Waarom trilt mijn kat als hij springt? 4 Veel voorkomende redenen

In het wild blijven katten vrij stil met hun lawaai maken. Hun spinnen, sissen, grommen en joggen zijn vooral voor communicatie, niet iets dat we terloops zouden horen als ze hun dag doorbrengen. Dus waarom worden onze huiselijke katten zo vocaal als ze springen?

Wanneer een kat tevreden en vrolijk is, zal hij meestal chirrups en piepende kleine trillers maken. Katten trillen vaak voordat ze springen omdat ze daarmee iets aan je willen uiten. Miauwen, trillen en grommen maken deel uit van de taal van een kat. Ze gebruiken deze oproepen om te communiceren met zowel andere mensen als andere dieren.

Laten we eens kijken naar vier veel voorkomende redenen waarom ze dit specifiek kunnen doen wanneer ze door de kamer springen.

3 katten gezichtsverdeler

De 4 redenen waarom katten trillen als ze springen

1. Aandacht trekken

De handeling van trillen voordat je daadwerkelijk springt, kan meer zijn dan alleen een begroeting; het kan ook de manier van uw kat zijn om de aandacht van u of andere leden van het huishouden te trekken. Als je te veel bezig lijkt met studeren om je harige maatje alleen in de woonkamer op te merken, kan je kat je dit laten weten.

Uw kat kan abrupt ergens voor u springen na een lichte triller in dit stadium. De schijnbaar willekeurige triller is bedoeld om je te waarschuwen voor het feit dat je het op dit moment niet de aandacht geeft die het verdient – alsof je wilt zeggen: “Ik ben hier, let op mij.”

siamese kat springt
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

2. Het is een overdreven begroeting

Soms kan uw kat gewoon opgewonden zijn om u te zien en als gevolg daarvan over het meubilair springen en u waarschuwen wanneer u dit doet. Dit is een bijzonder veel voorkomende begroeting bij katten die jong zijn of die gelukkig zijn met hun thuisleven. Het wordt niet echt als een slechte zaak beschouwd, maar meer als een interessant en schattig voordeel van een katachtige vriend.

blauwe tabby maine coon kat die buiten rent
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

3. Tevredenheid of motivatie

Katten zijn niet de enigen die dit doen; mensen doen dat ook. Kun je je herinneren dat je zuchtte tijdens het kickboksen, een enorme stap naar voren zette of heel hoog sprong? Katten krijgen zelfvertrouwen en inspireren zichzelf door te trillen voordat ze springen.

Dit kan hen begrijpelijkerwijs motiveren om hoger, sneller en nauwkeuriger te springen, omdat ze met een nieuwe uitdaging kunnen worden geconfronteerd. Denk aan een basketballer die een slam dunk doet, of jezelf wanneer je stille luchtpompen doet nadat je een verhoging op het werk of een “A” op een test hebt gekregen.

gelukkige kat
Afbeelding Credit: islam zarat, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze zijn bang

Geloof het of niet, katten kunnen ook trillen wanneer ze sprongen maken en het verschil onderschatten tussen wat ze zijn en wat ze van plan zijn te landen. Dit kan ertoe leiden dat ze een lichte tuimeling maken. Je merkt misschien dat de kat dit ongewone geluid maakt terwijl hij halverwege de vlucht is of terwijl hij naar deze vloer tuimelt, hoewel hij vrij snel kan herstellen van de val.

En als je kat niet snel herstelt, is het het beste om hem goed te bekijken om ervoor te zorgen dat hij zichzelf niet heeft verwond. Wees ook niet verbaasd als je kat meteen dezelfde sprong probeert direct nadat hij in de grond is gevallen. In veel opzichten gedragen katten zich als kinderen; soms is het niet wat je ze kunt leren, maar meer van wat ze zelf moeten uitzoeken.

Cat Tail Puff Boze Scared_
Afbeelding Credit: YuryKara, Shutterstock

kattenpootverdeler

Waarom springen katten altijd van en naar meubels? 6 Veelvoorkomende redenen

1. Het is een teken van geluk

Katten zijn zeer expressieve dieren en die uitdrukkingen zijn zichtbaar in het gezicht, de staart en het lichaam. Wanneer je kat rondspringt als een pogo-stok, tonen ze hun vreugde. Misschien hebben ze een nieuw speeltje gevonden of een manier ontdekt om op die hoge plank te komen waarvan je altijd hebt gezegd dat het verboden terrein was. Wat de reden ook is, katten zijn blij als ze lawaai maken als ze springen.

