Waarom krijgen katten de Zoomies nadat ze poepen? 4 Veel voorkomende redenen

Gedraagt je kat zich de laatste tijd vreemd nadat ze poept? Ze miauwt luid en rent een paar minuten manisch door het huis, stuitert van muren en slipt over de vloer voordat ze kalmeert. Je weet misschien niet zeker wat dit gedrag veroorzaakt en het baart je zorgen. Het is hilarisch, maar kan er eigenlijk iets mis zijn met je kat?

Als je kat plotseling als een maniak rondrent en in een staat van euforie lijkt te zijn, is het een echt fenomeen dat algemeen bekend staat als een ‘poepzoomie’.

Hoewel het ons misschien vreemd lijkt, zijn zoomies volkomen normaal voor katten. Er zijn verschillende redenen waarom ze de zoomies kunnen krijgen. Lees verder voor meer informatie!

3 katten gezichtsverdeler

Wat zijn de Zoomies?

kat zoomies
Afbeelding Credit: Pixabay

Dus, wat zijn de zoomies? Kortom, ze zijn een uitbarsting van energie die gebeurt wanneer katten worden verlost van iets dat hen dwarszit, zoals een volle blaas of darmen. Het is een beetje zoals onze versie van je lichter en meer opgelucht voelen na het nemen van een grote poep.

Hoewel de zoomies een beetje verrassend kunnen zijn (vooral als je het niet verwacht), hoef je je geen zorgen te maken. Je kat drukt zich gewoon uit op de beste manier die hij kent – door rond te rennen als een gek!

Er zijn een paar verschillende theorieën waarom uw kat de zoomies zou kunnen krijgen, en ze kunnen het elke keer doen als ze naar de kattenbak gaan, of slechts af en toe. Het is goed om een paar redenen te kennen waarom dit gedrag kan gebeuren.

De redenen waarom katten zoomies krijgen na het poepen

1. Net wakker geworden

Omdat katten de neiging hebben om zeer lang te slapen, slaan ze enorme hoeveelheden overtollige energie op tijdens de slaap. Een kat die net wakker is geworden, kan een snelle beeline naar de kattenbak maken om zaken te regelen en dan de schok van een uitbarsting van energie voelen!

Ze gaan rennend van start in een uitbarsting van feel-good, gewoon gepoepte, opgekropte energie. Elke kat, maar vooral huiskatten, moeten op hun eigen manier opgekropte energie uitstralen. Sommige slaperige katten, vooral jongere, kunnen bij het vallen van een hoed in vuurballen veranderen als een manier om hun lichaam en metabolisme in beweging te krijgen na lange perioden van rust.

thematische pauze

2. Slechte geur

We weten allemaal dat katten extreem gevoelig zijn voor geur. Als je te veel parfum aanbrengt of een essentiële olie van citrusvruchten gebruikt, zullen ze je als de pest vermijden. Of als de kattenbak te vies is, weigeren ze deze te blijven gebruiken en ontlasten ze zich elders in huis.

Een theorie voor de poepzoomies is dat je kat net een bijzonder stinkende poep heeft gehad en in een vlaag van walging wegrent uit de doos in de hoop de geur te ontlopen. Dit kan ook hun manier zijn om te zeggen: “Ik was het niet!”

Als u merkt dat dit vaak gebeurt, is het misschien een goed idee om de staat van de kattenbak en het dieet van uw kat te controleren. Misschien veroorzaakt een nieuw voedsel wat spijsverteringsproblemen en zijn dit de signalen die uw kat geeft om te zeggen dat er iets niet helemaal goed is in zijn buik.

oranje kat poepen op het gras
Image Credit: topimages, Shutterstock

3. Overlevingsinstincten

Zoomies zijn een overlevingsinstinct dat alle dieren hebben. Wanneer een dier zich bedreigd voelt, geeft zijn lichaam adrenaline en cortisol af, wat hen de energie geeft om te vechten of het gevaar te ontvluchten. Voor katten manifesteert dit zich vaak als rondrennen als een gek!

Het idee is dat de geur van verse poep een bedreiging vormt voor hun overleving, omdat het in het wild de capaciteit zou hebben om roofdieren aan te trekken. Het instinct is om zo snel en zo ver mogelijk van een poep te rennen om niet te worden gedetecteerd door iets dat veel groter en veel hongeriger is dan jij.

Dus als je je kat door het huis ziet sprinten na het gebruik van de kattenbak, maak je geen zorgen – ze proberen gewoon in leven te blijven!

thematische pauze

4. Poeforie

Dit is een favoriete theorie van velen, en misschien wel de meest begrijpelijke. “Poophoria” is een term die is bedacht om dit fenomeen te verklaren. Joan Morris van The Mercury News legt uit dat de nervus vagus bij katten (en mensen) van de hersenen naar de dikke darm loopt, en de handeling van poepen kan die zenuw stimuleren en enige opwinding veroorzaken.

De nervus vagus is het deel van het parasympathische zenuwstelsel dat lichaamssystemen zoals spijsvertering, hartslag en het immuunsysteem bestuurt. Wanneer gestimuleerd of omgekeerd, gekalmeerd, kan het effecten veroorzaken zoals hoge angst en nervositeit, of aan de andere kant vreugde, openheid en verbinding.

De verlichting van een voltooide poep kan deze zenuw stimuleren en een uitbarsting van euforische en extatische gevoelens die je kat door het huis zaaien en van meubels afvliegen. Het duurt niet lang, meestal minder dan een minuut, maar het is grappig om naar te kijken (dat wil zeggen als je kat er niet in slaagt om kattenbakvulling door het hele huis te volgen terwijl ze als een gek rennen).

kat die op groen gras rent
Afbeelding Credit: YuliaPodlesnova, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Als uw kat zich vreemd gedraagt na het poepen, kan dit zijn omdat hij zoomies ervaart. Dit is normaal gedrag voor katten en je hoeft je geen zorgen te maken. Als het gedrag echter aanhoudt of gepaard gaat met andere gedragsveranderingen, is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: cottonbro, Pexels