Kun je een vlooienband om een zwangere kat doen?

Kattenvlooienhalsbanden gebruiken een vorm van insecticide om vlooien weg te jagen, af te schrikken of te doden. Kragen worden vaak gebruikt in combinatie met spot-on behandelingen of onafhankelijk, hoewel eigenaren ervoor moeten zorgen dat de kraag die ze kopen goed past zonder te strak te zijn en dat de kraag niet het risico loopt om vast te komen te zitten op takken of andere uitsteeksels.

Over het algemeen worden kattenvlooienhalsbanden als veilig beschouwd voor zwangere katten, maar u moet de verpakking en het materiaal controleren om er zeker van te zijn dat dit het geval is. In feite wordt vaak geadviseerd dat een zwangere kat een vlooienbehandeling ondergaat of ze zullen de vlooien doorgeven aan hun pasgeboren kittens, en vlooien kunnen dodelijk zijn voor zeer jonge kittens. U kunt ook uw dierenarts raadplegen, wat vooral belangrijk is als uw kat andere onderliggende gezondheidsproblemen of allergieën heeft die ook van invloed kunnen zijn op het dragen van een kattenhalsband.

cat + lijnverdeler

Hoe werken kattenvlooien?

Alle vlooienbanden werken op dezelfde basismanier. Ze bevatten een stof om van vlooien af te komen. Deze stof wordt langzaam vrijgegeven op de huid van de kat en in zijn vacht, rond het nekgebied.

Dit gebied is waar veel vlooien samenkomen en wanneer uw kat verzorgt en krabt, verspreidt het de stof over het lichaam. Afhankelijk van het type vlooienband dat wordt gebruikt, kan de stof de vlooien direct doden, hun eieren doden of een geur afgeven die vlooien afstoot.

De halsband zal blijven werken totdat de stof is opgedroogd, meestal binnen 6 maanden.

kat met groene vlooienband
Afbeelding credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock

Zijn kattenvlooienhalsbanden veilig voor zwangere katten?

Omdat vlooienbanden een vorm van insecticide gebruiken om van vlooien af te komen, is het begrijpelijk dat sommige eigenaren terughoudend zijn om ze op zwangere katten te zetten. De meeste zijn echter veilig voor gebruik bij zwangere en zogende moeders.

De gebruikte chemische stof mag geen schade toebrengen aan het ongeboren kitten of de moeder en kan zelfs gunstig zijn voor beide. Vlooien kunnen vooral gevaarlijk zijn voor kittens en omdat de moeder regelmatig in nauw contact met het kitten komt, zal ze eventuele vlooien doorgeven aan haar jongen. Door zich te ontdoen van een vlooienplaag voordat het kitten wordt geboren, is het mogelijk om het kitten te beschermen.

U moet echter de verpakking controleren van elke kattenvlooienband die u koopt. Sommigen kunnen aanbevelen dat ze niet worden gebruikt bij zwangere katten. Evenzo, als u twijfelt, kunt u ook uw dierenarts vragen. Ze kunnen aanbevelen of de halsband veilig is om te gebruiken en ze kunnen u waar nodig alternatieven bieden.

Zijn kattenvlooienhalsbanden veilig voor kittens?

Het wordt over het algemeen aanbevolen dat kittens jonger dan 12 weken geen kattenvlooienhalsbanden krijgen. Om te beginnen groeit uw kitten op deze leeftijd nog steeds erg snel, wat betekent dat hoewel de halsband misschien los genoeg zit wanneer u hem past, het slechts een paar dagen duurt voordat deze te strak zit. De gebruikte chemicaliën, hoewel veilig voor oudere katten, kunnen ook schadelijk zijn voor zeer jonge kittens.

Alternatieven voor Flea Collars

Verschillende soorten vlooienbehandeling kunnen worden gebruikt bij katten, ook bij zwangere katten. Of u nu tabletten, spray of spotbehandelingen overweegt, controleer altijd de verpakking en het veiligheidsmateriaal om te bepalen of de behandeling moet worden gebruikt bij zwangere katten of kittens.