Afbeelding Credit: liliy2025, Pixabay
thematische pauze

2. Het kan een verklaring van grondgebied zijn

We hebben allemaal foto’s gezien van katten die hun territorium markeren door hun geur op oppervlakken te spuiten of een hoop zand te maken. Evenzo hebben we een kat meubels of matten zien krabben.

Wanneer katten op hoge plaatsen springen, spelen ze niet alleen (of jagen ze op prooien), maar markeren ze ook hun territorium. Ze laten andere katten en dieren weten dat zij de baas zijn. Springen op tafels, toonbanken of hoge boekenplanken is vergelijkbaar met het spuiten van hun geur of krabben op een oppervlak.

thematische pauze

3. Het helpt hen afstand te meten

Katten zijn zeer nieuwsgierige wezens. Wanneer ze springen, spelen of markeren ze niet alleen hun territorium, maar ze willen ook weten hoe ver ze kunnen springen. Als uw kat een hoge baars heeft, kan hij van tijd tot tijd uit het raam kijken. Een reden waarom katten springen, is om de afstand te meten die ze naar beneden moeten springen om bij dat raam te komen.

Ja, katten hebben een zeer goed gevoel voor evenwicht en kunnen afstanden beoordelen, maar er is geen manier waarop ze kunnen zien hoe hoog het raam is of hoe ver ze precies moeten springen om daar te komen. Door op en neer te springen vanaf hun baars, kunnen ze de afstand en diepte meten die ze nodig hebben om bij het raam te komen.

twee katten springen
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

4. Ze warmen hun spieren op

Katten zijn zeer behendige dieren en springen is een groot deel van hun jachtroutine. Wanneer katten hoog springen, warmen ze niet alleen hun spieren op voor de jacht, maar ook voor de landing. Wanneer katten landen, kunnen ze niet zomaar op de grond vallen, maar in plaats daarvan moeten ze hun val en zelfs hun landingspositie beheersen.

Wanneer katten van hogere plaatsen springen, bereiden ze zich voor op die landingspositie. Door van hoge plaatsen te springen, kunnen ze hun evenwicht aanpassen en in een gehurkte positie landen.

thematische pauze

5. Om te oefenen voor het jagen en doden van prooien

Katten zijn carnivoren en ze zijn van nature jagers. Katten zijn ook zeer geduldige en sluwe wezens en ze kunnen gemakkelijk uren wachten tot hun prooi dichtbij genoeg is voor de dood. Springen van hoge plaatsen is een belangrijk onderdeel van het jachtritueel voor katten.

Wanneer katten van hoge plaatsen springen, simuleren ze de bewegingen en de sprongen die ze maken bij het jagen op prooien. Dit helpt hen om hun jachtvaardigheden aan te scherpen.

Bengaalse kattenjacht buiten
Afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock
thematische pauze

6. Zelfverdediging

Katten kunnen erg territoriaal zijn en als een groter dier (misschien een hond) in de buurt komt waar je kat is, kunnen ze de behoefte voelen om zichzelf te verdedigen. Een manier waarop ze dit doen is door te springen. Katten kunnen hoog in de lucht springen en als ze op een hoge baars of een andere hoge plaats zitten, kunnen ze naar beneden springen en elke potentiële bedreiging aanvallen. Omdat ze lichter zijn dan de meeste honden, kunnen ze met grote kracht op de hond springen en pijn en zelfs letsel veroorzaken.

cat + lijnverdeler

Dingen inpakken

Voor veel katteneigenaren lijkt het misschien alsof katten elk geluid kunnen maken, en soms gaat het ons eigenlijk te boven. Katten zijn extreem vocale wezens en gebruiken over het algemeen een verscheidenheid aan geluiden om met anderen te communiceren, zowel menselijk als anderszins. Enkele van de meest populaire geluiden die katten maken, zijn trillen, spinnen, sissen en caterwauling.

Wanneer ze echter gelukkig zijn en in een “springerige” stemming zijn, kunnen ze meer lawaai maken. Katten kunnen roepen naar hun eigenaren of andere katten (zelfs als ze niet in de kamer zijn). Het kan gewoon een korte piep zijn of een volledige miauw, en het maakt niet uit; zolang het van je kat komt, betekent dit meestal dat ze gelukkig zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock