen.

Als je de zoomies eerder vroeg dan laat een halt wilt toeroepen, leun er dan tegenaan door met je kat te spelen. Het klinkt misschien raar, maar het kan helpen om je kat te betrekken bij speeltijd tijdens een aflevering van de zoomies. Probeer je kat te verleiden om op een verenstokje te slaan, achter haar favoriete jinglebal aan te jagen of een speelgoedmuis te bespringen.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes

Het enige wat je niet moet doen als je kat de zoomies heeft?

Maak niet de fout om je kat te achtervolgen en probeer haar niet op te pakken en te knuffelen. Katten met de zoomies zijn zeer opgewonden. Het achtervolgen of proberen te aaien van uw kat tijdens een zoomies-episode kan averechts werken, omdat uw kat haar energie naar u toe kan richten en uw handen of voeten kan aanvallen.

Zelfs als de zoomies voorbij leken te zijn, wacht een beetje voordat je je kat aait. Katten blijven vaak een beetje opgewonden na het hebben van de zoomies. Geef je kat 10 of 15 minuten de tijd om te settelen voordat hij naar binnen gaat voor een knuffel.

Na al die activiteit is ze waarschijnlijk klaar voor je schoot!

Lees ook: Waarom volgt mijn kat mij overal?