Misschien wel de veiligste methode van vlooienbestrijding is om een vlooienkam te gebruiken. Een vlooienkam is een fijne metalen kam. Terwijl je van de huid naar buiten kamt, zal het vlooieneieren oppikken die je kunt verwijderen. Hoe veilig een vlooienkam ook is, het is misschien wel de minst effectieve en meest onderhoudsmethode voor vlooienbestrijding.

Zwangere witte kat
Afbeelding Credit: Boy77, Shutterstock

Tekenen dat uw kat vlooien heeft

Kattenvlooien zijn irriterend en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij zeer jonge zeer oude katten en katten met een verzwakt immuunsysteem en die bijwerkingen hebben op vlooienbeten.

Ondanks de problemen die ze veroorzaken, zijn ze echter erg klein en dit kan betekenen dat tegen de tijd dat u de vlooien ziet, uw kat en uw huis al geïnfecteerd kunnen zijn. Hieronder staan vijf tekenen van kattenvlooien waar je op moet letten:

  • Kattenkrabben – Wanneer een vlo bijt, laat het speeksel achter in de bijtwond die in de bloedbaan terechtkomt. Het lichaam behandelt dit als een allergeen en produceert histamine om te bestrijden wat het beschouwt als een allergische reactie. Het is deze histamine die vlooienbeten doet jeuken en het bijtgebied rood en gezwollen kan achterlaten. De beten zullen uw kat irriteren en ze zullen krabben en bijten in het gebied om te proberen het jeukende gevoel te verlichten.
  • Kattenhaar LOss – Meestal treedt haaruitval op als gevolg van het krabben van uw kat aan het reeds geïrriteerde gebied. Dit krabben kan laesies en snijwonden in de huid veroorzaken en het kan ertoe leiden dat het haar wordt uitgetrokken. Als u kleine kale plekken op uw kat opmerkt, moet u dit onderzoeken om de oorzaak te bepalen.
  • Lethargie – Als uw kat een ernstige vlooienplaag heeft en deze onbehandeld blijft, kunnen de vlooien de bloedspiegel van uw kat ernstig uitputten. Met bloedverlies komt bloedarmoede en enkele van de primaire symptomen van kattenvlooienanemie zijn lethargie en bleek tandvlees.
  • Zwarte vlekken in de vacht of het beddengoed van de kat Zwarte vlekken in het beddengoed van uw kat of zelfs in hun vacht kunnen bekend staan als vlooienvuil, wat uitwerpselen van de vlooien zijn. Je kunt proberen de zwarte vlekken in weefsel te verpletteren en als ze een rode of bruine vlek achterlaten, zijn ze waarschijnlijk vlooienvuil en een teken dat je kat vlooien heeft.
  • Beten op mensen Kattenvlooien bijten niet alleen katten. Ze zullen van je kat afklimmen op tapijten, beddengoed en andere oppervlakken, voordat ze op jou en andere mensen terechtkomen. Vlooien discrimineren niet en ze zullen mensen bijten om zich te voeden met hun bloed, dus als je kleine beten op je huid hebt die rood, ontstoken en jeukend zijn, kan dit een teken zijn van kattenvlooien.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Kattenvlooien zijn hinderlijk en kunnen in extreme omstandigheden echt slechte reacties bij katten veroorzaken. Zelfs een klein aantal vlooien kan leiden tot overmatig krabben en bijten, wat op zijn beurt kale plekken en andere problemen kan veroorzaken.

Een ernstige reactie kan leiden tot bloedarmoede en het behandelen van katten om van vlooien af te komen is belangrijk. Het is vooral belangrijk bij zwangere katten, anders zullen ze de vlooien doorgeven aan hun kittens wanneer ze worden geboren.

Kattenvlooienhalsbanden zijn meestal veilig voor zwangere katten, maar u moet de verpakking van een halsband controleren voordat u deze gebruikt. Als u twijfelt, vraag dan uw dierenarts om hun mening over het beste product en de beste manier om het vlooienprobleem te behandelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Gagarin Iurii, Shutterstock